Zin in oesters
In veel plaatsen aan de kust in Frankrijk zijn erg goede oesters te vinden en plekken waar je oesters kunt eten. Mijn mooiste en meest onvergetelijke ervaring tot nu toe was op île de Ré. Zittend aan een barretje aan zee lekker een dozijn oesters eten met een verkoelend glas witte wijn. Ook in Normandie en Bretagne kan je goed terecht voor leuke adresjes om een oester naar binnen te werken, maar ja dat doe je ook niet even op een zaterdagmiddag.
Tegenwoordig kan je voor een mandje oesters zelfs bij de Lidl terecht, waar niks mis mee is, maar het leukste is toch wel om naar bijvoorbeeld Yerseke te rijden en daar bij een kwekerij wat te eten.
Onlangs reden wij op een mooie dag naar de Oesterij, dat is een kwekerij met restaurant en een winkel waar je oesters en mosselen kunt kopen. Het restaurant zit boven de oesterputten, echt een fantastische plek!
Met lekker weer kan het terras open, anders is het overdekt. Er is ook nog een mogelijkheid om aan de Oosterschelde op het terras te zitten.
Je kunt langs de putten lopen met of zonder rondleiding en er is een klein informatiecentrum.
Het leuke van oesters in Zeeland is dat je er natuurlijk Zeeuwse oesters kunt eten.
In Frankrijk heb ik als belangrijkste oesterles meegekregen om niet de grootste oester uit te kiezen. Als Nederlander ben je wel gewend om dat te doen, lekker veel waar voor je geld, maar uiteindelijk lever je dan in op smaak. Ik zou voor de Franse oesters nummer 3 of 4 kiezen en voor de Nederlandse 3/0 of 4/0. Het beste oesterseizoen in Europa is wanneer de R in de maand is, dus vanaf september t/m april.
Als ik heimwee heb naar Frankrijk of het is gewoon mooi weer dan rijden we naar Yerseke. Dan eet ik mijn heimwee weg met een proeverij van oesters en neem ik nog een dozijntje mee voor thuis.
Adres:
Oesterij
Havendijk 12
4401 NS Yerseke
Meer artikelen

Bergerac, (wijn)vakantie paradijs

Château Feely, biodynamisch wijnparadijs

Kerstmenu 2022: Lotte’s favorites

Cadeautip voor de culinaire wijnliefhebber

Cadeau idee: gepersonaliseerde wijnglazen met een mooie fles wijn

Cassis: wijnstreek met zon, zee en rosé

Roussillon, zoete wijn en grenache

Minervois, wijnstreek in de Languedoc

Denemarken, koel wijnland

Zuidelijke Rhône, Gobelet en garrigue

Wijnreis naar Zuid-Frankrijk

Tussen Loire en steen

Gek op wijn in Zeist

Wat is Cava?

Wijnboeken voor de beginnende wijnliefhebber

Welke wijn bij het kerstdiner

In de ban van grüner veltliner

Dagje Vlaardingen, Maasland en Maassluis

Wijn en primeur, oui oui!

Bordeaux in een paar stappen

10 feiten over Veuve Clicquot Champagne

10 fijne wijnen van Gall & Gall

Goede voornemens, goede wijn

Pizza night met Italiaanse wijn

Op zoek naar een goeie Beaujolais?

Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert

Amarone wijn drinken met kerst?

Wijnklimaatkast is leven

Drie zomerse salades trés Français

3 geweldige zomer bubbels

Stylish syrah

10 Riesling-dingen

Wrap met de Franse slag

La Maison Mumm expérience

Mijn kerstgedachte, Vin doux naturel

Wijn uit het Zuid-Westen van Frankrijk

Brie à la châtaigne

Pain perdu

Pudding au pain

Salade Ardéchoise

Tarte aux champignons et châtaignes

Kastanje feest in de herfst

Bruisend bezoek aan Gratien & Meyer

Champagne proeven in Hautvillers

Rosé van cabernet franc

Poulet au romarin

Cherish the cherries

Doe meer met Calvados

Wijnstad (en eetstad) Bordeaux

Beurre, beurre, beurre

Gosset, een fruitige en gistige belevenis

Give (good) rosé a chance

Klassieke Madeleines

Waris-Larmandier – Champagne

De koning te rijk in Château Monbazillac

Placomusophilie… quoi?

Champagne in Joseph Bar à Manger

Een bloemige en fruitige ode aan gewurztraminer

Langlois – Crémant de Loire

Pannenkoek op z’n Bretons

Zin in oesters

Rillettes poging 1
