Zin in oesters
In veel plaatsen aan de kust in Frankrijk zijn erg goede oesters te vinden en plekken waar je oesters kunt eten. Mijn mooiste en meest onvergetelijke ervaring tot nu toe was op île de Ré. Zittend aan een barretje aan zee lekker een dozijn oesters eten met een verkoelend glas witte wijn. Ook in Normandie en Bretagne kan je goed terecht voor leuke adresjes om een oester naar binnen te werken, maar ja dat doe je ook niet even op een zaterdagmiddag.
Tegenwoordig kan je voor een mandje oesters zelfs bij de Lidl terecht, waar niks mis mee is, maar het leukste is toch wel om naar bijvoorbeeld Yerseke te rijden en daar bij een kwekerij wat te eten.
Onlangs reden wij op een mooie dag naar de Oesterij, dat is een kwekerij met restaurant en een winkel waar je oesters en mosselen kunt kopen. Het restaurant zit boven de oesterputten, echt een fantastische plek!
Met lekker weer kan het terras open, anders is het overdekt. Er is ook nog een mogelijkheid om aan de Oosterschelde op het terras te zitten.
Je kunt langs de putten lopen met of zonder rondleiding en er is een klein informatiecentrum.
Het leuke van oesters in Zeeland is dat je er natuurlijk Zeeuwse oesters kunt eten.
In Frankrijk heb ik als belangrijkste oesterles meegekregen om niet de grootste oester uit te kiezen. Als Nederlander ben je wel gewend om dat te doen, lekker veel waar voor je geld, maar uiteindelijk lever je dan in op smaak. Ik zou voor de Franse oesters nummer 3 of 4 kiezen en voor de Nederlandse 3/0 of 4/0. Het beste oesterseizoen in Europa is wanneer de R in de maand is, dus vanaf september t/m april.
Als ik heimwee heb naar Frankrijk of het is gewoon mooi weer dan rijden we naar Yerseke. Dan eet ik mijn heimwee weg met een proeverij van oesters en neem ik nog een dozijntje mee voor thuis.
Adres:
Oesterij
Havendijk 12
4401 NS Yerseke