Pannenkoek op z’n Bretons
De eerste keer dat ik in St.Malo was, was echt een culinaire belevenis. We verbleven bij een Italiaans echtpaar met een B&B die ’s avonds table d’hotes verzorgden waar wij dankbaar gebruik van maakten. Eén avond wilde ik graag ergens uit eten gaan. We kregen de tip om naar het haventje te gaan, dus niet binnen de oude stadsmuren van het eeuwenoude stadje. Het was een flink eind lopen naar het haventje en we hadden al stevige trek toen we aankwamen. Er waren een paar restaurants en we hadden natuurlijk geen idee wat te kiezen, we gingen uiteindelijk voor de crêperie.
Eenmaal binnen was de vraag wat we gingen eten, eerlijk gezegd had ik pannenkoekenrestaurants in Nederland altijd vermeden en had ik weleens een crêpe sucre of nuttella genuttigd, maar geen hartige pannenkoeken als avond maaltijd. Ik zag mensen pannenkoeken met worstjes en aardappelen eten, voor mij ietwat vreemde combi’s. Eenmaal de kaart onder ogen heb ik maar gauw 2 galettes complète, wat salade en frites besteld. Misschien kwam het omdat we veel trek hadden, misschien was het de gezellige sfeer van het kleine restaurantje aan het water, maar ik zal het nooit meer vergeten, het was echt een traktatie!
De hartige pannenkoeken worden met boekweitmeel gemaakt, de variant complète wordt bekleed met gruyère kaas, ham en een spiegelei er bovenop. De zijkanten worden naar binnen gevouwen, dan krijg je een vierkant pannenkoekje.
Ik probeer nu elke vakantie wel ergens een galette te eten. Het beste zijn de Bretonse crêperies, die herken je soms aan de Bretonse vlag. Ik heb mijn horizon al verbreed en andere varianten uitgeprobeerd bijv. galette met reblochon en aardappelen en sla erop, ook lekker. Als toetje neem je dan een lekkere zoete crêpe met gezouten karamel en slagroom maakt het geheel helemaal af.
Erbij drinken
Klassieke combinatie bij galettes is cider dat geschonken wordt in kenmerkende en gezellige theekopjes. Ik vind cider niet zo lekker, ik heb weleens brut cider geprobeerd (een drogere variant) maar ook dat vond ik niet zo lekker. Jammer genoeg smaakt witte droge wijn er niet zo geweldig bij. Ik kwam er achter dat gewürztraminer uit de Elzas erg lekker combineert met de galettes. Het is een hele kenmerkende wijn, met een klein zoetje, de smaak van lychees, bloemig.
Ook thuis maken we nu regelmatig galettes complete, boekweitmeel koop ik vaak bij natuurwinkels, maar tegenwoordig heeft bijna elke supermarkt het ook in het assortiment.
Bereiden
Het beslag moet erg dun zijn, wanneer deze niet dun genoeg is kan je er wat water aan toevoegen. Je moet de randjes kunnen vouwen en dat lukt niet als de pannenkoek te dik is.
Verder maak ik het beslag meestal een halfuurtje van tevoren en laat het eventjes staan op het aanrecht, dan kan het meel een beetje weken. Als ik beslag over heb dan dek ik de kom af en zet het in de koelkast. Je kunt het gerust de volgende dag gebruiken.
Doe het boekweitmeel in de beslagkom en voegen het ei toe, roer samen met de melk tot een papje, doe daarna het water erbij. Het moet zo dun zijn als waterige yoghurt. Het moet echt van je lepel aflopen.
Verhit de koekenpan en doe er een klont boter in. Laat deze smelten, maar niet verbranden. Doe een pollepel beslag in de pan en draai rond zodat de hele pan is bedekt. Het beslag zal snel stollen.
Breek dan 1 ei en leg deze voorzichtig op de pannenkoek. Zorg dat je schone handen hebt en rol voorzichtig met 3 vingers en duim de dooier over de pannenkoek zodat het eiwit een beetje wordt verdeeld over de pannenkoek. Probeer de eidooier in het midden te laten. Strooi vervolgens de kaas over de pannenkoek en 1 of 1,5 plak ham in stukjes gescheurd er omheen. Laat de eidooier vrij.
Nu de randjes omvouwen. Plaats je spatel net een beetje onder de rand van de pannenkoek en vouw een stukje om naar binnen, doe dat nog 3 keer zodat de pannenkoek er vierkant uitziet en je nog voldoende kaas, ham en de eidooier ziet. Als de kaas gesmolten is, is deze klaar om op te dienen. De eidooier heel houden en plaatsen, het omvouwen en de pannenkoek heel uit de pan halen vergt een beetje oefening, reden om met enige regelmaat te oefenen! Bon appetite!
Noot: Er zijn ook zoete koeken/gebak dat galette wordt genoemd.
Ingrediënten (voor 8 stuks)
Voor het beslag
- 225 gr boekweitmeel
- 2 eieren
- 300 ml melk
- 180 ml water
- boter om de galettes in te bakken
Voor de vulling
- 8 plakjes ham (8 grote of 12 kleinere plakken)
- 8 eieren
- tussen de 200 en 250 gr geraspte kaas, bijvoorbeeld Gruyere of Emmenthaler
Ingrediënten (voor 4 stuks)
Voor het beslag
- 110 gr boekweitmeel
- 1 ei
- 150 ml melk
- 100 ml water
- boter om de galettes in te bakken
Voor de vulling
- 4 plakjes ham (4 grote of 6 kleine plakjes ham)
- 4 eieren
- tussen de 150 en 200 gr geraspte kaas, bijvoorbeeld Gruyere of Emmenthaler
Verder nodig
- beslagkom
- keukenweegschaal
- 1 of 2 koekenpannen
- boter om in te bakken
- spatel
- vers gemalen zwarte peper