Een bloemige en fruitige ode aan gewurztraminer
Bij voorkeur maak ik op vrijdagavond galette complete klaar, het is wel een werkje, niet super ingewikkeld, maar ik maak ze 1 voor 1 dus je moet wel wat geduld en tijd hebben, vrijdagavond is voor mij slowcooking avond.
Galettes zijn hartige pannenkoekjes afkomstig uit de Bretagne. Bij voorkeur drink je daar cider bij uit gezellige thee kopjes. Bij een crêperie is meestal ook een cider kaart beschikbaar met verschillende soorten zoete en droge cider. De eerste keer dat ik dat zag kon ik dat bijna niet geloven. Ik nam meestal een droge witte wijn bij mijn galette, maar toch ook een keer cider geprobeerd. Ik moet zeggen het is dorstlessend, maar ik hou er gewoon niet van.
Droge witte wijn is, bij een redelijk vettige pannenkoek met gruyère erop wat ook een redelijk uitgesproken smaak is, eigenlijk helemaal niet zo lekker. Ik probeerde eens wat anders. Ik was nieuwsgierig naar de smaak van gewurztraminer bij de galettes en probeerde dat samen, voor mij is die combinatie top! Sindsdien probeer ik iedereen gewurz aan te praten.
Gewurztraminer is niet echt een wijn die je op een verjaardag schenkt, er zullen er best zijn die het lekker vinden, maar de smaak is erg uitgesproken en je moet er een passend gerecht bij serveren.
Aan de andere kant, waarom ook niet een keertje proberen?!
De smaak is erg krachtig, bloemig en fruitig met smaken zoals mango en lychees en de wijn is qua structuur een beetje olieachtig.
Bij voorkeur neem ik een wijn uit Frankrijk en dan kom je al gauw uit in de Elzas, gewurztraminer is één van de vier edele druivenrassen uit de Elzas, naast Riesling, Pinot Blanc en Muscat. Er mogen alleen van deze druiven grand cru wijnen worden gemaakt. In Duitsland vind je de gewürztraminer ook (maar dan met een trema op de letter u), het woordje gewurz betekend kruidig of gekruid en dat vind je ook wel terug in de wijn. De druif is een afgeleide van de Italiaanse traminer druif, afkomstig uit het Italiaanse dorpje Tramin. Ik heb wel eens traminer gedronken bij Italiaans eten, lekkere fruitige wijn, maar haalt het wat mij betreft niet bij de uitgesproken smaak van de Franse of Duitse gewurztraminer.
Lekker die pannenkoeken, maar wat past er nog meer bij deze wijn qua eten?
Het leuke aan de gewurztraminer is dat je dit goed kunt combineren bij gerechten met een vrij uitgesproken smaak waar droge frisse witte wijnen niet zo heel goed bij passen.
Aziatische en midden oosterse (pittige) gerechten, paté (foie gras), flammkuchen, blauwe kaas, zuurkoolstamppot met braadworst, passen er goed bij. Maar ook (mijn favoriet) bij een minikaasfondue van Munsterkaas uit de oven, geserveerd met knapperig stokbrood. Heel simpel leg een hele munsterkaas in een klein rond vuurvast schaaltje en zet deze 10 tot 15 minuutjes of tot het gesmolten is in een voorverwarmde oven van ongeveer 200º C.
Dien op met stukjes vers en knapperig stokbrood, je kunt het stokbrood lekker in de kaas dippen.
Als variatie kan je ook een Camembert of een andere zachte rood bacterie Frans kaasje gebruiken.
Droog of zoet?
Het aparte aan deze wijn is dat de aroma’s erg bloemig en fruitig zijn en de textuur olieachtig, de wijn in principe droog is, er kan wel eens wat meer restsuiker in zitten waardoor deze wel een klein zoetje heeft. Je kunt een halfzoete variant kiezen als je het lekker vind en deze ook kunt vinden. Deze combineert ook goed met paté’s en dergelijke. Er zijn ook zoete dessertwijnen van gewurztraminer, deze passen goed bij een zoet dessert
Wij dronken Jean-Baptiste Adam Gewurztraminer Réserve uit de Elzas.
Bijzonderheden:
Er worden al door 15 opeenvolgende generaties wijnen gemaakt. Jean-Baptiste Adam heeft een hele range aan wijnen. Van Grand cru, mousserende, bio-dynamische tot zoete dessertwijnen.
Bij een volgend bezoekje aan de Elzas staat deze wijn staat dit huis zeker op mijn lijstje.
Om een idee te krijgen van de wijnen: www.jb-adam.com
Waar ik de wijn kocht:
Gall & Gall voor EUR 15,-
Aroma’s en smaken:
Lychee, mango, floraal, kruidig, krachtig.
Lekker bij:
Aziatische en midden oosterse (pittige) gerechten, paté (foie gras), flammkuchen, blauwe kaas, zuurkoolstamppot met braadworst, (een minikaasfondue van) Munsterkaas en galette complete.
Gelegenheid:
Eetwijn bij Aziatische gerechten of borrelwijn bij kazen en paté.
Druiven:
Gewurztraminer 100%
Even voor de duidelijkheid…
In deze blog omschrijf ik een fles wijn van Gall & Gall die ik zelf gekocht en geproefd heb. Via de link kom je uit op de website van Gall & Gall. Als je doorklikt naar deze website en vervolgens een product koopt krijg ik een kleine commissie. Jij betaald daar niets extra voor. Met deze vergoeding onderhoud ik mijn website, die helemaal advertentie-vrij.