l’Extra Langloise – Crémant de Loire
De nieuwe editie van wijntijdschrift Winelife was uit, vlak voor Pasen. Er stond een heel stuk in over de Loire en de wijnen die er vandaan komen. Dat is leuk want in juni staat de Loire vallei op de planning, op de terugweg van onze vakantie, we verblijven daar een midweek. Ik kijk heel erg uit naar onze trip richting de Loire streek, het is helemaal nieuw voor mij en de wijnen die er vandaan komen vind ik fantastisch, dus tijd om een beetje vooronderzoek te doen naar de omgeving en de wijnen die er zijn.
De druivenrassen die erg groot zijn in de Loire en waar de streek om bekend staat zijn chenin blanc, sauvignon blanc, pinot noir, cabernet franc, chardonnay en melon de Bourgogne. Erg bekende gebieden zijn Sancerre, Pouilly-sur-Loire voor Pouilly Fume en Vouvray. Savenniere staat bekend om geweldige wijnen van chenin blanc en de Loire is met haar Crémant de Loire na Champagne de grootste leverancier van mousserende wijnen in Frankrijk.
Ik vind de streek fascinerend omdat er zo veel verschillende stijlen wijn worden gemaakt. In de omgeving van Nantes maken ze Muscadet-sur-Lie, wijn die een aantal maanden op de gistcellen is gerijpt, past heel erg goed bij zeevruchten. In Vouvray maken ze verschillende zoete wijnen van chenin blanc.
We verblijven in een hotel in Saumur met uitzicht op de vallei en het kasteel van Saumur op enige afstand. P’tit dejeuner en diner worden verzorgd, dat is mooi want dan kunnen we overdag over de landweggetjes rijden en Loire wijnen proeven. Saumur staat onder andere bekend om Crémant de Loire van chenin blanc die vaak wordt geblend met chardonnay.
Crémant is een mousserende wijn die op basis van de méthode traditionelle wordt gemaakt. Net als champagne wordt van stille wijn met een 2de gisting op de fles mousserende wijn gemaakt.
Crémant moet net als champagne een verplicht aantal maanden op de eigen gistcellen rijpen, maar in de regio’s buiten champagne is dat wat korter, namelijk 9 maanden. Toch zie je dat de kwaliteit van de crémants echt heel goed is en een goed alternatief voor champagne. Vaak ook wat vriendelijker geprijsd.
Als vooronderzoek hebben we Crémant de Loire gekozen van wijnhuis Langlois-Chateau. We hebben de instap crémant van dit huis gedronken, L’Extra par Langlois. Serveren in een wijnglas tussen de 8 a 10º C. Ik vind dit een heerlijke wijn, lekker als borrelwijn voor op stralende een lente dag!
Bijzonderheden:
Langlois is onderdeel van de Societé Jacques Bollinger, vond ik zelf wel een grappig detail. Een van de andere merken onder dit label is onder meer dus Bollinger.
Waar ik de wijn kocht:
Gall & Gall voor EUR 12 a 13,-
Aroma’s en smaken:
Citrus, brood, toasty, perzik, bittertje, fris, appel
Lekker bij:
Zalm met toast, salade met tomaat, toast met brie, rillettes, loempia’s met garnalen
Gelegenheid:
Terrasweer, borrelwijn
Druiven:
Chenin blanc 60% chardonnay 40%

Meer artikelen

Asperges en pinot blanc, een mooi paar

Bergerac, (wijn)vakantie paradijs

Château Feely, biodynamisch wijnparadijs

Kerstmenu 2022: Lotte’s favorites

Cadeautip voor de culinaire wijnliefhebber

Cadeau idee: gepersonaliseerde wijnglazen met een mooie fles wijn

Cassis: wijnstreek met zon, zee en rosé

Roussillon, zoete wijn en grenache

Minervois, wijnstreek in de Languedoc

Denemarken, koel wijnland

Zuidelijke Rhône, Gobelet en garrigue

Wijnreis naar Zuid-Frankrijk

Tussen Loire en steen

Gek op wijn in Zeist

Wat is Cava?

Wijnboeken voor de beginnende wijnliefhebber

Welke wijn bij het kerstdiner

In de ban van grüner veltliner

Dagje Vlaardingen, Maasland en Maassluis

Wijn en primeur, oui oui!

Bordeaux in een paar stappen

10 feiten over Veuve Clicquot Champagne

10 fijne wijnen van Gall & Gall

Goede voornemens, goede wijn

Pizza night met Italiaanse wijn

Op zoek naar een goeie Beaujolais?

Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert

Amarone wijn drinken met kerst?

Wijnklimaatkast is leven

Drie zomerse salades trés Français

3 geweldige zomer bubbels

Stylish syrah

10 Riesling-dingen

Wrap met de Franse slag

La Maison Mumm expérience

Mijn kerstgedachte, Vin doux naturel

Wijn uit het Zuid-Westen van Frankrijk

Brie à la châtaigne

Pain perdu

Pudding au pain

Salade Ardéchoise

Tarte aux champignons et châtaignes

Kastanje feest in de herfst

Bruisend bezoek aan Gratien & Meyer

Champagne proeven in Hautvillers

Rosé van cabernet franc

Poulet au romarin

Cherish the cherries

Doe meer met Calvados

Wijnstad (en eetstad) Bordeaux

Beurre, beurre, beurre

Gosset, een fruitige en gistige belevenis

Give (good) rosé a chance

Klassieke Madeleines

Waris-Larmandier – Champagne

De koning te rijk in Château Monbazillac

Placomusophilie… quoi?

Champagne in Joseph Bar à Manger

Een bloemige en fruitige ode aan gewurztraminer

Langlois – Crémant de Loire

Pannenkoek op z’n Bretons

Zin in oesters

Rillettes poging 1
