l’Extra Langloise – Crémant de Loire
De nieuwe editie van wijntijdschrift Winelife was uit, vlak voor Pasen. Er stond een heel stuk in over de Loire en de wijnen die er vandaan komen. Dat is leuk want in juni staat de Loire vallei op de planning, op de terugweg van onze vakantie, we verblijven daar een midweek. Ik kijk heel erg uit naar onze trip richting de Loire streek, het is helemaal nieuw voor mij en de wijnen die er vandaan komen vind ik fantastisch, dus tijd om een beetje vooronderzoek te doen naar de omgeving en de wijnen die er zijn.
De druivenrassen die erg groot zijn in de Loire en waar de streek om bekend staat zijn chenin blanc, sauvignon blanc, pinot noir, cabernet franc, chardonnay en melon de Bourgogne. Erg bekende gebieden zijn Sancerre, Pouilly-sur-Loire voor Pouilly Fume en Vouvray. Savenniere staat bekend om geweldige wijnen van chenin blanc en de Loire is met haar Crémant de Loire na Champagne de grootste leverancier van mousserende wijnen in Frankrijk.
Ik vind de streek fascinerend omdat er zo veel verschillende stijlen wijn worden gemaakt. In de omgeving van Nantes maken ze Muscadet-sur-Lie, wijn die een aantal maanden op de gistcellen is gerijpt, past heel erg goed bij zeevruchten. In Vouvray maken ze verschillende zoete wijnen van chenin blanc.
We verblijven in een hotel in Saumur met uitzicht op de vallei en het kasteel van Saumur op enige afstand. P’tit dejeuner en diner worden verzorgd, dat is mooi want dan kunnen we overdag over de landweggetjes rijden en Loire wijnen proeven. Saumur staat onder andere bekend om Crémant de Loire van chenin blanc die vaak wordt geblend met chardonnay.
Crémant is een mousserende wijn die op basis van de méthode traditionelle wordt gemaakt. Net als champagne wordt van stille wijn met een 2de gisting op de fles mousserende wijn gemaakt.
Crémant moet net als champagne een verplicht aantal maanden op de eigen gistcellen rijpen, maar in de regio’s buiten champagne is dat wat korter, namelijk 9 maanden. Toch zie je dat de kwaliteit van de crémants echt heel goed is en een goed alternatief voor champagne. Vaak ook wat vriendelijker geprijsd.
Als vooronderzoek hebben we Crémant de Loire gekozen van wijnhuis Langlois-Chateau. We hebben de instap crémant van dit huis gedronken, L’Extra par Langlois. Serveren in een wijnglas tussen de 8 a 10º C. Ik vind dit een heerlijke wijn, lekker als borrelwijn voor op stralende een lente dag!
Bijzonderheden:
Langlois is onderdeel van de Societé Jacques Bollinger, vond ik zelf wel een grappig detail. Een van de andere merken onder dit label is onder meer dus Bollinger.
Waar ik de wijn kocht:
Gall & Gall voor EUR 12 a 13,-
Aroma’s en smaken:
Citrus, brood, toasty, perzik, bittertje, fris, appel
Lekker bij:
Zalm met toast, salade met tomaat, toast met brie, rillettes, loempia’s met garnalen
Gelegenheid:
Terrasweer, borrelwijn
Druiven:
Chenin blanc 60% chardonnay 40%