Placomusophilie… quoi?
De eerste keer in de Champagnestreek was ik onder de indruk van de mappen en lijsten die je kon kopen bij wijnwinkeltjes. Die mappen zijn ervoor om de schildjes die bovenop de champagnekurk zitten in te bewaren. Ze zijn onderdeel van het muselet. Sommige lijsten waren in de vorm van een soort paddestoel, die dan een champagnekurk moesten voorstellen. Ik had toen nog geen idee wat het was en dat er een hele wereld achter zat.
In Frankrijk heten de schildjes: plaque de muselet. De plaque de muselet worden in Frankrijk ook wel capsules genoemd, wat ook wel weer verwarrend is, omdat een capsule eigenlijk het folie-tje is dat om de kurk en het muselet zit. Het muselet bestaat uit het ijzeren korfje en schildje wat de kurk van de champagnefles bij elkaar houdt. Ingewikkeld allemaal, ik noem de schildjes gewoon capsules. Waarom zijn die schildjes zo bijzonder? Omdat ze versierd zijn, op sommige schildjes staat alleen het logo van het champagnehuis, maar vaak zijn het kleine schilderijtjes of foto’s of logo’s met reliëf die in een collectie of ter ere van een bijzondere gelegenheid worden uitgebracht door het champagnehuis. De meest bijzondere schildjes zijn in de omloop, echt kunstwerkjes en de zeldzame schildjes zijn een hoop geld waard. Het is leuk om als aandenken van een goede fles champagne de capsule te bewaren.
Toen ik er wat over ging lezen kwam ik erachter dat het verzamelen van deze capsules net zoiets is als postzegels verzamelen. Het lijkt mij een sprankelende hobby omdat hetgeen wat ervoor nodig is dat je eerst een fles champagne leegdrinkt en dan heb je weer een nieuwe aanwinst voor de collectie. Geen gekke hobby, toch? Het verzamelen van de capsules heeft een naam, het heet Placomusophilie.
De capsules zijn niet alleen te vinden op champagneflessen, maar ook crémant, cava, prosecco en andere mousserende wijnen. Er zijn mensen die alleen de capsules van champagneflessen verzamelen. In België en Frankrijk zijn websites te vinden met databases van de capsules (er schijnen er 30.000 te zijn) en er worden ook met regelmaat ruilbeurzen gehouden, ook in Nederland. Er is in Nederland is er zelfs een genootschap van Champagne capsule verzamelaars. De belangrijkste beurs wordt jaarlijks op 11 november gehouden in Vertus in de Champagnestreek.
Inmiddels hebben wij een aardige verzameling van deze schildjes en liggen in een bakje als stille aandenkens van gezellige avondjes en heerlijke champagnes die we hebben gedronken. Ook de capsules van crémant en cava verdwijnen daarin, daar doen we niet moeilijk over.
Meer artikelen

Asperges en pinot blanc, een mooi paar

Bergerac, (wijn)vakantie paradijs

Château Feely, biodynamisch wijnparadijs

Kerstmenu 2022: Lotte’s favorites

Cadeautip voor de culinaire wijnliefhebber

Cadeau idee: gepersonaliseerde wijnglazen met een mooie fles wijn

Cassis: wijnstreek met zon, zee en rosé

Roussillon, zoete wijn en grenache

Minervois, wijnstreek in de Languedoc

Denemarken, koel wijnland

Zuidelijke Rhône, Gobelet en garrigue

Wijnreis naar Zuid-Frankrijk

Tussen Loire en steen

Gek op wijn in Zeist

Wat is Cava?

Wijnboeken voor de beginnende wijnliefhebber

Welke wijn bij het kerstdiner

In de ban van grüner veltliner

Dagje Vlaardingen, Maasland en Maassluis

Wijn en primeur, oui oui!

Bordeaux in een paar stappen

10 feiten over Veuve Clicquot Champagne

10 fijne wijnen van Gall & Gall

Goede voornemens, goede wijn

Pizza night met Italiaanse wijn

Op zoek naar een goeie Beaujolais?

Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert

Amarone wijn drinken met kerst?

Wijnklimaatkast is leven

Drie zomerse salades trés Français

3 geweldige zomer bubbels

Stylish syrah

10 Riesling-dingen

Wrap met de Franse slag

La Maison Mumm expérience

Mijn kerstgedachte, Vin doux naturel

Wijn uit het Zuid-Westen van Frankrijk

Brie à la châtaigne

Pain perdu

Pudding au pain

Salade Ardéchoise

Tarte aux champignons et châtaignes

Kastanje feest in de herfst

Bruisend bezoek aan Gratien & Meyer

Champagne proeven in Hautvillers

Rosé van cabernet franc

Poulet au romarin

Cherish the cherries

Doe meer met Calvados

Wijnstad (en eetstad) Bordeaux

Beurre, beurre, beurre

Gosset, een fruitige en gistige belevenis

Give (good) rosé a chance

Klassieke Madeleines

Waris-Larmandier – Champagne

De koning te rijk in Château Monbazillac

Placomusophilie… quoi?

Champagne in Joseph Tapas a Partager

Een bloemige en fruitige ode aan gewurztraminer

Langlois – Crémant de Loire

Pannenkoek op z’n Bretons

Zin in oesters

Rillettes poging 1
