De koning te rijk in Château de Monbazillac

In het wijngebied Bergerac in de Dordogne, staat Château de Monbazillac. Het stadje Monbazillac geeft naam aan een van de grootste wijngebieden voor heerlijke zoete likeurwijn gemaakt van druiven die zijn aangetast door een schimmel Botrytis Cinerea. In de 17de eeuw was deze zoete wijn een zeer geliefde wijn van de Hollanders, dat is wel een beetje veranderd. We drinken nu graag droge wijn en zoete wijn wordt meestal voor bij het dessert bewaard.

Ik wilde het kasteel graag bezoeken en uiteraard wat meer leren over deze wijn, op weg naar het kasteel dus. Wanneer je door het landschap rijdt zie je het prachtige kasteel al boven alles uitsteken, echt een aanrader om even te stoppen en foto’s van te maken. Het château is nu een museum dat over de geschiedenis van het château gaat en over de protestanten die er hebben gewoond en is voor een deel gewijd aan religie. Daarnaast zijn er ruimtes met tentoonstellingen over kunst en cultuur. Het museum is wel aardig om te bezoeken, ik had er meer van verwacht, maar eigenlijk vind ik de kelder van het kasteel het meest interessante gedeelte. Daar vind je informatie over het wijnmaken en over de geschiedenis van het ontstaan van de zoete wijn. Het is een leuk gezicht al die opgestapelde honingkleurige flessen en er staan een aantal heel oude flessen. In de 17de eeuw vluchten veel protestanten uit Frankrijk naar Holland. De Hollanders waren al groot fan van zoete wijn en de protestanten zorgen voor een nog grotere import van de wijn uit Monbazillac. In de kelder van het Château kan je die connectie met Nederland nog terugvinden, er staan flessen met daarop een etiket met Marque Hollandaise.

Onder de appellation Monbazillac worden wijnen gemaakt van druiven die zijn aangetast door de schimmel Botrytis cinerea. Dit bijzondere natuurlijke proces stelt bepaalde eisen aan de omgeving en klimaat waar de druiven groeien en kan ook niet overal plaatsvinden. Er is meestal een rivier in de buurt en naast warmte is er ook ochtendmist. De druiven blijven lang hangen en worden pas in de herfst geoogst. De wijnmaker loopt een behoorlijk risico, de opbrengst is namelijk beperkt doordat de druiven zijn ingedroogd, veel sap is verdampt. De oogst wordt gedaan middels meerdere plukgangen om alleen de met Botrytis aangetaste druiven te plukken. Dat maakt het een vrij arbeidsintensieve en kostbare methode, bovendien kan de oogst ook mislukken. Lees meer over de vinificatie van Botrytis wijn. Dit alles maakt het een heel bijzondere wijn. Er zijn heel beroemde botrytis wijnen in Frankrijk afkomstig uit de Sauternes en Barsac gelegen in de omgeving van Bordeaux. De wijnen van de grote huizen uit Bordeaux kunnen erg prijzig zijn en Monbazillac kan een goedkoper alternatief zijn. Net als in Sauternes wordt in Monbazillac de zoete wijn ook van de druiven sémillon, sauvignon blanc en muscadelle gemaakt.

In Frankrijk drinkt men de zoete wijn vaak als aperitief. Ik was altijd een beetje sceptisch over zoete wijnen die niet bij het dessert worden gedronken, maar eenmaal deze wijn gekoeld gedronken bij een maaltijd van paté, vijgenjam, knapperig brood en aardbeien was ik helemaal om! De wijn bevat onder meer aroma’s van honing, abrikozen, gedroogde vijgen, is zacht en zoet maar ook fris en gekoeld gedronken het lekkerst. Als dessertwijn zou ik deze wijn niet combineren bij een zware chocoladetaart of mousse, maar lekker een taart met citroen of perziken.

De originele Château de Monbazillac wijn ben ik nog niet tegengekomen in Nederland. Maar er zijn genoeg andere wijnen te vinden onder de AOP Monbazillac. Zoals je je wel kunt voorstellen is een 17de eeuws Château redelijk kostbaar en bewerkelijk om te onderhouden en in stand te houden. Sinds de jaren 60 is het dan ook in handen van een groep van 13 wijnmakers en nu nog steeds van hun kinderen samen als coöperatie Cave de Monbazillac. Er worden veel onderhoudswerkzaamheden aan het kasteel uitgevoerd. Belangrijk dus dat je een paar fijne flesjes wijn en streekproducten aanschaft als souvenir in de bijbehorende wijnwinkel op het landgoed. In de shop kan je ook een selectie aan lokale wijnen van deze wijnmakers proeven. De coöperatie Cave de Monbazillac heeft tussen Bergerac en Monbazillac ook nog een winkel met lokale wijnen voor mij in ieder geval een stopplaats komende vakantie!

Adres:

Château de Monbazillac

Le bourg, 24240 Monbazillac

Cave de Monbazillac

Route de Mont de Marsan 24240 Monbazillac

https://chateau-monbazillac.com/en/

wijn drinken in wijnstad en eetstad BoredeauxWil je niks missen van Lotte weet Wijn, volg mij dan op Instagram en schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief met de laatste verhalen, recepten en wijntips.