Waris-Larmandier Champagne
De laatste keer dat ik weer naar de Champagnestreek ging, reed ik op een vrijdagmiddag in de mist door een druilerig Wallonië en Noord-Frankrijk, een sombere sfeer. Bestemming Avize, in de Côtes des Blancs, een grand cru gemeente in de Champagnestreek.
Ik vind het leuk om elke keer weer een nieuwe champagne te proberen en ben al op verschillende plaatsen in de champagnestreek geweest. In de Champagnestreek is de kwaliteit gekoppeld aan de gemeente waar de wijngaard staat. Uit Avize komen een groot aantal mooie merken, vaak familie bedrijven die zelf druiven verbouwen en daar champagne van maken. In de Côtes des Blancs worden voornamelijk chardonnay druiven geplant voor de champagne. Alle reden om het stadje een keer te bezoeken. Ik had een paar afspraken voor vrijdagmiddag gemaakt bij kleine champagne bedrijven.
Meestal maken zij zogenaamde growers-champagne, dat wil zeggen zij verkopen hun druiven niet (allemaal) aan de grote champagne huizen maar maken er zelf champagne van. Een ontwikkeling die zorgt voor interessante en bijzondere champagnes, gemaakt met liefde voor de wijn en hun eigen wijngaard. Soms gaan ze over op biodynamisch wijnmaken. Op het etiket kan deze champagne herkennen aan de letters RM, dat staat voor récoltant-manipulant. Zie mijn pagina over champagneweetjes met de andere mogelijke kenmerken op het etiket zodat je kunt herkennen wat de herkomst van de champagne is.
Ik had al een bezoekje achter de rug aan de familie Dubois en de eerste doosjes stonden al in de auto. Door naar Waris-Larmandier, een stukje verder op, of ik de groeten wilde doen aan de vrouw des huizes, iedereen kent elkaar daar.
Eenmaal binnen stond ik in een soort kunst atelier, er was weinig champagne te bekennen. Mevrouw Larmandier heette ons welkom en begon aan een stuk door te praten. Over de politieke toestanden in Frankrijk (dat weekend zouden er stakingen plaatsvinden), over de kunst, de champagne, over de bezoekers, over haar man die was overleden. Het ging grotendeels langs mij heen want ondertussen had ze een fles blancs de blancs brut nature opengetrokken en flinke glazen ingeschonken. Nergens een spuugemmertje te bekennen. Ik zat stilletjes te genieten van mijn glas en was helemaal betoverd door deze heerlijke champagne, de nootachtige, fruitige en toasty champagne met hele fijne zachte bubbel was echt magisch. Ik heb de laatste jaren al veel lekkere champagnes mogen drinken maar af en toe kom je zo’n wijn tegen die helemaal klopt. Het is ook nog eens mijn lievelingssamenstelling: champagne van alleen chardonnay druiven en brut nature wat wil zeggen dat er geen suiker aan toegevoegd is.
Mevrouw Larmandier vertelde dat haar zoon het bedrijf heeft overgenomen nadat haar man was overleden en dit alleen wilde doen op voorwaarde dat ze op biodynamische wijze champagne gaan maken. Andere zoon en dochter werken er ook, hun moeder Marie-Hélène managed het bedrijf en dochter ontwierp het prachtige etiket.
Ik wilde ook nog een vintage champagne proeven, maar dat kon helaas nog niet, deze was nog niet op dronk, ze waren er nog niet tevreden over en wilde deze nog een tijdje laten rijpen.
Eenmaal thuis is de wijn nog steeds fantastisch en wil zoveel mogelijk mensen laten meegenieten. Ik was aan het bedenken welk eten ik erbij kan maken maar dat is een beetje van ondergeschikt belang. Meestal zijn het wat borrelhapjes zoals rauwe ham en een frans kaasje soms wat chips.
Deze champagne is voor zover ik weet niet in Nederland te krijgen. Niet erg, heb ik weer een goede reden om terug te gaan.
Wil je zelf ook eens een wijnboer in de Champagnestreek bezoeken, dat is heel leuk om te doen maar maak dan van tevoren een afspraak omdat ze meestal druk aan het werk zijn in het bedrijf en dan weten wanneer je langs wilt komen. Het is leuk om champagne te proeven maar bedenk wel dat de flessen van kleine bedrijven erg kostbaar zijn. Soms rekenen ze een klein bedrag voor een glas champagne, maar ga je met wat doosjes de deur uit dan meestal niet. Het is mij nog niet gelukt om zonder een doosje weg te gaan.

Meer artikelen

Asperges en pinot blanc, een mooi paar

Bergerac, (wijn)vakantie paradijs

Château Feely, biodynamisch wijnparadijs

Kerstmenu 2022: Lotte’s favorites

Cadeautip voor de culinaire wijnliefhebber

Cadeau idee: gepersonaliseerde wijnglazen met een mooie fles wijn

Cassis: wijnstreek met zon, zee en rosé

Roussillon, zoete wijn en grenache

Minervois, wijnstreek in de Languedoc

Denemarken, koel wijnland

Zuidelijke Rhône, Gobelet en garrigue

Wijnreis naar Zuid-Frankrijk

Tussen Loire en steen

Gek op wijn in Zeist

Wat is Cava?

Wijnboeken voor de beginnende wijnliefhebber

Welke wijn bij het kerstdiner

In de ban van grüner veltliner

Dagje Vlaardingen, Maasland en Maassluis

Wijn en primeur, oui oui!

Bordeaux in een paar stappen

10 feiten over Veuve Clicquot Champagne

10 fijne wijnen van Gall & Gall

Goede voornemens, goede wijn

Pizza night met Italiaanse wijn

Op zoek naar een goeie Beaujolais?

Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert

Amarone wijn drinken met kerst?

Wijnklimaatkast is leven

Drie zomerse salades trés Français

3 geweldige zomer bubbels

Stylish syrah

10 Riesling-dingen

Wrap met de Franse slag

La Maison Mumm expérience

Mijn kerstgedachte, Vin doux naturel

Wijn uit het Zuid-Westen van Frankrijk

Brie à la châtaigne

Pain perdu

Pudding au pain

Salade Ardéchoise

Tarte aux champignons et châtaignes

Kastanje feest in de herfst

Bruisend bezoek aan Gratien & Meyer

Champagne proeven in Hautvillers

Rosé van cabernet franc

Poulet au romarin

Cherish the cherries

Doe meer met Calvados

Wijnstad (en eetstad) Bordeaux

Beurre, beurre, beurre

Gosset, een fruitige en gistige belevenis

Give (good) rosé a chance

Klassieke Madeleines

Waris-Larmandier – Champagne

De koning te rijk in Château Monbazillac

Placomusophilie… quoi?

Champagne in Joseph Tapas a Partager

Een bloemige en fruitige ode aan gewurztraminer

Langlois – Crémant de Loire

Pannenkoek op z’n Bretons

Zin in oesters

Rillettes poging 1
