Klassieke Madeleines
Op regenachtige dagen maak ik wel eens madeleines. Kleine schelpvormige cakejes, lekker luchtig en hapt lekker weg. In Frankrijk eten we ze vaak uit een grote zak voorverpakt per stuk en zijn eigenlijk helemaal niet lekker, maar het hoort er voor ons nou eenmaal bij op vakantie.
Als ik bij een boulangerie in Frankrijk madeleines zie dan neem ik er altijd een paar mee. De ene keer bevalt dat beter dan de andere keer, soms is het echt een teleurstelling.
Mijn eigen madeleines zijn toch de lekkerste denk ik dan!
Madeleines zijn schelpvormige cakejes gemaakt met warme boter, bij voorkeur beurre noisette. De vorm is ooit ontstaan door het beslag te bakken in sint-jakobsschelpen. Onduidelijkheid bestaat over de herkomst van de cakejes. Het meest bekende verhaal is dat ze in de 18de eeuw door een boerin in Commercy in Lorraine werden gemaakt bij een bezoek van een Hertog. Ze gebruikte wat ze in huis had en bakte dit in een sint-jakobsschelp.
Ik had altijd een bakblik van aluminium, maar daar ging de anti-aanbaklaag snel vanaf en kon ik de cakejes eruit bikken waar ze niet echt mooier van werden. In Frankrijk kocht ik onlangs een siliconen bakvorm, daar komen ze snel van los, is een stuk makkelijker. Tegenwoordig zijn er ook siliconen bakvormen met versteviging aan de bovenkant, dat werkt een stuk makkelijker met het de oven zetten. Allemaal in Nederland ook goed verkrijgbaar.
Het recept dat ik altijd gebruik komt uit 2012 van een artikel uit het NRC, wat nota bene over het huwelijk van de erfgroothertog uit Luxemburg ging en wat daar geserveerd werd, madeleines op veel verschillende manieren bereid, ik bedenk het niet.
Het klassieke recept is om overal 1/3 deel van te gebruiken: 1/3 suiker – 1/3 boter – 1/3 meel. Daar kan je zelf een variatie op maken. In het recept uit NRC werd de bloem voor de helft vervangen door amandelmeel, wat ze voor mij echt geweldig maken. Ik heb ze ook een tijdje met de helft kastanjemeel gemaakt, voor een wat nootachtige smaak.
Maak je ze op de klassieke wijze en voeg je daar wat citroenrasp aan toe, combineer ze dan met een koel glaasje zoete wijn zoals Monbazillac. Meer leze over deze mooie wijn, klik hier: Monbazillac
Bereiden
Weeg de ingrediënten af en doe de boter in een pannetje. Mix de eieren en 2 soorten suiker totdat er een bleekgele schuimige massa ontstaat.
Laat de boter smelten en pruttelen totdat deze een beetje bruin gaat kleuren, de boter mag niet verbranden. Door deze methode krijg je beurre noisette, dat doet wat met de smaak en het geeft de cakejes een mooie glans.
Verwarm de oven voor op 200º C.
Spatel nu de het zelfrijzend bakmeel (of bloem en een klein beetje bakpoeder) en de amandelmeel door de ei en suikermassa. Roer vervolgens de boter door het mengsel heen en als laatste een klein scheutje citroensap of rasp.
Vul met 1 eetlepel de vormpjes. Ik gebruik altijd 2 eetlepels om de andere eetlepel met af te schrapen of het overtollige beslag op de vangen. Ik vul de vormpjes meestal redelijk vol, maar net onder de rand vullen is het beste. Laat dan de gevulde vorm 10 minuten staan. Zet dan in de voorverwarmde oven voor maximaal 10 minuten. Ik zou na 8 minuten al even kijken of ze niet te hard gaan. Ze zijn goed als ze een bol buikje krijgen en een gouden kleur krijgen. Haal ze uit de oven en leg ze op een rooster om af te koelen, klaar voor gebruik.
Qua smaak en variatie wil ik het volgende nog kwijt:
Ik bewaar nooit een madeleine, alle cakejes gaan schoon op, volgende dag niet meer echt lekker.
Ik vind ze erg lekker met vanille er doorheen. Je kan er als tegenhanger nog wat geraspte citroen- of limoenschil en/of een beetje rum doorheen kunnen doen. In plaats van vanille passen honing en wat extra nootjes er ook goed bij. Wat ook leuk is om ze in chocola te dopen en daarna in de gehakte pistachenootjes dopen. Je kan er eindeloos variaties op bedenken om er je eigen stijl aan te geven.
Ingrediënten (voor ca. 18 stuks)
Voor het beslag
- 60 gram boter
- 2 eieren
- 60 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker of een theelepel vanille essence
- 30 gram zelfrijzend bakmeel
- 30 gram amandelmeel
- eventueel een scheutje citroensap of citroen rasp
Verder nodig
- een beetje boter om in te vetten
- kwast om de bakvorm mee in te vetten
- madeleine bakvorm
- 2 eetlepels
- oven