Give (good) rosé a chance
Ik kan wel zeggen dat ik een haat-liefde verhouding heb met rosé wijn. Voor mij in de zomer geen #roséallday, eerder #lieverchardonnay. Misschien heb ik niet goed kennisgemaakt destijds. Ik vertelde eens aan een wijnliefhebber dat ik de drukte om rosé heen niet begreep en hij zei: er is ook wel het een en ander te koop van verschillende kwaliteit en dat is niet altijd al te best. Om niet de kans te lopen om matige en lauwe rosé wijn te drinken op een terras of in een restaurant bestelde ik het nooit meer. (Voor rosé champagne maak ik graag een uitzondering, maar dat is een heel ander verhaal.)
Dit was jarenlang mijn gedachte over rosé, dus ik hield het bij rode en witte wijn en ik kan zeggen dat gaat prima hoor. Totdat ik tijdens mijn eerste wijncursus wat meer leerde over rosé. Over de wijze waarop het wordt gemaakt en uit welke wijngebieden de wijn kan komen en welke rosé bij welk gerecht gecombineerd kan worden, we proefden natuurlijk ook en er ging een wereld voor mij open.
De beste tip was om bijvoorbeeld rosé te drinken uit de streken waar het traditioneel gezien vandaan komt, zoals de Provence, Tavel, Anjou. Dat maakt al een goede schifting want eigenlijk wordt in wel bijna elke wijnregio in elk wijnland rosé gemaakt. Ik wil niet zeggen dat dat geen goede rosé’s zijn, ik heb ze alleen nooit gedronken en ik moet toch ergens beginnen.
Er worden voornamelijk blauwe druiven gebruikt voor het maken van rosé, het gebruikte druivenras hangt af van de wijnregio. In Anjou, Loire maken ze rosé van onder meer cabernet franc, cabernet sauvignon en grolleau. Terwijl de wijn uit de Provence wordt gemaakt van bijvoorbeeld mourvèdre, grenache, cinsault en syrah.
Dan zijn er verschillende manieren om de rosé wijn te maken. Nog even los van de stijl, ik hou het voor nu bij droge rosé. In de Provence maken ze onder meer gebruik van de préssurage direct methode, het persen van blauwe druiven en zo min mogelijk schilcontact, dat geeft mooie bleekroze rosé’s, de signatuur van de Provence. De rosé’s zijn droog, de smaak is fruitig en zacht. De rosé wijnen uit bijvoorbeeld Tavel (Rhône), waarbij er de schillen en pitten worden meevergist, zijn veel steviger en lijken bijna meer op rode wijn.
Na de hernieuwde kennismaking besloot ik dan ook dat het tijd werd om rosé een kans te geven.
Op het terras bij restuarant Bourla in Antwerpen bestelde ik onlangs een glas Miraval rosé uit de Provence. Toevallig had ik net daarvoor een artikel over deze wijn gelezen in het magazine Leven in Frankrijk en dacht, wat kan er gebeuren. Château Miraval is van Angelina Jolie en Bradd Pitt. Ze hebben samen met de familie Perrin, (bekende wijnmakers uit de Rhônestreek), een heerlijke rosé wijn van goede kwaliteit gemaakt, gemaakt volgens pressurage direct voor de druiven cinsault, grenache en rolle (vermentino) met syrah in de blend volgens de saigner methode. Gedronken bij een bordje garnalenkroketjes en ik moet zeggen, ik ben onder de indruk.
Ik was zo enthousiast over mijn ervaring met Miraval rosé dat bij de eerstvolgende wijnproeverij die ik onlangs had bij de plaatselijke wijnwinkel ik mij gestort heb op de rosé’s. De uitkomst was een rosé uit Bandol, een beroemde wijnregio in de Var, Provence met een eigen appellation: AOP Bandol. Rode wijnen van de druif mourvèdre uit de Bandol is wereldberoemde wijn. Ze maken er ook witte en rosé wijnen. De rode wijnen zijn vol en krachtig met aroma’s van rijp rood fruit, de witte wijnen zijn fruitig en bloemig en de rosé’s zijn aromatisch, met aroma’s van rood fruit zoals aardbeien en framboos en kruidig (tijm).
Bijzonderheden:
Ik heb Cuvée Tradition Rosé (AOP Bandol) van Domaine la Suffrène uit Bandol gekocht. Het is een familie bedrijf met 2 generaties (kleinzoon Cédric Gravier heeft het bedrijf in 1996 van zijn opa overgenomen). Van de 250.000 flessen die Domaine la Suffrène maakt, is 75% rosé. Naast wijngaarden heeft het bedrijf ook olijfbomen. De fles die ik kocht is een speciale uitgave ter ere van de 90ste verjaardag van de oprichter van het bedrijf. Er zijn 90 flessen met de cijfers 90 in het goud in de omloop.
Waar ik de wijn kocht:
Wijn aan de kade (wijnhandel in Rotterdam) voor EUR 17,50
Aroma’s en smaken:
Een droge rosé met aroma’s van fris rood fruit zoals aardbeien en framboos, grapefruit, kruidig (tijm), bittertje in de afdronk.
Lekker bij:
Ik zou zeggen salade niçoise, maar ook gerechten of salades met schaal en schelp dieren.
Zomerse gerechten zoals vitello tonnato, maar ook een pizza met een groene salade en tomaten erbij. Bij de borrel kiezen voor charcuterie, parmezaanse kaas, kipspiesjes.
Bij lekker weer goede wijn voor bij kip van de barbeque.
Gelegenheid:
Terraswijn met borrelhapjes, eetwijn ook wanneer het geen 30ºC is.
Druiven:
Blend van mourvèdre 55 %, grenache 20 %, cinsault 15 %, carignan 10 %.
Mijn conclusie:
Heerlijke, aromatische en fruitige wijn die erg soepel is maar krachtig en kruidig genoeg om te drinken bij lekkere gerechten en borrelhapjes. Voor herhaling vatbaar!