Gosset Extra Brut Excellence, een fruitige en gistige belevenis
Hoewel ik uit mijn hoofd wel weet welke champagne ik waar dronk en hoe die smaakte zou het wel handig zijn om eens wat proefnotities te maken in het boekje dat ik daar speciaal voor aan heb geschaft. Ik kan dat natuurlijk ook op mijn blog schrijven, daar is tenslotte een tabje voor gereserveerd, maken we er wat foto’s bij, wat een idee, ik ga ermee aan de slag!
Op vrijdag 7 juni 2019 besloot ik dat het tijd was voor de extra brut champagne van het huis Gosset die ik al een tijdje had liggen in de wijnkast. We hadden een doosje oesters in huis en ik had nog wat stokbrood en paté en serranoham erbij, de vrijdagavondmaaltijd was een waar feestmaal.
Bij voorkeur drink ik champagne zonder iets te eten erbij, hooguit wat naturel ribbelchips erbij of wat stokbrood. Iets hartigs/zout erbij combineren schijnt ook het beste voor de beste smaakbelevenis te zijn. Een een oester is lekker ziltig en kan er ook goed bij.
Ik kocht deze fles toen ik de laatste keer in Reims was. Op het plein bij de mooie kathedraal is een klein wijnwinkeltje waarvan ik de naam niet weet. Er staat een heel aardige fransman in het winkeltje die behoorlijk wat weet van champagne en wijn. We noemen de winkel altijd ‘het mannetje’. Naast de wijnhuizen en wijnboeren die we bezoeken in de champagnestreek brengen we ook altijd even een bezoekje aan ‘het mannetje’ voor nog wat speciale flessen. Hij heeft een aardige collectie van champagnes van de grote merken (Ruinart, Pommery, Perrier-Jouët, Veuve-Clicquot, etc) maar ook de wat onbekendere huizen in allerlei variaties. Noem een smaak waar je naar op zoek bent en het bedrag wat je ongeveer wil besteden en er komt een fantastische wijn naar voren. Bijvoorbeeld wij zijn fan van blanc de blancs champagne en drinken graag een vintage, iemand wel eens gehoord van Guy Charlemagne Grand Cru 2012? Dit was zelf een van zijn favoriete champagnes, nu op dronk, geweldig!
Ik ben dus fan van blanc de blancs (alleen van chardonnay druiven gemaakte champagne) maar ik wil ook het liefst een zo droog mogelijke champagne. Weinig tot geen toegevoegde suiker, dan wordt het een brut nature of extra brut.
Geen blanc de blancs champagne dit keer, ons werd de Extra Brut Excellence van Gosset aangeraden. Gosset wordt ook in Nederland verkocht maar ik kan deze versie helaas nergens in Nederland terugvinden. Wel de brut variant.
Gosset is het oudste wijnhuis van de Champagne streek, eigenlijk al voordat champagne door Dom Perignon was uitgevonden maakt Pierre Gosset in 1584 wijn, voornamelijk stille rode wijn.
In de 20ste eeuw is Gosset overgenomen door Jean-Pierre Cointreau, onder zijn leiding is het bedrijf gegroeid. Ze hebben naast het huis in de oorspronkelijke vestiging in Aÿ ook een vestiging in Epernay met enorme ondergrondse krijtkelders voor opslag van de champagnes die nog moeten rijpen. De vorm van de Grand Réserve lijn, een beetje een bolle fles, is uniek voor Gosset en bestaat al sinds 1760 en wordt nog steeds gebruikt (niet voor de Excellence).
De blend die wij dronken bestaat uit 45% pinot noir, 30 % chardonnay en 25% pinot meunier.
De wijn is een non-vintage en is dus niet gemaakt uit druiven uit 1 oogstjaar. De wijn is een extra brut variant, dat wil zeggen dat de dosage maximaal 5 gram per liter mag zijn. Dus erg droog, maar het kan nog droger: een brut nature of brut zero bevatten helemaal geen toegevoegde suiker. De wijn wordt minimal 30 maanden in de kelder gerijpt, in de champagnestreek is het minimum 15 maanden.
Bij het proeven van de wijn viel mij op dat er redelijk wat gistaroma’s aanwezig waren, dat is iets wat ik altijd erg waardeer aan een champagne. Veder vind je qua aroma’s en smaken: brioche, brood, geroosterde amandelen en hazelnoten, witte perzik, groene appel, citrus en de wijn heeft redelijk wat zuren is natuurlijk behoorlijk droog en heeft een bittertje in de afdronk.
Mijn conclusie:
Deze champagnes behoren tot de huischampagnes van Gosset, voor zover ik daar wat over kon vinden, beetje het instapmodel denk ik. Dan vond ik het voor een instapmodel niet een heel eenvoudige wijn, de wijn krijgt goede recensies van de beste wijnschrijvers; zelfs 90 Parkerpunten van de 100. Ik kon deze champagne erg waarderen, ik hou van de gisttonen en de fijne mousse in combinatie met fruit in champagne, echt een goede champagne als aperitief. Maar deze gisttonen kunnen misschien ook wat overheersen. Echter voor de afsluiter van de week was deze perfect. Wil je weer eens wat anders proberen dan zou ik deze zeker aanraden!

Meer artikelen

‘I hate chardonnay, but I love Chablis’

Bezoek aan Fiefs Vendéens

Ribera del Duero op de proeftafel: proeverij op 13 oktober

Asperges en pinot blanc, een mooi paar

Bergerac, (wijn)vakantie paradijs

Château Feely, biodynamisch wijnparadijs

Kerstmenu 2022: Lotte’s favorites

Cadeautip voor de culinaire wijnliefhebber

Cadeau idee: gepersonaliseerde wijnglazen met een mooie fles wijn

Cassis: wijnstreek met zon, zee en rosé

Roussillon, zoete wijn en grenache

Minervois, wijnstreek in de Languedoc

Denemarken, koel wijnland

Zuidelijke Rhône, Gobelet en garrigue

Wijnreis naar Zuid-Frankrijk

Tussen Loire en steen

Gek op wijn in Zeist

Wat is Cava?

Wijnboeken voor de beginnende wijnliefhebber

Welke wijn bij het kerstdiner

In de ban van grüner veltliner

Dagje Vlaardingen, Maasland en Maassluis

Wijn en primeur, oui oui!

Bordeaux in een paar stappen

10 feiten over Veuve Clicquot Champagne

10 fijne wijnen van Gall & Gall

Goede voornemens, goede wijn

Pizza night met Italiaanse wijn

Op zoek naar een goeie Beaujolais?

Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert

Amarone wijn drinken met kerst?

Wijnklimaatkast is leven

Drie zomerse salades trés Français

3 geweldige zomer bubbels

Stylish syrah

10 Riesling-dingen

Wrap met de Franse slag

La Maison Mumm expérience

Mijn kerstgedachte, Vin doux naturel

Wijn uit het Zuid-Westen van Frankrijk

Brie à la châtaigne

Pain perdu

Pudding au pain

Salade Ardéchoise

Tarte aux champignons et châtaignes

Kastanje feest in de herfst

Bruisend bezoek aan Gratien & Meyer

Champagne proeven in Hautvillers

Rosé van cabernet franc

Poulet au romarin

Cherish the cherries

Doe meer met Calvados

Wijnstad (en eetstad) Bordeaux

Beurre, beurre, beurre

Gosset, een fruitige en gistige belevenis

Give (good) rosé a chance

Klassieke Madeleines

Waris-Larmandier – Champagne

De koning te rijk in Château Monbazillac

Placomusophilie… quoi?

Een bloemige en fruitige ode aan gewurztraminer

Langlois – Crémant de Loire

Pannenkoek op z’n Bretons

Zin in oesters

Rillettes poging 1
