Beurre, beurre, beurre
Toen ik een keer aan een Italiaan die in St.Malo in de Bretagne woont vertelde hoe ik mijn bolognese saus maak, maakte ik een grote fout door te beginnen met boter. Ik had natuurlijk met olijfolie moeten beginnen, maar ik gebruik nu eenmaal altijd boter. Het was vloeken in de kerk, ‘beurre, beurre, beurre’ riep hij uit, ‘hier in Frankrijk smeren ze overal beurre op’ en wreef over zijn ogen en oksels. Verder kwamen onze recepten wel overeen. Ik verander dit ingrediënt overigens niet, ik hou het bij boter, dat bevalt mij prima.
Ik werd echt gek op boter toen ik een keer in Frankrijk licht gezouten (demi-sel) boter bij een croissantje kreeg, ik kreeg ook jam, maar die heb ik laten staan. Lichtgezouten boter, wat een vondst! Wanneer je op je lijn let of een cholesterol arm dieet moet volgen is dit een absurde combi, maar blijkbaar doen ze daar niet aan in Frankrijk. De boter moet erg zacht zijn (doux) en dus het liefst een beetje gezouten. Samen met een kopje sterke koffie en een vers croissantje is dit voor mij een ultiem ontbijt.
Gezouten boter kennen we ook in Nederland en gelukkig is er ook boter van steeds betere kwaliteit in Nederland verkrijgbaar. Meestal koop ik Nederlandse boter, maar kwam erachter dat verschillende soorten Franse boter ook in Nederland verkrijgbaar zijn. Ik besloot dan ook om de Franse boter die ik in Nederland tegenkom te proeven. Ik zou er wel een apart blog over kunnen schrijven, het boterblog.
Boter is in Nederland een beschermde naam. Het moet voor minstens 80% uit melkvet bestaan. Het is gekarnde room van melk, je kunt het ook zelf maken door bijvoorbeeld crème fraîche enige tijd te mixen. Dat kan ik nog wel een keer proberen, maar ik dwaal af.
Ik kocht Grand Fermage aux cristaux de Sel de Mer de Noirmoutier op de markt in Rotterdam bij een kraam met Hollandse en Franse kaasjes. Beurre aux cristaux de sel is een typisch frans product dat bijvoorbeeld ook in Normandië wordt gemaakt. Er wordt ook wel zout uit de Guérande gebruikt.
Dit is een aparte smaaksensatie: boter met zoutkristallen erin. Dus niet verwerkt in de boter dat deze zout smaakt, nee gewoon kleine zoutkristallen in de boter. Het cruncht een beetje als je deze op een stokbroodje eet. Bij een boterham met een plakje ham erop niet echt superlekker, want dubbelzout. Maar voor bij het eten waarbij brood apart wordt geserveerd of als appetizer erg lekker. Deze behoort niet meteen tot mijn lievelingsboter, maar wel leuk om een keer beurre aux cristaux de sel geprobeerd te hebben. De boter is verder erg zacht en smaakvol. Er staat op het wikkeltje een recept voor chocoladechip cookies. Ander leuk detail is dat de zoutkristallen van het eiland Noirmoutier komen en de boter van het vaste land. Conclusie: deze boter is niet voor dagelijks gebruik, maar zeker wel voor speciale gelegenheden voor herhaling vatbaar. Ik ben fan!