Wijnstad (en eetstad) Bordeaux

Bordeaux is een hele leuke stad om een dagje of een weekend in door te brengen. Er zijn zoveel dingen te doen op het gebied van musea en winkels, maar stel je bent er een paar dagen wat ga je dan doen op een dag? Wat is echt de moeite waard om te doen? Uiteraard zijn er de grote musea en oude gebouwen om te bezoeken, maar ik focus mij dan meer op eten en drinken als ik door zo’n leuke stad loop. Voorbereiding is de sleutel, want anders mis je de good stuff en dan loopt zo’n bezoek op een teleurstelling uit. Gelukkig zijn er allerlei lijstjes en leuke tips te vinden online.

Toen ik de eerste keer in Bordeaux kwam draaide het voornamelijk om een indruk te krijgen van de stad. Je kunt veel wandelen in de stad langs de rivier bijvoorbeeld, de afstanden zijn te doen en je komt een hoop leuke dingen tegen. Ik ben er nog een keer terug gegaan en heb een aantal leuke eet- en drinkgelegenheden opgeschreven en geprobeerd deze op te zoeken. Bordeaux is echt een geweldige culinaire belevenis waar het voornamelijk om wijn draait, logisch het ligt in het middelpunt van de meest beroemde wijngebieden ter wereld. Bordeaux is echt het overwegen waard. Je kunt ook goed winkelen in Bordeaux, maar dan moet ik nog een keer terug. Voor nu heb ik het bij de wijn en eetdingen gehouden, hierbij mijn samenvatting daarvan.

Cité du Vin

Wanneer je in Bordeaux bent en fan van wijn bent is het leuk om Cité du Vin te bezoeken. Al is het maar voor het bijzondere gebouw en de belevenis. Cité du Vin is een wijnmuseum en je kunt met een audiotour door het hele gebouw heen lopen en van alles te weten komen over wijn en wijnbouw. Je loopt via een route met de audiotour door het gebouw naar boven en eindigt in de bar waar je een glas wijn krijgt, je kunt deze zelf uitkiezen, bovenin heb je een mooi uitzicht over de rivier. Op de begane grond is een ronde wijnwinkel met wijnen uit de gehele wereld, dus ook een wijn uit Nederland. Verder ook de grote merken te vinden zoals een Château Petrus. Ook de museumwinkel is leuk om te bezoeken met allerlei leuke wijngadgets.

Toegangskaartje kost: EUR 20 (vanaf prijs, afhankelijk van welke dingen je nog meer zou willen doen)

Adres: Esplanade de Pontac, 134 quai de Bacalan

www.laciteduvin.com

Musée du Vin et du Négoce

Klein museum over de geschiedenis van wijn en wijnhandel in Bordeaux met als afsluiter een proeverij en mini-workshop over de Bordeaux regio. Er is veel te lezen over het ontstaan van de classificatie van de wijnen uit de Bordeaux en de geschiedenis over Bordeaux als middelpunt met belangrijke haven voor de wijn. Er is een winkeltje met diverse soorten wijn en andere souvenirs.

Toegangskaartje kost: EUR 10

Adres: 41 rue Borie

www.museeduvinbordeaux.com

Canelé’s van Baillardran

Toen ik vorig jaar tegen iemand vertelde dat ik naar Bordeaux zou gaan kreeg ik de tip mee dat ik vooral een Canelé de Bordeaux zou moeten eten. Het was niet alleen een tip, het werd mij bijna opgedrongen, ik mocht het echt niet vergeten. Adres en naam van de winkel werden meegegeven. Nu kun je er bijna niet omheen als je in Bordeaux bent: de  Canelé’s van Baillardran zijn te koop in 12 winkels en verkooppunten in Bordeaux. Adressen te vinden op de website. Ze verkopen allerlei smaakjes en maten, maar neem gewoon de klassieke variant, met een beetje rum en vanille, deze zijn het lekkerste.

www.baillardran.com

Canelé’s van La Toque Cuivrée

Je struikelt bijna over de winkels met canelé’s in Bordeaux. Canelé’s horen bij Bordeaux, van oudsher wordt wijn geklaard met eiwit en dan blijven de eidooiers over, daar maakten ze dan een cakeje van gebakken in een koperen vormpje. De buitenkant is lekker crunchie met een zachte binnenkant. Hoewel Baillardran erg bekend is zijn de canelé’s La Toque Cuivrée ook erg lekker en iets goedkoper dan Baillardran. Om de verschillen te onderzoeken moet je even een vergelijking doen, er zijn ergere onderzoeken te bedenken lijkt mij. Bij Musée du Vin et du Négoce krijg je er een te proeven en een kaartje voor 10% korting voor Canelé’s van La Toque Cuivrée.

www.la-toque-cuivree.fr

L’Estacade

Aan de rechteroever van de Garonne is dit mooie restaurant gevestigd, het is dus niet in het centrum van Bordeaux, het is aan de overkant van de rivier, met de tram ben je er zo. Een aanrader wanneer je eens aan het water wil eten met mooi uitzicht. De inrichting vond ik een beetje Scandinavisch aandoen met veel hout en glas, er is gelukkig airco, als de zon weg is schuiven ze de ramen open. Je zou ook op het balkon een aperitief kunnen drinken. De huischampagne van het restaurant is Veuve Clicquot en dat kan je overal terugzien in het restaurant bijv. aan de oranje stoeltjes en tafeltjes buiten. Wij begonnen natuurlijk met een lekker glaasje Veuve Clicquot met wat oestertjes erbij als voorgerecht. Ik dacht dat de gerechten op de kaart voornamelijk uit vis zou bestaan, maar er zijn ook vleesgerechten, het is een beetje 50/50. Wij kozen voor vis (gebakken inktvis en coquilles) met een oosterse of Aziatische touch aan de gerechten, echt verfrissend. Er is een uitgebreide wijnkaart waar je sommige wijnen per glas gaan of een half flesje kan bestellen, ideaal vind ik persoonlijk. Vooraf reserveren is wel noodzakelijk, het is een heel druk bezocht restaurant en het is jammer als je de reis er naar toe hebt gemaakt en er is geen plekje meer. Wij komen nog een keer terug in ieder geval!

Adres: Quai des Queyries

www.estacade-restaurant.com

La Boîte à Huîtres

Klein gezellig restaurant met in de hoofdrol de oester en allerlei kleine gerechtjes zoals vissoep, rillettes, terrines en patés. De wijnen op de kaart passen uiteraard allemaal goed bij de zeevruchten, veel wijnen zijn ook per halve fles verkrijgbaar wat ik erg waardeer, de huischampagne is Louis Roederer, ook per halve fles verkrijgbaar. De oesters zijn van het seizoen en worden voor de pui van het restaurant opengemaakt en opgediend in een schaal met ijs. Verstandig om vooraf te reserveren want het is er behoorlijk druk en het restaurant heeft maar een beperkt aantal plaatsen. Ook een terras buiten, op een leuke en levendige plek in Bordeaux.

Adres: 38 Cours du Chapeau-Rouge

www.boiteahuitres.com

Marché des Capucins

Oudste overdekte markt van Bordeaux met verse producten zoals vis, vlees, groente en barretjes en restaurantjes. Gaat wel op tijd in de middag sluiten, dus op tijd erheen als je nog de indrukwekkende verse vis en groente wil zien. De straatjes in de markt hebben de namen van wijnregio’s in Bordeaux. Ik heb een glas wijn gedronken bij Bouquet d’Arômes (stand: 17a-b-d) waar je wijn per glas (er zijn 2 flessen open) kunt krijgen maar ook flessen kunt kopen.

Adres: Place des Capucins

www.marchedescapucins.com

Wijnwinkel La Cuv

Vlakbij Marché des Capucins aan de Place du Maucaillou vond ik een leuke wijnwinkel met allerlei wijnen uit Frankrijk maar ook daarbuiten. Veel biologische wijnen, veel bijzondere wijnen uit Bordeaux, maar dan niet allemaal op de traditionele wijze (syrah in Bordeaux???). Ik had net een Portugese wijn gedronken bij een wijnbar waar ik redelijk verbaasd over was dat ze het schonken. Blijkbaar is Bordeaux redelijk open minded als het gaat om eten en drinken dat niet uit Frankrijk komt. Er zijn 3 La Cuv winkels in Bordeaux. Leuk om je te laten adviseren.

Adres: 7 place du Maucaillou

www.la-cuv.com

La ligne rouge

Wijnbar met eten aan de kade, helaas niet geweest vanwege de drukte op zaterdagavond in Bordeaux, maar wel de moeite waard om te ontdekken.

Adres: 20-22 quai Richelieu

www.laligne-rouge.com

Andere leuke dingen

Boekenwinkel Mollat is gigantisch en heeft ook een zeer uitgebreide sectie kook- en wijnboeken. Uiteraard wel allemaal in het Frans, maar erg de moeite waard om eens naar al die klassiekers te kijken. Dat de kookboeken Franstalig zijn, is voor mij geen reden om te laten liggen overigens.

Adres: aan de Rue de la Porte en Rue Vital Carles

Leuke straatjes zijn onder meer Rue Notre Dame in de wijk Chartons, voor schattige winkeltjes en restaurantjes. Rue Saint-James en Rue Lafargue in de wijk Saint-Paul voor een heel divers aanbod van restaurants.

Jardin Public is een mooi openbaar park met weer mooie gebouwen aan de rand, vijvers, grasvelden, bomen en bloemen. Er is een leuk koffietentje. Prettige plek om een paar uurtjes te verblijven met mooi weer. Het park ligt aan de Cours du Verdun.

www.bordeaux.fr

Quai des Marques is een outlet aan de Quai de Bacalan met winkels zoals een outlet van Gien porselein.

www.quaidesmarques.com

Boulanger Maison Lamour

Wij verbleven in een wijk in Bordeaux aan de rand van het centrum (Mériadeck) en daar is ook Boulanger Maison Lamour gevestigd. Ons ontbijt kwam er ook vandaan. Het is misschien wat ver wandelen vanuit hartje centrum, maar mensen staan in de rij voor deze bakker. Fantastisch stokbrood en geweldige taartjes het leek wel een taartjesparadijs! Ze hebben ook diverse prijzen geworden en zijn zelfs een keer beste bakker van Frankrijk geweest….het overwegen waard?

Adres: 157 Rue Judaïque

www.maisonlamour.fr

Lotte kookt, proeft, bezoekt en schrijft

Drankje aan de Garonne

Wijninstituut Cite du Vin Bordeaux

Wijninstituut Cité du Vin

Musée du Vin et du Négoce Bordeaux

Musée du Vin et du Négoce

Een van de vele Canelé winkeltjes

restaurant L’Estacade Bordeaux

Prachtig uitzicht vanuit L’Estacade

De lekkerste oesters van Bordeaux bij La Boite a Huitres

Ongedwongen oesters eten

Marché des Capucins Bordeaux

Wijn van de dag aan de bar

Wijnwinkel La Cuv Bordeaux

Wijnwinkel La Cuv

Boekenwinkel Mollat Bordeaux

De afdeling kookboeken van Mollat

Meer artikelen

Pinot Blanc Bott Freres

Asperges en pinot blanc, een mooi paar

Voor mij is de lente echt aangebroken als er weer asperges zijn. Vanaf midden april zijn ze weer volop verkrijgbaar. Voor wijn bij asperges kies ik meestal pinot blanc, deze wijn vormt een mooie combinatie samen met het witte goud. In deze blog meer info over pinot blanc en de combinatie met de asperge.

Bergerac, (wijn)vakantie paradijs

De wijnregio Bergerac ontleent zijn naam aan de stad Bergerac. Hier vind je wijnen gemaakt volgens de klassieke Bordeaux stijl.
Château Feely - biodynamisch wijn maken

Château Feely, biodynamisch wijnparadijs

‘Nobody actually needs wine like milk or bread…why would you use chemicals to make it?’ Twijfelend keek ik op en antwoordde: ‘money?’...
Flan pâtissier

Kerstmenu 2022: Lotte’s favorites

Een eenvoudig te bereiden feestmaal met klassieke Franse gerechten gecombineerd met wijnen. Dit zijn mijn favorites voor Kerstmenu 2022...

Cadeautip voor de culinaire wijnliefhebber

Mijn favoriete keuken? De Franse keuken! Dan kan een kookboek van Alain Caron niet ontbreken in mijn boekenkast...
gepersonaliseerde wijnglazen en wijntips

Cadeau idee: gepersonaliseerde wijnglazen met een mooie fles wijn

Wijnglazen met een boodschap en wijntips om je kerstcadeau compleet te maken...
Wijn en tapas

Cassis: wijnstreek met zon, zee en rosé

Cassis: mijn laatste stop in het zuiden van Frankrijk. Ik ontdekte een oude wijnstreek met zon, zee en prachtige rosé...
Proeflokaal bij Sol Payre

Roussillon, zoete wijn en grenache

Roussillon, het was Spaanser dan ik had gedacht. De stijl van de wijnen, veel rode blends met grenache maar vergeet ook de zoete wijnen niet.
Canal du Midi

Minervois, wijnstreek in de Languedoc

Ik bezocht de regio Minervois en verbleef in Château De Paraza, wijnkasteel aan Canal du Midi. Op naar de Languedoc en mooie wijnen.

Denemarken, koel wijnland

Bij Denemarken denk je niet meteen aan wijn, wijnbouw en zeker niet aan wijnproductie.

Zuidelijke Rhône, Gobelet en garrigue

Mijn reis startte in de zuidelijke Rhône in de Vaucluse, met uitzicht op het Massif Dentelles de Montmirail....
B&B Hermitage Saint Roch

Wijnreis naar Zuid-Frankrijk

In 4 etappes beschrijf ik mijn wijnreis naar Zuid-Frankrijk. Ik geef tips voor leuke wijnhuizen en behandel de wijnstijlen van de bezochte streken...

Tussen Loire en steen

We gaan een reisje langs de Loire maken en komen uit in Zuid-Afrika. Wat deze wijngebieden met elkaar te maken hebben? Ze maken beide mooie wijnen van de prachtige druif chenin blanc...
Wijnwinkel De Witte Os

Gek op wijn in Zeist

Ik verblijf graag een nachtje in Zeist en combineer mijn bezoek aan Zeist altijd met een wijnspeurtocht. Ik ben gek op wijn in Zeist...
Wat is Cava

Wat is Cava?

Wat is Cava eigenlijk? Cava wordt wel eens gelijk geschaard met Prosecco, maar dat is niet juist. Spaanse champagne? Klopt ook niet...
Wijnboeken voor de wijnliefhebber

Wijnboeken voor de beginnende wijnliefhebber

Ben je beginnend wijnliefhebber en wil je lezen over wijn? Dit zijn de boeken die mijn passie aanwakkerden...
Welke wijn drinken bij kerstdiner

Welke wijn bij het kerstdiner

December, het is weer die tijd van het jaar. Met altijd dezelfde vraag... welke wijn drinken we bij het kerstdiner...

In de ban van grüner veltliner

Grüner veltliner: pepertje, frisheid, fruitig, allemansvriendje: zo kan je deze wijn het beste omschrijven. Gelukkig heb ik deze wijn weer leren waarderen. Lees meer over grüner veltliner...

Dagje Vlaardingen, Maasland en Maassluis

Ik woon sinds een tijdje buiten Rotterdam. Het eerste jaar was niet alleen een ontdekkingstocht in de natuur, maar ook op zoek naar fijne adresjes waar ik neer kan ploffen voor een goed glas wijn en heerlijke hapjes...
Bordeaux en primeur

Wijn en primeur, oui oui!

Ik heb wijn gekocht uit Bordeaux van het oogstjaar 2020 welke nog niet eens op fles is gebracht en ik deze pas ergens in 2023 zal gaan zien! Dat is nog eens wat om naar uit te kijken zeg. Ik zal je bijpraten over wat het is en waarom je het zou doen...
Lotte weet Wijn - wijngebied Bordeaux Frankrijk

Bordeaux in een paar stappen

Hoe leg je een wijngebied uit in een paar simpele stappen? Vooral een complex wijngebied zoals Bordeaux is niet in 1 A4-tje samen te vatten. Toch ga ik een poging wagen om je een beetje wegwijs te maken....
10 feitjes over Veuve Clicquot-Ponsardin Champagne

10 feiten over Veuve Clicquot Champagne

Wat weet jij eigenlijk over Veuve Clicquot, een van de bekendste champagnehuizen ter Wereld? Na het lezen van deze feitjes ben je meteen op de hoogte en dan smaakt je bubbel toch een stuk beter!...
Ironstone, Old vine Zinfandel

10 fijne wijnen van Gall & Gall

Al jaren en dag een sterk merk en in bijna elk zelf respecterend stadje of dorp te vinden: de wijnwinkels van Gall & Gall. Ik kom graag bij wijnwinkels, klein, groot en ja uiteraard ook bij Gall & Gall...
Lotte weet Wijn heeft goede voornemens

Goede voornemens, goede wijn

Er liggen een aantal mooie wijnen op mij te wachten, bewaren voor een goed moment. Uitstellen, want nu is niet het moment. Liggen ze nog een jaartje...
Pizza night met Italiaanse wijn

Pizza night met Italiaanse wijn

Pizza night met Italiaanse wijn vergt bij ons thuis een goede voorbereiding. Het juiste bloem voor een mooi deegje, tomatensaus in de slowcooker...
Wat weet jij van Beaujolais

Op zoek naar een goeie Beaujolais?

Ken je de wijn alleen van Beaujolais primeur? Slechte reputatie als zure en dunne wijn? Jammer want Beaujolais is zoveel meer! Ik heb een lijstje gemaakt met dingen om de wijn en de wijnstreek wat...
Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert met Passito dessertwijn

Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert

Vanille ijs doet het altijd goed, simpel maar doeltreffend. Een bolletje bij de warme appeltaart, gecombineerd met chocolade saus, het is zo veelzijdig, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er vanilleroomijs...
Amarone wijn in een karaf

Amarone wijn drinken met kerst?

Amarone een mooie en bijzondere kerstwijn, maar zeker niet een om de hele avond te drinken, het is namelijk ook een zware wijn. Wijnen die een menu begeleiden moeten in balans zijn, qua opbouw en...
Hoe lang kan je een fles wijn of champagne bewaren?

Wijnklimaatkast is leven

Hoe lang kan je wijn bewaren? Is tot nu toe de meest gestelde vraag sinds ik met een wijnopleiding bezig ben. Dat is altijd lastig te beantwoorden, want het ligt er maar net aan welke wijn...
Salade Ni­çoi­se

Drie zomerse salades trés Français

Is het je weleens opgevallen dat Franse salades naar een streek of plaats zijn genoemd. Het is zo gewoontjes dat je er niet meer bij stil staat toch? Ik heb er 3 opgeschreven, maar ik weet zeker dat er nog veel meer...

3 geweldige zomer bubbels

Zeg je mousserende wijnen, dan zeg je champagne, prosecco, crémant, sekt, cava… Wat te drinken deze zomer nu we met z’n allen niet zo ver weg gaan en thuis wel een beetje vakantie willen vieren...
Stylish syrah

Stylish syrah

Syrah is de koningin van de noordelijke Rhône regio. Het wijngebied Rhône-dal is vrij uitgestrekt over een afstand van 200 kilometer en loopt van Vienne in het noorden helemaal tot enerzijds rond de plaats Nîmes en anderzijds...
Riesling Bott Freres

10 Riesling-dingen

Riesling is hip en happening las ik laatst ergens. Is dat een poging om de druif hip te maken? Dat is toch helemaal niet nodig dacht ik toen. Hoewel... het is lastig concurreren met hippe sprankelende sauvignon blancs en beroemde chardonnays
Wraps met de Franse slag

Wrap met de Franse slag

Misschien een beetje overbodig apparaat in mijn keuken, maar eenmaal zelf je wraps, tortilla’s of taco’s gemaakt hoef je nooit meer een pakje met kant en klare te kopen. Je hoeft hier niet persé een tacopers...

La Maison Mumm expérience

In de champagne streek is er veel te doen voor de wijntoerist. Ik heb inmiddels een aantal champagne caves van grote producenten bezocht. Onlangs bracht ik een bezoekje aan het champagnehuis G.H. Mumm in Reims...
Kerstwijn desertwijn

Mijn kerstgedachte, Vin doux naturel

/
Aan het dessert besteed ik altijd veel aandacht, vooral omdat ik dol ben op het maken van taarten. Het is leuk om daar een dessertwijn bij te schenken. Een tijdje geleden maakte ik kennis met vin doux naturel en ik ben groot fan...
Route des vins zuid-west - Net als in Frankrijk

Wijn uit het Zuid-Westen van Frankrijk

Dordogne is en blijft een behoorlijk geliefde streek bij Nederlandse vakantiegangers. Ook ik heb mijn hart verloren aan de Dordogne. Met de prachtige kastelen, lieflijke dorpjes en mooie natuur en vergeet niet de wijn...
Brie à la châtaigne - Net als in Frankrijk

Brie à la châtaigne

Een kaasje en noten gaan vaak goed samen. Deze brie kan je nog even in de oven doen of gewoon zo eten met een lekker vers stokbrood of toastje erbij. Maak een herfstige borrelplank: pak een mooie plank, leg...

Pain perdu

Je hebt van die zondagochtenden dat je zin hebt in een warm ontbijt, gewoon iets anders dan de gebruikelijke bak yoghurt. Iets waar je een lekker kopje espresso bij kunt drinken. Een ontbijt waar je wel even op...

Pudding au pain

/
Ouderwetse broodpudding dus! Je zou dit gerecht ook met brioche kunnen maken voor dat echte Franse tintje, maar je kunt dit gerecht juist ook maken met oud brood. De brioche zou ik (in ieder geval) vers kopen...
Salade Ardéchoise net als in Frankrijk

Salade Ardéchoise

Deze salade at ik ooit op een terras in het middeleeuwse stadje Balazuc in de Ardèche na een behoorlijk pittige wandeling want deze Village de caractère was vroeger een burcht en alle straatjes gaan steil...

Tarte aux champignons et châtaignes

Verwarmend en herfstig ovengerecht, met een goede hartig/zoet smaakcombinatie door de kastanjes en prei versus bacon en bouillon. Als wijn erbij heb ik voor een volle chardonnay op hout gerijpt gekozen...

Kastanje feest in de herfst

De Ardèche is de thuisbasis van de kastanje, in het Frans zo mooi genoemd: châtaigne of marron. Als je je wilt onderdompelen in lokale franse streekgerechten dan kan je overal in Frankrijk je hart ophalen. Als het gaat...
Gratien & Meyer Cremant de Loire

Bruisend bezoek aan Gratien & Meyer

In de Loire kwamen wij op een dag terecht in het stadje Bourgueil. Bourgueil is een appellation in de wijnregio Loire die bekend staat om haar rode wijnen van de druif cabernet franc, het is ook de verplichte aangeplante...
Champagne G. Tribaut Hautvillers

Champagne proeven in Hautvillers

Als je naar de Champagnestreek gaat wil je natuurlijk graag champagne proeven en geloof me, dat kan bijna overal wel. In de wijde omgeving van Reims en Epernay en natuurlijk in deze grote plaatsen zelf kan je op...
rose van cabernet franc Domaine du cedre

Rosé van cabernet franc

In de Loire kwamen wij op een dag terecht in het stadje Bourgueil. Bourgueil is een appellation in de wijnregio Loire die bekend staat om haar rode wijnen van de druif cabernet franc, het is ook de verplichte aangeplante...

Poulet au romarin

Tijdens zo’n wandeling over de markt kan ik veel ideeën op doen voor lekkere gerechten of taarten. Net als ik dat graag in Frankrijk doe. Vanaf het eerste moment dat ik een keer in de Provence over een markt wandelde was ik...
Net als in Frankrijk broodje hamburger met brie en kersensaus

Cherish the cherries

Laat de kersentijd niet zomaar voorbij gaan! De periode voor kersen is best kort, meestal duurt het 1,5 maand vanaf juni, juli, afhankelijk van het weer in de periode daarvoor of het seizoen vroeg of laat begint. Er kunnen ook...
Zalm asperges Calvados

Doe meer met Calvados

Calvados is een op cognac lijkende sterke eau de vie. Het wordt verkregen door het destilleren van appelcider. De appelcider wordt 2 x gedestilleerd en dan gerijpt op houten vaten, uiteindelijk heeft het dan een alcohol...
Wijninstituut Cite du Vin Bordeaux

Wijnstad (en eetstad) Bordeaux

Bordeaux is een hele leuke stad om een dagje of een weekend in door te brengen. Er zijn zoveel dingen te doen op het gebied van musea en winkels, maar stel je bent er een paar dagen wat ga je dan doen op een dag...
Grand Fermage beurre demi sel

Beurre, beurre, beurre

Toen ik een keer aan een Italiaan die in St.Malo in de Bretagne woont vertelde hoe ik mijn bolognese saus maak, maakte ik een grote fout door te beginnen met boter. Ik had natuurlijk met olijfolie moeten beginnen...
Gosset Champagne extra-brut

Gosset, een fruitige en gistige belevenis

Gosset is het oudste wijnhuis van de Champagne streek, eigenlijk al voordat champagne door Dom Perignon was uitgevonden maakt Pierre Gosset in 1584 wijn, voornamelijk stille rode wijn. Het huis Gosset maakt een miljoen flessen...
Bandol rosé Domaine La Suffrene

Give (good) rosé a chance

Ik kan wel zeggen dat ik een haat-liefde verhouding heb met rosé wijn. Voor mij in de zomer geen #roséallday, eerder #lieverchardonnay. Misschien heb ik niet goed kennisgemaakt destijds. Ik vertelde eens aan...

Klassieke Madeleines

Op regenachtige dagen maak ik vaak madeleines. Kleine schelpvormige cakejes, lekker luchtig en hapt lekker weg. In Frankrijk eten we ze vaak uit een grote zak voorverpakt per stuk en eigenlijk helemaal niet lekker...
Waris-Larmandier Champagne Avize

Waris-Larmandier – Champagne

Bestemming Avize, in de Côtes des Blancs, een grand cru gemeente in de Champagnestreek. In de Champagnestreek is de kwaliteit gekoppeld aan de gemeente waar de wijngaard staat. Uit Avize komen een groot aantal mooie merken...

De koning te rijk in Château Monbazillac

In het wijngebied Bergerac in de Dordogne, staat Château Monbazillac. Het stadje Monbazillac geeft naam aan een van de grootste wijngebieden voor heerlijke zoete likeurwijn gemaakt van druiven die zijn aangetast door een schimmel...
Capsule champagne kurk

Placomusophilie… quoi?

De eerste keer in de Champagnestreek was ik onder de indruk van de mappen en lijsten die je kon kopen bij wijnwinkeltjes. Die mappen zijn ervoor om de schildjes die bovenop de champagnekurk zitten in te bewaren. Ze...
Bar Jo

Champagne in Joseph Tapas a Partager

Als je naar Reims gaat drink je bijvoorkeur Champagne bij het eten of gewoon bij de borrel, daar kom ik wel voor in ieder geval. Er zijn veel plekken in Reims waar restaurants en bars te vinden zijn. Nu heb ik mijn weg...
Jean Baptiste Adam Gewurztraminer

Een bloemige en fruitige ode aan gewurztraminer

Gewurztraminer is niet echt een wijn die je op een verjaardag schenkt, er zullen er best zijn die het lekker vinden, maar de smaak is erg uitgesproken en je moet er een passend...
10 fijne wijnen van Gall

Langlois – Crémant de Loire

De nieuwe editie van wijntijdschrift Winelife was uit, vlak voor Pasen. Er stond een heel stuk in over de Loire en de wijnen die er vandaan komen. Dat is leuk want in juni staat de Loire vallei op de planning, op de terugweg van onze...
Galette Complete Normandie

Pannenkoek op z’n Bretons

De eerste keer dat ik in St.Malo was, was echt een culinaire belevenis. We verbleven bij een Italiaans echtpaar met een B&B die ’s avonds table d’hotes verzorgden waar wij dankbaar gebruik van maakten. Eén avond wilde ik graag...
Oesters eten in Yerseke

Zin in oesters

Onlangs reden wij op een mooie dag naar de Oesterij, dat is een kwekerij met restaurant en een winkel waar je oesters en mosselen kunt kopen.Het restaurant zit boven de oesterputten, echt een fantastische plek...

Rillettes poging 1

Er is niets leuker dan in een barretje of restaurant in Frankrijk een potje huisgemaakte rillettes te bestellen met vers knapperig stokbrood erbij (en dan natuurlijk je favoriete wijn erbij drinken). Meestal worden er...

Appeltaart met Calvados

Ik ben gek op appeltaart. Of het nu de typisch Hollandse appeltaart is, de Franse tarte tartin of de dichte Amerikaanse apple pie, ik ben er gek op. Het past ook overal bij en iedereen houdt ervan. Deze appeltaart heb...