Doe meer met Calvados
Ik heb een zwak voor streekproducten en gerechten, waar ik ook ben. Of ik nu in Nederland een stad bezoek of een paar weken naar Frankrijk ga, ik neem altijd wel lokale producten mee. Iets waar de streek om bekend staat of iets dat veel in gerechten wordt verwerkt.
Dat zorgt er dan altijd voor dat we naast een hoop flessen wijn ook veel etenswaren mee terugnemen van vakantie, waar niet altijd veel plek voor is in de auto.
Met deze producten moet je dan thuis ook wel wat doen. Om het vakantiegevoel wat langer vast te houden zijn al die lekkere Franse producten natuurlijk heerlijk. Dat kent ook z’n beperkingen, je drinkt bijvoorbeeld niet elke dag een glaasje calvados of eet elke dag mosterd uit Dijon. Om te voorkomen dat de Calvados staat te verdampen heb ik ook gemerkt dat het een prima drank is om toe te passen bij recepten met een Franse touch, zo ben je weer een beetje terug in Normandië.
Even een opfrisser, wat is Calvados?
Calvados is een op cognac lijkende sterke eau de vie. Het wordt verkregen door het destilleren van appelcider. De appelcider wordt 2 x gedestilleerd en dan gerijpt op houten vaten, uiteindelijk heeft het dan een alcoholpercentage van 40-45%. Calvados mag alleen deze naam dragen als het afkomstig is uit het gelijknamige departement -Calvados- in Normandië.
Mijn ideeën om calvados te verwerken heb ik op een rijtje gezet, er zijn nog veel meer mogelijkheden uiteraard, ik blijf lekker experimenteren!
1. Pasta met zalm & calvados
Dit is een supermakkelijk pasta recept met toch een speciaal tintje.
Bereiden
De ingrediënten zijn voor ongeveer 3 à 4 personen, reken voor tagliatelle ongeveer 125 gram per persoon.
Snij de aspergetips in drie stukjes en kook een paar minuutjes tot ze beetgaar zijn. Bestrooi de zalm met peper en zout, doe een klontje boter in de koekenpan laat bruin worden en bak de zalm even aan, warmgerookte zalm hoeft alleen maar even gebakken te worden. Kook de tagliatelle en giet af. Als de zalm gebakken is, maak er dan met behulp van een spatel kleine stukjes van, voeg de aspergetips toe en een flinke scheut room en vervolgens een paar scheutjes calvados, je kunt deze nog even flamberen voor extra smaak. Roer tot slot de tagliatelle er doorheen en breng met wat peper en zout op smaak, direct serveren. Om het gerecht wat aan te vullen kan je ook eerst een uitje fruiten en een teentje knoflook.
Ingrediënten
- 450 gr zalm of warmgerookte zalm
- 150 gr groene asperge tips
- 100 ml slagroom of een plantaardige kookroom
- tagliatelle
- calvados
- boter
- peper / zout
- optioneel: ui en knoflook
2. Crêpes met rood fruit en Calvados karamelsaus
De karamelsaus voor dit recept is saus waar Calvados aan toe is gevoegd. Deze kan je dan gebruiken over bijvoorbeeld crêpes, maar ook bij appeltaart, warme appel of kruidcake, etc. Omdat er ongeveer 18 kg appels worden gebruikt voor 1 liter Calvados en er een beetje karamel wordt toegevoegd voor de kleur (zonder het te zoeten) is deze drank volgens mij zeer geschikt voor toepassing bij zoete gerechten zoals karamel of gerechten met appel.
Mijn recept voor (zes) simpele, dunne crêpes is als volgt:
Bereiden van de crêpes
Voeg de droge ingrediënten in een kom en voeg het ei en een scheutje melk toe aan de droge ingrediënten en roer deze door elkaar, om klontjes te voorkomen voeg je niet in een keer alle melk en water toe maar elke keer een beetje. Voor de beste en dunste crêpes is het beste om een zo dun mogelijk beslag te maken, dus wanneer de aangegeven hoeveelheid water en melk te weinig is voeg je nog wat extra water toe. Bak de crêpes in boter in een hete koekenpan.
Bereiden van de karamelsaus
Laat alle ingrediënten voor de saus zonder de Calvados warm worden en inkoken tot een beetje dikke saus, voeg er op het laatst 2 tot 4 scheuten Calvados door en laat nog even doorwarmen. Gereed voor gebruik.
En dan serveren
Snij wat rood fruit (aardbeien, besjes, frambozen) klein en vouw de crêpe dubbel en nog een keer dubbel. Schep een lepel fruit erop, schenk er wat karamelsaus over en maak af met een bolletje ijs of wat slagroom.
Ingrediënten
Voor de karamelsaus
- 100 gr boter
- 100 gr rietsuiker
- 1,2 dl slagroom
- 2 scheuten Calvados
Voor het beslag
- 125 gr bloem
- 1 ei
- 100 ml melk
- 100 ml water
- halve theelepel suiker
- snufje zout
- boter om de crêpes in te bakken
- wat extra water
Verder nodig
- beslagkom
- garde
- keukenweegschaal
- spatel
- koekenpan
- eventueel vanille roomijs of slagroom
3. Mosselen & Calvados
Bij het koken van mosselen voeg ik altijd een half glas wijn toe, om dit nu helemaal te vervangen door Calvados is wat heftig, dus ik neem een 2 delen water en 1 deel Calvados.
Eerst bak ik de mosselgroenten (bijv. ui, prei, wortel en knoflook) even aan, voeg er wat zout, peper en een snuf paprikapoeder aan toe. Vervolgens gaan daar een half kilo tot een kilo gewassen, hele en dichte mosselen bij. Even doorroeren en vervolgens afblussen met de calvados en water. Even door laten stomen met het deksel erop. Even omscheppen of schudden voor je de mosselen serveert.
4. Appeltaart
Een makkelijk gerecht om de calvados in te verwerken is natuurlijk appeltaart. Het past er supergoed bij! Je kan de calvados op verschillende manieren verwerken in de appeltaart. Enkele voorbeelden:
- rozijnen, welke verwerkt worden in de appeltaart, weken in Calvados
- wat Calvados over de appeltjes sprenkelen
- appels vooraf bakken in Calvados
- maak met de drank een karamelsaus om over de appeltaart te schenken
Ik heb al wel eens mijn eigen versie van een franse appeltaart mét Calvados gemaakt, lees mijn blog erover.
5. Rillettes
Ik ben gek op rillettes en neem dan ook meestal een hele stapel potjes met rillettes vanuit Frankrijk mee naar Nederland. Ik heb ook geleerd dit zelf te maken. Ook hierin kan calvados worden verwerkt, lees mijn blog over mijn variant van rillettes.
6. Calvados cocktail recepten
Romige calvados
De eerste keer dat wij een bezoek brachten aan Normandië waren we in Honfleur waar we natuurlijk een fles Calvados, maar ook een soort Baileys op basis van Calvados kochten, een romige Calvados drank. Wat een heerlijk drankje, we hebben nooit meer zoiets buiten Normandië gevonden. Dit recept lijkt er heel erg op.
Ingrediënten voor 1 persoon
- 15 ml suikersiroop
- 50 ml slagroom of een plantaardige variant zoals kokosroom
- 60 ml calvados
Alle ingrediënten in een shaker met ijs, goed schudden en in een glas uitschenken, met ijs erbij, snufje kaneel toevoegen voor een lekkere finishing touch.
Apple sunrise
Bedacht door Charles Schumann (van Charles Schumann’s Bar in München)
Ingrediënten voor 1 persoon
- 3-4 scheutjes citroensap
- 10 ml creme de cassis
- 50 ml calvados
- 75 ml sinaasappelsap
Ingrediënten in een glas met een paar ijsklontjes bij elkaar voegen en langzaam roeren om de kleuren in elkaar door te laten lopen. Fris, zuurtje, zoet en lekker fruitig door de combinatie van appel, kers en sinaasappel. Heerlijke cocktail, niet te sterk voor een zomerse dag.
Apple-car
Een variant op de Sidecar met Calvados in plaats van cognac.
Ingrediënten voor 1 persoon
- 20 ml citroensap
- 20 ml triple sec (bijvoorbeeld Cointreau)
- 40 ml apple brandy of calvados
Alle ingrediënten in een shaker met ijs, goed schudden en in een glas uitschenken, met ijs erbij, decoreren met een Maraschino kers.
Best een sterke cocktail, ik weet nog niet of dit tot mijn favorieten behoort, maar ja smaken verschillen. Wel lekker fris met een zuurtje.
Conclusie
Zoveel ideeën om je gerechten een leuke touch te geven, ik weet zeker dat jij deze vakantie ook met een flesje thuiskomt!