Doe meer met Calvados

Ik heb een zwak voor streekproducten en gerechten, waar ik ook ben. Of ik nu in Nederland een stad bezoek of een paar weken naar Frankrijk ga, ik neem altijd wel lokale producten mee. Iets waar de streek om bekend staat of iets dat veel in gerechten wordt verwerkt.

Dat zorgt er dan altijd voor dat we naast een hoop flessen wijn ook veel etenswaren mee terugnemen van vakantie, waar niet altijd veel plek voor is in de auto.

Met deze producten moet je dan thuis ook wel wat doen. Om het vakantiegevoel wat langer vast te houden zijn al die lekkere Franse producten natuurlijk heerlijk. Dat kent ook z’n beperkingen, je drinkt bijvoorbeeld niet elke dag een glaasje calvados of eet elke dag mosterd uit Dijon. Om te voorkomen dat de Calvados staat te verdampen heb ik ook gemerkt dat het een prima drank is om toe te passen bij recepten met een Franse touch, zo ben je weer een beetje terug in Normandië.

Even een opfrisser, wat is Calvados?

Calvados is een op cognac lijkende sterke eau de vie. Het wordt verkregen door het destilleren van appelcider. De appelcider wordt 2 x gedestilleerd en dan gerijpt op houten vaten, uiteindelijk heeft het dan een alcoholpercentage van 40-45%. Calvados mag alleen deze naam dragen als het afkomstig is uit het gelijknamige departement -Calvados- in Normandië.

Mijn ideeën om calvados te verwerken heb ik op een rijtje gezet, er zijn nog veel meer mogelijkheden uiteraard, ik blijf lekker experimenteren!

1. Pasta met zalm & calvados

Dit is een supermakkelijk pasta recept met toch een speciaal tintje.

Bereiden

De ingrediënten zijn voor ongeveer 3 à 4 personen, reken voor tagliatelle ongeveer 125 gram per persoon.

Snij de aspergetips in drie stukjes en kook een paar minuutjes tot ze beetgaar zijn. Bestrooi de zalm met peper en zout, doe een klontje boter in de koekenpan laat bruin worden en bak de zalm even aan, warmgerookte zalm hoeft alleen maar even gebakken te worden. Kook de tagliatelle en giet af. Als de zalm gebakken is, maak er dan met behulp van een spatel kleine stukjes van, voeg de aspergetips toe en een flinke scheut room en vervolgens een paar scheutjes calvados, je kunt deze nog even flamberen voor extra smaak. Roer tot slot de tagliatelle er doorheen en breng met wat peper en zout op smaak, direct serveren. Om het gerecht wat aan te vullen kan je ook eerst een uitje fruiten en een teentje knoflook.

Pasta met zalm groene asperges en calvados
Ingrediënten
 • 450 gr zalm of warmgerookte zalm
 • 150 gr groene asperge tips
 • 100 ml slagroom of een plantaardige kookroom
 • tagliatelle
 • calvados
 • boter
 • peper / zout
 • optioneel: ui en knoflook

2. Crêpes met rood fruit en Calvados karamelsaus

De karamelsaus voor dit recept is saus waar Calvados aan toe is gevoegd. Deze kan je dan gebruiken over bijvoorbeeld crêpes, maar ook bij appeltaart, warme appel of kruidcake, etc. Omdat er ongeveer 18 kg appels worden gebruikt voor 1 liter Calvados en er een beetje karamel wordt toegevoegd voor de kleur (zonder het te zoeten) is deze drank volgens mij zeer geschikt voor toepassing bij zoete gerechten zoals karamel of gerechten met appel.

Mijn recept voor (zes) simpele, dunne crêpes is als volgt:

Bereiden van de crêpes

Voeg de droge ingrediënten in een kom en voeg het ei en een scheutje melk toe aan de droge ingrediënten en roer deze door elkaar, om klontjes te voorkomen voeg je niet in een keer alle melk en water toe maar elke keer een beetje. Voor de beste en dunste crêpes is het beste om een zo dun mogelijk beslag te maken, dus wanneer de aangegeven hoeveelheid water en melk te weinig is voeg je nog wat extra water toe. Bak de crêpes in boter in een hete koekenpan.

Bereiden van de karamelsaus

Laat alle ingrediënten voor de saus zonder de Calvados warm worden en inkoken tot een beetje dikke saus, voeg er op het laatst 2 tot 4 scheuten Calvados door en laat nog even doorwarmen. Gereed voor gebruik.

En dan serveren

Snij wat rood fruit (aardbeien, besjes, frambozen) klein en vouw de crêpe dubbel en nog een keer dubbel. Schep een lepel fruit erop, schenk er wat karamelsaus over en maak af met een bolletje ijs of wat slagroom.

Crêpe met rood fruit en ijs
Ingrediënten

Voor de karamelsaus

 • 100 gr boter
 • 100 gr rietsuiker
 • 1,2 dl slagroom
 • 2 scheuten Calvados

Voor het beslag

 • 125 gr bloem
 • 1 ei
 • 100 ml melk
 • 100 ml water
 • halve theelepel suiker
 • snufje zout
 • boter om de crêpes in te bakken
 • wat extra water

Verder nodig

 • beslagkom
 • garde
 • keukenweegschaal
 • spatel
 • koekenpan
 • eventueel vanille roomijs of slagroom

3. Mosselen & Calvados

Bij het koken van mosselen voeg ik altijd een half glas wijn toe, om dit nu helemaal te vervangen door Calvados is wat heftig, dus ik neem een 2 delen water en 1 deel Calvados.

Eerst bak ik de mosselgroenten (bijv. ui, prei, wortel en knoflook) even aan, voeg er wat zout, peper en een snuf paprikapoeder aan toe. Vervolgens gaan daar een half kilo tot een kilo gewassen, hele en dichte mosselen bij. Even doorroeren en vervolgens afblussen met de calvados en water. Even door laten stomen met het deksel erop. Even omscheppen of schudden voor je de mosselen serveert.

4. Appeltaart

Een makkelijk gerecht om de calvados in te verwerken is natuurlijk appeltaart. Het past er supergoed bij! Je kan de calvados op verschillende manieren verwerken in de appeltaart. Enkele voorbeelden:

 • rozijnen, welke verwerkt worden in de appeltaart, weken in Calvados
 • wat Calvados over de appeltjes sprenkelen
 • appels vooraf bakken in Calvados
 • maak met de drank een karamelsaus om over de appeltaart te schenken

Ik heb al wel eens mijn eigen versie van een franse appeltaart mét Calvados gemaakt, lees mijn blog erover.

5. Rillettes

Ik ben gek op rillettes en neem dan ook meestal een hele stapel potjes met rillettes vanuit Frankrijk mee naar Nederland. Ik heb ook geleerd dit zelf te maken. Ook hierin kan calvados worden verwerkt, lees mijn blog over mijn variant van rillettes.

Rillettes

6. Calvados cocktail recepten

Romige calvados

De eerste keer dat wij een bezoek brachten aan Normandië waren we in Honfleur waar we natuurlijk een fles Calvados, maar ook een soort Baileys op basis van Calvados kochten, een romige Calvados drank. Wat een heerlijk drankje, we hebben nooit meer zoiets buiten Normandië gevonden. Dit recept lijkt er heel erg op.

Ingrediënten voor 1 persoon

 • 15 ml suikersiroop
 • 50 ml slagroom of een plantaardige variant zoals kokosroom
 • 60 ml calvados

Alle ingrediënten in een shaker met ijs, goed schudden en in een glas uitschenken, met ijs erbij, snufje kaneel toevoegen voor een lekkere finishing touch.

Apple sunrise

Bedacht door Charles Schumann (van Charles Schumann’s Bar in München)

Ingrediënten voor 1 persoon

 • 3-4 scheutjes citroensap
 • 10 ml creme de cassis
 • 50 ml calvados
 • 75 ml sinaasappelsap

Ingrediënten in een glas met een paar ijsklontjes bij elkaar voegen en langzaam roeren om de kleuren in elkaar door te laten lopen. Fris, zuurtje, zoet en lekker fruitig door de combinatie van appel, kers en sinaasappel. Heerlijke cocktail, niet te sterk voor een zomerse dag.

Apple-car

Een variant op de Sidecar met Calvados in plaats van cognac.

Ingrediënten voor 1 persoon

 • 20 ml citroensap
 • 20 ml triple sec (bijvoorbeeld Cointreau)
 • 40 ml apple brandy of calvados

Alle ingrediënten in een shaker met ijs, goed schudden en in een glas uitschenken, met ijs erbij, decoreren met een Maraschino kers.

Best een sterke cocktail, ik weet nog niet of dit tot mijn favorieten behoort, maar ja smaken verschillen. Wel lekker fris met een zuurtje.

Conclusie

Zoveel ideeën om je gerechten een leuke touch te geven, ik weet zeker dat jij deze vakantie ook met een flesje thuiskomt!

Meer artikelen

Pinot Blanc Bott Freres

Asperges en pinot blanc, een mooi paar

Voor mij is de lente echt aangebroken als er weer asperges zijn. Vanaf midden april zijn ze weer volop verkrijgbaar. Voor wijn bij asperges kies ik meestal pinot blanc, deze wijn vormt een mooie combinatie samen met het witte goud. In deze blog meer info over pinot blanc en de combinatie met de asperge.

Bergerac, (wijn)vakantie paradijs

De wijnregio Bergerac ontleent zijn naam aan de stad Bergerac. Hier vind je wijnen gemaakt volgens de klassieke Bordeaux stijl.
Château Feely - biodynamisch wijn maken

Château Feely, biodynamisch wijnparadijs

‘Nobody actually needs wine like milk or bread…why would you use chemicals to make it?’ Twijfelend keek ik op en antwoordde: ‘money?’...
Flan pâtissier

Kerstmenu 2022: Lotte’s favorites

Een eenvoudig te bereiden feestmaal met klassieke Franse gerechten gecombineerd met wijnen. Dit zijn mijn favorites voor Kerstmenu 2022...

Cadeautip voor de culinaire wijnliefhebber

Mijn favoriete keuken? De Franse keuken! Dan kan een kookboek van Alain Caron niet ontbreken in mijn boekenkast...
gepersonaliseerde wijnglazen en wijntips

Cadeau idee: gepersonaliseerde wijnglazen met een mooie fles wijn

Wijnglazen met een boodschap en wijntips om je kerstcadeau compleet te maken...
Wijn en tapas

Cassis: wijnstreek met zon, zee en rosé

Cassis: mijn laatste stop in het zuiden van Frankrijk. Ik ontdekte een oude wijnstreek met zon, zee en prachtige rosé...
Proeflokaal bij Sol Payre

Roussillon, zoete wijn en grenache

Roussillon, het was Spaanser dan ik had gedacht. De stijl van de wijnen, veel rode blends met grenache maar vergeet ook de zoete wijnen niet.
Canal du Midi

Minervois, wijnstreek in de Languedoc

Ik bezocht de regio Minervois en verbleef in Château De Paraza, wijnkasteel aan Canal du Midi. Op naar de Languedoc en mooie wijnen.

Denemarken, koel wijnland

Bij Denemarken denk je niet meteen aan wijn, wijnbouw en zeker niet aan wijnproductie.

Zuidelijke Rhône, Gobelet en garrigue

Mijn reis startte in de zuidelijke Rhône in de Vaucluse, met uitzicht op het Massif Dentelles de Montmirail....
B&B Hermitage Saint Roch

Wijnreis naar Zuid-Frankrijk

In 4 etappes beschrijf ik mijn wijnreis naar Zuid-Frankrijk. Ik geef tips voor leuke wijnhuizen en behandel de wijnstijlen van de bezochte streken...

Tussen Loire en steen

We gaan een reisje langs de Loire maken en komen uit in Zuid-Afrika. Wat deze wijngebieden met elkaar te maken hebben? Ze maken beide mooie wijnen van de prachtige druif chenin blanc...
Wijnwinkel De Witte Os

Gek op wijn in Zeist

Ik verblijf graag een nachtje in Zeist en combineer mijn bezoek aan Zeist altijd met een wijnspeurtocht. Ik ben gek op wijn in Zeist...
Wat is Cava

Wat is Cava?

Wat is Cava eigenlijk? Cava wordt wel eens gelijk geschaard met Prosecco, maar dat is niet juist. Spaanse champagne? Klopt ook niet...
Wijnboeken voor de wijnliefhebber

Wijnboeken voor de beginnende wijnliefhebber

Ben je beginnend wijnliefhebber en wil je lezen over wijn? Dit zijn de boeken die mijn passie aanwakkerden...
Welke wijn drinken bij kerstdiner

Welke wijn bij het kerstdiner

December, het is weer die tijd van het jaar. Met altijd dezelfde vraag... welke wijn drinken we bij het kerstdiner...

In de ban van grüner veltliner

Grüner veltliner: pepertje, frisheid, fruitig, allemansvriendje: zo kan je deze wijn het beste omschrijven. Gelukkig heb ik deze wijn weer leren waarderen. Lees meer over grüner veltliner...

Dagje Vlaardingen, Maasland en Maassluis

Ik woon sinds een tijdje buiten Rotterdam. Het eerste jaar was niet alleen een ontdekkingstocht in de natuur, maar ook op zoek naar fijne adresjes waar ik neer kan ploffen voor een goed glas wijn en heerlijke hapjes...
Bordeaux en primeur

Wijn en primeur, oui oui!

Ik heb wijn gekocht uit Bordeaux van het oogstjaar 2020 welke nog niet eens op fles is gebracht en ik deze pas ergens in 2023 zal gaan zien! Dat is nog eens wat om naar uit te kijken zeg. Ik zal je bijpraten over wat het is en waarom je het zou doen...
Lotte weet Wijn - wijngebied Bordeaux Frankrijk

Bordeaux in een paar stappen

Hoe leg je een wijngebied uit in een paar simpele stappen? Vooral een complex wijngebied zoals Bordeaux is niet in 1 A4-tje samen te vatten. Toch ga ik een poging wagen om je een beetje wegwijs te maken....
10 feitjes over Veuve Clicquot-Ponsardin Champagne

10 feiten over Veuve Clicquot Champagne

Wat weet jij eigenlijk over Veuve Clicquot, een van de bekendste champagnehuizen ter Wereld? Na het lezen van deze feitjes ben je meteen op de hoogte en dan smaakt je bubbel toch een stuk beter!...
Ironstone, Old vine Zinfandel

10 fijne wijnen van Gall & Gall

Al jaren en dag een sterk merk en in bijna elk zelf respecterend stadje of dorp te vinden: de wijnwinkels van Gall & Gall. Ik kom graag bij wijnwinkels, klein, groot en ja uiteraard ook bij Gall & Gall...
Lotte weet Wijn heeft goede voornemens

Goede voornemens, goede wijn

Er liggen een aantal mooie wijnen op mij te wachten, bewaren voor een goed moment. Uitstellen, want nu is niet het moment. Liggen ze nog een jaartje...
Pizza night met Italiaanse wijn

Pizza night met Italiaanse wijn

Pizza night met Italiaanse wijn vergt bij ons thuis een goede voorbereiding. Het juiste bloem voor een mooi deegje, tomatensaus in de slowcooker...
Wat weet jij van Beaujolais

Op zoek naar een goeie Beaujolais?

Ken je de wijn alleen van Beaujolais primeur? Slechte reputatie als zure en dunne wijn? Jammer want Beaujolais is zoveel meer! Ik heb een lijstje gemaakt met dingen om de wijn en de wijnstreek wat...
Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert met Passito dessertwijn

Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert

Vanille ijs doet het altijd goed, simpel maar doeltreffend. Een bolletje bij de warme appeltaart, gecombineerd met chocolade saus, het is zo veelzijdig, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er vanilleroomijs...
Amarone wijn in een karaf

Amarone wijn drinken met kerst?

Amarone een mooie en bijzondere kerstwijn, maar zeker niet een om de hele avond te drinken, het is namelijk ook een zware wijn. Wijnen die een menu begeleiden moeten in balans zijn, qua opbouw en...
Hoe lang kan je een fles wijn of champagne bewaren?

Wijnklimaatkast is leven

Hoe lang kan je wijn bewaren? Is tot nu toe de meest gestelde vraag sinds ik met een wijnopleiding bezig ben. Dat is altijd lastig te beantwoorden, want het ligt er maar net aan welke wijn...
Salade Ni­çoi­se

Drie zomerse salades trés Français

Is het je weleens opgevallen dat Franse salades naar een streek of plaats zijn genoemd. Het is zo gewoontjes dat je er niet meer bij stil staat toch? Ik heb er 3 opgeschreven, maar ik weet zeker dat er nog veel meer...

3 geweldige zomer bubbels

Zeg je mousserende wijnen, dan zeg je champagne, prosecco, crémant, sekt, cava… Wat te drinken deze zomer nu we met z’n allen niet zo ver weg gaan en thuis wel een beetje vakantie willen vieren...
Stylish syrah

Stylish syrah

Syrah is de koningin van de noordelijke Rhône regio. Het wijngebied Rhône-dal is vrij uitgestrekt over een afstand van 200 kilometer en loopt van Vienne in het noorden helemaal tot enerzijds rond de plaats Nîmes en anderzijds...
Riesling Bott Freres

10 Riesling-dingen

Riesling is hip en happening las ik laatst ergens. Is dat een poging om de druif hip te maken? Dat is toch helemaal niet nodig dacht ik toen. Hoewel... het is lastig concurreren met hippe sprankelende sauvignon blancs en beroemde chardonnays
Wraps met de Franse slag

Wrap met de Franse slag

Misschien een beetje overbodig apparaat in mijn keuken, maar eenmaal zelf je wraps, tortilla’s of taco’s gemaakt hoef je nooit meer een pakje met kant en klare te kopen. Je hoeft hier niet persé een tacopers...

La Maison Mumm expérience

In de champagne streek is er veel te doen voor de wijntoerist. Ik heb inmiddels een aantal champagne caves van grote producenten bezocht. Onlangs bracht ik een bezoekje aan het champagnehuis G.H. Mumm in Reims...
Kerstwijn desertwijn

Mijn kerstgedachte, Vin doux naturel

/
Aan het dessert besteed ik altijd veel aandacht, vooral omdat ik dol ben op het maken van taarten. Het is leuk om daar een dessertwijn bij te schenken. Een tijdje geleden maakte ik kennis met vin doux naturel en ik ben groot fan...
Route des vins zuid-west - Net als in Frankrijk

Wijn uit het Zuid-Westen van Frankrijk

Dordogne is en blijft een behoorlijk geliefde streek bij Nederlandse vakantiegangers. Ook ik heb mijn hart verloren aan de Dordogne. Met de prachtige kastelen, lieflijke dorpjes en mooie natuur en vergeet niet de wijn...
Brie à la châtaigne - Net als in Frankrijk

Brie à la châtaigne

Een kaasje en noten gaan vaak goed samen. Deze brie kan je nog even in de oven doen of gewoon zo eten met een lekker vers stokbrood of toastje erbij. Maak een herfstige borrelplank: pak een mooie plank, leg...

Pain perdu

Je hebt van die zondagochtenden dat je zin hebt in een warm ontbijt, gewoon iets anders dan de gebruikelijke bak yoghurt. Iets waar je een lekker kopje espresso bij kunt drinken. Een ontbijt waar je wel even op...

Pudding au pain

/
Ouderwetse broodpudding dus! Je zou dit gerecht ook met brioche kunnen maken voor dat echte Franse tintje, maar je kunt dit gerecht juist ook maken met oud brood. De brioche zou ik (in ieder geval) vers kopen...
Salade Ardéchoise net als in Frankrijk

Salade Ardéchoise

Deze salade at ik ooit op een terras in het middeleeuwse stadje Balazuc in de Ardèche na een behoorlijk pittige wandeling want deze Village de caractère was vroeger een burcht en alle straatjes gaan steil...

Tarte aux champignons et châtaignes

Verwarmend en herfstig ovengerecht, met een goede hartig/zoet smaakcombinatie door de kastanjes en prei versus bacon en bouillon. Als wijn erbij heb ik voor een volle chardonnay op hout gerijpt gekozen...

Kastanje feest in de herfst

De Ardèche is de thuisbasis van de kastanje, in het Frans zo mooi genoemd: châtaigne of marron. Als je je wilt onderdompelen in lokale franse streekgerechten dan kan je overal in Frankrijk je hart ophalen. Als het gaat...
Gratien & Meyer Cremant de Loire

Bruisend bezoek aan Gratien & Meyer

In de Loire kwamen wij op een dag terecht in het stadje Bourgueil. Bourgueil is een appellation in de wijnregio Loire die bekend staat om haar rode wijnen van de druif cabernet franc, het is ook de verplichte aangeplante...
Champagne G. Tribaut Hautvillers

Champagne proeven in Hautvillers

Als je naar de Champagnestreek gaat wil je natuurlijk graag champagne proeven en geloof me, dat kan bijna overal wel. In de wijde omgeving van Reims en Epernay en natuurlijk in deze grote plaatsen zelf kan je op...
rose van cabernet franc Domaine du cedre

Rosé van cabernet franc

In de Loire kwamen wij op een dag terecht in het stadje Bourgueil. Bourgueil is een appellation in de wijnregio Loire die bekend staat om haar rode wijnen van de druif cabernet franc, het is ook de verplichte aangeplante...

Poulet au romarin

Tijdens zo’n wandeling over de markt kan ik veel ideeën op doen voor lekkere gerechten of taarten. Net als ik dat graag in Frankrijk doe. Vanaf het eerste moment dat ik een keer in de Provence over een markt wandelde was ik...
Net als in Frankrijk broodje hamburger met brie en kersensaus

Cherish the cherries

Laat de kersentijd niet zomaar voorbij gaan! De periode voor kersen is best kort, meestal duurt het 1,5 maand vanaf juni, juli, afhankelijk van het weer in de periode daarvoor of het seizoen vroeg of laat begint. Er kunnen ook...
Zalm asperges Calvados

Doe meer met Calvados

Calvados is een op cognac lijkende sterke eau de vie. Het wordt verkregen door het destilleren van appelcider. De appelcider wordt 2 x gedestilleerd en dan gerijpt op houten vaten, uiteindelijk heeft het dan een alcohol...
Wijninstituut Cite du Vin Bordeaux

Wijnstad (en eetstad) Bordeaux

Bordeaux is een hele leuke stad om een dagje of een weekend in door te brengen. Er zijn zoveel dingen te doen op het gebied van musea en winkels, maar stel je bent er een paar dagen wat ga je dan doen op een dag...
Grand Fermage beurre demi sel

Beurre, beurre, beurre

Toen ik een keer aan een Italiaan die in St.Malo in de Bretagne woont vertelde hoe ik mijn bolognese saus maak, maakte ik een grote fout door te beginnen met boter. Ik had natuurlijk met olijfolie moeten beginnen...
Gosset Champagne extra-brut

Gosset, een fruitige en gistige belevenis

Gosset is het oudste wijnhuis van de Champagne streek, eigenlijk al voordat champagne door Dom Perignon was uitgevonden maakt Pierre Gosset in 1584 wijn, voornamelijk stille rode wijn. Het huis Gosset maakt een miljoen flessen...
Bandol rosé Domaine La Suffrene

Give (good) rosé a chance

Ik kan wel zeggen dat ik een haat-liefde verhouding heb met rosé wijn. Voor mij in de zomer geen #roséallday, eerder #lieverchardonnay. Misschien heb ik niet goed kennisgemaakt destijds. Ik vertelde eens aan...

Klassieke Madeleines

Op regenachtige dagen maak ik vaak madeleines. Kleine schelpvormige cakejes, lekker luchtig en hapt lekker weg. In Frankrijk eten we ze vaak uit een grote zak voorverpakt per stuk en eigenlijk helemaal niet lekker...
Waris-Larmandier Champagne Avize

Waris-Larmandier – Champagne

Bestemming Avize, in de Côtes des Blancs, een grand cru gemeente in de Champagnestreek. In de Champagnestreek is de kwaliteit gekoppeld aan de gemeente waar de wijngaard staat. Uit Avize komen een groot aantal mooie merken...

De koning te rijk in Château Monbazillac

In het wijngebied Bergerac in de Dordogne, staat Château Monbazillac. Het stadje Monbazillac geeft naam aan een van de grootste wijngebieden voor heerlijke zoete likeurwijn gemaakt van druiven die zijn aangetast door een schimmel...
Capsule champagne kurk

Placomusophilie… quoi?

De eerste keer in de Champagnestreek was ik onder de indruk van de mappen en lijsten die je kon kopen bij wijnwinkeltjes. Die mappen zijn ervoor om de schildjes die bovenop de champagnekurk zitten in te bewaren. Ze...
Bar Jo

Champagne in Joseph Tapas a Partager

Als je naar Reims gaat drink je bijvoorkeur Champagne bij het eten of gewoon bij de borrel, daar kom ik wel voor in ieder geval. Er zijn veel plekken in Reims waar restaurants en bars te vinden zijn. Nu heb ik mijn weg...
Jean Baptiste Adam Gewurztraminer

Een bloemige en fruitige ode aan gewurztraminer

Gewurztraminer is niet echt een wijn die je op een verjaardag schenkt, er zullen er best zijn die het lekker vinden, maar de smaak is erg uitgesproken en je moet er een passend...
10 fijne wijnen van Gall

Langlois – Crémant de Loire

De nieuwe editie van wijntijdschrift Winelife was uit, vlak voor Pasen. Er stond een heel stuk in over de Loire en de wijnen die er vandaan komen. Dat is leuk want in juni staat de Loire vallei op de planning, op de terugweg van onze...
Galette Complete Normandie

Pannenkoek op z’n Bretons

De eerste keer dat ik in St.Malo was, was echt een culinaire belevenis. We verbleven bij een Italiaans echtpaar met een B&B die ’s avonds table d’hotes verzorgden waar wij dankbaar gebruik van maakten. Eén avond wilde ik graag...
Oesters eten in Yerseke

Zin in oesters

Onlangs reden wij op een mooie dag naar de Oesterij, dat is een kwekerij met restaurant en een winkel waar je oesters en mosselen kunt kopen.Het restaurant zit boven de oesterputten, echt een fantastische plek...

Rillettes poging 1

Er is niets leuker dan in een barretje of restaurant in Frankrijk een potje huisgemaakte rillettes te bestellen met vers knapperig stokbrood erbij (en dan natuurlijk je favoriete wijn erbij drinken). Meestal worden er...

Appeltaart met Calvados

Ik ben gek op appeltaart. Of het nu de typisch Hollandse appeltaart is, de Franse tarte tartin of de dichte Amerikaanse apple pie, ik ben er gek op. Het past ook overal bij en iedereen houdt ervan. Deze appeltaart heb...