Cherish the cherries
Laat de kersentijd niet zomaar voorbij gaan! De periode voor kersen is best kort, meestal duurt het 1,5 maand vanaf juni, juli, het hangt af van het weer in de periode daarvoor of het seizoen vroeg of laat begint. Er kunnen ook wel kersen uit het buitenland zijn, maar de belangrijkste periode is toch wel de zomertijd.
In Nederland staan in de Betuwe veel fruitgaarden met onder meer kersenbomen. Leuk om daar eens heen te gaan en een voor iedereen kersen mee te nemen of je haalt ze gewoon op de plaatselijke weekmarkt, net als ik heb gedaan.
Ook in Frankrijk maken ze er dankbaar gebruik van het seizoen en verwerken ze dat in lekkere gerechten. Uiteraard is een clafoutis aux cerises niet weg te denken uit de klassieke Franse keuken. Ik vind het heerlijk en had weer eens zin om deze te maken. Ik geef de voorkeur aan een clafoutis met kersen zonder pit, maar daar verschillen de meningen over. In Frankrijk maken ze deze meestal met pit om de smaak goed te behouden en dat het vocht uit de kersen niet in de pudding komt maar in de kersen blijft. Bovendien geven de pitten wat meer smaak. Clafoutis is een frans nagerecht afkomstig uit de Limousin, een provincie in het midden van Frankrijk. Ik schreef dat het pudding is, maar het zit een beetje tussen pudding en gebak in, in sommige recepten wordt weinig bloem gebruikt waardoor het meer pudding-achtig wordt, vind ik zelf het lekkerst.
In een Franse supermarkt kocht ik een Frans kooktijdschrift, Cuisine Actuelle, een kooktijdschrift met recepten op basis van ingrediënten van het seizoen. Een groot deel van de recepten in dit nummer gaat ook over kersen in gerechten. Je kunt helemaal los gaan, denk aan een gazpacho op basis van kersen en bietjes, een cheesecake, eendenborst met kersen, chocolade ijs met kersen, een schapenkaasje met kersen, kersencake, ga zo maar door. Ik heb er een paar uitgeprobeerd, het resultaat? Als je naar de foto’s kijkt snap je het wel, de bordjes zijn schoon opgegaan. We kregen wel hulp bij de clafoutis, er gaat niets verloren hoor.
1. Franse cheeseburger
Ik begin met de hamburger met brie, bacon en kersensaus.
Gek genoeg eet best wel vaak een hamburger (of cheeseburger) als ik in een restaurant lunch in Frankrijk. Het staat namelijk bijna altijd wel op de kaart. Ik heb het dan niet over de restaurants met een Michelinster of BIB gourmand, maar gewoon de gezellige lokale restaurantjes aan een dorpsplein waar je een Plat du jour kunt krijgen. De hamburger in dit recept vind ik erg Frans aangezien er brie wordt gebruikt in plaats van kaas. De combi van het zoutige van de burger, bacon en kaas gecombineerd met het zoet-zure van het kersen-ui mengsel is geweldig, ik vraag mij ook af of 1 burger per persoon wel genoeg zal zijn, je wilt alleen maar meer!
Bereiden
Ik heb voor dit recept kant en klare hamburgers gebruikt, je zou ze ook zelf kunnen maken maar ik wilde het mijzelf makkelijk maken. Bak de bacon plakjes uit tot ze bruin en knapperig zijn, haal uit de pan en leg ze op een bord, je hebt ze straks nodig.
Maak dan de kersen ‘saus’. Bak de ui zacht in een flinke klont boter. Voeg vervolgens de ontpitte en gehalveerde kersen toe en de azijn en honing, bak het even door, niet te lang, het hoeft geen smurrie te worden. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
Bak vervolgens de hamburger aan 1 kant bruin en keer om, leg de brie erop en zet de kom eroverheen, dan kan de brie smelten en wordt de burger gelijkmatig gaar. Als je dat te veel gedoe vindt kan je de hamburger na het bakken met de brie erop even in de oven zetten om te laten smelten, bak de hamburger dan niet te lang door.
Snij de broodjes open en leg eerst de rucola erop, dan de hamburger + brie, vervolgens de baconplakjes en voeg voorzichtig daaroverheen een paar lepels met de kersen-ui mix. Geef het restant aan kersen-ui mix in een bakje erbij. Het sap van de saus kan je nog over de burger laten druppelen.
Ingrediënten
Voor 2 personen
- 2 kaiserbroodjes
- 2 hamburger
- 4 tot 6 plakjes bacon gebakken
- 6 plakjes brie
- een handje rucola
Voor de saus
- 1 ui, gesnipperd
- boter
- ongeveer 200 gram kersen gewassen, ontpit en gehalveerd
- 1 eetlepel rode wijn azijn
- schepje honing
- peper en zout
Verder nodig
- 2 koekenpannen
- een vuurvaste grote kom
2. Clafoutis aux cherises
Ik schreef in de inleiding al een stukje over de clafoutis. Behalve kersen zou je dit gebak ook met een ander soort fruit kunnen maken, ik denk aan perziken, nectarines, pruimen of frambozen, neem vooral fruit van het seizoen. Het heet dan geen clafoutis meer, maar flaugnarde. Als ik wat over heb gehouden van de clafoutis zet ik het in de koelkast en eet ik het als ontbijt, wel een beetje decadent, maar ik gooi nou eenmaal geen eten weg en maak dit ook niet iedere dag!
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180ºC graden.
Vet de ovenschaal in en leg de kersen in de ovenschaal, mocht je geen verse kersen hebben, dan zijn kersen uit pot ook prima. Maak in een beslagkom een mengsel van eieren en suiker als dat goed gemengd is voeg je het bloem, een eetlepel amandelmeel en snufje zout toe, roer met een garde en voeg melk, slagroom en de kirsch toe. Roer om en schenk over de kersen in de ovenschaal. Schenk de ovenschaal niet tot het randje vol omdat de clafoutis nog een beetje in volume zal toenemen. Mocht je wat van het mengsel overhouden dan maak je nog een klein ovenschaaltje eventueel met wat ander fruit, of je zet het in de koelkast en gebruikt het de volgende dag. Dan schenk ik voor extra smaak nog een paar scheutjes kersenlikeur over de schotel voordat deze de oven in gaat. Kan zorgen voor wat te veel vocht daarom kunt je het ook weglaten.
Zet de schaal in de voorverwarmde oven totdat de bovenkant een goudbruin korstje heeft gekregen. Controleer met een vork of de pudding stevig is geworden. De schaal heeft bij mij ongeveer 30 minuten in de oven gestaan. Laat een beetje afkoelen alvorens te serveren. Je kunt het ook koud eten met een beetje ijs of slagroom erbij.
Ingrediënten
Voor 1 grote ovenschaal, 6-8 personen
- 400 tot 500 gram kersen met of zonder pit (gewassen)
- 4 eieren
- 120 gram suiker
- 60 gram bloem
- 1 eetlepel amandelmeel (optioneel)
- snuf zout
- 200 ml melk
- 200 ml slagroom
- 1 eetlepel kirsch
- boter om de ovenschaal in te vetten
- en evt. nog 1 eetlepel kersenlikeur
Verder nodig
- flinke ovenschaal
- beslagkom
- garde
3. Kersen poêlée met marscapone
Mocht je niet zoveel tijd hebben om een clafoutis te maken (wat op zich weinig moeite of tijd kost) of je wilt het gewoon eenvoudig houden, ga dan van voor dit gemakkelijke recept. Het is een heerlijk dankbaar toetje. Het oorspronkelijke recept is een combinatie van aardbeien en kersen, daar kan je zelf combinaties op bedenken (pruimen, abrikozen, perzik).
Bereiden
Smelt de boter in de pan en voeg de kersen toe, bak heel kort in de boter en voeg vervolgens de suiker toe, dan de kirsch en de azijn, laat een paar minuutjes bakken terwijl je het mengsel doorschept. Laat afkoelen en schep op een bordje en geef er een eetlepel marscapone bij. Door de azijn en suiker krijgen de kersen een heerlijk zoetzure smaak. Combineert heerlijk bij de romige marscapone, hmmmmmmmmmm!
Bon appetit!
Ingrediënten
Voor 2 personen
- klont boter
- 200 gram kersen, gewassen, ontpit en gehalveerd
- 1 eetlepel kirsch
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel rode wijn azijn of balsamico azijn
- 2 eetlepels marscapone
Verder nodig
- koekenpan