Cherish the cherries

Laat de kersentijd niet zomaar voorbij gaan! De periode voor kersen is best kort, meestal duurt het 1,5 maand vanaf juni, juli, het hangt af van het weer in de periode daarvoor of het seizoen vroeg of laat begint. Er kunnen ook wel kersen uit het buitenland zijn, maar de belangrijkste periode is toch wel de zomertijd.

In Nederland staan in de Betuwe veel fruitgaarden met onder meer kersenbomen. Leuk om daar eens heen te gaan en een voor iedereen kersen mee te nemen of je haalt ze gewoon op de plaatselijke weekmarkt, net als ik heb gedaan.

Ook in Frankrijk maken ze er dankbaar gebruik van het seizoen en verwerken ze dat in lekkere gerechten. Uiteraard is een clafoutis aux cerises niet weg te denken uit de klassieke Franse keuken. Ik vind het heerlijk en had weer eens zin om deze te maken. Ik geef de voorkeur aan een clafoutis met kersen zonder pit, maar daar verschillen de meningen over. In Frankrijk maken ze deze meestal met pit om de smaak goed te behouden en dat het vocht uit de kersen niet in de pudding komt maar in de kersen blijft. Bovendien geven de pitten wat meer smaak. Clafoutis is een frans nagerecht afkomstig uit de Limousin, een provincie in het midden van Frankrijk. Ik schreef dat het pudding is, maar het zit een beetje tussen pudding en gebak in, in sommige recepten wordt weinig bloem gebruikt waardoor het meer pudding-achtig wordt, vind ik zelf het lekkerst.

In een Franse supermarkt kocht ik een Frans kooktijdschrift, Cuisine Actuelle, een kooktijdschrift met recepten op basis van ingrediënten van het seizoen. Een groot deel van de recepten in dit nummer gaat ook over kersen in gerechten. Je kunt helemaal los gaan, denk aan een gazpacho op basis van kersen en bietjes, een cheesecake, eendenborst met kersen, chocolade ijs met kersen, een schapenkaasje met kersen, kersencake, ga zo maar door. Ik heb er een paar uitgeprobeerd, het resultaat? Als je naar de foto’s kijkt snap je het wel, de bordjes zijn schoon opgegaan. We kregen wel hulp bij de clafoutis, er gaat niets verloren hoor.

Lekker bakje kersen halen op de markt

1. Franse cheeseburger

Ik begin met de hamburger met brie, bacon en kersensaus.

Gek genoeg eet best wel vaak een hamburger (of cheeseburger) als ik in een restaurant lunch in Frankrijk. Het staat namelijk bijna altijd wel op de kaart. Ik heb het dan niet over de restaurants met een Michelinster of BIB gourmand, maar gewoon de gezellige lokale restaurantjes aan een dorpsplein waar je een Plat du jour kunt krijgen. De hamburger in dit recept vind ik erg Frans aangezien er brie wordt gebruikt in plaats van kaas. De combi van het zoutige van de burger, bacon en kaas gecombineerd met het zoet-zure van het kersen-ui mengsel is geweldig, ik vraag mij ook af of 1 burger per persoon wel genoeg zal zijn, je wilt alleen maar meer!

Net als in Frankrijk - hamburger met brie en kersensaus
Bereiden

Ik heb voor dit recept kant en klare hamburgers gebruikt, je zou ze ook zelf kunnen maken maar ik wilde het mijzelf makkelijk maken. Bak de bacon plakjes uit tot ze bruin en knapperig zijn, haal uit de pan en leg ze op een bord, je hebt ze straks nodig.

Maak dan de kersen ‘saus’. Bak de ui zacht in een flinke klont boter. Voeg vervolgens de ontpitte en gehalveerde kersen toe en de azijn en honing, bak het even door, niet te lang, het hoeft  geen smurrie te worden. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.

Bak vervolgens de hamburger aan 1 kant bruin en keer om, leg de brie erop en zet de kom eroverheen, dan kan de brie smelten en wordt de burger gelijkmatig gaar. Als je dat te veel gedoe vindt kan je de hamburger na het bakken met de brie erop even in de oven zetten om te laten smelten, bak de hamburger dan niet te lang door.

Snij de broodjes open en leg eerst de rucola erop, dan de hamburger + brie, vervolgens de baconplakjes en voeg voorzichtig daaroverheen een paar lepels met de kersen-ui mix. Geef het restant aan kersen-ui mix in een bakje erbij. Het sap van de saus kan je nog over de burger laten druppelen.

Net als in Frankrijk - een hamburger met brie
Net als in Frankrijk broodje hamburger met brie en kersensaus
Ingrediënten

Voor 2 personen

 • 2 kaiserbroodjes
 • 2 hamburger
 • 4 tot 6 plakjes bacon gebakken
 • 6 plakjes brie
 • een handje rucola

Voor de saus

 • 1 ui, gesnipperd
 • boter
 • ongeveer 200 gram kersen gewassen, ontpit en gehalveerd
 • 1 eetlepel rode wijn azijn
 • schepje honing
 • peper en zout
Verder nodig
 • 2 koekenpannen
 • een vuurvaste grote kom

2. Clafoutis aux cherises

Ik schreef in de inleiding al een stukje over de clafoutis. Behalve kersen zou je dit gebak ook met een ander soort fruit kunnen maken, ik denk aan perziken, nectarines, pruimen of frambozen, neem vooral fruit van het seizoen. Het heet dan geen clafoutis meer, maar flaugnarde. Als ik wat over heb gehouden van de clafoutis zet ik het in de koelkast en eet ik het als ontbijt, wel een beetje decadent, maar ik gooi nou eenmaal geen eten weg en maak dit ook niet iedere dag!

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180ºC graden.

Vet de ovenschaal in en leg de kersen in de ovenschaal, mocht je geen verse kersen hebben, dan zijn kersen uit pot ook prima. Maak in een beslagkom een mengsel van eieren en suiker als dat goed gemengd is voeg je het bloem, een eetlepel amandelmeel en snufje zout toe, roer met een garde en voeg melk, slagroom en de kirsch toe. Roer om en schenk over de kersen in de ovenschaal. Schenk de ovenschaal niet tot het randje vol omdat de clafoutis nog een beetje in volume zal toenemen. Mocht je wat van het mengsel overhouden dan maak je nog een klein ovenschaaltje eventueel met wat ander fruit, of je zet het in de koelkast en gebruikt het de volgende dag. Dan schenk ik voor extra smaak nog een paar scheutjes kersenlikeur over de schotel voordat deze de oven in gaat. Kan zorgen voor wat te veel vocht daarom kunt je het ook weglaten.

Zet de schaal in de voorverwarmde oven totdat de bovenkant een goudbruin korstje heeft gekregen. Controleer met een vork of de pudding stevig is geworden. De schaal heeft bij mij ongeveer 30 minuten in de oven gestaan. Laat een beetje afkoelen alvorens te serveren. Je kunt het ook koud eten met een beetje ijs of slagroom erbij.

Ingrediënten

Voor 1 grote ovenschaal, 6-8 personen

 • 400 tot 500 gram kersen met of zonder pit (gewassen)
 • 4 eieren
 • 120 gram suiker
 • 60 gram bloem
 • 1 eetlepel amandelmeel (optioneel)
 • snuf zout
 • 200 ml melk
 • 200 ml slagroom
 • 1 eetlepel kirsch
 • boter om de ovenschaal in te vetten
 • en evt. nog 1 eetlepel kersenlikeur
Verder nodig
 • flinke ovenschaal
 • beslagkom
 • garde

3. Kersen poêlée met marscapone

Mocht je niet zoveel tijd hebben om een clafoutis te maken (wat op zich weinig moeite of tijd kost) of je wilt het gewoon eenvoudig houden, ga dan van voor dit gemakkelijke recept. Het is een heerlijk dankbaar toetje. Het oorspronkelijke recept is een combinatie van aardbeien en kersen, daar kan je zelf combinaties op bedenken (pruimen, abrikozen, perzik).

Bereiden

Smelt de boter in de pan en voeg de kersen toe, bak heel kort in de boter en voeg vervolgens de suiker toe, dan de kirsch en de azijn, laat een paar minuutjes bakken terwijl je het mengsel doorschept. Laat afkoelen en schep op een bordje en geef er een eetlepel marscapone bij. Door de azijn en suiker krijgen de kersen een heerlijk zoetzure smaak. Combineert heerlijk bij de romige marscapone, hmmmmmmmmmm!

Bon appetit!

Kersen poêlée met marscapone
Ingrediënten

Voor 2 personen

 • klont boter
 • 200 gram kersen, gewassen, ontpit en gehalveerd
 • 1 eetlepel kirsch
 • 1 eetlepel suiker
 • 1 eetlepel rode wijn azijn of balsamico azijn
 • 2 eetlepels marscapone

Verder nodig

 • koekenpan

Meer artikelen

Pinot Blanc Bott Freres

Asperges en pinot blanc, een mooi paar

Voor mij is de lente echt aangebroken als er weer asperges zijn. Vanaf midden april zijn ze weer volop verkrijgbaar. Voor wijn bij asperges kies ik meestal pinot blanc, deze wijn vormt een mooie combinatie samen met het witte goud. In deze blog meer info over pinot blanc en de combinatie met de asperge.

Bergerac, (wijn)vakantie paradijs

De wijnregio Bergerac ontleent zijn naam aan de stad Bergerac. Hier vind je wijnen gemaakt volgens de klassieke Bordeaux stijl.
Château Feely - biodynamisch wijn maken

Château Feely, biodynamisch wijnparadijs

‘Nobody actually needs wine like milk or bread…why would you use chemicals to make it?’ Twijfelend keek ik op en antwoordde: ‘money?’...
Flan pâtissier

Kerstmenu 2022: Lotte’s favorites

Een eenvoudig te bereiden feestmaal met klassieke Franse gerechten gecombineerd met wijnen. Dit zijn mijn favorites voor Kerstmenu 2022...

Cadeautip voor de culinaire wijnliefhebber

Mijn favoriete keuken? De Franse keuken! Dan kan een kookboek van Alain Caron niet ontbreken in mijn boekenkast...
gepersonaliseerde wijnglazen en wijntips

Cadeau idee: gepersonaliseerde wijnglazen met een mooie fles wijn

Wijnglazen met een boodschap en wijntips om je kerstcadeau compleet te maken...
Wijn en tapas

Cassis: wijnstreek met zon, zee en rosé

Cassis: mijn laatste stop in het zuiden van Frankrijk. Ik ontdekte een oude wijnstreek met zon, zee en prachtige rosé...
Proeflokaal bij Sol Payre

Roussillon, zoete wijn en grenache

Roussillon, het was Spaanser dan ik had gedacht. De stijl van de wijnen, veel rode blends met grenache maar vergeet ook de zoete wijnen niet.
Canal du Midi

Minervois, wijnstreek in de Languedoc

Ik bezocht de regio Minervois en verbleef in Château De Paraza, wijnkasteel aan Canal du Midi. Op naar de Languedoc en mooie wijnen.

Denemarken, koel wijnland

Bij Denemarken denk je niet meteen aan wijn, wijnbouw en zeker niet aan wijnproductie.

Zuidelijke Rhône, Gobelet en garrigue

Mijn reis startte in de zuidelijke Rhône in de Vaucluse, met uitzicht op het Massif Dentelles de Montmirail....
B&B Hermitage Saint Roch

Wijnreis naar Zuid-Frankrijk

In 4 etappes beschrijf ik mijn wijnreis naar Zuid-Frankrijk. Ik geef tips voor leuke wijnhuizen en behandel de wijnstijlen van de bezochte streken...

Tussen Loire en steen

We gaan een reisje langs de Loire maken en komen uit in Zuid-Afrika. Wat deze wijngebieden met elkaar te maken hebben? Ze maken beide mooie wijnen van de prachtige druif chenin blanc...
Wijnwinkel De Witte Os

Gek op wijn in Zeist

Ik verblijf graag een nachtje in Zeist en combineer mijn bezoek aan Zeist altijd met een wijnspeurtocht. Ik ben gek op wijn in Zeist...
Wat is Cava

Wat is Cava?

Wat is Cava eigenlijk? Cava wordt wel eens gelijk geschaard met Prosecco, maar dat is niet juist. Spaanse champagne? Klopt ook niet...
Wijnboeken voor de wijnliefhebber

Wijnboeken voor de beginnende wijnliefhebber

Ben je beginnend wijnliefhebber en wil je lezen over wijn? Dit zijn de boeken die mijn passie aanwakkerden...
Welke wijn drinken bij kerstdiner

Welke wijn bij het kerstdiner

December, het is weer die tijd van het jaar. Met altijd dezelfde vraag... welke wijn drinken we bij het kerstdiner...

In de ban van grüner veltliner

Grüner veltliner: pepertje, frisheid, fruitig, allemansvriendje: zo kan je deze wijn het beste omschrijven. Gelukkig heb ik deze wijn weer leren waarderen. Lees meer over grüner veltliner...

Dagje Vlaardingen, Maasland en Maassluis

Ik woon sinds een tijdje buiten Rotterdam. Het eerste jaar was niet alleen een ontdekkingstocht in de natuur, maar ook op zoek naar fijne adresjes waar ik neer kan ploffen voor een goed glas wijn en heerlijke hapjes...
Bordeaux en primeur

Wijn en primeur, oui oui!

Ik heb wijn gekocht uit Bordeaux van het oogstjaar 2020 welke nog niet eens op fles is gebracht en ik deze pas ergens in 2023 zal gaan zien! Dat is nog eens wat om naar uit te kijken zeg. Ik zal je bijpraten over wat het is en waarom je het zou doen...
Lotte weet Wijn - wijngebied Bordeaux Frankrijk

Bordeaux in een paar stappen

Hoe leg je een wijngebied uit in een paar simpele stappen? Vooral een complex wijngebied zoals Bordeaux is niet in 1 A4-tje samen te vatten. Toch ga ik een poging wagen om je een beetje wegwijs te maken....
10 feitjes over Veuve Clicquot-Ponsardin Champagne

10 feiten over Veuve Clicquot Champagne

Wat weet jij eigenlijk over Veuve Clicquot, een van de bekendste champagnehuizen ter Wereld? Na het lezen van deze feitjes ben je meteen op de hoogte en dan smaakt je bubbel toch een stuk beter!...
Ironstone, Old vine Zinfandel

10 fijne wijnen van Gall & Gall

Al jaren en dag een sterk merk en in bijna elk zelf respecterend stadje of dorp te vinden: de wijnwinkels van Gall & Gall. Ik kom graag bij wijnwinkels, klein, groot en ja uiteraard ook bij Gall & Gall...
Lotte weet Wijn heeft goede voornemens

Goede voornemens, goede wijn

Er liggen een aantal mooie wijnen op mij te wachten, bewaren voor een goed moment. Uitstellen, want nu is niet het moment. Liggen ze nog een jaartje...
Pizza night met Italiaanse wijn

Pizza night met Italiaanse wijn

Pizza night met Italiaanse wijn vergt bij ons thuis een goede voorbereiding. Het juiste bloem voor een mooi deegje, tomatensaus in de slowcooker...
Wat weet jij van Beaujolais

Op zoek naar een goeie Beaujolais?

Ken je de wijn alleen van Beaujolais primeur? Slechte reputatie als zure en dunne wijn? Jammer want Beaujolais is zoveel meer! Ik heb een lijstje gemaakt met dingen om de wijn en de wijnstreek wat...
Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert met Passito dessertwijn

Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert

Vanille ijs doet het altijd goed, simpel maar doeltreffend. Een bolletje bij de warme appeltaart, gecombineerd met chocolade saus, het is zo veelzijdig, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er vanilleroomijs...
Amarone wijn in een karaf

Amarone wijn drinken met kerst?

Amarone een mooie en bijzondere kerstwijn, maar zeker niet een om de hele avond te drinken, het is namelijk ook een zware wijn. Wijnen die een menu begeleiden moeten in balans zijn, qua opbouw en...
Hoe lang kan je een fles wijn of champagne bewaren?

Wijnklimaatkast is leven

Hoe lang kan je wijn bewaren? Is tot nu toe de meest gestelde vraag sinds ik met een wijnopleiding bezig ben. Dat is altijd lastig te beantwoorden, want het ligt er maar net aan welke wijn...
Salade Ni­çoi­se

Drie zomerse salades trés Français

Is het je weleens opgevallen dat Franse salades naar een streek of plaats zijn genoemd. Het is zo gewoontjes dat je er niet meer bij stil staat toch? Ik heb er 3 opgeschreven, maar ik weet zeker dat er nog veel meer...

3 geweldige zomer bubbels

Zeg je mousserende wijnen, dan zeg je champagne, prosecco, crémant, sekt, cava… Wat te drinken deze zomer nu we met z’n allen niet zo ver weg gaan en thuis wel een beetje vakantie willen vieren...
Stylish syrah

Stylish syrah

Syrah is de koningin van de noordelijke Rhône regio. Het wijngebied Rhône-dal is vrij uitgestrekt over een afstand van 200 kilometer en loopt van Vienne in het noorden helemaal tot enerzijds rond de plaats Nîmes en anderzijds...
Riesling Bott Freres

10 Riesling-dingen

Riesling is hip en happening las ik laatst ergens. Is dat een poging om de druif hip te maken? Dat is toch helemaal niet nodig dacht ik toen. Hoewel... het is lastig concurreren met hippe sprankelende sauvignon blancs en beroemde chardonnays
Wraps met de Franse slag

Wrap met de Franse slag

Misschien een beetje overbodig apparaat in mijn keuken, maar eenmaal zelf je wraps, tortilla’s of taco’s gemaakt hoef je nooit meer een pakje met kant en klare te kopen. Je hoeft hier niet persé een tacopers...

La Maison Mumm expérience

In de champagne streek is er veel te doen voor de wijntoerist. Ik heb inmiddels een aantal champagne caves van grote producenten bezocht. Onlangs bracht ik een bezoekje aan het champagnehuis G.H. Mumm in Reims...
Kerstwijn desertwijn

Mijn kerstgedachte, Vin doux naturel

/
Aan het dessert besteed ik altijd veel aandacht, vooral omdat ik dol ben op het maken van taarten. Het is leuk om daar een dessertwijn bij te schenken. Een tijdje geleden maakte ik kennis met vin doux naturel en ik ben groot fan...
Route des vins zuid-west - Net als in Frankrijk

Wijn uit het Zuid-Westen van Frankrijk

Dordogne is en blijft een behoorlijk geliefde streek bij Nederlandse vakantiegangers. Ook ik heb mijn hart verloren aan de Dordogne. Met de prachtige kastelen, lieflijke dorpjes en mooie natuur en vergeet niet de wijn...
Brie à la châtaigne - Net als in Frankrijk

Brie à la châtaigne

Een kaasje en noten gaan vaak goed samen. Deze brie kan je nog even in de oven doen of gewoon zo eten met een lekker vers stokbrood of toastje erbij. Maak een herfstige borrelplank: pak een mooie plank, leg...

Pain perdu

Je hebt van die zondagochtenden dat je zin hebt in een warm ontbijt, gewoon iets anders dan de gebruikelijke bak yoghurt. Iets waar je een lekker kopje espresso bij kunt drinken. Een ontbijt waar je wel even op...

Pudding au pain

/
Ouderwetse broodpudding dus! Je zou dit gerecht ook met brioche kunnen maken voor dat echte Franse tintje, maar je kunt dit gerecht juist ook maken met oud brood. De brioche zou ik (in ieder geval) vers kopen...
Salade Ardéchoise net als in Frankrijk

Salade Ardéchoise

Deze salade at ik ooit op een terras in het middeleeuwse stadje Balazuc in de Ardèche na een behoorlijk pittige wandeling want deze Village de caractère was vroeger een burcht en alle straatjes gaan steil...

Tarte aux champignons et châtaignes

Verwarmend en herfstig ovengerecht, met een goede hartig/zoet smaakcombinatie door de kastanjes en prei versus bacon en bouillon. Als wijn erbij heb ik voor een volle chardonnay op hout gerijpt gekozen...

Kastanje feest in de herfst

De Ardèche is de thuisbasis van de kastanje, in het Frans zo mooi genoemd: châtaigne of marron. Als je je wilt onderdompelen in lokale franse streekgerechten dan kan je overal in Frankrijk je hart ophalen. Als het gaat...
Gratien & Meyer Cremant de Loire

Bruisend bezoek aan Gratien & Meyer

In de Loire kwamen wij op een dag terecht in het stadje Bourgueil. Bourgueil is een appellation in de wijnregio Loire die bekend staat om haar rode wijnen van de druif cabernet franc, het is ook de verplichte aangeplante...
Champagne G. Tribaut Hautvillers

Champagne proeven in Hautvillers

Als je naar de Champagnestreek gaat wil je natuurlijk graag champagne proeven en geloof me, dat kan bijna overal wel. In de wijde omgeving van Reims en Epernay en natuurlijk in deze grote plaatsen zelf kan je op...
rose van cabernet franc Domaine du cedre

Rosé van cabernet franc

In de Loire kwamen wij op een dag terecht in het stadje Bourgueil. Bourgueil is een appellation in de wijnregio Loire die bekend staat om haar rode wijnen van de druif cabernet franc, het is ook de verplichte aangeplante...

Poulet au romarin

Tijdens zo’n wandeling over de markt kan ik veel ideeën op doen voor lekkere gerechten of taarten. Net als ik dat graag in Frankrijk doe. Vanaf het eerste moment dat ik een keer in de Provence over een markt wandelde was ik...
Net als in Frankrijk broodje hamburger met brie en kersensaus

Cherish the cherries

Laat de kersentijd niet zomaar voorbij gaan! De periode voor kersen is best kort, meestal duurt het 1,5 maand vanaf juni, juli, afhankelijk van het weer in de periode daarvoor of het seizoen vroeg of laat begint. Er kunnen ook...
Zalm asperges Calvados

Doe meer met Calvados

Calvados is een op cognac lijkende sterke eau de vie. Het wordt verkregen door het destilleren van appelcider. De appelcider wordt 2 x gedestilleerd en dan gerijpt op houten vaten, uiteindelijk heeft het dan een alcohol...
Wijninstituut Cite du Vin Bordeaux

Wijnstad (en eetstad) Bordeaux

Bordeaux is een hele leuke stad om een dagje of een weekend in door te brengen. Er zijn zoveel dingen te doen op het gebied van musea en winkels, maar stel je bent er een paar dagen wat ga je dan doen op een dag...
Grand Fermage beurre demi sel

Beurre, beurre, beurre

Toen ik een keer aan een Italiaan die in St.Malo in de Bretagne woont vertelde hoe ik mijn bolognese saus maak, maakte ik een grote fout door te beginnen met boter. Ik had natuurlijk met olijfolie moeten beginnen...
Gosset Champagne extra-brut

Gosset, een fruitige en gistige belevenis

Gosset is het oudste wijnhuis van de Champagne streek, eigenlijk al voordat champagne door Dom Perignon was uitgevonden maakt Pierre Gosset in 1584 wijn, voornamelijk stille rode wijn. Het huis Gosset maakt een miljoen flessen...
Bandol rosé Domaine La Suffrene

Give (good) rosé a chance

Ik kan wel zeggen dat ik een haat-liefde verhouding heb met rosé wijn. Voor mij in de zomer geen #roséallday, eerder #lieverchardonnay. Misschien heb ik niet goed kennisgemaakt destijds. Ik vertelde eens aan...

Klassieke Madeleines

Op regenachtige dagen maak ik vaak madeleines. Kleine schelpvormige cakejes, lekker luchtig en hapt lekker weg. In Frankrijk eten we ze vaak uit een grote zak voorverpakt per stuk en eigenlijk helemaal niet lekker...
Waris-Larmandier Champagne Avize

Waris-Larmandier – Champagne

Bestemming Avize, in de Côtes des Blancs, een grand cru gemeente in de Champagnestreek. In de Champagnestreek is de kwaliteit gekoppeld aan de gemeente waar de wijngaard staat. Uit Avize komen een groot aantal mooie merken...

De koning te rijk in Château Monbazillac

In het wijngebied Bergerac in de Dordogne, staat Château Monbazillac. Het stadje Monbazillac geeft naam aan een van de grootste wijngebieden voor heerlijke zoete likeurwijn gemaakt van druiven die zijn aangetast door een schimmel...
Capsule champagne kurk

Placomusophilie… quoi?

De eerste keer in de Champagnestreek was ik onder de indruk van de mappen en lijsten die je kon kopen bij wijnwinkeltjes. Die mappen zijn ervoor om de schildjes die bovenop de champagnekurk zitten in te bewaren. Ze...
Bar Jo

Champagne in Joseph Tapas a Partager

Als je naar Reims gaat drink je bijvoorkeur Champagne bij het eten of gewoon bij de borrel, daar kom ik wel voor in ieder geval. Er zijn veel plekken in Reims waar restaurants en bars te vinden zijn. Nu heb ik mijn weg...
Jean Baptiste Adam Gewurztraminer

Een bloemige en fruitige ode aan gewurztraminer

Gewurztraminer is niet echt een wijn die je op een verjaardag schenkt, er zullen er best zijn die het lekker vinden, maar de smaak is erg uitgesproken en je moet er een passend...
10 fijne wijnen van Gall

Langlois – Crémant de Loire

De nieuwe editie van wijntijdschrift Winelife was uit, vlak voor Pasen. Er stond een heel stuk in over de Loire en de wijnen die er vandaan komen. Dat is leuk want in juni staat de Loire vallei op de planning, op de terugweg van onze...
Galette Complete Normandie

Pannenkoek op z’n Bretons

De eerste keer dat ik in St.Malo was, was echt een culinaire belevenis. We verbleven bij een Italiaans echtpaar met een B&B die ’s avonds table d’hotes verzorgden waar wij dankbaar gebruik van maakten. Eén avond wilde ik graag...
Oesters eten in Yerseke

Zin in oesters

Onlangs reden wij op een mooie dag naar de Oesterij, dat is een kwekerij met restaurant en een winkel waar je oesters en mosselen kunt kopen.Het restaurant zit boven de oesterputten, echt een fantastische plek...

Rillettes poging 1

Er is niets leuker dan in een barretje of restaurant in Frankrijk een potje huisgemaakte rillettes te bestellen met vers knapperig stokbrood erbij (en dan natuurlijk je favoriete wijn erbij drinken). Meestal worden er...

Appeltaart met Calvados

Ik ben gek op appeltaart. Of het nu de typisch Hollandse appeltaart is, de Franse tarte tartin of de dichte Amerikaanse apple pie, ik ben er gek op. Het past ook overal bij en iedereen houdt ervan. Deze appeltaart heb...