Rosé van cabernet franc
Nadat ik onlangs mijn vooroordelen over rosé een tijdje geleden opzij heb gezet gaat het mij een stuk beter af op rosé gebied, hè gelukkig maar. Tijdens de vakantie in Frankrijk heb ik een aantal heerlijke rosé wijnen gedronken van verschillende druiven en blends en uit verschillende wijnregio’s met succes. Wat mij met name opviel is dat een aantal van deze wijnen behoorlijk betaalbaar kunnen zijn. Dan heb ik het niet over de beroemde rosé wijnen uit de Provence van grote gerenommeerde wijnhuizen, maar bijvoorbeeld een wijn uit de omgeving van Bergerac of uit het Loire dal.
In de Loire kwamen wij op een dag terecht in het stadje Bourgueil. Bourgueil is een appellation in de wijnregio Loire die bekend staat om haar rode wijnen van de druif cabernet franc, het is ook de verplichte aangeplante druivenstok onder deze AOP -indien de wijnmaker deze AOP op de fles wil zetten. De rosé wijnen die ze daar maken zijn dus ook van cabernet franc en zijn meestal droge wijnen. We proeven daar wat wijnen en nemen wat mee voor thuis, rood maar ook rosé.
Deze wijn van cabernet franc is verrassend fris en fruitig, het aroma is erg uitgesproken, ik ben benieuwd of ik het thuis ook nog lekker vind, het was in de Loire ongeveer 38ºC graden en dan smaakt alles lekker wat uit de koeling komt. Eenmaal thuis maken we een fles open en dat is zeker geen teleurstelling! Ik proef aardbei en framboos wat een heerlijke wijn is dit en mijn tafelgenoten zijn het met mij eens. Volgens de wijnmaker: vin sec, vif, souple et aromatique – je suis heureuse! Mijn feestelijke stemming wordt al snel gedempt wanneer ik mij realiseer dat ik maar 2 van deze flessen heb meegenomen van een vrij klein wijnhuis waarvan de wijn niet in Nederland te koop is.
Een zoektocht naar de rosé wijnen van cabernet franc leert dat ze hier in Nederland wel verkrijgbaar zijn en ook wel vriendelijk geprijsd, maar ze zijn niet in grote hoeveelheden verkrijgbaar. Je moet wel even zoeken, de rosé wijnen uit de Provence en Languedoc zijn uiteindelijk het beste verkrijgbaar. Ik verneem dat rosé wijnen uit de Loire een beetje uit de mode zijn. Van rosé uit de Anjou werd vaak een zoete variant verkocht en is altijd erg populair geweest, maar dat is afgenomen. Een wijnhandelaar vertelde mij zelfs dat hij deze niet meer kwijt kon aan zijn klanten. En waarschijnlijk is de associatie bij rosé uit de Loire dat deze altijd zoet is?!
Geeft niets, ik trof een fles aan bij Jumbo van 100% cabernet franc, droge rosé van Jean Balmont voor slechts EUR 4,— en de reviews zijn prima. Meteen uitgeprobeerd en ik vind dat je voor dat geld niet zonder kan zitten, wat een lekkere frisse en fruitige wijn (aardbei, framboos).
Was weer een goede rosé ervaring en leuk dat ik kennis heb gemaakt met cabernet franc, ben ook benieuwd naar de rode wijnen die ik mee heb gebracht. Overigens blijven uiteindelijk voor mij de rosé’s uit de Provence en Bandol wel ‘the real thing’. Deze rosé wordt gemaakt van onder meer grenache, cinsault en mourvèdre en in deze omgeving heeft de wijn bij de vinificatie zo kort mogelijke tijd schilcontact. De druivenschillen gisten niet mee. De wijnen zijn zacht, fruitig, heerlijk in de zomer. In de Loire is er bij de vinificatie van rosé wel sprake van schil inweking, het proces is eigenlijk gelijk aan het maken van rode wijn, maar de druivenschillen gisten niet zo lang mee als bij rode wijn. Dat geeft de wijn krachtige aroma’s en smaak. En sowieso het gebruik van een heel ander druivenras maakt het een heel ander soort wijn, maar niet minder leuk.
Over de wijn die ik meenam uit de Loire:
Bijzonderheden:
Cabernet franc is de voorouder van cabernet sauvignon en merlot. In de Bordeaux regio is deze aangeplant en wordt cabernet franc vaak toegevoegd aan de Bordeaux blend, terwijl in de Loire Saumur en Saumur-Champigny, Bourgueil, Chinon en Saint Nicolas de Bourgueil bekend staan om hun rode wijnen van 100% cabernet franc.
Waar ik de wijn kocht:
Ik kocht de wijn in een cave van Domaine du Cèdre in Bourgueil, Frankrijk voor EUR 5,50.
Aroma’s en smaken:
Een droge rosé met aroma’s van fris rood zomerfruit zoals aardbeien, rode bessen en framboos, grapefruit, kruidig (tijm), bittertje in de afdronk.
Lekker bij:
Dit is best een volle rosé met veel fruit die gewoon bij de borrel gedronken kan worden, maar ook bij groene salades met kip of zalm. Gerechten met veel zomergroentes zoals erwten, aardappels, worteltjes. Iets meer gekruide gerechten of met een beetje knoflook of ui erdoor passen er ook goed bij.
Gelegenheid:
Na een warme dag op het balkon of in tuin bijkletsen met vrienden en een grote pan met pasta en tomatensaus met gehaktballetjes.
Druiven:
Cabernet franc 100 %.
Mijn conclusie:
Heerlijke, aromatische en fruitige wijn die erg soepel is maar krachtig en kruidig genoeg om te drinken bij lekkere gerechten en borrelhapjes. Voor herhaling vatbaar!