Champagne proeven in Hautvillers
Als je naar de Champagnestreek gaat wil je natuurlijk graag champagne proeven en geloof me, dat kan bijna overal wel. In de wijde omgeving van Reims en Epernay en natuurlijk in deze grote plaatsen zelf kan je op verschillende plaatsen champagne drinken en proeven. In elk restaurant hebben ze wel een aanbod van verschillende flessen, dus bij het eten drink je champagne (althans ik wel).
De eerste keer dat ik in de Champagnestreek kwam overnachtte ik daar 3 nachten en ik wilde graag wat van de omgeving zien. Lekker rijden over de landweggetjes van dorpje naar dorpje via een van de 5 routes van de Route Touristique du Champagne (link naar een website met overzichten en beschrijvingen van deze routes tref je onderaan dit artikel).
Ik hoopte dat ik 1 fles mee kon nemen naar huis, ik dacht desnoods moet ik die bij de supermarkt kopen, het leek mij een gemiste kans om de streek te verlaten zonder een fles. Die ene fles is mij gelukt. De eigenaar van de B&B waar we toen verbleven vroeg wat ik wilde doen die dag en ik antwoordde dat ik hoe dan ook een champagne kelder wilde bezoeken, dat is zo’n beetje the reason why I came here hoorde ik mijzelf nog zeggen. Het kwam wel een beetje dramatisch over volgens mij. Ik had dat wel eens op tv gezien en vond het zo indrukwekkend dat ik dat ooit wel eens met eigen ogen wilde bekijken. Die dag was de eerste van vele tripjes die ik inmiddels door de champagne streek heb afgelegd, ik heb inderdaad een mooie kelder bezocht en ben met diverse flessen naar huis gegaan.
Dat was dus de eerste trip en die was zo goed bevallen dat ik nu zeker 1 à 2 keer per jaar naar de Champagnestreek ga. Reims is echt een leuke stad en de omgeving is mooi en gemoedelijk. En ik heb elke keer weer een excuus om nieuwe dozen te halen (ja we geven een feestje, het is bijna oud&nieuw dus je kunt niet zonder zitten, etc.).
Naast bezoekjes aan de grote huizen met hun machtige kelders ga ik ook graag naar de kleinere champagneboeren toe. De zogenaamde récoltant-manipulant (RM), dit zijn wijnmakers die hun eigen druiven verbouwen en hier zelf champagne van maken en niet aan de grote huizen verkopen. Dat kunnen hele kleine familiebedrijven zijn die steeds populairder worden.
Het is verstandig om afspraken te maken wil je daar wat champagne proeven en kopen, dat onderzoek ik altijd voorafgaand aan een reisje.
Gemoedelijk Hautvillers
In een van die online zoektochten kwam ik een keer Champagne G.Tribaut in het plaatsje Hautvillers tegen. Hautvillers is vrij bekend en redelijk populair bij toeristen. Dat heeft een paar redenen: er zijn veel récoltant-manipulants gevestigd die goed toegankelijk zijn voor publiek en je vindt er ook de abdij van Hautvillers, een voormalige abdij van de benedictijnen. Verder heeft het een boulangerie en enkele restaurantjes en een antiekwinkel met onder meer antieke champagnekoelers. De abdijkerk kan je bezoeken en is bijna een soort bedevaartsoord voor champagne liefhebbers. Hier ligt de grafsteen van de monnik Dom Pérignon (1639-1715). Dom Pérignon was daar van 1668 tot zijn dood de keldermeester. Dom Pérignon experimenteerde met extra sterke flessen, die een tweede gisting op fles konden verdragen. Tot dan toe was het niet mogelijk om de mousserende wijn te bottelen omdat de flessen elke keer explodeerde. In het klooster woonde ook Dom Thierry Ruinart, oom van de grondlegger van Ruinart, het oudste champagnehuis, zijn grafsteen ligt ook in de abdijkerk. Later kwam de abdij in handen van wijnhandelaar Jean-Remy Moët en is nog steeds in handen van huis Moët. Dom Pérignon wordt alleen van druiven van de beste oogstjaren gemaakt en is dus alleen als vintage champagne verkrijgbaar. Dom Pérignon valt onder de vlag van huis Moët-Hennessey.
Wanneer je het dorpje uitrijdt kan je op een uitzichtpunt tussen de wijngaarden mooie foto’s maken van de Marne vallei. Al rijdend tussen de wijngaarden door tref je gaarden met rijen wijnstokken van bekende en minder bekende champagnehuizen aan.
Hautvillers is een premier-cru dorp (zie Regels en appellations) dat wil zeggen dat de champagne die daar vandaan komt premier cru op de fles mag zetten, ongeacht het huis of de wijngaard, zo zijn de regels nou eenmaal in de Champagnestreek.
Champagne proeven bij G. Tribaut
Het familiebedrijf Champagne G.Tribaut maakt al 4 generaties lang een uitgebreide range met lekkere champagnes. Ze hebben eigen velden met druiven maar voeren de letters NM op de etiketten, misschien niet voldoende eigen druiven om de letters RM te voeren. Ze zijn erg goed toegankelijk voor wijntoerisme, het hele jaar door open en hebben een mooie grote proefruimte met grote ramen die een panoramisch uitzicht geven over de terrasvormige wijngaarden. Je kunt aan een tafeltje gaan zitten en kiezen uit de lijst van allerlei stijlen champagnes om te proeven. De familie zelf loopt ook rond en kunnen je adviseren over de champagnes. Ik vind het goed dat ze een kleine bijdrage vragen voor de geproefde glaasjes wanneer je geen champagne koopt, ze moeten tenslotte hun business draaiende houden! Mijn motto is sowieso ook om zoveel flessen als je kunt te kopen bij deze wijnboeren, op deze wijze kunnen zij nog mooiere champagnes voor ons maken!
Mocht je een keer in de buurt zijn, breng dan zeker een bezoekje aan Hautvillers en G.Tribaut, je krijgt een leuke indruk van de omgeving en het lokale wereldberoemde drankje.
Proef bij G.Tribaut in ieder geval de rosé de réserve champagne en neem een paar flesjes mee voor thuis, dit is een van mijn favoriete champagnes van 90% chardonnay en 10% pinot noir. Helaas niet in Nederland te koop, andere champagnes van G.Tribaut kan je wel vinden (online) in Nederland. Over de rosé heb ik wel eens gezegd: ik zou zo terugrijden voor nog een fles. Goede reden om weer een keer terug te gaan!