Bruisend bezoek aan Gratien & Meyer
In juni 2019 was ik in de Loirevallei, er was een hittegolf. Niet echt lekker als je de omgeving een beetje wil verkennen. Ik zocht dan ook mijn toevlucht in kastelen en grotten, waar het heerlijk koel is. Inmiddels bestaan mijn herinneringen aan de Loirevallei uit grotten, kastelen en wijncaves. Ik zal er niet heel ver naast zitten.
Tijdens mijn bezoek reed ik vaak langs de rivier de Loire en heb ik verschillende wijnhuizen bezocht en kennis gemaakt met de traditioneel aangeplante druivenrassen zoals chenin blanc en cabernet franc.
De wijnstijlen en smaken in de Loire zijn erg divers, het is als wijngebied dan ook behoorlijk groot.
Het is een uitgestrekt gebied dat begint bij Nantes aan de Atlantische oceaan tot aan Sancerre in het midden in Frankrijk (of andersom). Bijna alle wijngebieden zijn gesitueerd langs de rivier de Loire die ontspringt in de Ardèche aan de voet van de Mont Gerbier Jonc. Ik heb deze keer maar een klein stukje gezien en dan met name geconcentreerd op de wijnen van dat gebied, moet zeker nog een keer terug! Ik ben in de omgeving van Saumur, Chinon, Bourgueil en Vouvray geweest, wijnen uit deze plaatsten zijn allemaal aanraders hoor.
In Saumur draait het voornamelijk om de appellations Saumur, crémant de Loire en Saumur-Champigny en rosé d’Anjou.
Saumur staat qua toeristische attractie bekend om haar prachtige kasteel museum in het centrum van het stadje. Het stadje is ook het bezoeken waard, met leuke winkeltjes en restaurantjes. Om de stad heen liggen veel wijnkastelen en grotten. Door de grotten kan je een wandeling of soms een fietstocht doorheen maken. Wel koud, dus een jas en lange broek zijn aan te raden.
Lekker koel dus zo’n wijncave, dat zocht ik! Onderweg zag ik Gratien & Meyer, ik weet niet zo goed hoe ik de locatie van dit wijnhuis moet omschrijven, het pand ligt hoog en tegen een rots aan. Rij Saumur de zuid-oostelijke richting uit langs de rivier en aan je rechterhand staat het prachtige pand hoog op een rots, niet te missen. Parkeren van de auto kan onderaan de rots op het terrein, maar je kunt ook helemaal tot bovenin voor de ingang rijden als er boven geen event is. Wat wel fijn was met een hittegolf.
Halverwege het terrein is een restaurant (La Table du Château Gratien 1 michelinster) gevestigd in het prachtige Château Gratien, het voormalig woonhuis van de familie Gratien.
Eenmaal boven bevindt zich de wijnboetiek/proefruimte. Je kunt een rondleiding met audiotour boeken (soms ook begeleide tours) inclusief wijnproeverij voor EUR 3,00 per persoon. Wat natuurlijk best wel de moeite waard is. Achter het pand is een grot waar de je de rondleiding kunt volgen en de wijnen van Gratien & Meyer worden daar ook daadwerkelijk opgeslagen, ik wist niet wat ik zag, zo boven op de berg.
Gratien & Meyer maakt van oudsher al mousserende wijnen en is in 1864 opgericht door Alfred Gratien en Jean Albert Meyer. Alfred Gratien richte datzelfde jaar ook in Epernay een wijnhuis op, er is dus ook champagne van Alfred Gratien. Alfred Gratien kocht ooit een stuk grond in Saumur, dat bekend stond als “Le Petit Puy”. Op het land waren oude mijnschachten door de kalksteenwinning hierdoor waren er ook 10 km ondergrondse passages. Na een aantal jaar, in 1874, voegde Albert Jean Meyer, een wijnkenner uit de Elzas, zich bij het bedrijf. Toen Alfred Gratien in 1885 overleed, vertrouwde zijn weduwe het bedrijf toe aan Albert Jean Meyer.
In de grot wordt over de geschiedenis van het huis verteld, maar ook de geschiedenis van het wijnmaken, bottelen en hoe werd gewerkt met oude methoden en apparatuur, denk aan het plakken van etiketten. Tegenwoordig zijn de meeste werkzaamheden geautomatiseerd. Het bedrijf was tot het jaar 2000 nog een familiebedrijf, maar is nu eigendom van het Duitse Henkell & Co.
Na de rondleiding kwam ik terug in het proeflokaal en heb ik bijna elke wijn die ze in het assortiment hebben geproefd. De flessen die ik meenam waren de beste wijnen van het huis.
Flessen crémant de Loire met een blend van chenin blanc, chardonnay en pinot noir. De methode waarop deze wijnen worden gemaakt is volgens dezelfde wijze waarop champagne wordt gemaakt, de zogenaamde méthode traditionelle.
Ook nam ik een heerlijke mousserende rosé van pinot noir mee volgens méthode traditionelle die ze speciaal voor de zomer maken. Deze doos was voor de weggeef dus als je dit leest, ik heb nog 1 flesje, verder is alles vergeven!
Over de wijn die ik dronk:
Bijzonderheden:
Zoals ik al schreef heb ik de beste wijnen van Gratien & Meyer, de cuvée flamme lijn meegenomen, dat is een AOP crémant de Loire. Om te testen dronk ik met een klein proefpanel de brut non-vintage en brut vintage (2015) naast elkaar.
De vintage wil zeggen dat de wijn gemaakt is van druiven uit 1 oogstjaar. In het Frans ook wel millésimé genoemd. Vaak wordt van een goed jaar een vintage wijn gemaakt.
Waar ik de wijn kocht:
Bij Gratien & Meyer zelf. Deze crémants worden ook wel (online) verkocht in Nederland, je moet even zoeken.
Aroma’s en smaken:
Brut non-vintage: Prettige mousse, soepele wijn, aroma’s van wit fruit zoals perzik en abrikozen, citrus tonen, groene appel, bittertje in de afdronk. Gemiddelde afdronk.
Brut vintage (2015): Fijne mousse, tonen van brood en gist, romig en zeer zacht en soepele wijn. Aroma’s van perzik en appel, citrus, en tropisch fruit. Lange afdronk.
Het proefpanel gaf de voorkeur aan de en brut vintage (2015), deze was wat zachter van smaak en de mousse fijner, dronk lekker door, de fles ging in ieder geval leeg.
Lekker bij:
Borrelhapjes zoals zoutjes, kaasjes, bitterballen maar ook een pasta gerecht met kip en groene groenten, pizza met asperges, salade met perzik en kip, gegrilde courgettes en tomaatjes met burrata en basilicum.
Gelegenheid:
Op een zondagmiddag als aperitief met fijn gezelschap en goed gevulde borrelplank.
Druiven:
Een blend van chenin blanc, chardonnay, pinot noir.
Mijn conclusie:
Mocht je in de buurt zijn dan is het bezoeken van de cave van Gratien & Meyer echt de moeite waard, het is leerzaam, de mensen die er werken zijn zeer enthousiast en neem wat flesjes mee voor thuis!
Betaalbaar zijn deze wijnen ook! Voor deze crémant betaalde ik ongeveer EUR 10,00 per fles.
In Nederland heb je ook hele lekkere crémants uit de Loire regio al voor ongeveer EUR 12,00 per fles.
Wat ik erg lekker vind in de blend van een crémant uit de Loire regio is het gebruik van chenin blanc. Het maakt de wijn bij uitstek een goed aperitief omdat deze zo heerlijk fruitig en soepel is.
Vooral bij een lichte hapjes en maaltijdsalades. Ik vind dit echt een lente en zomer wijn.