Kastanje feest in de herfst
De Ardèche is de thuisbasis van de kastanje, in het Frans zo mooi genoemd: châtaigne of marron. Als je je wilt onderdompelen in lokale franse streekgerechten dan kan je overal in Frankrijk je hart ophalen. Als het gaat om kastanjes dan kan je in de Ardèche het beste terecht, daar is de kastanje de plaatselijke beroemdheid. De kastanjes worden daar verwerkt in verschillende gerechten en je kunt ze krijgen gekookt, in de vorm van puree, geglaceerd of als meel.
Jaren geleden deed ik in de Ardèche het kastanjevirus op. Op een zonnige zondagmiddag was ik een keer het dorpje Joyeuse in de Ardèche, wat werkelijk de bakermat van de kastanje is.
Vlakbij het kastanje museum is een klein winkeltje met allerlei kastanje producten. Ik kocht onder andere kastanjemeel en een potje biologische gezoete kastanjepuree.
Als ik het over kastanjes heb dan heb ik het over de vruchten van de tamme kastanje, de Castanea sativa. De vrucht van de tamme kastanje is een noot die met 2 tot 4 stuks in de bolster zitten. De vruchten -de kastanjes dus- kunnen, nadat de stekelige bolster is verwijderd, worden geschild en gegeten, in tegenstelling tot de kastanjes van de giftige paardenkastanje. Ik koop ze in de winkel of op de markt voor het gemak en om de juiste kastanjes te hebben, bovendien eten onder meer eekhoorns, kraaien, en wilde zwijnen de kastanjes in de natuur.
Kastanjes zijn ook nog best gezond, ze zijn een stuk minder vet dan andere noten. Er zitten wel de nodige koolhydraten, vezels en eiwit in en ze bevatten vitamines uit de B-groep, vitamine E, kalium, foliumzuur en zink.
Om de smaak van de kastanje te omschrijven: Het heeft een zoete nootachtige smaak, soms zelfs een beetje muffig, ook romig. De kastanje heeft wel wat extra’s/tegenhanger nodig in een gerecht, beetje hartigheid of juist zoet afhankelijk hoe je ze verwerkt.
De kastanjes kan je dus rauw eten, poffen, roosteren of koken. De gedroogde vruchten worden ook verwerkt in meel, in Nederland meestal wel bij natuurwinkels verkrijgbaar. Geglaceerd worden ze als delicatesse verkocht bij bijvoorbeeld sjieke warenhuizen zoals Galerie Lafayette.
En binnenkort kan je rond de feestdagen potjes (gezoete of ongezoete) kastanjepuree krijgen bij de Nederlandse supermarkten, gekookte en verse kastanjes zijn er dan meestal ook. Bij de natuurwinkel zijn ook potjes (ongezoete) kastanje puree en gekookte kastanjes vaak wel het hele jaar door te koop.
De herfst is aangebroken en de bomen hebben weer rode blaadjes. Tijdens dit prachtige jaargetijde heb ik zin om allerlei warme gerechten te maken, lekker verwarmend na een stevige wandeling in de gure wind. En natuurlijk om weer een beetje in de Ardèche terug te zijn.
Ik ben een weekje gaan experimenteren met wat je allemaal met een kastanje kan in de keuken en de mogelijkheden zijn eindeloos. Eigenlijk kan je het op elk moment van de dag eten. Ontbijt met kastanjes, een salade Ardéchoise als lunch, kastanjes en kaas bij de borrel, ’s avonds een herfstig ovengerecht met als afsluiter een stukje broodpudding kastanje.
Klaar voor een weekje vol kastanjes?
DAG 1: Tarte aux champignons et châtaignes
DAG 2: Salade Ardéchoise
DAG 3: Pudding au pain
DAG 4: Pain perdu
DAG 5: Brie à la châtaigne