Tarte aux champignons et châtaignes
Verwarmend en herfstig ovengerecht, met een goede hartig/zoet smaakcombinatie door de kastanjes en prei versus bacon en bouillon.
Wanneer je de bacon eruit laat dan kan je er ook een vegetarische variant van maken, ik heb de bacon toegevoegd voor de zoute tegenhanger, de kastanjes smaken een beetje zoet.
Als wijn erbij heb ik voor een volle chardonnay op hout gerijpt gekozen, maar een heerlijke pinot noir of Beaujolais zou ook niet misstaan bij dit gerecht.
Eet smakelijk!
Bereiden
Eerst de voorbereiding:
Kook water voor de bouillon en los het bouillonblokje op en zet weg. Schil de aardappelen en was ze, kook ze tot ze gaar zijn, giet de pan af en laat ze afkoelen op een snijplank.
Was en snij de prei in schijfjes, maak de champignons schoon met een borsteltje, halveer ze en snij ze in plakjes maak het teentje knoflook schoon en snij de bacon in stukjes. Verwarm de oven alvast op 200 ºC graden (heteluchtoven).
Zorg dat alles klaar staat/ligt zodat je lekker aan de slag kunt.
Schenk wat olijfolie in de pan en laat deze warm worden. Bak de prei tot deze zich is geworden, voeg de bacon en geperste knoflook toe en bak deze mee. Voeg vervolgens de champignons toe en bak deze ook even mee. Voeg tot slot de diepvrieserwten, de in gehakte champignons, mosterd, peper en zout naar smaak en een beetje paprikapoeder, chilipoeder, mosterd en een eetlepel bloem toe. Roer alles door elkaar en voeg dan een scheut bouillon toe, nu maak je een roux, strooi 100 gram van de geraspte kaas toe en laat het smelten, wordt het mengsel te dik dan voeg je nog wat bouillon toe. Het moet niet te vochtig zijn als je het in de ovenschaal doet omdat de groente ook nog wat vocht afgeven. Proef het nog even om te checken of je er voldoende zout in hebt gedaan.
Dan het vullen van de ovenschaal:
Doe het groentemengsel nu over in de ovenschaal, snij de aardappels in plakjes en bedek het mengsel in de overschaal ermee, het hoeft niet zo precies, het is niet erg als niet de hele schaal is bedekt of de schijfjes overlappen elkaar. Dek vervolgens de aardappels af met de andere 100 gram kaas en strooi er wat paneermeel of panko overheen.
Zet nu nog zo’n 20 of 30 minuten in de oven, alles is al gaar, de kaas moet alleen nog smelten en als het een lekker goudgeel korstje heeft dan is de schotel gereed om te serveren.
Prêt à manger!
Ingrediënten
Voor 3-4 personen
- 1 prei
- 5 plakjes bacon
- 1 teentje knoflook
- 250 gram kastanjechampignons
- 100 gram kastanjes, gekookt en in stukjes gehakt
- 1 kopje diepvrieserwten
- flinke scheut olijfolie
- 1 theelepel franse Dijon mosterd
- 1 eetlepel bloem
- 300 ml bouillon (half groentebouillonblokje)
- zwarte peper en zout
- mespuntje paprikapoeder
- mespuntje chilipoeder of gemalen chili vlokken
- 500 gram aardappelen (niet al te kruimig)
- 200 gram jong belegen kaas, geraspt
- 1 eetlepel paneermeel of panko
Verder nodig
- Oven en ovenschaal
- koekenpan
- snijplanken
- maatbeker
- knoflookpers