Pudding au pain
Ouderwetse broodpudding dus! Je zou dit gerecht ook met brioche kunnen maken voor dat echte Franse tintje, maar je kunt dit gerecht juist ook maken met oud brood.
De brioche zou ik (in ieder geval) vers kopen in de winkel en daar dan broodpudding van maken. Toch zonde want oud brood kun je heel goed gebruiken voor dit gerecht en is er ook voor bedoeld. Maar goed als je vers brood of toch brioche gebruikt hou ik je niet tegen natuurlijk. Ik heb beide uitgeprobeerd.
Over oud brood: als je je bedenkt wat we weggooien aan eten per jaar wordt je daar helemaal onpasselijk van. Ik ben tegen voedselverspilling en probeer alles altijd zo economisch mogelijk te gebruiken. Ook zag ik dat ik veel brood weggooide om verschillende redenen. Op een dag ben ik in de vriezer ‘oud’ brood gaan opsparen. In een grote plastic broodzak bewaar ik alle kapjes en overbleven sneetjes brood en stukjes stokbrood. Als je het eenmaal gaat opsparen dan zie je hoeveel je normaal gesproken zou weggooien terwijl je oud brood voor veel dingen zou kunnen gebruiken.
Mijn variant op de broodpudding is een echte herfstschotel geworden, met puree van pompoen en kastanje, gecombineerd met geurige koekkruiden, je blijft ervan eten!
Bereiden
Snij het brood in blokjes en leg ze in de ingevette schaal of 2 kleinere schalen.
Verwarm de heteluchtoven voor op 175 ºC.
Verwarm de melk en room in het pannetje, voeg 2 eetlepels suiker en snufje zout toe en 50 gram boter, laat de boter smelten en zet het pannetje weg en laat afkoelen.
Doe de pompoenblokjes, kastanjes en de koekkruiden en steranijs in een pannetje met wat water, laat het koken en zorg dat de pompoen helemaal zacht wordt. Als het te droog wordt dan voeg je nog wat water toe, het zal ongeveer een kwartiertje duren. Als de pompoen zacht is neem dan de steranijs uit de pan en neem de pan van de warmtebron. Maak er met de staafmixer een puree van.
Roer de eieren door de afgekoelde melk. Schenk de melk bij de pompoen-kastanjepuree en roer door. Doe het mengsel in de ovenschaal over het brood, zorgt dat alles goed nat is. Strooi nog wat suiker eroverheen en verdeel de rest van de boter over de schotel. Zet in de oven en bak de schotel ongeveer 30 à 40 minuten, totdat het brood een lekker knapperig en goudbruin laagje bovenop heeft gevormd. Heerlijk toetje met een beetje karamel of vanillesaus en/of vanille-ijs, kaneelijs…. wat je maar wilt erbij. De pudding zal van binnen nog een beetje moist zijn, als je ‘m wat steviger wil hebben moet deze iets langer in de oven staan of laat na het bakken in de vorm afkoelen en zet even in de oven als je de taart gaat eten.
Met wit brood krijg je een wat zachter geheel omdat het brood een beetje oplost in de vloeibare ingrediënten, met volkorenbrood kan het wat steviger uitpakken. Ik heb het allebei geprobeerd en geeft de voorkeur aan de zachte melkbroodjes.
Ingrediënten
- 100 gram kastanjes, gekookt en in stukjes gehakt
- 400 gram pompoen, vers of diepvries
- 350 gram brood, brioche of melkbroodjes
- 3 eieren
- 300 ml melk (halfvolle melk, soja, haver of amandelmelk)
- 100 ml room (kookroom, slagroom, plantaardige room)
- 100 gram boter in blokjes + extra om de ovenschaal in te vetten
- 3 eetlepels suiker
- 1 theelepel speculaas kruiden of een mengsel van kaneel, nootmuskaat, gember, kruidnagel, koriander, kardemom, of alleen kaneel als je dat niet hebt
- eventueel 1 steranijs
- snufje zout
- karamel of vanillesaus of vanille- of kaneelijs
Verder nodig
- oven
- skillet of 1 grote ovenschaal of 2 kleine ovenschalen of siliconenbakvormen
- 2 pannetjes
- staafmixer
Meer artikelen

Bezoek aan Fiefs Vendéens

Ribera del Duero op de proeftafel: proeverij op 13 oktober

Asperges en pinot blanc, een mooi paar

Bergerac, (wijn)vakantie paradijs

Château Feely, biodynamisch wijnparadijs

Kerstmenu 2022: Lotte’s favorites

Cadeautip voor de culinaire wijnliefhebber

Cadeau idee: gepersonaliseerde wijnglazen met een mooie fles wijn

Cassis: wijnstreek met zon, zee en rosé

Roussillon, zoete wijn en grenache

Minervois, wijnstreek in de Languedoc

Denemarken, koel wijnland

Zuidelijke Rhône, Gobelet en garrigue

Wijnreis naar Zuid-Frankrijk

Tussen Loire en steen

Gek op wijn in Zeist

Wat is Cava?

Wijnboeken voor de beginnende wijnliefhebber

Welke wijn bij het kerstdiner

In de ban van grüner veltliner

Dagje Vlaardingen, Maasland en Maassluis

Wijn en primeur, oui oui!

Bordeaux in een paar stappen

10 feiten over Veuve Clicquot Champagne

10 fijne wijnen van Gall & Gall

Goede voornemens, goede wijn

Pizza night met Italiaanse wijn

Op zoek naar een goeie Beaujolais?

Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert

Amarone wijn drinken met kerst?

Wijnklimaatkast is leven

Drie zomerse salades trés Français

3 geweldige zomer bubbels

Stylish syrah

10 Riesling-dingen

Wrap met de Franse slag

La Maison Mumm expérience

Mijn kerstgedachte, Vin doux naturel

Wijn uit het Zuid-Westen van Frankrijk

Brie à la châtaigne

Pain perdu

Pudding au pain

Salade Ardéchoise

Tarte aux champignons et châtaignes

Kastanje feest in de herfst

Bruisend bezoek aan Gratien & Meyer

Champagne proeven in Hautvillers

Rosé van cabernet franc

Poulet au romarin

Cherish the cherries

Doe meer met Calvados

Wijnstad (en eetstad) Bordeaux

Beurre, beurre, beurre

Gosset, een fruitige en gistige belevenis

Give (good) rosé a chance

Klassieke Madeleines

Waris-Larmandier – Champagne

De koning te rijk in Château Monbazillac

Placomusophilie… quoi?

Een bloemige en fruitige ode aan gewurztraminer

Langlois – Crémant de Loire

Pannenkoek op z’n Bretons

Zin in oesters

Rillettes poging 1

Om oud brood te voorkomen kun je gesneden brood heel goed in de vriezer bewaren. Het is zo ontdooid en je eet altijd vers brood. Dan kun je brioche kopen voor dit heerlijke broodtaartje??