Pudding au pain

Ouderwetse broodpudding dus! Je zou dit gerecht ook met brioche kunnen maken voor dat echte Franse tintje, maar je kunt dit gerecht juist ook maken met oud brood.

De brioche zou ik (in ieder geval) vers kopen in de winkel en daar dan broodpudding van maken. Toch zonde want oud brood kun je heel goed gebruiken voor dit gerecht en is er ook voor bedoeld. Maar goed als je vers brood of toch brioche gebruikt hou ik je niet tegen natuurlijk. Ik heb beide uitgeprobeerd.

Over oud brood: als je je bedenkt wat we weggooien aan eten per jaar wordt je daar helemaal onpasselijk van. Ik ben tegen voedselverspilling en probeer alles altijd zo economisch mogelijk te gebruiken. Ook zag ik dat ik veel brood weggooide om verschillende redenen. Op een dag ben ik in de vriezer ‘oud’ brood gaan opsparen. In een grote plastic broodzak bewaar ik alle kapjes en overbleven sneetjes brood en stukjes stokbrood. Als je het eenmaal gaat opsparen dan zie je hoeveel je normaal gesproken zou weggooien terwijl je oud brood voor veel dingen zou kunnen gebruiken.

Mijn variant op de broodpudding is een echte herfstschotel geworden, met puree van pompoen en kastanje, gecombineerd met geurige koekkruiden, je blijft ervan eten!

Pudding au pain - Net als in Frankrijk
Bereiden

Snij het brood in blokjes en leg ze in de ingevette schaal of 2 kleinere schalen.

Verwarm de heteluchtoven voor op 175 ºC.

Verwarm de melk en room in het pannetje, voeg 2 eetlepels suiker en snufje zout toe en 50 gram boter, laat de boter smelten en zet het pannetje weg en laat afkoelen.

Doe de pompoenblokjes, kastanjes en de koekkruiden en steranijs in een pannetje met wat water, laat het koken en zorg dat de pompoen helemaal zacht wordt. Als het te droog wordt dan voeg je nog wat water toe, het zal ongeveer een kwartiertje duren. Als de pompoen zacht is neem dan de steranijs uit de pan en neem de pan van de warmtebron. Maak er met de staafmixer een puree van.

Roer de eieren door de afgekoelde melk. Schenk de melk bij de pompoen-kastanjepuree en roer door. Doe het mengsel in de ovenschaal over het brood, zorgt dat alles goed nat is. Strooi nog wat suiker eroverheen en verdeel de rest van de boter over de schotel. Zet in de oven en bak de schotel ongeveer 30 à 40 minuten, totdat het brood een lekker knapperig en goudbruin laagje bovenop heeft gevormd. Heerlijk toetje met een beetje karamel of vanillesaus en/of vanille-ijs, kaneelijs…. wat je maar wilt erbij. De pudding zal van binnen nog een beetje moist zijn, als je ‘m wat steviger wil hebben moet deze iets langer in de oven staan of laat na het bakken in de vorm afkoelen en zet even in de oven als je de taart gaat eten.

Met wit brood krijg je een wat zachter geheel omdat het brood een beetje oplost in de vloeibare ingrediënten, met volkorenbrood kan het wat steviger uitpakken. Ik heb het allebei geprobeerd en geeft de voorkeur aan de zachte melkbroodjes.

Pudding au pain -
Pudding au pain - Net als in Frankrijk
Pudding au pain - Net als in Frankrijk
Ingrediënten
 • 100 gram kastanjes, gekookt en in stukjes gehakt
 • 400 gram pompoen, vers of diepvries
 • 350 gram brood, brioche of melkbroodjes
 • 3 eieren
 • 300 ml melk (halfvolle melk, soja, haver of amandelmelk)
 • 100 ml room (kookroom, slagroom, plantaardige room)
 • 100 gram boter in blokjes + extra om de ovenschaal in te vetten
 • 3 eetlepels suiker
 • 1 theelepel speculaas kruiden of een mengsel van kaneel, nootmuskaat, gember, kruidnagel, koriander, kardemom, of alleen kaneel als je dat niet hebt
 • eventueel 1 steranijs
 • snufje zout
 • karamel of vanillesaus of vanille- of kaneelijs
Verder nodig
 • oven
 • skillet of 1 grote ovenschaal of 2 kleine ovenschalen of siliconenbakvormen
 • 2 pannetjes
 • staafmixer

wijn drinken in wijnstad en eetstad BoredeauxWil je niks missen van Lotte weet Wijn, volg mij dan op Instagram en schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief met de laatste verhalen, recepten en wijntips.

1 antwoord
 1. Adelien
  Adelien zegt:

  Om oud brood te voorkomen kun je gesneden brood heel goed in de vriezer bewaren. Het is zo ontdooid en je eet altijd vers brood. Dan kun je brioche kopen voor dit heerlijke broodtaartje??

Reacties zijn gesloten.