Wijn uit het Zuid-Westen van Frankrijk

De Dordogne is een van de meest populaire vakantiebestemmingen in Frankrijk voor veel Nederlanders. Natuurlijk zijn de Côte d’Azur, Provence, Bretagne en ga zo maar door ook erg populair, Dordogne is en blijft een behoorlijk geliefde streek bij Nederlandse vakantiegangers. Ook ik heb mijn hart verloren aan de Dordogne. Met de prachtige kastelen, lieflijke dorpjes en mooie natuur en vergeet niet de wijn die ze maken in het zuid-westen.

Ik heb sinds mijn eerste bezoek aan de Dordogne in de buurt van Bergerac veel geleerd en gelezen over de wijnen uit deze omgeving en ik heb besloten de wijnen uit het zuid-westen een keer in het zonnetje zetten. Waarom? Omdat ze niet zo bekend zijn in Nederland en het is zo’n fijne, omvangrijke en diverse streek om te ontdekken. Het is zo omvangrijk, ik heb nog veel te ontdekken, ook over de wijnen.

Als ik het over het zuid-westen heb, waar heb ik het dan over?

Frankrijk zit best complex in elkaar met regio’s departementen en kanton’s. En om het eenvoudig te houden zijn in 2016 een aantal regio’s ook nog eens gefuseerd met elkaar (herindeling), het aantal regio’s is van 22 naar 13 gegaan, waarschijnlijk om het bestuurlijk iets eenvoudiger te houden? Het departement Dordogne ligt in de regio Aquitaine, dat fuseerde met Limousin en Poitou-Charentes, de nieuwe naam is Nouvelle Aquitaine (geraadpleegd van: nl.ambafrance.org). De oude namen worden nog wel gebruikt. In Aquitaine liggen de departementen Dordogne, Gironde, Landes, Lot-et_Garonne en Pyrénées-Atlantiques.

Zo….! dan ben je ook weer op de hoogte van waar we zijn. Al de wijngebieden bij elkaar van Bergerac tot aan het diepe zuid-westen Pays Basque wordt samengevat als zuid-west, le sud ouest.

Zoals elke streek in Frankrijk heeft ook de Dordogne z’n eigen streekproducten, zo vindt je er truffels, walnotenolie, kastanjes, bijzondere kaasjes zoals Trappe d’Echourgnac en Cabécou du Périgord en natuurlijk ontelbare wijngebieden en appelations. Zie het overzichtskaartje via deze link zuid-west.

De wijnen uit het zuid-westen dus, ik ben gefascineerd geraakt door de verscheidenheid die dit gebied voortbrengt door mijn eerste bezoek aan Bergerac en omgeving. Dit wijngebied en haar wijmakers waren voor mij, voordat ik het bezocht, redelijk onbekend. Ik denk dat ik daar niet de enige in ben. Ze moeten altijd maar concurreren met de grote broer Bordeaux, maar waarom ze zo’n ondergeschikte rollen speelt begrijp ik niet, de wijnen zijn geweldig!

Ik denk ook niet dat ze het zelf zo zien omdat de kwaliteit en liefde voor de wijn erg groot is, maar feit blijft wel dat ze nu eenmaal niet dezelfde prijzen kunnen vragen voor een fles met Bordeaux-blend als een wijnboer een stukje verderop in Saint-Emilion of Lalande Pomerol. Daar ligt wel een geschiedenis aan ten grondslag.

Hoewel in het zuid-westen een lange geschiedenis heeft van wijn maken konden zij hun wijn lange tijd maar moeizaam via Bordeaux exporteren. Kortweg hadden de wijnen uit de Bordeaux voorrang en dat heeft maar liefst vanaf de middeleeuwen tot ver in de 18e eeuw geduurd. Ook daarna heeft het niet meegezeten voor de wijnboeren in het zuidwesten, phylloxera (druifluis) sloeg toe in de wijngaarden, daarnaast nog wat andere ziektes en strenge vorst waardoor wijngaarden kapot vroren, dat heeft de streek niet veel goeds gedaan. Toch is het ondanks al deze dingen wel de moeite waard om je eens te verdiepen in de wijnen die de verschillende appellations voortbrengen. Kwaliteit verschilt, maar je kunt ook erg verrast worden.

Kijk alleen eens naar de verscheidenheid aan druivenrassen, ooit wel eens gehoord van fer savadou, gros manseng, tannat, ondenc, loin de l’oeil, colombard?

Ik ga de komende tijd een paar gebieden belichten (waarvan de wijnen niet altijd of heel mondjesmaat verkrijgbaar zijn in Nederland). Ik neem je mee op reis door het zuid-westen, ga je met mij mee? Ga met je muis over onderstaande linkjes en klik om de pagina te bezoeken.

Bergerac, (wijn) vakantieparadijs

Tijd voor zoete wijn: Château Monbazillac

Typische druif van het Zuid-Westen: Gros Manseng

Mooie wijn uit Bergerac: Ortus de Château Bélingard

Zeldzame wijn: Château Sabazan

Route des Vins - Net als in Frankrijk
Wijn uit Bergerac