Mijn kerstgedachte, Vin doux naturel
Het zou een goed plan zijn om binnen het thema van dit blog een uitgewerkt kerstmenu te maken met wijnadviezen erbij. Natuurlijk heb ik daar veel ideeën over en mijn kerstmenu’s bestaan meestal uit vele gangen uit de klassieke Franse keuken. Maar ik wil mijn bijdrage dit jaar besteden aan het dessert, een gang waar ik het meest naar uitkijk en waar ik de laatste jaren ook een heerlijke wijn bij bedenk.
Aan het dessert besteed ik altijd veel aandacht, vooral omdat ik dol ben op het maken van taarten. Het is leuk om daar een dessertwijn bij te schenken. Een tijdje geleden maakte ik kennis met vin doux naturel en ik ben groot van fan van deze wijn geworden en is ook nog eens heel goed te combineren bij het dessert.
Wat klinkt dat toch mooi, vin doux naturel… Het wordt ook wel afgekort tot VDN. Maar wat is het eigenlijk? Het is een versterkte Franse wijn, waarbij wijnalcohol (van dezelfde wijn) toegevoegd wordt aan de wijn tijdens de vergisting. Het gistproces stopt dan en de nog niet vergiste suikers blijven in de wijn. Wat overblijft is een heerlijke zoete versterkte wijn met een alcoholpercentage van ongeveer 15 tot 17%. Deze methode wordt ook gebruikt bij het maken van onder meer port, sherry en marsala. Bekende vin doux naturel zijn Banyuls, Muscat de Rivesaltes, Beaumes de Venise, Maury.
Ik heb voor deze kerst een paar flessen Rivesaltes uit Roussillon in huis gehaald en voor elke avond eentje gereserveerd, met een dessert erbij….. hierbij mijn kerstdessertmenu:
Rivesaltes Grenat voor kerstavond
De appellation Rivesaltes Grenat schrijft voor dat deze wijn wordt gemaakt van tenminste 75% grenache noir. Deze wijn wordt minimaal 12 maanden opgeslagen zonder dat er zuurstof bij kan komen (reductief). De wijn heeft een dieprode kleur en de voorkomende aroma’s zijn rode vruchten zoals frambozen, bramen, kers, zwarte bes.
Deze wijn schenk ik bij een dessert van crème brûlée, een espresso martini en een chocolade lava cake-je, ja je leest het goed drie dessert! Maar zou ook goed bij romige vanille ijs met gesuikerde pecannoten en een heerlijke chocoladesaus passen.
Rivesaltes Ambré voor 1ste kerstdag
Deze wijn wordt gemaakt van witte druiven, zoals de grenache gris of grenache blanc en macabeu. De rijping duurt minimaal 2 jaar en doordat hier veel zuurstof bij komt (oxidatief) krijgt de wijn een gouden kleur, amber. De toevoeging Hors d’Age op het etiket wil zeggen dat de wijn minimaal 5 jaar heeft gerijpt. De aroma’s die naar voren komen zijn noten, amandel, koffie en gekonfijte vruchten.
Deze fles hou ik voor mijzelf en maak er een taartje met pecannoten en stroop en een bolletje karamel-ijs bij. Een sticky toffee pudding met dadels en overgoten met warme karamelsaus combineert ook fantastisch. Of wat dacht je van koffie ijs met verkruimelde kletskoppen en karamelsaus eroverheen.
Muscat de Rivesaltes voor 2de kerstdag
Gemaakt van 50% Muscat à Petit Grains en 50% Muscat d’Alexandrie. De wijn heeft erg fruitige aroma’s van perziken, citroen en exotisch fruit. Het is een heel zoete wijn, maar tegelijkertijd ook heel fris.
Ik maak hierbij een eenvoudige cheesecake met veel vers fruit er bovenop, maar je zou deze wijn ook kunnen combineren bij een dessert van vanille-ijs met aardbeien en frambozen en wat nougatine of stroopwafel kruimels er overheen gestrooid. Of een lekker taartje gevuld met vanilleroom en allerlei fruit, een kaasplankje past er ook goed bij als je daar van houdt.
Een echt pronkstuk is natuurlijk een merengue met exotisch fruit zoals passiefruit, mango, carambola of juist rode en zwarte vruchten zoals frambozen, aardbeien en bramen.
Ik hoop dat ik je een beetje inspiratie heb kunnen geven, weet je al welke wijn jij gaat drinken bij het dessert deze kerst?
Fijne dagen gewenst!

Meer artikelen

Asperges en pinot blanc, een mooi paar

Bergerac, (wijn)vakantie paradijs

Château Feely, biodynamisch wijnparadijs

Kerstmenu 2022: Lotte’s favorites

Cadeautip voor de culinaire wijnliefhebber

Cadeau idee: gepersonaliseerde wijnglazen met een mooie fles wijn

Cassis: wijnstreek met zon, zee en rosé

Roussillon, zoete wijn en grenache

Minervois, wijnstreek in de Languedoc

Denemarken, koel wijnland

Zuidelijke Rhône, Gobelet en garrigue

Wijnreis naar Zuid-Frankrijk

Tussen Loire en steen

Gek op wijn in Zeist

Wat is Cava?

Wijnboeken voor de beginnende wijnliefhebber

Welke wijn bij het kerstdiner

In de ban van grüner veltliner

Dagje Vlaardingen, Maasland en Maassluis

Wijn en primeur, oui oui!

Bordeaux in een paar stappen

10 feiten over Veuve Clicquot Champagne

10 fijne wijnen van Gall & Gall

Goede voornemens, goede wijn

Pizza night met Italiaanse wijn

Op zoek naar een goeie Beaujolais?

Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert

Amarone wijn drinken met kerst?

Wijnklimaatkast is leven

Drie zomerse salades trés Français

3 geweldige zomer bubbels

Stylish syrah

10 Riesling-dingen

Wrap met de Franse slag

La Maison Mumm expérience

Mijn kerstgedachte, Vin doux naturel

Wijn uit het Zuid-Westen van Frankrijk

Brie à la châtaigne

Pain perdu

Pudding au pain

Salade Ardéchoise

Tarte aux champignons et châtaignes

Kastanje feest in de herfst

Bruisend bezoek aan Gratien & Meyer

Champagne proeven in Hautvillers

Rosé van cabernet franc

Poulet au romarin

Cherish the cherries

Doe meer met Calvados

Wijnstad (en eetstad) Bordeaux

Beurre, beurre, beurre

Gosset, een fruitige en gistige belevenis

Give (good) rosé a chance

Klassieke Madeleines

Waris-Larmandier – Champagne

De koning te rijk in Château Monbazillac

Placomusophilie… quoi?

Champagne in Joseph Bar à Manger

Een bloemige en fruitige ode aan gewurztraminer

Langlois – Crémant de Loire

Pannenkoek op z’n Bretons

Zin in oesters

Rillettes poging 1

Wat leuk om te lezen en wat een heerlijke desert ideeën! Ik weet weinig van wijn maar drink zelf wel graag rode wijn en lees met veel plezier jouw blogs. Volgens mij gaan dat heerlijke feestdagen worden, veel plezier!