La Maison Mumm expérience

In de champagne streek is er veel te doen voor de wijntoerist. Vooral als je een liefhebber van champagne bent en daar alles over wilt ontdekken kan je je hart ophalen in de indrukwekkende kelders, maar ook bij de wat kleinere producenten in de regio. Ik heb inmiddels een aantal champagne caves van grote producenten bezocht en blijf het een belevenis vinden. Onlangs bracht ik een bezoekje aan het champagnehuis G.H. Mumm in Reims.

Daar daalde ik af in de kelder en er volgde een uitleg over de druiven waar champagne van wordt gemaakt, waar en hoe de champagne vroeger werd opgeslagen, wat lie is, hoe de flessen worden gedraaid (remuage), een kijkje in de vroegere opslag/gist-tanks (van beton met badkamertegels) en ik liep tot slot door een klein museum met allerlei oude apparaten die niet meer nodig zijn, omdat ze vervangen zijn door een automatisch proces.

Ook al heb ik al een aantal kelders gezien, het blijft interessant en het mooiste is dat bij terugkomst uit de kelder een heerlijk glas champagne klaar stond.

In de boutique kocht ik nog een fles RSRV (vintage 2012, blanc de blancs) voor thuis, over deze speciale fles schrijf ik later meer.

De meeste grote champagnehuizen liggen een beetje uit het centrum van Reims, maar wel op loopafstand van het centrum. Online kan je makkelijk tickets bestellen voor een rondleiding en een  proeverij van 1 of meerdere glazen champagne achteraf.

De gebouwen waar de producenten zijn gevestigd zijn veelal indrukwekkend en de kelders van krijtrotsen eronder -crayères genoemd- zijn gigantisch. Mocht je ze gaan bezoeken neem dan wel een trui of vest mee, het is er vrij koud, zo’n 11 ºC.

Tegenover het pand van Maison Mumm aan de rue du Champ de Mars staat een kapel dat op bepaalde tijden te bezoeken is. In 1957 ontwierp de Japanse schilder Leonard Foujita een roos als symbool voor de rosé champagne van Mumm. Destijds schonk René Lalou, de directeur van Mumm, een stuk land aan Foujita, die zich inmiddels had laten bekeren tot het christendom. Foujita heeft daar een kapel laten bouwen, welke hij zelf ontworpen en gedecoreerd heeft. Als je er toch bent is het de moeite waard even een kijkje te nemen of dit mee te nemen in de rondleiding bij Mumm.

Maison Mumm

Maison Mumm is in 1827 opgericht door de Duitse gebroeders Mumm die sinds 1761 in Keulen wijn maakten en handelden. Je kunt je voorstellen dat er sindsdien veel is gebeurd. Overnames, onteigening na WOII, verandering van management, schommeling in kwaliteit om aan de grote vraag te kunnen voldoen… Maison Mumm is nu onderdeel van het grote concern Pernod Ricard en verkopen circa 7,5 miljoen flessen per jaar. De kwaliteit van de champagne is behoorlijk hoog en consistent, een kwart van de benodigde druiven komen uit eigen (grand cru) wijngaarden. Mumm is aangesloten bij Union des Maisons de Champagne en kan zich meten aan de grote champagnehuizen.

Een fles champagne van Mumm is herkenbaar aan de cordon rouge, een diagonale rode streep wat vroeger een rood lintje om de fles was, als verwijzing naar de Ordre Royal et Militaire de Saint Louis en de Grand Cordon de la Légion d’Honneur. De cordon rouge is sinds 1876 het kenmerk van het huis. Brut Cordon Rouge is de meest verkochte champagne van het huis. De brut champagne van Mumm is een heldere champagne met zeer fijne mousse en aroma’s van perzik en abrikoos en tonen van lychee en ananas. De assemblage bestaat uit 45% pinot noir, 25% pinot mineur en 30% chardonnay.

G.H. Mumm is gevestigd in Reims waar traditioneel wijn van de pinot noir druif in de champagne domineert. Dat is van oudsher ontstaan om praktische redenen, er is in de wijngaarden van de omgeving van Reims veel pinot noir aangeplant en bij oogst moeten de druiven zo snel mogelijk binnen zijn om wijn van te maken. Het ligt dan voor de hand om de wijnkelders zo dicht mogelijk bij de wijngaarden te vestigen.

Oud & nieuw

Hoewel ik champagne niet speciaal reserveer voor oud en nieuw maak ik tijdens deze bijzondere dagen natuurlijk wel een heerlijk flesje open. Mijn advies voor deze avond is: bewaar je beste champagne niet tot 12 uur, maar open deze als eerste en geniet er van. Of nog beter, bewaar je mooiste fles voor een moment dat je er met een klein gezelschap echt van kunt genieten.

Ik drink ik liefste brut champagne, dus lekker droog. Echter bij oliebollen met poedersuiker past een demi-sec champagne beter, zoet eten vraagt om zoetere wijn. Ook bij een lekker stuk taart of een dessert zal een demi-sec champagne beter smaken dan brut.

www.mumm.com

34 rue du Champ de Mars – BP 2712

51053 Reims Cedex – France

Mumm Champagne Reims - Net als in Frankrijk
Mumm Champgane Reims - Net als in Frankrijk
Mumm champagne Reims - Net als in Frankrijk
Lotte bij Mumm Champagne in Reims
Mumm champagne Reims - Net als in Frankrijk

wijn drinken in wijnstad en eetstad BoredeauxWil je niks missen van Lotte weet Wijn, volg mij dan op Instagram en schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief met de laatste verhalen, recepten en wijntips.