Wrap met de Franse slag

Ik geef toe, enigszins off topic, maar ik wilde je deze niet onthouden. Het recept voor zelfgemaakte zachte wraps. Na het kijken van de documentaire serie Ugly Delicious van David Chang, kocht ik in een opwelling of overtuiging een taco pers. Je leest het goed, een tacopers.

Misschien een beetje overbodig apparaat in mijn keuken, maar eenmaal zelf je wraps, tortilla’s of taco’s gemaakt hoef je nooit meer een pakje met kant en klare te kopen.

Je hoeft hier niet persé een tacopers voor te hebben, een deegroller of fles voldoet ook. Maar met een taco pers is het net wat stoerder en natuurlijk een stuk eenvoudiger om tot een mooie dunne en ronde wrap te komen.

Mijn recept voor goede wraps heb ik diverse keren aangepast. Aanvankelijk gebruikte ik een recept van een van oorsprong Mexicaanse vrouw woonachtig in de USA. Ze gebruikte Crisco, een soort plantaardig vet wat ik alleen bij de Toko kon vinden. Elke keer als ik de pot Crisco openmaakte voelde het enorm chemisch en als iets wat een lichaam niet graag wilde verwerken. Ik weet eerlijk gezegd niet zoveel van dit bakvet, maar ben uiteindelijk overgestapt op olijfolie. Ik heb er wel andere goede tips aan over gehouden, bijvoorbeeld het toevoegen van behoorlijk warm maar niet kokend water aan het deegje.

Tortilla’s
Bereiden

Weeg alle ingrediënten af en meng eerst de droge ingrediënten en voeg dan de olijfolie en het warme water toe. Meng het goed en er zal een heel soepel deeg ontstaan, wanneer het te plakkerig is voeg je er nog wat bloem aan toe net zo lang tot het hanteerbaar, maar toch soepel is.

Verdeel het deeg in 5 of 6 stukken, maar net hoe groot of stevig je ze wilt hebben.

Maak er bolletjes van, strooi een beetje bloem op een bord en leg de bolletjes erop, dek af met plastic folie. Laat even rusten, tot je ze nodig hebt, je kunt ze ook bewaren tot de volgende dag, zet ze dan in de koelkast.

Om een wrap te maken rol je een bolletje uit tot een behoorlijk dunne lap of je legt een bolletje deeg op de tacopers en perst een mooie ronde wrap. Je kunt het deegbolletje ook tussen 2 stukken plastic (van een ziplock zak) leggen, dan plakt het niet tegen aan de platen. Het deeg kan erg elastisch zijn en weer krimpen, probeer het met je handen een beetje op te rekken.

Verwarm een koekenpan en bak ze kort aan 2 kanten tot ze gaar zijn. Ze zullen zacht van binnen zijn en wel wat aan de dikke kant voor een wrap, dat geeft niet, met de vulling erin kan je ze vouwen of rollen.

Vullen kan met van alles, van groenten en kip tot pulled pork, maar ook met vis, wat denk je bijvoorbeeld van zalm:

Gerookte zalm met sla, bosuitjes en avocado of zalm met sojasaus uit de oven, gefruite rode ui, een beetje sla en wat mayonaise gemengd met een scheutje sojasaus.

De variaties zijn eindeloos, maar ik heb je gewaarschuwd, eenmaal zelf een wrap gemaakt, wil je nooit meer anders!

Wraps met de Franse slag
Wrap met de Franse slag
Tortilla’s
Tortilla’s
Ingrediënten

Voor 5-6 wraps

 • 250 gram bloem (je kunt ook een klein beetje volkorenmeel of speltmeel toevoegen als variatie)
 • halve theelepel zout
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 50 ml olijfolie
 • 100 ml behoorlijk warm water (niet kokend)
 • extra bloem om toe te voegen wanneer het te vochtig is
Verder nodig
 • keukenweegschaal
 • mengkom
 • theelepel
 • bord
 • plastic folie
 • koekenpan met anti aanbak laag
 • deegroller of wijnfles of tortillapers

wijn drinken in wijnstad en eetstad BoredeauxWil je niks missen van Lotte weet Wijn, volg mij dan op Instagram en schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief met de laatste verhalen, recepten en wijntips.