Bergerac, (wijn)vakantie paradijs
Om mijn serie blogs over de wijnen van het zuidwesten van Frankrijk compleet te maken kan een blog over Bergerac natuurlijk niet ontbreken. We gaan op wijnreis. Deze wijnen van de drie chateau’s die ik bezocht geven een inkijkje in de verscheidenheid van het wijngebied Bergerac wat maar liefst uit 17 appellations bestaat.
Bergerac
De wijnregio Bergerac ontleent zijn naam aan de stad Bergerac. De wijnregio Bergerac beslaat een gebied van 10.000 ha om de stad heen. In Bergerac vind je over het algemeen wijnen gemaakt volgens een klassieke Bordeaux stijl. Voorkomende druivenrassen voor rode wijnen zijn cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc en malbec. De droge witte wijnen zijn ook zeer de moeite waard. Deze zijn gemaakt van sauvignon blanc, sémillon en muscadelle, soms op hout gerijpt. De wijnen uit Bergerac zijn wat boerser dan de wijn van de buren in Bordeaux.
Ik bezocht Bélingard al een paar keer en breng dan het liefste het vlaggeschip van het huis, een fles Ortus mee terug. Ortus is een rode wijn met een blend van 60% merlot, 15% cabernet sauvignon, en 25% malbec, vergisting vindt deels plaats op eikenhout en maar liefst 18 maanden houtrijping. Deze stevige maar toch zeer fruitige wijn doet niet onder voor een goede Bordeaux blend en kan ook wel een paar jaar liggen.
Bélingard is leuk om te bezoeken, je kunt er rondwandelen over het terrein, een kijkje in de kelder nemen en er is een grote proefruimte bij de winkel. Dit Château is zelfstandig wijnmaker en heeft een uitgebreide range aan wijnen: wit, rood en dessertwijnen onder een aantal appellations.
Gastvrij en een absolute aanrader als je in de buurt bent om het wijnhuis in Pomport te bezoeken.
Montravel
Een kleine, maar zeer gewaardeerde appellation. Montravel ligt helemaal in het Noordwesten van Bergerac. Ze zijn vooral befaamd om de droge witte wijnen in de Bordeaux stijl, maar er komen ook goede rode en zoete witte wijnen vandaan.
Ik bezocht Château Moulin Caresse, op een heuvel met een prachtig uitzicht over de wijngaarden. Naast een paar heerlijke flessen rode en witte wijn heb ik ook een zoete witte wijn meegenomen. Toen ik deze heerlijk frisse zoete wijn met veel frisse zuren proefde kon ik deze niet laten staan.
Op een lentedag in combinatie met heerlijke fruittaart zou deze geweldig zijn.
De droge witte wijn van dit huis is gemaakt van sauvignon gris op hout gerijpt en de rode wijnen zijn gemaakt met merlot, cabernet franc, malbec en cabernet sauvignon.
Wist je dat sauvignon gris een natuurlijke mutatie is van sauvignon blanc? De druiven zijn roze van kleur.
Château Moulin Caresse is vast het volgende adresje in je wijnreis door Zuid-West Frankrijk.
https://www.moulincaresse.com/
Saussignac
Dan komen we aan bij de verrassing van mijn wijnreis door Bergerac.
We zijn in Saussignac, deze appellation is uitsluitend voor zoete witte wijnen (moelleux of liquoreux – op basis van botrytis/edele rot) gemaakt van sémillon en eventueel in de blend met sauvignon blanc, sauvignon gris en muscadelle.
Ik kende Monbazillac wijn (zie blog Monbazillac) op basis van edele rot wel en ben deze wijnen zeer gaan waarderen, dit was dan ook een geweldige ervaring.
De wijn moet gekoeld gedronken worden en is zacht, zoet, met veel fruit maar ook veel zuren en dat maakte deze wijnen echt geweldig. Bij een dessert of zoals in Frankrijk ook wel als aperitief, probeer het eens.
Ik was bij Château La Maurigne en zij werken uitsluitend biologisch. De wijnen zijn gemaakt van sémillon druif. Wij brachten een P’tit Arthur en een Petit Charles mee.
Update 2022: helaas maakt dit huis geen wijn meer en kan je deze mooie plek dan ook niet meer bezoeken.
Zuid-West Frankrijk: de regio heeft veel te bieden, mooie wijnen, lekker eten, prachtige natuur en kastelen.
Meer artikelen

Kerstmenu 2022: Lotte’s favorites

Cadeautip voor de culinaire wijnliefhebber

Cadeau idee: gepersonaliseerde wijnglazen met een mooie fles wijn

Cassis: wijnstreek met zon, zee en rosé

Roussillon, zoete wijn en grenache

Minervois, wijnstreek in de Languedoc

Denemarken, koel wijnland

Zuidelijke Rhône, Gobelet en garrigue

Wijnreis naar Zuid-Frankrijk

Tussen Loire en steen

Gek op wijn in Zeist

Wat is Cava?

Wijnboeken voor de beginnende wijnliefhebber

Welke wijn bij het kerstdiner

In de ban van grüner veltliner

Dagje Vlaardingen, Maasland en Maassluis

Wijn en primeur, oui oui!

Bordeaux in een paar stappen

10 feiten over Veuve Clicquot Champagne

10 fijne wijnen van Gall & Gall

Goede voornemens, goede wijn

Pizza night met Italiaanse wijn

Op zoek naar een goeie Beaujolais?

Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert

Amarone wijn drinken met kerst?

Wijnklimaatkast is leven

Drie zomerse salades trés Français

3 geweldige zomer bubbels

Bergerac, (wijn)vakantie paradijs

Stylish syrah

10 Riesling-dingen

Wrap met de Franse slag

La Maison Mumm expérience

Mijn kerstgedachte, Vin doux naturel

Wijn uit het Zuid-Westen van Frankrijk

Brie à la châtaigne

Pain perdu

Pudding au pain

Salade Ardéchoise

Tarte aux champignons et châtaignes

Kastanje feest in de herfst

Bruisend bezoek aan Gratien & Meyer

Champagne proeven in Hautvillers

Rosé van cabernet franc

Poulet au romarin

Cherish the cherries

Doe meer met Calvados

Wijnstad (en eetstad) Bordeaux

Beurre, beurre, beurre

Gosset, een fruitige en gistige belevenis

Give (good) rosé a chance

Klassieke Madeleines

Waris-Larmandier – Champagne

De koning te rijk in Château Monbazillac

Placomusophilie… quoi?

Champagne in Joseph Bar à Manger

Een bloemige en fruitige ode aan gewurztraminer

Langlois – Crémant de Loire

Pannenkoek op z’n Bretons

Zin in oesters

Rillettes poging 1
