Bergerac, (wijn)vakantie paradijs

In mijn serie blogs over de wijnen van het zuidwesten van Frankrijk begin ik bij Bergerac. We gaan op wijnreis. Deze wijnen van de drie chateau’s die ik bezocht geven een inkijkje in de verscheidenheid van het wijngebied Bergerac wat maar liefst uit 17 appellations bestaat.

Bergerac

De wijnregio Bergerac ontleent zijn naam aan de stad Bergerac. De wijnregio Bergerac beslaat een gebied van 10.000 ha om de stad heen. In Bergerac vind je over het algemeen wijnen gemaakt volgens een klassieke Bordeaux stijl. Voorkomende druivenrassen voor rode wijnen zijn cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc en malbec. De droge witte wijnen zijn ook zeer de moeite waard. Deze zijn gemaakt van sauvignon blanc, sémillon en muscadelle, soms op hout gerijpt. De wijnen uit Bergerac zijn wat boerser dan de wijn van de buren in Bordeaux.

Ik bezocht Bélingard al een paar keer en breng dan het liefste het vlaggeschip van het huis, een fles Ortus mee terug. Ortus is een rode wijn met een blend van 60% merlot, 15% cabernet sauvignon, en 25% malbec, vergisting vindt deels plaats op eikenhout en maar liefst 18 maanden houtrijping. Deze stevige maar toch zeer fruitige wijn doet niet onder voor een goede Bordeaux blend en kan ook wel een paar jaar liggen.

Bélingard is leuk om te bezoeken, je kunt er rondwandelen over het terrein, een kijkje in de kelder nemen en er is een grote proefruimte bij de winkel. Dit Château is zelfstandig wijnmaker en heeft een uitgebreide range aan wijnen: wit, rood en dessertwijnen onder een aantal appellations.

Gastvrij en een absolute aanrader als je in de buurt bent om het wijnhuis in Pomport te bezoeken.

https://www.belingard.com/en

Montravel

Een kleine, maar zeer gewaardeerde appellation. Montravel ligt helemaal in het Noordwesten van Bergerac. Ze zijn vooral befaamd om de droge witte wijnen in de Bordeaux stijl, maar er komen ook goede rode en zoete witte wijnen vandaan.

Ik bezocht Château Moulin Caresse, op een heuvel met een prachtig uitzicht over de wijngaarden. Naast een paar heerlijke flessen rode en witte wijn heb ik ook een zoete witte wijn meegenomen. Toen ik deze heerlijk frisse zoete wijn met veel frisse zuren proefde kon ik deze niet laten staan.

Op een lentedag in combinatie met heerlijke fruittaart zou deze geweldig zijn.

De droge witte wijn van dit huis is gemaakt van sauvignon gris op hout gerijpt en de rode wijnen zijn gemaakt met merlot, cabernet franc, malbec en cabernet sauvignon.

Wist je dat sauvignon gris een natuurlijke mutatie is van sauvignon blanc? De druiven zijn roze van kleur.

Château Moulin Caresse is vast het volgende adresje in je wijnreis door Zuid-West Frankrijk.

https://www.moulincaresse.com/

Saussignac

Dan komen we aan bij de verrassing van mijn wijnreis door Bergerac.

We zijn in Saussignac, deze appellation is uitsluitend voor zoete witte wijnen (moelleux of liquoreux – op basis van botrytis/edele rot) gemaakt van sémillon en eventueel in de blend met sauvignon blanc, sauvignon gris en muscadelle.

Ik kende Monbazillac wijn (zie blog Monbazillac) op basis van edele rot wel en ben deze wijnen zeer gaan waarderen, dit was dan ook een geweldige ervaring.

De wijn moet gekoeld gedronken worden en is zacht, zoet, met veel fruit maar ook veel zuren en dat maakte deze wijnen echt geweldig. Bij een dessert of zoals in Frankrijk ook wel als aperitief, probeer het eens.

Ik was bij Château La Maurigne en zij werken uitsluitend biologisch. De wijnen zijn gemaakt van sémillon druif. Wij brachten een P’tit Arthur en een Petit Charles mee.

Mocht je dit huis bezoeken, realiseer je dan dat het zeer kleinschalig is en dat je kunt proeven, maar neem altijd een paar flesjes mee.

https://www.chateaulamaurigne.com/

Zuid-West Frankrijk: de regio heeft veel te bieden, mooie wijnen, lekker eten, prachtige natuur en kastelen.

Chateau Belingard Bergerac
Bergerac Zuid-West
Bergerac

wijn drinken in wijnstad en eetstad BoredeauxWil je niks missen van Lotte weet Wijn, volg mij dan op Instagram en schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief met de laatste verhalen, recepten en wijntips.