3 geweldige bubbels die je niet wil missen deze zomer

Zeg je mousserende wijnen, dan zeg je champagne, prosecco, crémant, sekt, cava… Wat te drinken deze zomer nu we met z’n allen niet zo ver weg gaan en thuis wel een beetje vakantie willen vieren? Ik neem je mee door drie landen aan de hand van 3 geweldige mousserende wijnen, misschien kom je op andere gedachten bij het uitzoeken van fijne bubbels. Indruk maak je zeker met zo’n fijne fles.

Corpinnat; de kwaliteits bubbel

Cava kennen we allemaal wel, de heerlijke mousserende wijn gemaakt in bijna heel Spanje.

En daar ligt ook net het pijnpunt. Een te groot gebied, grote hoeveelheden en wisselende kwaliteit van de wijn. Een aantal wijnmakers wilden geen cava meer op hun fles, simpelweg niet onderscheidend genoeg en de naam doet geen recht aan de kwaliteit die zij produceren.

Daarom is er een nieuwe naam voor deze mousserende wijn in het leven geroepen door een groepje ex cava producenten voor mousserende wijn van een bepaalde kwaliteit.

De wijn is gemaakt van biologisch en met de hand geoogste druiven. Een groot deel van de druiven moet uit de eigen wijngaard komen, er wordt op het eigen domein gebotteld en er wordt veelal gebruik gemaakt van autochtone druivenrassen. De wijn rijpt minimaal 18 maanden op fles.

Ben je een echte Cava en Spanje liefhebber is dit een must have.

Blanquette de Limoux; de oudste bubbel

In het zuiden van Frankrijk slaagden ze er waarschijnlijk als eerste in om wijn de tweede keer op de fles laten vergisten (zonder dat deze ontplofte) en ook de bubbels in de fles te houden.

In de Limoux maken ze al generaties lang een mousserende wijn met de lokale druif mauzac, chenin blanc en chardonnay. Blanquette is een andere naam voor de mauzac druif. Vandaar de naam blanquette de Limoux.

De wijn is bijzonder fruitig, erg dorstlessend en vooral erg geschikt voor een zomerse dag.

In Nederland wordt deze wijn niet zoveel verkocht, maar kijk eens bij een goede wijnhandel of als je kunt bij de groothandel voor de horeca. In Frankrijk goed te verkrijgen en zeer betaalbaar, dus mocht je daar deze zomer zijn, vergeet niet om een paar flessen mee te nemen naar huis.

Griekse mousserende wijn; de verrassende bubbel

Ik kan geen wijnregio bedenken waar geen mousserende wijn wordt gemaakt. Iedere regio heeft z’n eigen specialiteiten en gebruiken. Daarom is het ook zo leuk om verschillende mousserende wijnen te proberen. Ook in Griekenland worden heerlijke droge mousserende wijnen volgens de traditionele methode geproduceerd.

Na het lezen van een artikel over wijnhuis Karinka in het wijnvakblad Perswijn werd ik nieuwsgierig naar deze wijn.

Het wijnhuis Karinka in het noorden van Griekenland maakt geweldige mousserende wijnen op basis van wijn gemaakt van inheemse druiven. Dit wijnhuis is van een Nederlands echtpaar die zich erop toe hebben gelegd goede mousserende wijnen te maken van lokale druivenrassen (o.m. xinomavro), een traditie die bijna verdwenen was.

Grappig detail vind ik zelf: ik zocht naar deze wijn en kwam uit bij een wijnhandel in Brielle, de plaats waar ik opgroeide. Deze wijnhandel is gespecialiseerd in Griekse wijnen en importeert ze ook.

Dit is een serieuze mousserende wijn, droog, fruit, ziltig, gaat niet vervelen. Je kunt ‘m als aperitief drinken, maar ook als begeleider van heerlijke salades of een goed stukje vlees van de barbecue.

Blanquette de Limoux

wijn drinken in wijnstad en eetstad BoredeauxWil je niks missen van Lotte weet Wijn, volg mij dan op Instagram en schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief met de laatste verhalen, recepten en wijntips.