Proefnotitie

Le Premier Brut – Cesarini Sforza

Proefnotitie van Le Premier Brut van Cesarini Sforza. Hoe beoordeel ik deze wijn?

Wijn, wijnhuis & appellation: ‘Le Premier’ Brut, Cesarini Sforza, Trento DOC

Jaar: non vintage

Land & gebied: Italie, Trentino

Druivenras: Chardonnay en pinot nero (15%). Pinot noir wordt in Italië ook wel pinot nero genoemd.

Kleur: Bleek citroengeel, niet intens

Aroma’s: Brioche en toast, gist, vanille, groene en gele appel. Redelijk complexe wijn die bij het walsen rijke aroma’s vrijgeeft.

Zoetheid: Droog

Zuurgraad: Hoog

Alcoholpercentage: 12,5%

Mondgevoel: Zachte mousse, iets strak mondgevoel. Klein zoetje, het lijkt wel of er wat restsuiker aanwezig is.

Smaken: Veel rijp geel fruit, grapefruit en een fris citroentje in de afdronk.

Bijzonderheden: Deze wijn op wordt volgens de metodo classico gemaakt, dat wil zeggen dat de 2de gisting op de fles plaats vindt. De stille wijn rijpt tijdens de gisting (de lie) eerst 6 maanden op de dode gistcellen en tijden de 2de gisting op de fles nog eens 24 maanden op de lie.

Door deze rijping vindt zogenaamde autolyse plaats, gistcellen breken af en worden volledig geïncorporeerd in de wijn.  Hoe langer de wijn ligt, hoe beter dit proces tot z’n recht kan komen en er geweldige aroma’s van brioche en brood ontstaan.

Gedronken op: 28 november 2020

Gedronken bij: Bij een pizza rijkelijk belegd met tomaat, gegrilde groenten, mozzarella en salami.

Indruk/conclusie

Ik mocht deze wijn uitproberen van Gall & Gall. Ik was blij verrast door deze frisse en zachte mousserende wijn met prettige aroma’s van brioche en toast. Ik ben gek op champagne en ik kan vooral de champagnes waarderen op basis van veel chardonnay. Deze fles doet daar zeker niet voor onder. Dit is een wijn die bij veel gerechten gecombineerd kan worden, en met de aankomende feestdagen niet zou misstaan als sprankelend aperitief. Het is ook nog eens een goede prijs/kwaliteitsverhouding.

Te koop bij: de wijnwinkels en de webshop van Gall & Gall

Prijs: EUR 17,99

Website: https://www.gall.nl/

Proefnotitie Le Premier Brut - Cesarini Sforza
Pizza night met Italiaanse wijn
Pizza night met Italiaanse wijnen

wijn drinken in wijnstad en eetstad BoredeauxWil je niks missen van Lotte weet Wijn, volg mij dan op Instagram en schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief met de laatste verhalen, recepten en wijntips.