Hoe lang kan je een fles wijn of champagne bewaren?
Wijnklimaatkast is leven
Hoe lang kan je een fles wijn of champagne bewaren? Is tot nu toe de meest gestelde vraag sinds ik met een wijnopleiding bezig ben. Dat is altijd lastig te beantwoorden, want het ligt er maar net aan welke wijn het is. Is de wijn gemaakt als een bewaarwijn met veel tannines die in de loop der jaren alleen maar beter en zachter worden. Dat is heel anders dan een jong frisse witte wijn met een schroefdop, neem van mij aan die is op dronk! En dan heb je nog alles wat er tussen zit.
Van het gros van de wijnen die ik koop kan ik gerust zeggen, die kan je lekker openmaken en opdrinken. Daar zijn ze ook op gemaakt. Niet iedereen heeft het budget, ruimte en geduld om wijnen te kopen en een aantal jaren op te wachten totdat je ze open kan maken. Dat is wel een markt voor, maar dat zijn meestal liefhebbers.
Natuurlijk heb ik er ook een paar liggen die ik nog niet open durf te maken, dat zijn niet de alledaagse wijnen. Ik google naar de wijn en het oogstjaar op de fles en dan zie ik hoe de meningen op het wereldwijde web daarover zijn.
Naarmate je een wijn langer bewaard gaan de primaire fruitaroma’s eraf en komen de tertiaire aroma’s naar voren. Het kan een heel precaire aangelegenheid zijn, want een wijn kan misschien na zoveel tijd al over z’n top heen zijn of juist geweldig.
Ik beantwoord de vraag dan ook meestal met een wedervraag: ik ben meer benieuwd naar hoe je de fles bewaart, is de temperatuur constant en koel genoeg?
Wijnklimaatkast
Zelf heb ik ooit mijn eerste wijnkast gekocht omdat de temperatuur in de huiskamer te veel opliep in de zomer en ik mij zorgen maakte over de mooie flessen die ik mee had gesleept uit het zuiden van Frankrijk. Ook hebben we tijdens een terugreis de auto die volstond met wijnflessen wel eens helemaal leeggehaald in verband met een hittegolf. De eigenaar van de B&B en wij inclusief waren zo bezorgd om de conditie van de wijn dat we alles in de koele schuur hebben gezet voor een paar dagen.
Belangrijk is een constante en niet te warme temperatuur voor je wijnen. Bewaar ze bij voorkeur liggend.
Inmiddels ben ik aan mijn 3de wijnkast bezig, de eerste was te klein en had een elektromotor. De 2de was al wat professioneler en wat groter (tafelmodel) en inmiddels hebben we genoeg ruimte om een hoge kast met 2 zones neer te zetten. Bovenin de rode wijnen, dan de champagnes en dan de witte wijnen. Onderin de witte wijnen en cava’s voor feestjes en andere gelegenheden.
Nu ben ik er geruster op, mijn wijn staat niet meer te ‘koken’ en het is een genot om met iemand die een hapje komt eten een flesje uit te zoeken.
De juiste bewaartemperatuur voor wijn
Zoete wijnen, sekt en cava: tussen de 4° en 8°C
Witte wijnen en champagne: tussen de 8° en 10°C
Grand Cru Chablis en Sauternes: tussen de 10° en 12°C
Grote witte bourgognes en Graves: tussen de 12° en 14°C
Grote Duitse dessertwijn en Tokaji Aszu: tussen de 12° en 14°C
Lichte rode wijnen, Tawny Port, Sherry en Maideira: tussen de 10° en 14°C
Rode wijn: tussen de 14° en 18°C
Meer artikelen

‘I hate chardonnay, but I love Chablis’

Bezoek aan Fiefs Vendéens

Ribera del Duero op de proeftafel: proeverij op 13 oktober

Asperges en pinot blanc, een mooi paar

Bergerac, (wijn)vakantie paradijs

Château Feely, biodynamisch wijnparadijs

Kerstmenu 2022: Lotte’s favorites

Cadeautip voor de culinaire wijnliefhebber

Cadeau idee: gepersonaliseerde wijnglazen met een mooie fles wijn

Cassis: wijnstreek met zon, zee en rosé

Roussillon, zoete wijn en grenache

Minervois, wijnstreek in de Languedoc

Denemarken, koel wijnland

Zuidelijke Rhône, Gobelet en garrigue

Wijnreis naar Zuid-Frankrijk

Tussen Loire en steen

Gek op wijn in Zeist

Wat is Cava?

Wijnboeken voor de beginnende wijnliefhebber

Welke wijn bij het kerstdiner

In de ban van grüner veltliner

Dagje Vlaardingen, Maasland en Maassluis

Wijn en primeur, oui oui!

Bordeaux in een paar stappen

10 feiten over Veuve Clicquot Champagne

10 fijne wijnen van Gall & Gall

Goede voornemens, goede wijn

Pizza night met Italiaanse wijn

Op zoek naar een goeie Beaujolais?

Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert

Amarone wijn drinken met kerst?

Wijnklimaatkast is leven

Drie zomerse salades trés Français

3 geweldige zomer bubbels

Stylish syrah

10 Riesling-dingen

Wrap met de Franse slag

La Maison Mumm expérience

Mijn kerstgedachte, Vin doux naturel

Wijn uit het Zuid-Westen van Frankrijk

Brie à la châtaigne

Pain perdu

Pudding au pain

Salade Ardéchoise

Tarte aux champignons et châtaignes

Kastanje feest in de herfst

Bruisend bezoek aan Gratien & Meyer

Champagne proeven in Hautvillers

Rosé van cabernet franc

Poulet au romarin

Cherish the cherries

Doe meer met Calvados

Wijnstad (en eetstad) Bordeaux

Beurre, beurre, beurre

Gosset, een fruitige en gistige belevenis

Give (good) rosé a chance

Klassieke Madeleines

Waris-Larmandier – Champagne

De koning te rijk in Château Monbazillac

Placomusophilie… quoi?

Een bloemige en fruitige ode aan gewurztraminer

Langlois – Crémant de Loire

Pannenkoek op z’n Bretons

Zin in oesters

Rillettes poging 1
