Hoe lang kan je een fles wijn of champagne bewaren?

Wijnklimaatkast is leven

Hoe lang kan je een fles wijn of champagne bewaren? Is tot nu toe de meest gestelde vraag sinds ik met een wijnopleiding bezig ben. Dat is altijd lastig te beantwoorden, want het ligt er maar net aan welke wijn het is. Is de wijn gemaakt als een bewaarwijn met veel tannines die in de loop der jaren alleen maar beter en zachter worden. Dat is heel anders dan een jong frisse witte wijn met een schroefdop, neem van mij aan die is op dronk! En dan heb je nog alles wat er tussen zit.

Van het gros van de wijnen die ik koop kan ik gerust zeggen, die kan je lekker openmaken en opdrinken. Daar zijn ze ook op gemaakt. Niet iedereen heeft het budget, ruimte en geduld om wijnen te kopen en een aantal jaren op te wachten totdat je ze open kan maken. Dat is wel een markt voor, maar dat zijn meestal liefhebbers.

Natuurlijk heb ik er ook een paar liggen die ik nog niet open durf te maken, dat zijn niet de alledaagse wijnen. Ik google naar de wijn en het oogstjaar op de fles en dan zie ik hoe de meningen op het wereldwijde web daarover zijn.

Naarmate je een wijn langer bewaard gaan de primaire fruitaroma’s eraf en komen de tertiaire aroma’s naar voren. Het kan een heel precaire aangelegenheid zijn, want een wijn kan misschien na zoveel tijd al over z’n top heen zijn of juist geweldig.

Ik beantwoord de vraag dan ook meestal met een wedervraag: ik ben meer benieuwd naar hoe je de fles bewaart, is de temperatuur constant en koel genoeg?

Wijnklimaatkast

Zelf heb ik ooit mijn eerste wijnkast gekocht omdat de temperatuur in de huiskamer te veel opliep in de zomer en ik mij zorgen maakte over de mooie flessen die ik mee had gesleept uit het zuiden van Frankrijk. Ook hebben we tijdens een terugreis de auto die volstond met wijnflessen wel eens helemaal leeggehaald in verband met een hittegolf. De eigenaar van de B&B en wij inclusief waren zo bezorgd om de conditie van de wijn dat we alles in de koele schuur hebben gezet voor een paar dagen.

Belangrijk is een constante en niet te warme temperatuur voor je wijnen. Bewaar ze bij voorkeur liggend.

Inmiddels ben ik aan mijn 3de wijnkast bezig, de eerste was te klein en had een elektromotor. De 2de was al wat professioneler en wat groter (tafelmodel) en inmiddels hebben we genoeg ruimte om een hoge kast met 2 zones neer te zetten. Bovenin de rode wijnen, dan de champagnes en dan de witte wijnen. Onderin de witte wijnen en cava’s voor feestjes en andere gelegenheden.

Nu ben ik er geruster op, mijn wijn staat niet meer te ‘koken’ en het is een genot om met iemand die een hapje komt eten een flesje uit te zoeken.

De juiste bewaartemperatuur voor wijn

Zoete wijnen, sekt en cava: tussen de 4° en 8°C

Witte wijnen en champagne: tussen de 8° en 10°C

Grand Cru Chablis en Sauternes: tussen de 10° en 12°C

Grote witte bourgognes en Graves: tussen de 12° en 14°C

Grote Duitse dessertwijn en Tokaji Aszu: tussen de 12° en 14°C

Lichte rode wijnen, Tawny Port, Sherry en Maideira: tussen de 10° en 14°C

Rode wijn: tussen de 14° en 18°C

Hoe lang kan je een fles wijn of champagne bewaren?
Hoe lang kan je een fles wijn of champagne bewaren?

wijn drinken in wijnstad en eetstad BoredeauxWil je niks missen van Lotte weet Wijn, volg mij dan op Instagram en schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief met de laatste verhalen, recepten en wijntips.