Amarone wijn drinken met kerst?

Ieder jaar maak ik samen met mijn man, mijn zusje en haar man een meergangen diner. Dat komt altijd neer op te veel gangen, laten we zeggen een stuk of acht. Mijn man maakt daar dan een mooi menukaartje bij. Wij denken goed na over bijpassende wijnen. Nou ja of eerder andersom… Een paar jaar geleden was het uitgangspunt een Amarone wijn en daar bedacht ik een lekker gerecht bij, het werd melanzane alla parmigiana. Prettige combinatie van een hartige, vettige ovenschotel met zacht gebakken aubergine en veel soorten kaas met een rijke en smaakvolle wijn.

Ik vind Amarone een mooie en bijzondere kerstwijn, maar zeker niet een om de hele avond te drinken, het is namelijk ook een zware wijn. Wijnen die een menu begeleiden moeten in balans zijn, qua opbouw en hoeveelheid: beginnen met een lichte sprankelende bubbel, dan een glaasje wit bij een van de amuses of vis en zet rood subtiel in bij het vlees. Ik ben tijdens zo’n diner geen voorstander van grote gevulde glazen en meerdere malen bijvullen. Voordeel is wel dat je geen dozen vol hoeft te halen voor een avond en dat je zelfs bij de laatste gang nog geniet van een glaasje dessertwijn. Maar goed Amarone dus, wat is het en waarom is het zo speciaal dat ik deze graag wil toevoegen aan het kerstmenu. 

Herkomstgebied Amarone

Het herkomstgebied van Amarone della Valpolicella DOCG ligt in Veneto in de provincie Verona. Wanneer op de fles de aanduiding Classico staat, dan heb je te maken met een wijn uit het oorspronkelijke gebied. Ook kan een wijn uit het subgebied Valpantana komen. Kwaliteitswijnen komen veelal uit deze 2 gebieden.

Na het oogsten van de druiven worden de hele trossen in een kistje minimaal 100 dagen te drogen gelegd in een droogruimte. Dit indrogen heet appasimento en de wijn die op deze wijze wordt gemaakt heet passito. Amarone is dus een droge passito wijn. Door het proces van indrogen krijgen de druiven een hoge concentratie aan suikers en verliezen veel vocht. De wijn is stevig in zijn alcohol, namelijk 15% en kan restsuikers bevatten, zo’n 2%. Amarone heeft een verplichte rijping van 2 jaar, staat er Riserva op de fles dan heeft de wijn 4 jaar gerijpt.

Welke druiven in Amarone?

Voor Amarone kunnen de volgende druivenrassen worden gebruikt: corvina, rondinella en corvinone. Het is meestal een blend. Dit alles geeft als resultaat een geconcentreerde en volle wijn met veel zwart fruit aroma’s en heeft een klein zoetje in de afdronk.

Het heeft geen verdere toelichting nodig dat het maken van een fles Amarone een zeer kostbare aangelegenheid is en doorgaans ligt de prijs voor een fles tussen de EUR 30,- en EUR 40,-. Vind je goedkopere flessen dan lever je waarschijnlijk in op kwaliteit.

Bekende Amarone huizen

Bekende en gerenommeerde huizen zijn (niet limitatief):

Cav. G.B. Bertani, Masi, Allegrini, Le Salette, Serafini & Quintarellli, Tommaso Bussola, Stefano Accordini, Lorenzo Begali, Brigaldara, Gini, Corte Sant’Alda.

Wijn spijs combinaties

Tja, wat eet je dan bij zo’n mooie wijn? Volgens Victoria Moore (schrijver van de Wijn-Spijs bijbel) in ieder geval geen gerecht. Maar een stukje pittige oude kaas en dan genieten in een relaxte fauteuil. Dat kan natuurlijk ook!

Ik gaf in het intro al als voorbeeld een melanzane alla parmigiana, maar ook een zelfgemaakte klassieke lasagne of een saus van draadjesvlees met tomaten in wijn gekookt, een geurige stoofpot met wild, dat zijn ideale partners van Amarone.

Drink de wijn iets koeler dan kamertemperatuur (tussen de 18°C en 20°C graden) en als het kan even in een karaf over doen zodat de wijn een beetje kan ademen.

Amarone is een wijn waar je mee voor de dag kunt komen tijdens een kerstdiner. Er is een mooi verhaal over te vertellen en verder gewoon genieten.

wijn in een karaf
Amarone wijn in een karaf
Amarone wijn in een karaf

wijn drinken in wijnstad en eetstad BoredeauxWil je niks missen van Lotte weet Wijn, volg mij dan op Instagram en schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief met de laatste verhalen, recepten en wijntips.