Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert met Passito dessertwijn
Vanille ijs doet het altijd goed, simpel maar doeltreffend. Een bolletje bij de warme appeltaart, gecombineerd met chocolade saus, het is zo veelzijdig, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er vanilleroomijs bij serveren.
Een tijdje geleden bedacht ik dit super-eenvoudige dessert toen ik een paar mandarijntjes over had en daar iets lekker wilde maken. Samen met speculaaskruimels en vanille ijs is het een heerlijk zoete, friszure en spike combinatie waar je van kan blijven smullen!
Bereiding en wijn
Schep op een bord of een schaaltje een flinke bol vanilleroomijs, schenk wat van de warme mandarijntjessaus eroverheen en strooi de verse speculaaskruimels er royaal overheen.
Drink erbij een glaasje dessertwijn, zoals een Italiaanse passito wijn, dat is wijn van ingedroogde muscaat druiven, een prettige combinatie.
Bereiden speculaasdeeg
Meng alle ingrediënten door elkaar in een mengkom. Zorg dat alle ingrediënten goed zijn vermengd met elkaar en het mogen kruimels blijven van verschillende grootte. Strooi op een bakplaat en bak af in een voorverwarmde over van 175°C ongeveer 15 – 20 minuten, totdat de kruimels goudbruin kleuren, hou het in de gaten.
Bereiden mandarijntjes-Cointreau saus
Voeg alle ingrediënten in een steelpannetje, roer door en breng aan de kook. Laat een paar minuutjes inkoken tot je een iets stroperig sausje krijgt. Bij het afkoelen zal de saus een beetje indikken. Steek nooit je vinger in de hete saus om te proberen, de suikers gaan karameliseren en dat wordt gloeiend heet!
Ingrediënten deeg
- 100 gram tarwebloem
- 60 gram boter
- 50 gram suiker
- 1 eetlepel koud water
- 1,5 eetlepel speculaaskruiden
- snuf zout
Ingrediënten saus
- sap van 8 mandarijntjes
- klontje boter
- 1 theelepel suiker
- scheutje Cointreau
Meer artikelen

Asperges en pinot blanc, een mooi paar

Bergerac, (wijn)vakantie paradijs

Château Feely, biodynamisch wijnparadijs

Kerstmenu 2022: Lotte’s favorites

Cadeautip voor de culinaire wijnliefhebber

Cadeau idee: gepersonaliseerde wijnglazen met een mooie fles wijn

Cassis: wijnstreek met zon, zee en rosé

Roussillon, zoete wijn en grenache

Minervois, wijnstreek in de Languedoc

Denemarken, koel wijnland

Zuidelijke Rhône, Gobelet en garrigue

Wijnreis naar Zuid-Frankrijk

Tussen Loire en steen

Gek op wijn in Zeist

Wat is Cava?

Wijnboeken voor de beginnende wijnliefhebber

Welke wijn bij het kerstdiner

In de ban van grüner veltliner

Dagje Vlaardingen, Maasland en Maassluis

Wijn en primeur, oui oui!

Bordeaux in een paar stappen

10 feiten over Veuve Clicquot Champagne

10 fijne wijnen van Gall & Gall

Goede voornemens, goede wijn

Pizza night met Italiaanse wijn

Op zoek naar een goeie Beaujolais?

Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert

Amarone wijn drinken met kerst?

Wijnklimaatkast is leven

Drie zomerse salades trés Français

3 geweldige zomer bubbels

Stylish syrah

10 Riesling-dingen

Wrap met de Franse slag

La Maison Mumm expérience

Mijn kerstgedachte, Vin doux naturel

Wijn uit het Zuid-Westen van Frankrijk

Brie à la châtaigne

Pain perdu

Pudding au pain

Salade Ardéchoise

Tarte aux champignons et châtaignes

Kastanje feest in de herfst

Bruisend bezoek aan Gratien & Meyer

Champagne proeven in Hautvillers

Rosé van cabernet franc

Poulet au romarin

Cherish the cherries

Doe meer met Calvados

Wijnstad (en eetstad) Bordeaux

Beurre, beurre, beurre

Gosset, een fruitige en gistige belevenis

Give (good) rosé a chance

Klassieke Madeleines

Waris-Larmandier – Champagne

De koning te rijk in Château Monbazillac

Placomusophilie… quoi?

Champagne in Joseph Bar à Manger

Een bloemige en fruitige ode aan gewurztraminer

Langlois – Crémant de Loire

Pannenkoek op z’n Bretons

Zin in oesters

Rillettes poging 1
