Pizza night met Italiaanse wijn

Pizza night met Italiaanse wijn vergt bij ons thuis een goede voorbereiding. Het juiste bloem voor een mooi deegje, tomatensaus in de slowcooker, diverse kazen als topping en niet te vergeten een lekker pittige salami. Eerst een klein voorgerechtje en een lekker dessert. Uiteraard alles begeleid door bijpassende wijnen. Mijn recept voor pizzadeeg vind je onderaan dit artikel.

Voorgerecht en een Italiaanse bubbel

Pizza night beginnen we met mijn favoriete voorgerecht. In de zomer is dat cantaloupe meloen gecombineerd met Parmaham. Eenvoudig, maar erg lekker en in de winter kan de Parmaham natuurlijk ook zonder meloen dienen als voorgerechtje. Erbij een glas mousserende Italiaanse wijn. Zeg je mousserende wijn uit Italië, dan zeg je bijna automatisch: Prosecco. Echter, in bijna elk Italiaans wijngebied wordt wel een mousserende wijn gemaakt.

Prosecco is gemaakt op basis van de Charmat methode met een tweede gisting in de tank in plaats van op de fles. Lees hier mijn proefnotitie over Prosecco uit het oorspronkelijke gebied: San Martino Prosecco Superiore DOCG

Mousserende wijn op basis van de traditionele methode, zo wordt champagne en crémant gemaakt, wordt toegepast bij het maken van Franciacorta. Een mousserende wijn uit Lombardije, gemaakt van chardonnay, pinot nero en pinot bianco. Met de kalkrijke bodem en gebruikte druiven een grote gelijkenis met de champagne. Deze spumante is dan ook de beste van Italië. Fris, fruitig, met tonen van gist en brioche, een goed aperitief. Franciacorta is heerlijk, maar meestal wel aan de prijs, deze fles van Villa Franciacorta Emozione Brut kost ongeveer EUR 28,-.

Indien je de Franciacorta liever voor een speciaal moment wilt wegleggen en graag een meer betaalbare kwaliteitsbubbel, ga dan eens voor een fles Le Premier Brut van Cesarini Sforza.

Wij willen pizza! Wat drinken we bij pizza?

Het voorafje is op, de eerste pizza wordt in de oven geschoven, welke wijn maken we open? Ik grijp als eerste naar een fles Chianti, want sangiovese en pizza is mijn soft spot en altijd een goede combinatie met pizza vind ik. Wat je dan het beste kunt nemen? Een goede fles Chianti komt uit het Classico gebied of ga voor klassiek en kies voor een Chianti Montalbano, Chianti Colli Senesi, Chianti Colli Fiorentini of Chianti Rufina. Probeer eens wat uit, het zijn wijnen met elk een eigen stijl en karakter, genoeg om te ontdekken.

Maar wil je een keer wat anders bij de pizza en wil je misschien tafelgenoot verrassen, ga dan eens op zoek naar een fles Refosco. Dat is een fruitige rode wijn met behoorlijke zuurgraad en tannines van de refosco druif afkomstig uit Friuli, gelegen in het Noord-Oosten van Italië. Overigens, veel Italiaanse wijnen combineren vanwege hun hoge zuurgraad erg goed met eten in het algemeen en gerechten waar tomaat in is verwerkt.

En bij het dessert drinken we?

Dan komen we aan bij het dessert en daar drink ik graag een glaasje dessertwijn bij. In Italië worden er allerlei soorten dessertwijnen gemaakt, zoals passito, vin Santo of brachetto d’aqui.

Vin Santo met aroma’s van rozijn, noten, toffee en toast en met een licht gist aroma dat een beetje aan Sherry denken. De wijn is mediumzoet en is enigszins filmend en heeft een niet al te lange afdronk. Lekker met wat Can­tuc­ci­ni koekjes met amandelen om in de wijn te dopen. Met een assortiment van carrotcake en brownies erbij is het feest compleet.

Passito is dessertwijn gemaakt van ingedroogde druiven, vaak wordt hiervoor muskaatdruiven gebruikt. Ik verzon er ooit een heel lekker dessert bij met speculaas en mandarijntjes, klik hier om dit recept te bekijken.

Ben je ooit in de gelegenheid om een flesje brachetto d’aqui uit Piemonte te kopen, doe dat dan zeker! Er zijn van deze druif verschillende wijnstijlen gemaakt, maar de meeste wijn is een lichtzoete frizzante met een zeer laag alcohol percentage van slechts 6%. Deze wijn kan je drinken bij een dessert met fris zomerfruit bijvoorbeeld.

Franciacorta
Pizza night met Italiaanse wijnen
Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert met Passito dessertwijn