Pizza night met Italiaanse wijn

Pizza night met Italiaanse wijn vergt bij ons thuis een goede voorbereiding. Het juiste bloem voor een mooi deegje, tomatensaus in de slowcooker, diverse kazen als topping en niet te vergeten een lekker pittige salami. Eerst een klein voorgerechtje en een lekker dessert. Uiteraard alles begeleid door bijpassende wijnen. Mijn recept voor pizzadeeg vind je onderaan dit artikel.

Voorgerecht en een Italiaanse bubbel

Pizza night beginnen we met een mijn favoriete voorgerecht. In de zomer is dat cantaloupe meloen gecombineerd met Parmaham. Eenvoudig, maar erg lekker en in de winter kan de Parmaham natuurlijk ook zonder meloen dienen als voorgerechtje. Erbij een glas mousserende Italiaanse wijn. Zeg je mousserende wijn uit Italië, dan zeg je bijna automatisch: Prosecco. Echter, in bijna elk Italiaans wijngebied wordt wel een mousserende wijn gemaakt.

Prosecco is gemaakt op basis van de Charmat methode met een tweede gisting in de tank in plaats van op de fles. Lees hier mijn proefnotitie over Prosecco uit het oorspronkelijke gebied: San Martino Prosecco Superiore DOCG

Mousserende wijn op basis van de traditionele methode, zo wordt champagne en crémant gemaakt, wordt toegepast bij het maken van Franciacorta. Een mousserende wijn uit Lombardije, gemaakt van chardonnay, pinot nero en pinot bianco. Met de kalkrijke bodem en gebruikte druiven een grote gelijkenis met de champagne. Deze spumante is dan ook de beste van Italië. Fris, fruitig, met tonen van gist en brioche, een goed aperitief. Franciacorta is heerlijk, maar meestal wel aan de prijs, deze fles van Villa Franciacorta Emozione Brut kost ongeveer EUR 28,-.

Indien je de Franciacorta liever voor een speciaal moment wilt wegleggen en graag een meer betaalbare kwaliteitsbubbel, ga dan eens voor een fles Le Premier Brut van Cesarini Sforza.

Wij willen pizza! En wat drinken we daarbij?

Het voorafje is op, de eerste pizza wordt in de oven geschoven, welke wijn maken we open? Ik grijp als eerste naar een fles Chianti, want sangiovese en pizza is mijn soft spot en altijd een goede combinatie met pizza vind ik. Wat je dan het beste kunt nemen? Een goede fles Chianti komt uit het Classico gebied of ga voor klassiek en kies voor een Chianti Montalbano, Chianti Colli Senesi, Chianti Colli Fiorentini of Chianti Rufina. Probeer eens wat uit, het zijn wijnen met elk een eigen stijl en karakter, genoeg om te ontdekken.

Maar wil je een keer wat anders bij de pizza en wil je misschien tafelgenoot verrassen, ga dan eens op zoek naar een fles Refosco. Dat is een fruitige rode wijn met behoorlijke zuurgraad en tannines van de refosco druif afkomstig uit Friuli, gelegen in het Noord-Oosten van Italië. Overigens, veel Italiaanse wijnen combineren vanwege hun hoge zuurgraad erg goed met eten in het algemeen en gerechten waar tomaat in is verwerkt.

En bij het dessert drinken we?

Dan komen we aan bij het dessert en daar drink ik graag een glaasje dessertwijn bij. In Italië worden er allerlei soorten dessertwijnen gemaakt, zoals passito, vin Santo of brachetto d’aqui.

Vin Santo met aroma’s van rozijn, noten, toffee en toast en met een licht gist aroma dat een beetje aan Sherry denken. De wijn is mediumzoet en is enigszins filmend en heeft een niet al te lange afdronk. Lekker met wat Can­tuc­ci­ni koekjes met amandelen om in de wijn te dopen. Met een assortiment van carrotcake en brownies erbij is het feest compleet.

Passito is dessertwijn gemaakt van ingedroogde druiven, vaak wordt hiervoor muskaatdruiven gebruikt. Ik verzon er ooit een heel lekker dessert bij met speculaas en mandarijntjes, klik hier om dit recept te bekijken.

Ben je ooit in de gelegenheid om een flesje brachetto d’aqui uit Piemonte te kopen, doe dat dan zeker! Er zijn van deze druif verschillende wijnstijlen gemaakt, maar de meeste wijn is een lichtzoete frizzante met een zeer laag alcohol percentage van slechts 6%. Deze wijn kan je drinken bij een dessert met fris zomerfruit bijvoorbeeld.

Pizza night met Italiaanse wijnen
Franciacorta
Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert met Passito dessertwijn

Recept voor pizzadeeg en saus

Bereiden

Meng de droge gist met de suiker met het water. Meng het door elkaar en zet weg op een tochtvrije plek. Wanneer er een schuimlaag op komt is dat het teken dat de gist activeert. als dat niet gebeurt gooi het weg en maak een nieuw mengsel.

Gooi de bloem met het zout in een keukenmachine met deeghaken (kneden op het aanrecht mag natuurlijk ook) en voeg twee eetlepels olijfolie toe. Begin met kneden en voeg ondertussen langzaam het gistmengsel toe tot dat het een stevig, niet te plakkerig en ook niet te droog deeg wordt. Heb je mengstel over, geen probleem! Is je mengsel op en je deeg nog te droog, voeg dan steeds kleine beetjes water toe.

Om een echt kluchtig en soepel deeg te krijgen kan je het deeg na de keukenmachine extra kneden op het aanrecht. Zorg voor een beetje extra meel dat je tijdens het kneden op het aanrecht kunt strooien om te voorkomen dat het te veel plakt. Voeg niet al te veel meel toe. Voor een luchtig resultaat kneed je het beste zo’n 10 minuten. Kneden, maak er een lap van, vouwen, kneden enzovoort.

Verdeel het deeg dan in 4 gelijke stukken en leg iedere bol in een aparte schaal. Vet deze schalen eerst in met olijfolie. Bedek de schalen met huishoudfolie en zet weg op de meest warme en tochtvrije plek die je maar kunt vinden in huis. Laat ze zo lang mogelijk staan, maak je deeg bijvoorbeeld ’s ochtends als je die avond pizza wilt eten.

Ondertussen zet je de tomatenbasis op in een braadpan, een pan met dikke boden of een slowcooker. Het moet een tijdje inkoken, zodat het vocht kan verdampen. De saus moet zo min mogelijk vocht bevatten anders wordt je pizza slap. Als je het lekker vindt voeg je er een teentje geperste knoflook toe. Hou je van iets meer pit, voeg rode peper of een beetje sambal toe. Aan deze tomatenbasis hoef je geen zout meer toe te voegen. Een beetje oregano kan natuurlijk wel.

Snij voor de topping de mozzarella in stukjes en laat uitlekken in een vergiet of zeef. De overige topping laat ik aan jou over, maar zorg wel voor 3 soorten kaas: mozzarella, geraspte Goudse kaas en wat parmezaanse kaas. Zet alles klaar in bakjes.

Oven

Wij gebruiken een pizzasteen in een redelijk eenvoudige heteluchtoven. Uiteraard kan dat natuurlijk ook zonder pizzasteen, maar voor het beste en knapperigste resultaat en verse, niet verbrande topping geeft dit het beste resultaat. Zet je oven op de hoogste stand (vaak 240°C). Kan je oven hoger? Doen! Verwarm de steen goed voor.

Heb je geen pizzasteen, gebruik dan een bakplaat, bekleed met bakpapier, verwarm de oven goed voor.

Pizza maken

Pak een bol en maak er voorzichtig een ronde pizzabodem van, rol uit met een deegroller, lekker dun (zeker niet te dik). Het deeg kan erg elastisch zijn. Strijk een dunne laag tomatensaus uit over de bodem. Strooi mozzarella over de tomatensaus, beleg met gewenste topping en strooi dan de Goudse kaas erover. Schuif in de oven. Gebruik altijd een stuk bakpapier onder je pizza, dit zorgt ervoor dat de pizza niet helemaal vastkleeft aan de ondergrond.

Blijf dicht bij de oven, de pizza moet afhankelijk van de gekozen topping en hoogte van de temperatuur tussen de 5 en 10 minuten. Wanneer de bodem krokant wordt en de kaas is gesmolten en een beetje goudbruin kleurt kan deze uit de oven.

Strooi als laatste wat oregano over je pizza. Doe je dat eerder, dan verbranden de kruiden in de oven. Om het af te maken strooi je nog een beetje Parmesan over de hete pizza, deze smelt vanzelf.

Bon appetite

Ingrediënten

Voor deeg (4 pizza’s 20 tot 30 cm)

 • 450 gram OO bloem (doppio zero)
 • 7 gram droge gist
 • 1 eetlepel basterdsuiker
 • 2,25 dl lauwwarm water
 • halve theelepel zout
 • een klein beetje olijfolie
 • een grote mengkom en een stuk of 4 middelgrote schalen
 • huishoudfolie
 • deegroller
 • deegschraper
Voor saus
 • 1 of 2 flessen tomatenbasis van Grand Italia
 • 2 teentjes knoflook
 • gedroogde oregano
Voor topping
 • gedroogde oregano
 • 2 à 3 grote bollen mozzarella
 • een zakje geraspte goudse kaas (jong belegen)
 • een zakje geraspte parmezaanse kaas
 • optioneel:
 • salami of een andere pittige gedroogde worst
 • rauwe ham
 • gegrilde groenten zoals: ui, rode paprika, courgette en aubergine

wijn drinken in wijnstad en eetstad BoredeauxWil je niks missen van Lotte weet Wijn, volg mij dan op Instagram en schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief met de laatste verhalen, recepten en wijntips.