10 fijne wijnen van Gall & Gall

Al jaren en dag een sterk merk en in bijna elk zelf respecterend stadje of dorp te vinden: de wijnwinkels van Gall & Gall. Ik kom graag bij wijnwinkels, klein, groot en ja uiteraard ook bij Gall & Gall. Samen met m’n Gall & Gall pas ga ik op pad om leuke wijnen te scoren en uit te kijken naar de superaanbiedingen die er regelmatig zijn.

Voor mij is Gall & Gall niet een vervanging van de lokale zelfstandige wijnhandel, want ik begrijp best dat het lastig concurreren is met een sterk, breed en scherp-geprijsd assortiment. Nee die wijnhandel heeft een wijn voor jou van een lokale boer met een verhaal in een beperkte oplage. Gall & Gall kan deze wijnen ook hebben (kleine oplage uit bijzondere gebieden) maar dan meestal op hun website, want er zou niet genoeg zijn om alle winkels in Nederland daarmee te kunnen bevoorraden.

Het assortiment van Gall is te groot en te divers om alles te hebben geproefd en om daar een keurige top 10 van te maken. Dan zou je voor elke stijl een top 10 kunnen maken en dat doen ze zelf al jaarlijks in hun wijn-almanak. Die is erg handig om te hebben om een goede keuze te kunnen maken voor een bepaalde gelegenheid of bijpassende wijn bij het eten.

Ik heb een aantal wijnen op een rijtje gezet die mij zijn bijgebleven, geen echte top 10 met de beste wijn, maar wijnen met een leuke prijs-kwaliteit verhouding en af en toe in de aanbieding! Dit is mijn lijst met 10 fijne wijnen van Gall & Gall:

Anything but chardonnay

1. Catena Alta, Medoza, Argentinië – EUR 29,99

Boterige chardonnay uit Mendoza. 14 maanden houtrijping met wijngaarden op grote hoogte (1.450 meter). Gall heeft diverse wijn van het wijnhuis Bodega Catena Zapata in het assortiment. Ik geef toe dat dit geen instapprijsje is voor een wijn. Maar let je op de (klantkaart) aanbiedingen dat kan dat een hoop geld schelen. Ook de Catena chardonnay van EUR 13,99 en de Catena Tupungato van EUR 15,99 zijn uitstekend van kwaliteit en heerlijke wijnen.

Deze wijn kopen? Klik hier.

2. Joseph Drouhin Bourgogne, Rully, Frankrijk – EUR 12,99

Een fijne en betaalbare Bourgogne met aroma’s van vanille en toast, subtiel botertje en lekker fruitig. Drouhin is een groot huis uit de Bourgogne (Chablis, Côte de Nuits en Côte de Beaune), Rully ligt in het subgebied Côte Chalonnaise, een vrij zuidelijk gebied in de bourgogne. Mijn complete proefnotitie

Deze wijn kopen? Klik hier.

Zwoele rode wijnen

3. Ironstone, Old vine Zinfandel, Lodi, USA  – EUR 11,99

In deze top 10 heb ik 2 Amerikaanse rode wijnen gezet. Deze zinfandel van Ironstone omdat ik deze warme volle wijn zo lekker vind en van mening ben dat dit veel wijn is voor een prima prijs.

Deze wijn kopen? Klik hier.

4. 1000 Stories Zinfandel, USA – EUR 15,99

De tweede Amerikaanse rode wijn in deze lijst. Deze blend met o.m. zinfandel) uit California van 1.000 Stories intrigeerde mij. De wijn is gedeeltelijk Bourbon Barrel aged, gerijpt op houten vaten waar Bourbon in gezeten heeft. Toen de wijnmaker begon met de productie van deze wijn waren er nog niet zoveel wijnvaten beschikbaar, wel bourbonvaten. Die neutraliseerden ze en lieten de wijn erin rijpen. Inmiddels zijn de wijnvaten van Frans en Amerikaans eikenhout goed verkrijgbaar. Maar men blijft de bourbonvaten gebruiken en ze worden niet meer geneutraliseerd. Het geeft de wijn karakter.

Het is een wijn die qua aroma’s veel zwart zeer rijp fruit bevat en een beetje jammy is, dat wil zeggen veel fruit, maar met een zoetje zodat het bijna een jam-achtig aroma heeft (de wijn is droog, maar misschien een spoortje restsuiker?). Er zitten wat aardse en vanille tonen bij, de wijn is verwarmend en krachtig. Stevig ook met 14,5 % alcohol.

Deze wijn kopen? Klik hier.

5. Riporta, DOC Primitivo di Manduria, Italië – EUR 9,99

Kersenjam, gestoofd fruit en kaneel… Deze wijn kan je met recht een winterse wijn noemen. Stoer, vol en rijk, maar niet robuust en hoekig, een beetje jammy en een prettig zuurtje.

Ik hou van deze zwoele wijn uit Puglia, het diepe zuiden van Italië. Ik heb genoten van een heerlijk glas bij een bordje pasta à la ragu. Drink deze wijn licht gekoeld, net geen kamertemperatuur. Mijn complete proefnotitie

Deze wijn kopen? Klik hier.

Siciliaanse stijl

6. Torre Mora Scalunera Etna, Sicilië, Italië  – EUR 16,99

Etna wijn, gemaakt van de druiven nerello mascalese en nerello cappucio. Hier wordt je vrolijk van, wat een heerlijke en spannende wijn is dit. Mag niet gedronken worden zonder Italiaans eten!

Deze wijn kopen? Klik hier.

Bubbly

7. Le Premier, Cesarini Sforza, Italië – EUR 17,99

Voor een serieus alternatief voor champagne: Cesarini. Mijn complete proefnotitie

Deze wijn kopen? Klik hier.

8. L’extra, Langlois, Saumur, Frankrijk – EUR 11,99

Prettige crémant uit de Loire van chenin blanc en chardonnay. Prima prijs, goed voor een zonnige zondagmiddag, tijdens de paasbrunch. Ik heb er al eerder dit artikel over geschreven.

Deze wijn kopen? Klik hier.

Aromatisch versus superfris

9. Adam Gewurztraminer Réserve, Elzas, Frankrijk – EUR 12,59

Zeg je aromatische wijn, dat zeg je gewurztraminer. Mijn ode aan deze wijn heb ik al eens beschreven in dit artikel.

Deze wijn kopen? Klik hier.

10. Lavis, sauvignon blanc, Trentino, Italië – EUR 9,29

Een heerlijk frisse stuivende sauvignon blanc uit het noorden van Italië. Mijn complete proefnotitie

Deze wijn kopen? Klik hier.

Van de lijst gevallen

Omdat dit een top 10 is konden er geen wijnen meer bij, maar hoe meer ik nadenk over welke wijnen mij goed bevallen zijn, komen er steeds meer bij.

Ik wil je deze in ieder geval niet onthouden: Dry Tokaij

Dry Tokaij is een Hongaarse witte wijn met aroma’s van abrikozen en perziken, heeft ook iets grassigs. Erg droog en veel zuren, een interessante wijn en zeer goed passend bij sushi.

De prijs? EUR 9,99

Deze wijn kopen? Klik hier.

Enjoy

10 fijne wijnen van Gall
10 fijne wijnen van Gall
10 fijne wijnen van Gall
10 fijne wijnen van Gall
10 fijne wijnen van Gall

wijn drinken in wijnstad en eetstad BoredeauxWil je niks missen van Lotte weet Wijn, volg mij dan op Instagram en schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief met de laatste verhalen, recepten en wijntips.