10 feiten over Veuve Clicquot Champagne

Het is een van de bekendste champagnehuizen ter wereld. Maar wat weet jij verder eigenlijk over Veuve Clicquot? Na het lezen van deze feiten ben je meteen op de hoogte en dan smaakt je bubbel toch een stuk beter!

1. Huisblend

Elk groot champagnemerk heeft haar eigen huisblend, die elk jaar dezelfde stijl en smaak heeft. Het huis Veuve Clicquot-Ponsardin heeft het yellow label, in het Frans: Brut Carte Jaune. Op de fles staat geen jaartal omdat de wijn uit verschillende oogstjaren afkomstig is. Dit noemt men in Frankrijk ook wel: Brut sans annee BSA.

2. 15 miljoen

Er worden jaarlijks van de van het yellow label 15 miljoen flessen geproduceerd.

3. Druiven

De wijndruiven voor de champagne van het yellow label is afkomstig van wijngaarden uit maar liefst 50 tot 60 gemeenten in de Champagne om een zo consistent mogelijke blend ieder jaar uit te kunnen brengen.

4. Reservewijn

Om de blend van het yellow label zo consistent mogelijk te houden maakt men gebruik van een deel reserve wijn, daardoor bevat de wijn 30 jaar oude wijn.

5. Pinot noir

Veuve Clicquot-Ponsardin is van oudsher een pinot noir huis. Het huis is gevestigd in Reims en pinot noir is het meest aangeplant in de omgeving van Reims. Vroeger had dit vooral een praktische reden: de druiven moesten na het oogsten zo snel mogelijk naar de kelder om sap voor de wijn te persen, daarvoor is versheid van groot belang. De huisblend bevat een overwegend groot deel pinot noir (50-55%) voor het overige deel chardonnay (28-33%) en pinot meunier (15-20%).

6. Weduwe

Het champagnehuis (anno 1772) werd door de weduwe (veuve) van de zoon van oprichter Philippe Clicquot-Murion gerund, haar naam was Nicole-Barbe Clicquot-Ponsardin. Haar invloed op de champagne wereld is erg groot geweest, ze was een ware pionier en innovator.

7. Pupitres

Madame Clicquot heeft de pupitres bedracht, het systeem om de dode gistcellen met een draaibeweging (remuage) in de hals van de fles te krijgen en uiteindelijk te verwijderen. Zo werd de champagne mooi fris en helder in plaats van een troebel drankje.

Meer weten over het proces van maken van champagne? klik hier

8. Louis Vuitton

Veuve Clicquot-Ponsardin is nu in eigendom van LVMH (Holding Louis Vuitton Moët Hennessy) waar ook de grote champagnemerken Moët & ChandonMercierKrug en Ruinart onder vallen. 

9. Millésime

Het vlaggeschip van dit huis is La Grande Dame, onder dit label brengt men de allerbeste vintage champagnes in goed jaren uit (met wijn van een druivenoogst uit 1 jaar, in Frankrijk spreekt men van millésime (jaartal), daarnaast brengt men ook ‘gewone’ flessen met een goud label uit  Goede jaren zijn onder meer: 1982, 1989, 2004, 2006, 2008, 2012.

10. Rosé

We hebben de meest geweldige, fantastische uitvinding ever te danken aan Madame Clicquot, namelijk rosé champagne. In het jaar 1818 voegde zij een mengsel gebaseerd op vlierbessen toe aan champagne en rosé champagne was geboren! Tegenwoordig wordt de wijn geblend met rode wijn. Champagne is de enige wijn in de EU waar je witte wijn met een beetje rode wijn mag mengen voor rosé, dit om de frisheid van de wijn te behouden.

Onder andere te koop bij Gall & Gall

Veuve Clicquot-Ponsardin Champagne
Veuve Clicquot-Ponsardin Champagne

wijn drinken in wijnstad en eetstad BoredeauxWil je niks missen van Lotte weet Wijn, volg mij dan op Instagram en schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief met de laatste verhalen, recepten en wijntips.