Old Vines Garnacha van Bodegas Piqueras

Spanje staat bekend om haar mooie volle rode wijnen. De garnacha tintorera is een veel gebruikte druif en kan mooie wijnen voortbrengen. Maar hoe smaakt Old Vines Garnacha van Bodegas Piqueras?

Conclusie

Het is een heel complete wijn voor deze prijs. Breed inzetbaar, als borrelwijn, maar ook bij vleesgerechten, pasta met bolognesesaus en stoofgerechten. Ik ben zelf erg fan van de aroma’s van vanille en rijp fruit. De wijn heeft een klein beetje hout gehad, net genoeg zodat deze lekker zacht en smaakvol is. Serveer deze wijn niet te warm.

Proefnotitie

Wijnhuis, wijn & appellation: Bodegas Piqueras, Old Vines Garnacha, DO Almansa

Jaar: 2018

Land & gebied: Spanje, Almansa

Druivenras: Garnacha tintorera

Kleur: Intense rood paarse kleur, diep en donker van kleur.

Aroma’s: Vanille, rijpe pruimen, gestoofd fruit met een beetje kaneel, ook veel fruit. Een toets van out en toast.

Zoetheid: Droog

Zuurgraad: Medium

Alcoholpercentage: 14,5%

Mondgevoel: De wijn doet erg zwoel aan in de mond en heeft soepele tannines, is een klein beetje drogend, maar vooral heel sappig en een klein zuurtje zodat het geheel in balans is.

Smaken: Erg volle wijn, met zondoorstoofd fruit, wat specerijen, klein zuurtje, sappige bramen. Deze wijn doet jeugdig aan, maar door het zonnige klimaat is deze erg vol, zonder log over te komen.

Bijzonderheden: Deze wijn komt van hooggelegen wijngaarden in het behoorlijk warme gebied in het zuiden van Spanje. De stokken zijn vrij oud, gemiddeld 50 jaar en groeien als bushvines. Dat zijn lage wijnstokken die niet worden opgebonden. Dit zie je vaak in gebieden waar het erg warm is en er weinig tot geen irrigatie plaats kan vinden. Deze groeivorm zorgt ervoor dat de wortels heel diep kunnen groeien om om water te vinden en het bladerdek biedt bescherming tegen de zon.

Gedronken op: 6 juni 2021

Lekker bij: Groentenlasagne, met veel kaas, tomaat en bechamelsaus.

Gekocht: bij Wijnhuis Oranje in Schiedam, ook verkrijgbaar bij andere winkels van Les Genereux.

Prijs: EUR 8,45

Website:

https://www.wijn.com/

https://www.lesgenereux.nl/

Bodegas Piqueras
Bodegas Piqueras

wijn drinken in wijnstad en eetstad BoredeauxWil je niks missen van Lotte weet Wijn, volg mij dan op Instagram en schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief met de laatste verhalen, recepten en wijntips.