Bordeaux in een paar stappen

Hoe leg je een wijngebied uit in een paar simpele stappen? Vooral een complex wijngebied zoals Bordeaux is niet in 1 A4-tje samen te vatten. Toch ga ik een poging wagen om je een beetje wegwijs te maken in deze prachtige Franse wijnregio.

Rive gauche et Rive droite

In de wijnwereld wordt als het om Bordeaux gaat onderscheid gemaakt in de rechteroever en de linkeroever. Het land wordt als het ware in 2-en gesplitst door de rivier de Gironde, die door de stad Bordeaux stroomt.

Stel je staat aan het einde van de rivier Gironde waar deze zich opsplitst in de rivieren Garonne en Dordogne en je staat met je gezicht naar de kust toe, dan is aan je linkerhand de linkeroever en aan je rechterhand de rechteroever. Grofweg gezegd hè, dan is helder waar we staan. Het gedeelte waar je staat heet Entre-Deux-Mers, tussen 2 rivieren in.

De linkeroever

Aan de linkeroever van de Gironde liggen de wijngebieden: Haut-Médoc, Médoc en verder landinwaarts waar de rivier is overgegaan in de Garonne liggen de gebieden Graves met Pessac-Léognan, Sauternes en Barsac. Binnen de (Haut)-Médoc liggen een aantal befaamde wijngebieden: St. Estèphe, Pauillac, St. Julien, Listrac, Moulis, Margaux.

De bodem bestaat uit kiezels en zand, wat zorgt voor een goede drainage. Er wordt aan de linkeroever overwegend veel cabernet sauvignon aangeplant. Sauternes en Barsac zijn appellations voor zoete wijn van sauvignon blanc en sémillon welke een edele rotting hebben ondergaan. Hele bijzondere dessertwijn. Graves (met Pessac-Léognan) is bijzonder omdat hier naast rode ook beroemde witte wijnen vandaan komen.

De rechteroever

Aan de rechteroever van de Gironde ligt Côtes de Blaye voor rode en witte wijnen, volgen we de rivier verder landinwaarts dan gaat deze over in de Dordogne en vind je aan de rechterkant Bourg, Fronsac en het Wereldberoemde Pomerol en Saint-Emillion, maar ook Lalande Pomerol.

Wijnen van de rechteroever worden ook wel aangeduid als Libournais.

De bodem aan deze kant bestaat uit kalkrijke klei en zand, merlot voelt zich wat meer thuis hier en wordt veel aangeplant aan de rechteroever.

Entre-Deux-Mers is het gebied tussen tussen 2 rivieren in en hierbinnen liggen gebieden waar zowel wit, rood als zoete witte wijnen worden gemaakt. Het is een groot gebied met diverse AOC’s zoals Sainte-Croix-du-Mont, Loupiac, Cadillac. Let op met Premières Côtes de Bordeaux: dat is zoete witte wijn!

De Blend

Een rode Bordeaux wijn is meestal een blend en kan bestaan uit de druivenrassen: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, carménère, malbec, petit verdot.

Een witte Bordeaux wijn is meestal gemaakt van sauvignon blanc maar wordt ook wel geblend met sémillon en muscadelle. De wijn krijgt soms een houtlagering mee en rijpt soms op de eigen dode gistcellen waarbij de wijn regelmatig wordt doorgeroerd (dat heet battonage). In de meeste gebieden wordt rode wijn gemaakt en is de appellation dan ook alleen weggelegd voor rode wijn.

1855 en andere classificaties

In Bordeaux aan de linkeroever draait het met name om 1 heel oude lijst uit het jaar 1855. Er zijn 5 classificaties vastgesteld voor 61 wijnhuizen in de Médoc en is eigenlijk nooit meer gewijzigd. Anders dan Bourgogne waar de wijngaarden een classificatie hebben, hebben in Bordeaux de chateaus een classificatie. De hoogste classificatie is Premier cru Classé en daar staan 5 heel bekende chateaus op, waaronder Château Mouton-Rothschild, Château Latour, Château Lafite Rothschild, Château Margaux. Ook Graves en Sauternes en Barsac hebben ook een classificatie.

Aan de rechteroever zijn er ook cru’s in St.-Emilion te vinden, van laag naar hoog: Grand Cru, Grand Cru Classé en Premier Grand Cru Classé. Pomerol heeft geen classificaties en daar is Château Petrus de beroemdste wijn en tegelijkertijd de duurste wijn uit de Bordeaux.

Bijzondere, gewilde en bijna onbetaalbare wijnen, er is echter zoveel meer dan deze lijstjes. Maar je moet een beetje zoeken en veel proeven.

Wat kan er nog meer op een etiket staan?

AOC Entre-Deux-Mers is voor witte wijn, buiten dit gebied is het Bordeaux Blanc (sec), uitgezonderd de AOC’s die wel wit uit mogen brengen.

AOC Bordeaux is de generieke appellation voor rode wijn die nergens anders onder valt of mag vallen, doordat het bijvoorbeeld niet aan de eisen voldoet.

Côtes de Bordeaux op het etiket? Dat staat voor rode wijn uit Cadillac, Blaye, Castillon en Francs.

Als iemand praat over de satellieten van St.-Émilion dan gaat het om de gebieden uit de omgeving van St.-Émilion en deze appellations mogen het beroemde St.-Émilion achter de gemeentenaam plakken, het zijn: Lussac, Montagne, Saint-Georges en Puisseguin. En zijn meestal vele malen betaalbaarder dan wijn uit St.-Émilion zelf.

Cru Bourgeois is een classificatie voor wijnhuizen uit de Médoc die destijds niet in aanmerking zijn gekomen voor de classificatie uit 1855. En daar zitten pareltjes tussen!

Crémant-de-Bordeaux uiteraard mousserende wijn: een leuke ontdekking!

Er is Bordeaux Rosé maar ook Clairet, deze laatste lichtrode wijn zit een beetje tussen rode en rosé wijn in.

Hoe zit het met de 2de wijn en merkwijn?

Als je iets leest over de tweede wijn van het huis, dan is dit wijn die niet in aanmerking kwam voor de allerbeste wijnen van een huis met een hoge classificatie. Ze bewaren hun beste druiven voor de beste wijnen, maar soms is een (deel van) de oogst wat minder van kwaliteit en daar maakt men dan een tweede wijn van (geloof mij maar: dat is nog steeds een prima wijn).

Sommige grote huizen maken ook zogenaamde merkwijn, zoals Mouton Cadet, voor een hele leuke vriendelijke prijs een wijn die gewoon bij de supermarkt kunt kopen.

Het is mij bijna gelukt, veel info; een korte wegwijzer in de wijnwereld van Bordeaux. Nee, er mist nog redelijk wat informatie. Maar in grote lijnen begrijp je deze regio wat beter en kan je jezelf wat beter oriënteren op het gebied van wijn uit de Bordeaux.

Lotte weet Wijn - wijngebied Bordeaux Frankrijk
Hoe zit wijngebied Bordeaux in elkaar
Saint Emilion
Saint Emilion

Meer artikelen

Dagje Vlaardingen, Maasland en Maassluis

Ik woon sinds een tijdje buiten Rotterdam. Het eerste jaar was niet alleen een ontdekkingstocht in de natuur, maar ook op zoek naar fijne adresjes waar ik neer kan ploffen voor een goed glas wijn en heerlijke hapjes...
Bordeaux en primeur

Wijn en primeur, oui oui!

Ik heb wijn gekocht uit Bordeaux van het oogstjaar 2020 welke nog niet eens op fles is gebracht en ik deze pas ergens in 2023 zal gaan zien! Dat is nog eens wat om naar uit te kijken zeg. Ik zal je bijpraten over wat het is en waarom je het zou doen...
Lotte weet Wijn - wijngebied Bordeaux Frankrijk

Bordeaux in een paar stappen

Hoe leg je een wijngebied uit in een paar simpele stappen? Vooral een complex wijngebied zoals Bordeaux is niet in 1 A4-tje samen te vatten. Toch ga ik een poging wagen om je een beetje wegwijs te maken....
10 feitjes over Veuve Clicquot-Ponsardin Champagne

10 feiten over Veuve Clicquot Champagne

Wat weet jij eigenlijk over Veuve Clicquot, een van de bekendste champagnehuizen ter Wereld? Na het lezen van deze feitjes ben je meteen op de hoogte en dan smaakt je bubbel toch een stuk beter!...
Ironstone, Old vine Zinfandel

10 fijne wijnen van Gall & Gall

Al jaren en dag een sterk merk en in bijna elk zelf respecterend stadje of dorp te vinden: de wijnwinkels van Gall & Gall. Ik kom graag bij wijnwinkels, klein, groot en ja uiteraard ook bij Gall & Gall...
Lotte weet Wijn heeft goede voornemens

Goede voornemens, goede wijn

Er liggen een aantal mooie wijnen op mij te wachten, bewaren voor een goed moment. Uitstellen, want nu is niet het moment. Liggen ze nog een jaartje...
Pizza night met Italiaanse wijn

Pizza night met Italiaanse wijn

Pizza night met Italiaanse wijn vergt bij ons thuis een goede voorbereiding. Het juiste bloem voor een mooi deegje, tomatensaus in de slowcooker...
Wat weet jij van Beaujolais

Op zoek naar een goeie Beaujolais?

Ken je de wijn alleen van Beaujolais primeur? Slechte reputatie als zure en dunne wijn? Jammer want Beaujolais is zoveel meer! Ik heb een lijstje gemaakt met dingen om de wijn en de wijnstreek wat...
Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert met Passito dessertwijn

Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert

Vanille ijs doet het altijd goed, simpel maar doeltreffend. Een bolletje bij de warme appeltaart, gecombineerd met chocolade saus, het is zo veelzijdig, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er vanilleroomijs...
Amarone wijn in een karaf

Amarone wijn drinken met kerst?

Amarone een mooie en bijzondere kerstwijn, maar zeker niet een om de hele avond te drinken, het is namelijk ook een zware wijn. Wijnen die een menu begeleiden moeten in balans zijn, qua opbouw en...
Hoe lang kan je een fles wijn of champagne bewaren?

Wijnklimaatkast is leven

Hoe lang kan je wijn bewaren? Is tot nu toe de meest gestelde vraag sinds ik met een wijnopleiding bezig ben. Dat is altijd lastig te beantwoorden, want het ligt er maar net aan welke wijn...
Salade Ni­çoi­se

Drie zomerse salades trés Français

Is het je weleens opgevallen dat Franse salades naar een streek of plaats zijn genoemd. Het is zo gewoontjes dat je er niet meer bij stil staat toch? Ik heb er 3 opgeschreven, maar ik weet zeker dat er nog veel meer...

3 geweldige zomer bubbels

Zeg je mousserende wijnen, dan zeg je champagne, prosecco, crémant, sekt, cava… Wat te drinken deze zomer nu we met z’n allen niet zo ver weg gaan en thuis wel een beetje vakantie willen vieren...
Belingard Bergerac Zuid-West

Bergerac, (wijn)vakantie paradijs

In mijn serie blogs over de wijnen van het zuidwesten van Frankrijk begin ik bij Bergerac. We gaan op wijnreis. Deze wijnen van de drie chateau’s die ik bezocht geven een inkijkje in de verscheidenheid van het wijngebied Bergerac...
Stylish syrah

Stylish syrah

Syrah is de koningin van de noordelijke Rhône regio. Het wijngebied Rhône-dal is vrij uitgestrekt over een afstand van 200 kilometer en loopt van Vienne in het noorden helemaal tot enerzijds rond de plaats Nîmes en anderzijds...
Riesling Bott Freres

10 Riesling-dingen

Riesling is hip en happening las ik laatst. Is dat een poging om de druif hip te maken? Dat is toch helemaal niet nodig dacht ik toen. Het is ook lastig concurreren met hippe sprankelende sauvignon blancs en beroemde chardonnays...
Wraps met de Franse slag

Wrap met de Franse slag

Misschien een beetje overbodig apparaat in mijn keuken, maar eenmaal zelf je wraps, tortilla’s of taco’s gemaakt hoef je nooit meer een pakje met kant en klare te kopen. Je hoeft hier niet persé een tacopers...

La Maison Mumm expérience

In de champagne streek is er veel te doen voor de wijntoerist. Ik heb inmiddels een aantal champagne caves van grote producenten bezocht. Onlangs bracht ik een bezoekje aan het champagnehuis G.H. Mumm in Reims...
Kerstwijn desertwijn

Mijn kerstgedachte, Vin doux naturel

/
Aan het dessert besteed ik altijd veel aandacht, vooral omdat ik dol ben op het maken van taarten. Het is leuk om daar een dessertwijn bij te schenken. Een tijdje geleden maakte ik kennis met vin doux naturel en ik ben groot fan...
Route des vins zuid-west - Net als in Frankrijk

Le sud ouest j’aime bien!

Dordogne is en blijft een behoorlijk geliefde streek bij Nederlandse vakantiegangers. Ook ik heb mijn hart verloren aan de Dordogne. Met de prachtige kastelen, lieflijke dorpjes en mooie natuur en vergeet niet de wijn...
Brie à la châtaigne - Net als in Frankrijk

Brie à la châtaigne

Een kaasje en noten gaan vaak goed samen. Deze brie kan je nog even in de oven doen of gewoon zo eten met een lekker vers stokbrood of toastje erbij. Maak een herfstige borrelplank: pak een mooie plank, leg...

Pain perdu

Je hebt van die zondagochtenden dat je zin hebt in een warm ontbijt, gewoon iets anders dan de gebruikelijke bak yoghurt. Iets waar je een lekker kopje espresso bij kunt drinken. Een ontbijt waar je wel even op...

Pudding au pain

/
Ouderwetse broodpudding dus! Je zou dit gerecht ook met brioche kunnen maken voor dat echte Franse tintje, maar je kunt dit gerecht juist ook maken met oud brood. De brioche zou ik (in ieder geval) vers kopen...
Salade Ardéchoise net als in Frankrijk

Salade Ardéchoise

Deze salade at ik ooit op een terras in het middeleeuwse stadje Balazuc in de Ardèche na een behoorlijk pittige wandeling want deze Village de caractère was vroeger een burcht en alle straatjes gaan steil...

Tarte aux champignons et châtaignes

Verwarmend en herfstig ovengerecht, met een goede hartig/zoet smaakcombinatie door de kastanjes en prei versus bacon en bouillon. Als wijn erbij heb ik voor een volle chardonnay op hout gerijpt gekozen...

Kastanje feest in de herfst

De Ardèche is de thuisbasis van de kastanje, in het Frans zo mooi genoemd: châtaigne of marron. Als je je wilt onderdompelen in lokale franse streekgerechten dan kan je overal in Frankrijk je hart ophalen. Als het gaat...
Gratien & Meyer Cremant de Loire

Bruisend bezoek aan Gratien & Meyer

In de Loire kwamen wij op een dag terecht in het stadje Bourgueil. Bourgueil is een appellation in de wijnregio Loire die bekend staat om haar rode wijnen van de druif cabernet franc, het is ook de verplichte aangeplante...
Champagne G. Tribaut Hautvillers

Champagne proeven in Hautvillers

Als je naar de Champagnestreek gaat wil je natuurlijk graag champagne proeven en geloof me, dat kan bijna overal wel. In de wijde omgeving van Reims en Epernay en natuurlijk in deze grote plaatsen zelf kan je op...
rose van cabernet franc Domaine du cedre

Rosé van cabernet franc

In de Loire kwamen wij op een dag terecht in het stadje Bourgueil. Bourgueil is een appellation in de wijnregio Loire die bekend staat om haar rode wijnen van de druif cabernet franc, het is ook de verplichte aangeplante...

Poulet au romarin

Tijdens zo’n wandeling over de markt kan ik veel ideeën op doen voor lekkere gerechten of taarten. Net als ik dat graag in Frankrijk doe. Vanaf het eerste moment dat ik een keer in de Provence over een markt wandelde was ik...
Net als in Frankrijk broodje hamburger met brie en kersensaus

Cherish the cherries

Laat de kersentijd niet zomaar voorbij gaan! De periode voor kersen is best kort, meestal duurt het 1,5 maand vanaf juni, juli, afhankelijk van het weer in de periode daarvoor of het seizoen vroeg of laat begint. Er kunnen ook...
Zalm asperges Calvados

Doe meer met Calvados

Calvados is een op cognac lijkende sterke eau de vie. Het wordt verkregen door het destilleren van appelcider. De appelcider wordt 2 x gedestilleerd en dan gerijpt op houten vaten, uiteindelijk heeft het dan een alcohol...
Wijninstituut Cite du Vin Bordeaux

Wijnstad (en eetstad) Bordeaux

Bordeaux is een hele leuke stad om een dagje of een weekend in door te brengen. Er zijn zoveel dingen te doen op het gebied van musea en winkels, maar stel je bent er een paar dagen wat ga je dan doen op een dag...
Grand Fermage beurre demi sel

Beurre, beurre, beurre

Toen ik een keer aan een Italiaan die in St.Malo in de Bretagne woont vertelde hoe ik mijn bolognese saus maak, maakte ik een grote fout door te beginnen met boter. Ik had natuurlijk met olijfolie moeten beginnen...
Gosset Champagne extra-brut

Gosset, een fruitige en gistige belevenis

Gosset is het oudste wijnhuis van de Champagne streek, eigenlijk al voordat champagne door Dom Perignon was uitgevonden maakt Pierre Gosset in 1584 wijn, voornamelijk stille rode wijn. Het huis Gosset maakt een miljoen flessen...
Bandol rosé Domaine La Suffrene

Give (good) rosé a chance

Ik kan wel zeggen dat ik een haat-liefde verhouding heb met rosé wijn. Voor mij in de zomer geen #roséallday, eerder #lieverchardonnay. Misschien heb ik niet goed kennisgemaakt destijds. Ik vertelde eens aan...

Klassieke Madeleines

Op regenachtige dagen maak ik vaak madeleines. Kleine schelpvormige cakejes, lekker luchtig en hapt lekker weg. In Frankrijk eten we ze vaak uit een grote zak voorverpakt per stuk en eigenlijk helemaal niet lekker...
Waris-Larmandier Champagne Avize

Waris-Larmandier – Champagne

Bestemming Avize, in de Côtes des Blancs, een grand cru gemeente in de Champagnestreek. In de Champagnestreek is de kwaliteit gekoppeld aan de gemeente waar de wijngaard staat. Uit Avize komen een groot aantal mooie merken...

De koning te rijk in Château Monbazillac

In het wijngebied Bergerac in de Dordogne, staat Château Monbazillac. Het stadje Monbazillac geeft naam aan een van de grootste wijngebieden voor heerlijke zoete likeurwijn gemaakt van druiven die zijn aangetast door een schimmel...
Capsule champagne kurk

Placomusophilie… quoi?

De eerste keer in de Champagnestreek was ik onder de indruk van de mappen en lijsten die je kon kopen bij wijnwinkeltjes. Die mappen zijn ervoor om de schildjes die bovenop de champagnekurk zitten in te bewaren. Ze...
Bar Jo

Champagne in Joseph Bar à Manger

Als je naar Reims gaat drink je bijvoorkeur Champagne bij het eten of gewoon bij de borrel, daar kom ik wel voor in ieder geval. Er zijn veel plekken in Reims waar restaurants en bars te vinden zijn. Nu heb ik mijn weg...
Jean Baptiste Adam Gewurztraminer

Een bloemige en fruitige ode aan gewurztraminer

Gewurztraminer is niet echt een wijn die je op een verjaardag schenkt, er zullen er best zijn die het lekker vinden, maar de smaak is erg uitgesproken en je moet er een passend...
10 fijne wijnen van Gall

Langlois – Crémant de Loire

De nieuwe editie van wijntijdschrift Winelife was uit, vlak voor Pasen. Er stond een heel stuk in over de Loire en de wijnen die er vandaan komen. Dat is leuk want in juni staat de Loire vallei op de planning, op de terugweg van onze...
Galette Complete Normandie

Pannenkoek op z’n Bretons

De eerste keer dat ik in St.Malo was, was echt een culinaire belevenis. We verbleven bij een Italiaans echtpaar met een B&B die ’s avonds table d’hotes verzorgden waar wij dankbaar gebruik van maakten. Eén avond wilde ik graag...
Oesters eten in Yerseke

Zin in oesters

Onlangs reden wij op een mooie dag naar de Oesterij, dat is een kwekerij met restaurant en een winkel waar je oesters en mosselen kunt kopen.Het restaurant zit boven de oesterputten, echt een fantastische plek...

Rillettes poging 1

Er is niets leuker dan in een barretje of restaurant in Frankrijk een potje huisgemaakte rillettes te bestellen met vers knapperig stokbrood erbij (en dan natuurlijk je favoriete wijn erbij drinken). Meestal worden er...

Appeltaart met Calvados

Ik ben gek op appeltaart. Of het nu de typisch Hollandse appeltaart is, de Franse tarte tartin of de dichte Amerikaanse apple pie, ik ben er gek op. Het past ook overal bij en iedereen houdt ervan. Deze appeltaart heb...