Wijn en primeur, oui oui!

Vandaag (het is augustus 2021) heb ik een aantal heerlijke flessen wijn gekocht, joepie! Met een beetje mazzel worden ze medio 2023 geleverd. Huh? Ja ik heb ze “en primeur” gekocht, in de voorverkoop zeg maar. Dat wilde ik altijd al een keertje doen en na een beetje zoek en speurwerk en deels als cadeau voor mijn verjaardag heb ik de bestelling geplaatst.

Ik heb wijn gekocht uit Bordeaux van het oogstjaar 2020 welke nog niet eens op fles is gebracht en ik deze pas ergens in 2023 zal gaan zien! Dat is nog eens wat om naar uit te kijken zeg. Ik zal je bijpraten over wat het is en waarom je het zou doen.

Wat is het?

In een aantal wijnregio’s zoals Bordeaux en Bourgogne, maar ook in andere beroemde wijnregio’s in bijvoorbeeld Italië worden wijnen verkocht voordat ze zijn gebotteld. Van oudsher wordt deze wijn en primeur ingekocht. De wijn wordt als het ware voorgefinancierd door de wijnhandel die meestal al sinds jaar en dag een goede relatie met het wijndomein hebben. Na betaling is garantie voor levering van de wijnen.

Geduld

Door vooraf in te kopen, dat kan meestal alleen per doos maar soms ook per fles, kan je de wijnen een stuk voordeliger inkopen. Het gaat meestal om gewilde wijnen, soms schaars, soms bijna niet te betalen, maar vaak ook heel betaalbare flessen. Het is leuk om je erin te verdiepen en je hebt wat om naar uit te kijken in deze tijd waar alles binnen 24 uur op je deurmat ligt.

De wijnen hebben na de oogsttijd tijd nodig om te rijpen op het vat. Daarna worden ze gebotteld en vervoerd, 2 jaar dus nadat je ze hebt gekocht. Afhankelijk van de soort wijn die je hebt gekocht kan het zijn dat je de wijn nog een tijdje kan bewaren, dan ontwikkelen ze nog wat verder door. De tannines in de rode wijn worden rijper en zachter, de wijn komt steeds beter op dronk.

Bordeaux

Ik heb nu wijn uit de Bordeaux gekocht ‘en primeur’, een zeer klassieke streek. Wijn uit de Bordeaux lijkt een beetje ouderwets en voor de oudere generatie, bovendien ingewikkeld. Dat laatste is wel een beetje zo, maar daar ga ik je in een andere blog wegwijs in maken lees hier.

Overigens vind ik dat Bordeaux een waanzinnig interessante en boeiende streek is. De geschiedenis is omvangrijk en ja misschien ben je de weg kwijt als iemand tegen je begint over rechteroever vs linkeroever, maar als je dit blogje hebt gelezen kan jij daarover meepraten, dus laat je niet ontmoedigen!

Wat ik altijd dacht is dat je onder de -pak ‘m beet- EUR 25 tot EUR 40 geen normale fles wijn kunt krijgen, ook dat is niet waar. Natuurlijk er zijn grote, beroemde huizen en hoge classificaties, maar de streek is zoveel groter dan dat en er staat een hele jonge generatie op die het anders gaat doen, en de mooie tradities meenemen.

Hoe te beginnen?

Speur rond op internet, bezoek een ouderwetse wijnhandel en laat je informeren. Er zijn veel betrouwbare gevestigde wijnwinkels in Nederland met goede banden met de wijnhuizen. Laat je informeren over de voorwaarden en het voordeel per doos wijn ten opzichte van een fles en kijk ook even wat de wijn normaal gesproken en in de voorverkoop kost. En vergeet niet dat je nu alvast moet betalen….

Veel speurplezier!

Bordeaux en primeur
Bordeaux en primeur

wijn drinken in wijnstad en eetstad BoredeauxWil je niks missen van Lotte weet Wijn, volg mij dan op Instagram en schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief met de laatste verhalen, recepten en wijntips.