Dagje Vlaardingen, Maasland en Maassluis

Ik woon sinds een tijdje buiten Rotterdam, ja inderdaad, ik ben verhuisd naar Vlaardingen. Het is lekker rustig en groen. Het is heerlijk hier, geen scheurende auto’s of stationair draaiende vrachtauto’s meer onder mijn slaapkamerraam. Ik heb na jaren weer één voordeur waar ik meteen in mijn eigen huis sta. Maar ook al woon ik nog steeds vlakbij Rotterdam, het ís natuurlijk geen Rotterdam. Er zijn minder eettentjes en alles is wat meer ingetogen en rustiger. Uiteraard breng ik nog regelmatig een bezoekje aan Rotterdam, maar zoek het maar al te graag bij mij in de buurt.

Het eerste jaar was niet alleen een ontdekkingstocht in de natuur, maar ook op zoek naar fijne adresjes waar ik neer kan ploffen voor een goed glas wijn en heerlijke hapjes. Ik fiets graag de polder in voor lokale verse producten en geniet van het water, de vele vogels en het groen in de Broekpolder en Midden-Delfland. Ik neem je mee langs de restaurants en terrassen waar ik al ben geweest en leuke (wijn)ervaringen heb opgedaan. We gaan een tochtje maken, ga je mee?

Tovino

Ik start in mijn eigen stadje met een kop heerlijke Italiaanse cappuccino bij mijn geliefde Italiaanse delicatessen zaakje Tovino. Of je nu komt voor een zak pasta, verse ham, een stuk Pecorino, chocola of canoli’s, ze hebben het. De eigenaren zijn gedreven, liefdevol over hun producten, wijn en natuurlijk Italië! Er is een wijnhoek met allerlei wijnen, dessertwijn, likeuren en mousserende wijn, ze helpen je graag en weten veel over de wijnen die ze verkopen. De wijnen zijn overigens niet alleen maar Italiaans, maar mocht je iets speciaals willen, laat je dan zeker verrassen. In de zaak en buiten zijn een aantal tafeltjes en naast een drankje kun je ook fijne pannini’s eten die vers klaar worden gemaakt.

Korte Hoogstraat 11A, Vlaardingen

https://www.tovino.nl/

Genoeg energie om aan mijn route te beginnen…

Vlietzicht

We rijden het fietspad langs de vaart, richting Schipluiden. De eerste keer dat we hier kwamen keken we onze ogen uit en eerlijk gezegd doe ik dat nog steeds. Aan het water kijk je uit over de Vlietlanden. Een mooi natuurgebied, met veel water, bloemen, groen, vogels. De bootjes varen voorbij en het water kabbelt lekker terwijl jij in de zon van een heerlijke kop koffie geniet bij restaurant Vlietzicht. Hier vlakbij is een prachtige B&B gevestigd in het Rechthuis van Zouteveen, een plaatje zo aan het water (https://www.benbrechthuis.nl/). De vaart kent een lange en bijzondere geschiedenis en het is een echte aanrader om in dit gebied te gaan wandelen, fietsen of varen. Ook kun je ergens halverwege met het voetveer over en vaart er een ouderwetse pont, de Kwakel.

Vlaardingsekade 60, Schipluiden

https://vlietzicht.com/

We fietsen verder…

Bavette restaurant en farmshop

Voor een goede lunch aan de rand van de Broekpolder ga ik verder richting Maasland. Langs de velden en het water, zie ik een paar ruime weilanden waar prachtige koeien aan het grazen zijn. (Mocht je vertrekken vanaf Vlietzicht, dan kan je hier ook komen via Schipluiden en vanaf Schipluiden rij je door naar Maasland). De koeien in de wei zijn de Hereford en Waygu runderen van Bavette. Als je in Rotterdam woont ben je misschien al bekend met deze naam. Ze maken o.m. geweldige bitterballen met dragon mayonaise en je kunt ze eten in de Foodhallen op de Wilhelminapier. Eenmaal aangekomen bij de prachtige boerderij met terras wordt je vriendelijk ontvangen en schuif je aan voor een heerlijke lunch, diner of zomaar voor de borrel. De eigenaren vinden het belangrijk dat het eten wat ze serveren echt goed is van kwaliteit en mee gaat met de seizoenen. Het ambacht is puur, de wijnen zijn ook nog eens heerlijk. Mocht je er thuis ook van willen genieten, breng dan eens een bezoekje aan de Farmshop van Bavette, met allerlei geweldige vleesproducten (Waygu, bavette, ossenhaas, etc.) en lekkere maaltijden zoals lasagne en deepdish pies. Ook verkopen ze hier een mooi assortiment aan wijnen. De bitterballen kan je meenemen voor thuis, net als een lekkere burger of carpaccio voor in de vriezer.

Kortebuurt 15, Maasland

https://bavette.nl/

Moe maar voldaan…

Hotel Maassluis

We rijden door naar Maassluis voor een drankje met uitzicht zou ik je zeker aanraden om naar Hotel Maassluis te gaan. Aan de Waterweg (of is het nou het Scheur?) zit je hier op het mooie terras of lekker binnen in de serre of oranjerie. Besluit je een nachtje te blijven dan kan je de volgende dag weer verder je route vervolgen, want je bent nog lang niet klaar.

Govert van Wijnkade 48, Maaslsuis

https://hotelmaassluis.nl/

We ontwaken en vervolgen onze route weer terug richting Vlaardingen de natuur in…

De Vreemde vogel

Via de Zuidbuurt rijden we door het groen en treffen daar een verrassing in het groen aan. Het is een camping, maar niet zomaar eentje! Ook hier kun je overnachten in 1 van de aparte, soms vreemde maar allemaal erg originele objecten in het groen. Van een levensgroot vogelhuis tot een vliegtuig of een caravan op pootjes, ik noem maar wat.

Het fijne van deze plek is dat ze een waanzinnig knus, groen, groot, gezellig terras hebben, waar je je even helemaal in vakantiesferen bevind. Verschillen in niveau, water, het muntpaadje, je kijkt je ogen uit. Ondertussen worden hier allerlei lekkere hapjes geserveerd, ook vegan, vers en lokaal.

Wel erg handig om te reserveren hier, maar dat kan vrij eenvoudig via de website.

Van Baerlestraat 252 (voor navigatie Vossiusstraat 6), Vlaardingen

https://www.devreemdevogel.nl/

Nog lang niet uitgekeken en uitgegeten, toch?

Gastrobar Van Dalen

Genoeg rondgereden, we komen weer in het centrum van Vlaardingen aan. In een mooi 17de eeuws pand aan de Westhavenkade was het liefde op het eerste gezicht voor dit fijne restaurant  Gastrobar Van Dalen. Shared dining met een diversiteit aan wijnen, gin-tonic’s en lekkere bieren op de kaart. Binnen zitten is gezellig en knus met uitzicht over de haven als je in de erker zit, maar als je wilt kun je ook lekker buiten neerploffen voor een wijntje aan het water. Lieve mensen, betrokken bij de producten die ze serveren, ze weten wat te vertellen over de wijn en ik ben blij met zo’n heerlijke plek in het oude centrum van Vlaardingen.

Westhavenkade 10, Vlaardingen

https://vandalengastrobar.nl/

Tijd voor een snack…

Het hart van Vlaardingen

Dit is een fijn terras waar we regelmatig langs gaan. Hier zitten altijd mensen buiten te genieten, weer of geen weer, welke dag van de week je ook langskomt. Het terras kan grotendeels worden overdekt, dus dat is goed nieuws voor de vele terras-liefhebbers van Nederland.

Je kunt er genieten van een van de goed gevulde planken met vleeswaren, kaasjes en andere hapjes, goed gevuld broodje voor de lunch, lekkere burgers, poké-bowls, geweldige desserts. De wijnkaart is niet erg uitgebreid, maar wel een aantal leuke en lekkere wijnen, lekkere cocktails en biertjes op de kaart. Wat ik al zei: het terras is fijn, het interieur is prachtig en eigentijds, prima plek in het midden van Vlaardingen. Heb je zin in een snack: sla vooral de Guilty pleasure niet over!

Hoogstraat 169, Vlaardingen

https://www.hethartvan.nl/

Dan naar het Scheur…

Delta Hotel

We sluiten de dag af in het Delta Hotel. Je kunt er overnachten aan het water, dat hier het Scheur heet, nee geen nieuwe Maas of Waterweg, maar het Scheur, daar zijn diverse discussies over gaande en het schijnt zelfs fout op de kaart te worden aangeduid. Maar goed, een nachtje aan het water of gewoon een heerlijk glas champagne aan het water, terwijl de vracht- en binnenvaartschepen aan je voorbij trekken. Je kunt prima eten bij restaurant Nautique met watergekoelde wijnkelder. Ze werken met lokale- en seizoensproducten en de wijnkaart is zeker niet onaardig. Het hotel is echt op het water gebouwd en het terras is dus ook aan/op het water. Er is altijd wat te zien, ook binnen kun je goed van het uitzicht genieten, met de grote ramen ben je van uitzicht verzekerd.

Maasboulevard 15, Vlaardingen

https://www.deltahotel.nl/

De uitsmijter…

NWT (Nieuwe Watertoren)

Ben je nog niet uitgekeken in Vlaardingen? Bezoek ook eens het mooie Oranjepark en Park ’t Hof. Tussen het prachtige groen, mooie oude bomen, vijvers en kwetterende vogels. In het park is een speeltuin en een ouderwets pannenkoekenhuis en een schattig dierenweitje gerund door de bewoners. Aan de rand van het park staat ook een watertoren die sinds een tijdje weer in gebruik is genomen, de ruimtes kunnen worden gehuurd en een leuk stel uit de buurt runt het restaurant. Het is een waar park-café met mooi terras. Heerlijke tosti’s, een lekkere salade, een vegan kroket, een goed glas wijn, you name it!

Van Linden van den Heuvellweg 2, Vlaardingen

https://www.nwt.today/

Ik denk dat je aan 1 dag niet genoeg hebt en zodoende weer terug wilt komen voor een dagje buiten de stad! Dit zijn allemaal gewilde en prachtige plekjes, je doet er goed aan om de openingstijden te checken en eventueel te reserveren voordat je erheen gaat. Én uiteraard zijn er meer leuke adresjes en komen er ook hier en daar leuke tentjes bij, hou daarom deze pagina in de gaten voor updates!

Meer artikelen

Pinot Blanc Bott Freres

Asperges en pinot blanc, een mooi paar

Voor mij is de lente echt aangebroken als er weer asperges zijn. Vanaf midden april zijn ze weer volop verkrijgbaar. Voor wijn bij asperges kies ik meestal pinot blanc, deze wijn vormt een mooie combinatie samen met het witte goud. In deze blog meer info over pinot blanc en de combinatie met de asperge.

Bergerac, (wijn)vakantie paradijs

De wijnregio Bergerac ontleent zijn naam aan de stad Bergerac. Hier vind je wijnen gemaakt volgens de klassieke Bordeaux stijl.
Château Feely - biodynamisch wijn maken

Château Feely, biodynamisch wijnparadijs

‘Nobody actually needs wine like milk or bread…why would you use chemicals to make it?’ Twijfelend keek ik op en antwoordde: ‘money?’...
Flan pâtissier

Kerstmenu 2022: Lotte’s favorites

Een eenvoudig te bereiden feestmaal met klassieke Franse gerechten gecombineerd met wijnen. Dit zijn mijn favorites voor Kerstmenu 2022...

Cadeautip voor de culinaire wijnliefhebber

Mijn favoriete keuken? De Franse keuken! Dan kan een kookboek van Alain Caron niet ontbreken in mijn boekenkast...
gepersonaliseerde wijnglazen en wijntips

Cadeau idee: gepersonaliseerde wijnglazen met een mooie fles wijn

Wijnglazen met een boodschap en wijntips om je kerstcadeau compleet te maken...
Wijn en tapas

Cassis: wijnstreek met zon, zee en rosé

Cassis: mijn laatste stop in het zuiden van Frankrijk. Ik ontdekte een oude wijnstreek met zon, zee en prachtige rosé...
Proeflokaal bij Sol Payre

Roussillon, zoete wijn en grenache

Roussillon, het was Spaanser dan ik had gedacht. De stijl van de wijnen, veel rode blends met grenache maar vergeet ook de zoete wijnen niet.
Canal du Midi

Minervois, wijnstreek in de Languedoc

Ik bezocht de regio Minervois en verbleef in Château De Paraza, wijnkasteel aan Canal du Midi. Op naar de Languedoc en mooie wijnen.

Denemarken, koel wijnland

Bij Denemarken denk je niet meteen aan wijn, wijnbouw en zeker niet aan wijnproductie.

Zuidelijke Rhône, Gobelet en garrigue

Mijn reis startte in de zuidelijke Rhône in de Vaucluse, met uitzicht op het Massif Dentelles de Montmirail....
B&B Hermitage Saint Roch

Wijnreis naar Zuid-Frankrijk

In 5 etappes beschrijf ik mijn wijnreis naar Zuid-Frankrijk. Ik geef tips voor leuke wijnhuizen en behandel de wijnstijlen van de bezochte streken...

Tussen Loire en steen

We gaan een reisje langs de Loire maken en komen uit in Zuid-Afrika. Wat deze wijngebieden met elkaar te maken hebben? Ze maken beide mooie wijnen van de prachtige druif chenin blanc...
Wijnwinkel De Witte Os

Gek op wijn in Zeist

Ik verblijf graag een nachtje in Zeist en combineer mijn bezoek aan Zeist altijd met een wijnspeurtocht. Ik ben gek op wijn in Zeist...
Wat is Cava

Wat is Cava?

Wat is Cava eigenlijk? Cava wordt wel eens gelijk geschaard met Prosecco, maar dat is niet juist. Spaanse champagne? Klopt ook niet...
Wijnboeken voor de wijnliefhebber

Wijnboeken voor de beginnende wijnliefhebber

Ben je beginnend wijnliefhebber en wil je lezen over wijn? Dit zijn de boeken die mijn passie aanwakkerden...
Welke wijn drinken bij kerstdiner

Welke wijn bij het kerstdiner

December, het is weer die tijd van het jaar. Met altijd dezelfde vraag... welke wijn drinken we bij het kerstdiner...

In de ban van grüner veltliner

Grüner veltliner: pepertje, frisheid, fruitig, allemansvriendje: zo kan je deze wijn het beste omschrijven. Gelukkig heb ik deze wijn weer leren waarderen. Lees meer over grüner veltliner...

Dagje Vlaardingen, Maasland en Maassluis

Ik woon sinds een tijdje buiten Rotterdam. Het eerste jaar was niet alleen een ontdekkingstocht in de natuur, maar ook op zoek naar fijne adresjes waar ik neer kan ploffen voor een goed glas wijn en heerlijke hapjes...
Bordeaux en primeur

Wijn en primeur, oui oui!

Ik heb wijn gekocht uit Bordeaux van het oogstjaar 2020 welke nog niet eens op fles is gebracht en ik deze pas ergens in 2023 zal gaan zien! Dat is nog eens wat om naar uit te kijken zeg. Ik zal je bijpraten over wat het is en waarom je het zou doen...
Lotte weet Wijn - wijngebied Bordeaux Frankrijk

Bordeaux in een paar stappen

Hoe leg je een wijngebied uit in een paar simpele stappen? Vooral een complex wijngebied zoals Bordeaux is niet in 1 A4-tje samen te vatten. Toch ga ik een poging wagen om je een beetje wegwijs te maken....
10 feitjes over Veuve Clicquot-Ponsardin Champagne

10 feiten over Veuve Clicquot Champagne

Wat weet jij eigenlijk over Veuve Clicquot, een van de bekendste champagnehuizen ter Wereld? Na het lezen van deze feitjes ben je meteen op de hoogte en dan smaakt je bubbel toch een stuk beter!...
Ironstone, Old vine Zinfandel

10 fijne wijnen van Gall & Gall

Al jaren en dag een sterk merk en in bijna elk zelf respecterend stadje of dorp te vinden: de wijnwinkels van Gall & Gall. Ik kom graag bij wijnwinkels, klein, groot en ja uiteraard ook bij Gall & Gall...
Lotte weet Wijn heeft goede voornemens

Goede voornemens, goede wijn

Er liggen een aantal mooie wijnen op mij te wachten, bewaren voor een goed moment. Uitstellen, want nu is niet het moment. Liggen ze nog een jaartje...
Pizza night met Italiaanse wijn

Pizza night met Italiaanse wijn

Pizza night met Italiaanse wijn vergt bij ons thuis een goede voorbereiding. Het juiste bloem voor een mooi deegje, tomatensaus in de slowcooker...
Wat weet jij van Beaujolais

Op zoek naar een goeie Beaujolais?

Ken je de wijn alleen van Beaujolais primeur? Slechte reputatie als zure en dunne wijn? Jammer want Beaujolais is zoveel meer! Ik heb een lijstje gemaakt met dingen om de wijn en de wijnstreek wat...
Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert met Passito dessertwijn

Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert

Vanille ijs doet het altijd goed, simpel maar doeltreffend. Een bolletje bij de warme appeltaart, gecombineerd met chocolade saus, het is zo veelzijdig, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er vanilleroomijs...
Amarone wijn in een karaf

Amarone wijn drinken met kerst?

Amarone een mooie en bijzondere kerstwijn, maar zeker niet een om de hele avond te drinken, het is namelijk ook een zware wijn. Wijnen die een menu begeleiden moeten in balans zijn, qua opbouw en...
Hoe lang kan je een fles wijn of champagne bewaren?

Wijnklimaatkast is leven

Hoe lang kan je wijn bewaren? Is tot nu toe de meest gestelde vraag sinds ik met een wijnopleiding bezig ben. Dat is altijd lastig te beantwoorden, want het ligt er maar net aan welke wijn...
Salade Ni­çoi­se

Drie zomerse salades trés Français

Is het je weleens opgevallen dat Franse salades naar een streek of plaats zijn genoemd. Het is zo gewoontjes dat je er niet meer bij stil staat toch? Ik heb er 3 opgeschreven, maar ik weet zeker dat er nog veel meer...

3 geweldige zomer bubbels

Zeg je mousserende wijnen, dan zeg je champagne, prosecco, crémant, sekt, cava… Wat te drinken deze zomer nu we met z’n allen niet zo ver weg gaan en thuis wel een beetje vakantie willen vieren...
Stylish syrah

Stylish syrah

Syrah is de koningin van de noordelijke Rhône regio. Het wijngebied Rhône-dal is vrij uitgestrekt over een afstand van 200 kilometer en loopt van Vienne in het noorden helemaal tot enerzijds rond de plaats Nîmes en anderzijds...
Riesling Bott Freres

10 Riesling-dingen

Riesling is hip en happening las ik laatst. Is dat een poging om de druif hip te maken? Dat is toch helemaal niet nodig dacht ik toen. Het is ook lastig concurreren met hippe sprankelende sauvignon blancs en beroemde chardonnays...
Wraps met de Franse slag

Wrap met de Franse slag

Misschien een beetje overbodig apparaat in mijn keuken, maar eenmaal zelf je wraps, tortilla’s of taco’s gemaakt hoef je nooit meer een pakje met kant en klare te kopen. Je hoeft hier niet persé een tacopers...

La Maison Mumm expérience

In de champagne streek is er veel te doen voor de wijntoerist. Ik heb inmiddels een aantal champagne caves van grote producenten bezocht. Onlangs bracht ik een bezoekje aan het champagnehuis G.H. Mumm in Reims...
Kerstwijn desertwijn

Mijn kerstgedachte, Vin doux naturel

/
Aan het dessert besteed ik altijd veel aandacht, vooral omdat ik dol ben op het maken van taarten. Het is leuk om daar een dessertwijn bij te schenken. Een tijdje geleden maakte ik kennis met vin doux naturel en ik ben groot fan...
Route des vins zuid-west - Net als in Frankrijk

Wijn uit het Zuid-Westen van Frankrijk

Dordogne is en blijft een behoorlijk geliefde streek bij Nederlandse vakantiegangers. Ook ik heb mijn hart verloren aan de Dordogne. Met de prachtige kastelen, lieflijke dorpjes en mooie natuur en vergeet niet de wijn...
Brie à la châtaigne - Net als in Frankrijk

Brie à la châtaigne

Een kaasje en noten gaan vaak goed samen. Deze brie kan je nog even in de oven doen of gewoon zo eten met een lekker vers stokbrood of toastje erbij. Maak een herfstige borrelplank: pak een mooie plank, leg...

Pain perdu

Je hebt van die zondagochtenden dat je zin hebt in een warm ontbijt, gewoon iets anders dan de gebruikelijke bak yoghurt. Iets waar je een lekker kopje espresso bij kunt drinken. Een ontbijt waar je wel even op...

Pudding au pain

/
Ouderwetse broodpudding dus! Je zou dit gerecht ook met brioche kunnen maken voor dat echte Franse tintje, maar je kunt dit gerecht juist ook maken met oud brood. De brioche zou ik (in ieder geval) vers kopen...
Salade Ardéchoise net als in Frankrijk

Salade Ardéchoise

Deze salade at ik ooit op een terras in het middeleeuwse stadje Balazuc in de Ardèche na een behoorlijk pittige wandeling want deze Village de caractère was vroeger een burcht en alle straatjes gaan steil...

Tarte aux champignons et châtaignes

Verwarmend en herfstig ovengerecht, met een goede hartig/zoet smaakcombinatie door de kastanjes en prei versus bacon en bouillon. Als wijn erbij heb ik voor een volle chardonnay op hout gerijpt gekozen...

Kastanje feest in de herfst

De Ardèche is de thuisbasis van de kastanje, in het Frans zo mooi genoemd: châtaigne of marron. Als je je wilt onderdompelen in lokale franse streekgerechten dan kan je overal in Frankrijk je hart ophalen. Als het gaat...
Gratien & Meyer Cremant de Loire

Bruisend bezoek aan Gratien & Meyer

In de Loire kwamen wij op een dag terecht in het stadje Bourgueil. Bourgueil is een appellation in de wijnregio Loire die bekend staat om haar rode wijnen van de druif cabernet franc, het is ook de verplichte aangeplante...
Champagne G. Tribaut Hautvillers

Champagne proeven in Hautvillers

Als je naar de Champagnestreek gaat wil je natuurlijk graag champagne proeven en geloof me, dat kan bijna overal wel. In de wijde omgeving van Reims en Epernay en natuurlijk in deze grote plaatsen zelf kan je op...
rose van cabernet franc Domaine du cedre

Rosé van cabernet franc

In de Loire kwamen wij op een dag terecht in het stadje Bourgueil. Bourgueil is een appellation in de wijnregio Loire die bekend staat om haar rode wijnen van de druif cabernet franc, het is ook de verplichte aangeplante...

Poulet au romarin

Tijdens zo’n wandeling over de markt kan ik veel ideeën op doen voor lekkere gerechten of taarten. Net als ik dat graag in Frankrijk doe. Vanaf het eerste moment dat ik een keer in de Provence over een markt wandelde was ik...
Net als in Frankrijk broodje hamburger met brie en kersensaus

Cherish the cherries

Laat de kersentijd niet zomaar voorbij gaan! De periode voor kersen is best kort, meestal duurt het 1,5 maand vanaf juni, juli, afhankelijk van het weer in de periode daarvoor of het seizoen vroeg of laat begint. Er kunnen ook...
Zalm asperges Calvados

Doe meer met Calvados

Calvados is een op cognac lijkende sterke eau de vie. Het wordt verkregen door het destilleren van appelcider. De appelcider wordt 2 x gedestilleerd en dan gerijpt op houten vaten, uiteindelijk heeft het dan een alcohol...
Wijninstituut Cite du Vin Bordeaux

Wijnstad (en eetstad) Bordeaux

Bordeaux is een hele leuke stad om een dagje of een weekend in door te brengen. Er zijn zoveel dingen te doen op het gebied van musea en winkels, maar stel je bent er een paar dagen wat ga je dan doen op een dag...
Grand Fermage beurre demi sel

Beurre, beurre, beurre

Toen ik een keer aan een Italiaan die in St.Malo in de Bretagne woont vertelde hoe ik mijn bolognese saus maak, maakte ik een grote fout door te beginnen met boter. Ik had natuurlijk met olijfolie moeten beginnen...
Gosset Champagne extra-brut

Gosset, een fruitige en gistige belevenis

Gosset is het oudste wijnhuis van de Champagne streek, eigenlijk al voordat champagne door Dom Perignon was uitgevonden maakt Pierre Gosset in 1584 wijn, voornamelijk stille rode wijn. Het huis Gosset maakt een miljoen flessen...
Bandol rosé Domaine La Suffrene

Give (good) rosé a chance

Ik kan wel zeggen dat ik een haat-liefde verhouding heb met rosé wijn. Voor mij in de zomer geen #roséallday, eerder #lieverchardonnay. Misschien heb ik niet goed kennisgemaakt destijds. Ik vertelde eens aan...

Klassieke Madeleines

Op regenachtige dagen maak ik vaak madeleines. Kleine schelpvormige cakejes, lekker luchtig en hapt lekker weg. In Frankrijk eten we ze vaak uit een grote zak voorverpakt per stuk en eigenlijk helemaal niet lekker...
Waris-Larmandier Champagne Avize

Waris-Larmandier – Champagne

Bestemming Avize, in de Côtes des Blancs, een grand cru gemeente in de Champagnestreek. In de Champagnestreek is de kwaliteit gekoppeld aan de gemeente waar de wijngaard staat. Uit Avize komen een groot aantal mooie merken...

De koning te rijk in Château Monbazillac

In het wijngebied Bergerac in de Dordogne, staat Château Monbazillac. Het stadje Monbazillac geeft naam aan een van de grootste wijngebieden voor heerlijke zoete likeurwijn gemaakt van druiven die zijn aangetast door een schimmel...
Capsule champagne kurk

Placomusophilie… quoi?

De eerste keer in de Champagnestreek was ik onder de indruk van de mappen en lijsten die je kon kopen bij wijnwinkeltjes. Die mappen zijn ervoor om de schildjes die bovenop de champagnekurk zitten in te bewaren. Ze...
Bar Jo

Champagne in Joseph Bar à Manger

Als je naar Reims gaat drink je bijvoorkeur Champagne bij het eten of gewoon bij de borrel, daar kom ik wel voor in ieder geval. Er zijn veel plekken in Reims waar restaurants en bars te vinden zijn. Nu heb ik mijn weg...
Jean Baptiste Adam Gewurztraminer

Een bloemige en fruitige ode aan gewurztraminer

Gewurztraminer is niet echt een wijn die je op een verjaardag schenkt, er zullen er best zijn die het lekker vinden, maar de smaak is erg uitgesproken en je moet er een passend...
10 fijne wijnen van Gall

Langlois – Crémant de Loire

De nieuwe editie van wijntijdschrift Winelife was uit, vlak voor Pasen. Er stond een heel stuk in over de Loire en de wijnen die er vandaan komen. Dat is leuk want in juni staat de Loire vallei op de planning, op de terugweg van onze...
Galette Complete Normandie

Pannenkoek op z’n Bretons

De eerste keer dat ik in St.Malo was, was echt een culinaire belevenis. We verbleven bij een Italiaans echtpaar met een B&B die ’s avonds table d’hotes verzorgden waar wij dankbaar gebruik van maakten. Eén avond wilde ik graag...
Oesters eten in Yerseke

Zin in oesters

Onlangs reden wij op een mooie dag naar de Oesterij, dat is een kwekerij met restaurant en een winkel waar je oesters en mosselen kunt kopen.Het restaurant zit boven de oesterputten, echt een fantastische plek...

Rillettes poging 1

Er is niets leuker dan in een barretje of restaurant in Frankrijk een potje huisgemaakte rillettes te bestellen met vers knapperig stokbrood erbij (en dan natuurlijk je favoriete wijn erbij drinken). Meestal worden er...

Appeltaart met Calvados

Ik ben gek op appeltaart. Of het nu de typisch Hollandse appeltaart is, de Franse tarte tartin of de dichte Amerikaanse apple pie, ik ben er gek op. Het past ook overal bij en iedereen houdt ervan. Deze appeltaart heb...