Dagje Vlaardingen, Maasland en Maassluis

Ik woon sinds een tijdje buiten Rotterdam, ja inderdaad, ik ben verhuisd naar Vlaardingen. Het is lekker rustig en groen. Het is heerlijk hier, geen scheurende auto’s of stationair draaiende vrachtauto’s meer onder mijn slaapkamerraam. Ik heb na jaren weer één voordeur waar ik meteen in mijn eigen huis sta. Maar ook al woon ik nog steeds vlakbij Rotterdam, het ís natuurlijk geen Rotterdam. Er zijn minder eettentjes en alles is wat meer ingetogen en rustiger. Uiteraard breng ik nog regelmatig een bezoekje aan Rotterdam, maar zoek het maar al te graag bij mij in de buurt.

Het eerste jaar was niet alleen een ontdekkingstocht in de natuur, maar ook op zoek naar fijne adresjes waar ik neer kan ploffen voor een goed glas wijn en heerlijke hapjes. Ik fiets graag de polder in voor lokale verse producten en geniet van het water, de vele vogels en het groen in de Broekpolder en Midden-Delfland. Ik neem je mee langs de restaurants en terrassen waar ik al ben geweest en leuke (wijn)ervaringen heb opgedaan. We gaan een tochtje maken, ga je mee?

Tovino

Ik start in mijn eigen stadje met een kop heerlijke Italiaanse cappuccino bij mijn geliefde Italiaanse delicatessen zaakje Tovino. Of je nu komt voor een zak pasta, verse ham, een stuk Pecorino, chocola of canoli’s, ze hebben het. De eigenaren zijn gedreven, liefdevol over hun producten, wijn en natuurlijk Italië! Er is een wijnhoek met allerlei wijnen, dessertwijn, likeuren en mousserende wijn, ze helpen je graag en weten veel over de wijnen die ze verkopen. De wijnen zijn overigens niet alleen maar Italiaans, maar mocht je iets speciaals willen, laat je dan zeker verrassen. In de zaak en buiten zijn een aantal tafeltjes en naast een drankje kun je ook fijne pannini’s eten die vers klaar worden gemaakt.

Korte Hoogstraat 11A, Vlaardingen

https://www.tovino.nl/

Genoeg energie om aan mijn route te beginnen…

Vlietzicht

We rijden het fietspad langs de vaart, richting Schipluiden. De eerste keer dat we hier kwamen keken we onze ogen uit en eerlijk gezegd doe ik dat nog steeds. Aan het water kijk je uit over de Vlietlanden. Een mooi natuurgebied, met veel water, bloemen, groen, vogels. De bootjes varen voorbij en het water kabbelt lekker terwijl jij in de zon van een heerlijke kop koffie geniet bij restaurant Vlietzicht. Hier vlakbij is een prachtige B&B gevestigd in het Rechthuis van Zouteveen, een plaatje zo aan het water (https://www.benbrechthuis.nl/). De vaart kent een lange en bijzondere geschiedenis en het is een echte aanrader om in dit gebied te gaan wandelen, fietsen of varen. Ook kun je ergens halverwege met het voetveer over en vaart er een ouderwetse pont, de Kwakel.

Vlaardingsekade 60, Schipluiden

https://vlietzicht.com/

We fietsen verder…

Bavette restaurant en farmshop

Voor een goede lunch aan de rand van de Broekpolder ga ik verder richting Maasland. Langs de velden en het water, zie ik een paar ruime weilanden waar prachtige koeien aan het grazen zijn. (Mocht je vertrekken vanaf Vlietzicht, dan kan je hier ook komen via Schipluiden en vanaf Schipluiden rij je door naar Maasland). De koeien in de wei zijn de Hereford en Waygu runderen van Bavette. Als je in Rotterdam woont ben je misschien al bekend met deze naam. Ze maken o.m. geweldige bitterballen met dragon mayonaise en je kunt ze eten in de Foodhallen op de Wilhelminapier. Eenmaal aangekomen bij de prachtige boerderij met terras wordt je vriendelijk ontvangen en schuif je aan voor een heerlijke lunch, diner of zomaar voor de borrel. De eigenaren vinden het belangrijk dat het eten wat ze serveren echt goed is van kwaliteit en mee gaat met de seizoenen. Het ambacht is puur, de wijnen zijn ook nog eens heerlijk. Mocht je er thuis ook van willen genieten, breng dan eens een bezoekje aan de Farmshop van Bavette, met allerlei geweldige vleesproducten (Waygu, bavette, ossenhaas, etc.) en lekkere maaltijden zoals lasagne en deepdish pies. Ook verkopen ze hier een mooi assortiment aan wijnen. De bitterballen kan je meenemen voor thuis, net als een lekkere burger of carpaccio voor in de vriezer.

Kortebuurt 15, Maasland

https://bavette.nl/

Buikje gevuld, we gaan weer verder…

Bistrot Le Marais

We zijn nu in het randje van Maasland, met een volgegeten buikje op weg naar Maassluis, voor een wandeling door het historische stadje of lekker uitwaaien aan de boulevard. Op naar het kleine knusse straatje wat je een beetje aan een steegje in Parijs doet denken misschien (even je fantasie gebruiken) er is in ieder geval een te schattige bistro gevestigd. Met serieuze franse gerechten waar je in Parijs alleen maar over kunt dromen, denk aan pizza met canard, een verrukkelijke octopus salade waar je voor terugkomt, een steak, een oestertje, prachtige wijnen, alleen maar liefde voor het vak. De pizza’s met Franse slag zijn bedacht om te bezorgen, maar zijn een doorslaand succes in de bistro en het leuke vind ik dat ze ook halve pizza’s maken zodat je ook nog van de andere heerlijke gerechtjes kunt proeven en misschien nog een dessert kwijt kunt ook.

Nieuwstraat 18, Maassluis

https://www.bistrotlemarais.com/

Moe maar voldaan…

Hotel Maassluis

Wat is er nog meer te doen in Maassluis? Voor een drankje met uitzicht zou ik je zeker aanraden om naar Hotel Maassluis te gaan. Aan de Waterweg (of is het nou het Scheur?) zit je hier op het mooie terras of lekker binnen in de serre of oranjerie. Besluit je een nachtje te blijven dan kan je de volgende dag weer verder je route vervolgen, want je bent nog lang niet klaar.

Govert van Wijnkade 48, Maaslsuis

https://hotelmaassluis.nl/

We ontwaken en vervolgen onze route weer terug richting Vlaardingen de natuur in…

De Vreemde vogel

Via de Zuidbuurt rijden we door het groen en treffen daar een verrassing in het groen aan. Het is een camping, maar niet zomaar eentje! Ook hier kun je overnachten in 1 van de aparte, soms vreemde maar allemaal erg originele objecten in het groen. Van een levensgroot vogelhuis tot een vliegtuig of een caravan op pootjes, ik noem maar wat.

Het fijne van deze plek is dat ze een waanzinnig knus, groen, groot, gezellig terras hebben, waar je je even helemaal in vakantiesferen bevind. Verschillen in niveau, water, het muntpaadje, je kijkt je ogen uit. Ondertussen worden hier allerlei lekkere hapjes geserveerd, ook vegan, vers en lokaal.

Wel erg handig om te reserveren hier, maar dat kan vrij eenvoudig via de website.

Van Baerlestraat 252 (voor navigatie Vossiusstraat 6), Vlaardingen

https://www.devreemdevogel.nl/

Nog lang niet uitgekeken en uitgegeten, toch?

Gastrobar Van Dalen

Genoeg rondgereden, we komen weer in het centrum van Vlaardingen aan. In een mooi 17de eeuws pand aan de Westhavenkade was het liefde op het eerste gezicht voor dit fijne restaurant  Gastrobar Van Dalen. Shared dining met een diversiteit aan wijnen, gin-tonic’s en lekkere bieren op de kaart. Binnen zitten is gezellig en knus met uitzicht over de haven als je in de erker zit, maar als je wilt kun je ook lekker buiten neerploffen voor een wijntje aan het water. Lieve mensen, betrokken bij de producten die ze serveren, ze weten wat te vertellen over de wijn en ik ben blij met zo’n heerlijke plek in het oude centrum van Vlaardingen.

Westhavenkade 10, Vlaardingen

https://vandalengastrobar.nl/

Tijd voor een snack…

Het hart van Vlaardingen

Dit is een fijn terras waar we regelmatig langs gaan. Hier zitten altijd mensen buiten te genieten, weer of geen weer, welke dag van de week je ook langskomt. Het terras kan grotendeels worden overdekt, dus dat is goed nieuws voor de vele terras-liefhebbers van Nederland.

Je kunt er genieten van een van de goed gevulde planken met vleeswaren, kaasjes en andere hapjes, goed gevuld broodje voor de lunch, lekkere burgers, poké-bowls, geweldige desserts. De wijnkaart is niet erg uitgebreid, maar wel een aantal leuke en lekkere wijnen, lekkere cocktails en biertjes op de kaart. Wat ik al zei: het terras is fijn, het interieur is prachtig en eigentijds, prima plek in het midden van Vlaardingen. Heb je zin in een snack: sla vooral de Guilty pleasure niet over!

Hoogstraat 169, Vlaardingen

https://www.hethartvan.nl/

Dan naar het Scheur…

Delta Hotel

We sluiten de dag af in het Delta Hotel. Je kunt er overnachten aan het water, dat hier het Scheur heet, nee geen nieuwe Maas of Waterweg, maar het Scheur, daar zijn diverse discussies over gaande en het schijnt zelfs fout op de kaart te worden aangeduid. Maar goed, een nachtje aan het water of gewoon een heerlijk glas champagne aan het water, terwijl de vracht- en binnenvaartschepen aan je voorbij trekken. Je kunt prima eten bij restaurant Nautique met watergekoelde wijnkelder. Ze werken met lokale- en seizoensproducten en de wijnkaart is zeker niet onaardig. Het hotel is echt op het water gebouwd en het terras is dus ook aan/op het water. Er is altijd wat te zien, ook binnen kun je goed van het uitzicht genieten, met de grote ramen ben je van uitzicht verzekerd.

Maasboulevard 15, Vlaardingen

https://www.deltahotel.nl/

De uitsmijter…

NWT (Nieuwe Watertoren)

Ben je nog niet uitgekeken in Vlaardingen? Bezoek ook eens het mooie Oranjepark en Park ’t Hof. Tussen het prachtige groen, mooie oude bomen, vijvers en kwetterende vogels. In het park is een speeltuin en een ouderwets pannenkoekenhuis en een schattig dierenweitje gerund door de bewoners. Aan de rand van het park staat ook een watertoren die sinds een tijdje weer in gebruik is genomen, de ruimtes kunnen worden gehuurd en een leuk stel uit de buurt runt het restaurant. Het is een waar park-café met mooi terras. Heerlijke tosti’s, een lekkere salade, een vegan kroket, een goed glas wijn, you name it!

Van Linden van den Heuvellweg 2, Vlaardingen

https://www.nwt.today/

Ik denk dat je aan 1 dag niet genoeg hebt en zodoende weer terug wilt komen voor een dagje buiten de stad! Dit zijn allemaal gewilde en prachtige plekjes, je doet er goed aan om de openingstijden te checken en eventueel te reserveren voordat je erheen gaat. Én uiteraard zijn er meer leuke adresjes en komen er ook hier en daar leuke tentjes bij, hou daarom deze pagina in de gaten voor updates!

wijn drinken in wijnstad en eetstad BoredeauxWil je niks missen van Lotte weet Wijn, volg mij dan op Instagram en schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief met de laatste verhalen, recepten en wijntips.