In de ban van grüner veltliner
Lange tijd heb ik ‘m links laten liggen: de grüner veltliner. De Oostenrijkse trots, de frisse sprankelende wijn, soms rijk en fruitig. Gastronomisch goed inzetbaar. Er is eigenlijk geen reden om deze wijn niet te drinken. Misschien had ik het te druk om andere wijnen te ontdekken en kon ik het peperige accent aan de grüner niet altijd waarderen. De afgelopen tijd heb ik heb een hernieuwde kennismaking gehad met deze wijn. Dat kwam op drie momenten:
Asperges met vrienden
In het voorjaar aten wij bij vrienden asperges met ham en ei, je kent het wel, de klassieke wijze van bereiding. Onze vrienden hadden zich laten adviseren bij de wijnhandel en daar kwam een heerlijke, sprankelende, fruitige grüner veltliner uit. De enorme schaal met het witte goud ging leeg en de 2 flessen grüner ook, onvergetelijk en suf dat ik ben vergeten te vragen welke wijn dit was!
Herfstproeverij
In de herfst vond een grote proeverij bij Wijnkoperij Okhuysen plaats: proeven tussen de stellingen. Diverse wijnboeren waren vertegenwoordigd en een keur aan wijnen uit het assortiment van Okhuysen stonden op de proeftafel. Wat ons opviel was het grote aanbod van Oostenrijkse wijnen. Het werd grüner veltliner en af en toe een riesling tussendoor. Een vriendelijke Oostenrijkse meneer liet ons alle wijnen proeven van Weingut Stadt Krems. Van instapwijn van Lössterrassen tot hun beste 1ste Lage (Premier Cru) wijn van Ried (wijngaard) Wachtberg. De stijlen lopen uiteen van rijk en vol tot fris en fruitig, heerlijk! Weingut Stadt Krems ligt in de deelstaat Niederösterreich en is het oudste wijndomein in Oostenrijk.
Meer proeven…
Het derde moment dat ik zeker wist om verder op onderzoek uit te gaan was een volgende proeverij bij wijnhandel Henri Bloem in Rotterdam. Over smaak valt niet te twisten, daarom is het ook goed om te leren over wat anderen lekker vinden. Ik bezocht de proeverij met mijn zusje en we proefden van alles en dachten aan de wijnen voor bij ons kerstdiner. De gruner ging het worden, nee geen rijke volle chardonnay of andere ingewikkelde houtgelagerde wijn, maar deze knetterfrisse en fruitige wijn van Weingut Prechtl uit Weinviertel had haar voorkeur en ik was blij verrast over deze wijn.
Afblijven!
De wijnen voor de kerst staan klaar, daar blijf ik nog even vanaf. Op naar Gall & Gall om een mooie fles van Domäne Wachau te scoren om de tijd tot kerst door te komen. De proefnotitie tref je hier.
Gruner veltliner, groovy, of lekker afgekort: gruner combineert uitstekend met Aziatisch eten zoals sushi, dim sum en gyoza, maar ook noedels, zoetzure gerechten, etc. en zoals al eerder aan bod gekomen is dit een fijne wijn bij witte en groene asperges en kan het bittertje in de wijn uitstekend witlof aan.
Wat je nog moet weten over grüner veltliner:
In de Wereld is ruim 20.000 hectare aan grüner veltliner aangeplant waarvan ruim 3 kwart in Oostenrijk. Andere landen waar deze druif ook wordt verbouwd en wijn van wordt gemaakt zijn onder meer Slowakije, Tsjechië en Hongarije, in deze landen heet ‘tie anders. Maar we kunnen wel stellen dat grüner veltliner het paradepaardje Oostenrijk is op het gebied van wijn. Oostenrijk heeft heeft bovendien nog eens de naam om kwalitatief heel goede wijnen te produceren.
Typische grüner veltliner aroma’s en smaken: perzik en grapefruit en met een snufje witte peper.
Ja, dat laatste lees je goed!