Wijnboeken voor de beginnende wijnliefhebber
Nicolaas Klei brengt een nieuw boek uit over wijn: Wijnwijs van A tot Z…. that brings back memories! Nu ben ik Vinoloog en heb dus al wat wijnlessen achter de rug. Maar mijn nieuwsgierigheid naar wijn werd ooit getriggerd door een wijnboekje. Ben je beginnend wijnliefhebber en wil je lezen over wijn? Dit zijn de boeken die mijn passie aanwakkerden. Ik zeg niet dat dit dé boeken zijn, maar ze zijn leuk geschreven, informatief en laagdrempelig. Met wat meer kennis over je favoriete drankje drinkt het ineens een stuk beter!
(Ik weet niet meer of het Nicolaas of Ilja was die mij als eerste iets over wijn leerde. Het zal erom spannen. Maar deze twee mannen hebben beide geen flauw benul van de rol die ze hebben gespeeld in mijn wijnleven 😉.)
Wijnwijs van A tot Z van Nicolaas Klei
Het boek van Wijnwijs van A tot Z van Nicolaas Klei leende ik destijds in de bibliotheek. Nu is er een nieuwe actuele druk uit en is het eindelijk in mijn bezit. Het is namelijk een heel nuttig en handig boek om bij je te hebben. Nicolaas Klei is de koning van de omfietswijnen. Letterlijk, want hij heeft geen rijbewijs. Misschien ook wel zo handig als je beroep voornamelijk bestaat uit wijnproeven.
Ik ben gek op Nicolaas Klei, waar ik altijd dacht dat wijn alleen weggelegd was voor de happy few en iets is waar je echt wel een beetje verstand van moet hebben, nam Nicolaas die onzekerheid bij mij weg. Hij neemt de onzin weg en maakt wijn behapbaar en begrijpbaar.
Wijnsurvivalgids van Ilja Gort
Ilja is een productieve man, hij is schrijver van wijnboeken (romans, non-fictie), hij maakt tv-programma’s over wijn en laten we niet vergeten dat hij ook een wijnchateau in Frankrijk heeft waar jaarlijks een aanzienlijke hoeveelheid flessen La Tulipe en Slurp vandaan komen.
Het boek (de nieuwe) Wijnsurvivalgids van Ilja Gort kocht ik destijds bij de boekhandel in Rotterdam voor slechts EUR 10,00. Voor dat geld kan je al deze wijnkennis niet laten liggen, toch? Het boek neemt je mee langs onderwerpen als wijnsoorten, hoe wijn gemaakt wordt en vooral wijn uitkiezen, of je nu in de supermarkt voor de wijnmuur staat of in een restaurant zit met een wijnkaart voor je neus. Wat wel, wat niet, wat waarbij. Een kater of niet, etiketten en druivenrassen afgewisseld met leuke anekdotes en wijnverhalen. Ik ben overigens niet met alles eens wat Ilja schrijft (muscadet en beaujolais laat ik bijvoorbeeld niet links liggen).
Sidenote: Ilja Gort heeft zijn grote wijnmerken La Tulipe en Slurp verkocht en gaat nu verder met zijn zoon. Ze maken wat meer kleinschalige en biologische wijn onder de naam Gort&Gort.
Winefolly van Madeline Puckette en Justin Hammack
Een stapje verder, wat leren over druivenrassen, wijnstijlen en wijnlanden. Maar ook alle aspecten die komen kijken bij het proeven van wijn. Ik heb de eerste versie van het boek Winefolly (er is inmiddels ook Winefolly Masterclass) en wat is dit boek compleet. Je kunt het als een soort naslagwerk zien wanneer je een SDEN cursus volgt, maar ook zonder cursus is dit een razend interessant boek. Je kunt er namelijk zelf mee aan de slag gaan om jezelf wat meer kennis te gunnen over wijn. Bijvoorbeeld: Proef minimaal 34 van de 55 wijnen uit het boek en maak er proefnotities van, kijk ook naar de herkomst van de wijn en kies wijn uit zoveel mogelijk verschillende landen. Per druivenras of in sommige gevallen wijnstijl (bijvoorbeeld een blend) is een mooie kaart gemaakt waarbij de dominante aroma’s zijn beschreven, waar de druif het meeste is aangeplant en de voorkomende stijlen van de wijn. Met een klein beetje achtergrond informatie, soms wijn en spijs tips en het profiel van de wijn is het feest om de cépage van de wijn die je nu drinkt op te zoeken.
Veel lees- en drinkplezier!
Meer artikelen

Bergerac, (wijn)vakantie paradijs

Château Feely, biodynamisch wijnparadijs

Kerstmenu 2022: Lotte’s favorites

Cadeautip voor de culinaire wijnliefhebber

Cadeau idee: gepersonaliseerde wijnglazen met een mooie fles wijn

Cassis: wijnstreek met zon, zee en rosé

Roussillon, zoete wijn en grenache

Minervois, wijnstreek in de Languedoc

Denemarken, koel wijnland

Zuidelijke Rhône, Gobelet en garrigue

Wijnreis naar Zuid-Frankrijk

Tussen Loire en steen

Gek op wijn in Zeist

Wat is Cava?

Wijnboeken voor de beginnende wijnliefhebber

Welke wijn bij het kerstdiner

In de ban van grüner veltliner

Dagje Vlaardingen, Maasland en Maassluis

Wijn en primeur, oui oui!

Bordeaux in een paar stappen

10 feiten over Veuve Clicquot Champagne

10 fijne wijnen van Gall & Gall

Goede voornemens, goede wijn

Pizza night met Italiaanse wijn

Op zoek naar een goeie Beaujolais?

Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert

Amarone wijn drinken met kerst?

Wijnklimaatkast is leven

Drie zomerse salades trés Français

3 geweldige zomer bubbels

Stylish syrah

10 Riesling-dingen

Wrap met de Franse slag

La Maison Mumm expérience

Mijn kerstgedachte, Vin doux naturel

Wijn uit het Zuid-Westen van Frankrijk

Brie à la châtaigne

Pain perdu

Pudding au pain

Salade Ardéchoise

Tarte aux champignons et châtaignes

Kastanje feest in de herfst

Bruisend bezoek aan Gratien & Meyer

Champagne proeven in Hautvillers

Rosé van cabernet franc

Poulet au romarin

Cherish the cherries

Doe meer met Calvados

Wijnstad (en eetstad) Bordeaux

Beurre, beurre, beurre

Gosset, een fruitige en gistige belevenis

Give (good) rosé a chance

Klassieke Madeleines

Waris-Larmandier – Champagne

De koning te rijk in Château Monbazillac

Placomusophilie… quoi?

Champagne in Joseph Bar à Manger

Een bloemige en fruitige ode aan gewurztraminer

Langlois – Crémant de Loire

Pannenkoek op z’n Bretons

Zin in oesters

Rillettes poging 1
