Wat is Cava?
Wat is Cava eigenlijk? Cava wordt wel eens gelijk geschaard met Prosecco, maar dat is niet juist. Spaanse champagne? Klopt ook niet ๐. Het is inderdaad mousserende wijn, gemaakt op de traditionele wijze en Cava komt uit Spanje. Maar Cava is een categorie op zich en is anders dan prosecco en champagne, ik vertel je hieronder waarom dat is.
Gebied
Inkoppertje, maar Champagne mag alleen uit de Champagnestreek in Frankrijk komen. Prosecco komt uit het Veneto in Italiรซ. Cava komt uit Penedรจs in Spanje is, al mag het ook buiten dit gebied gemaakt worden onder de naam Cava. In tegenstelling tot de rest van Spanje is DO Cava een classificatie voor een wijnsoort en niet voor een gebied.
Naast de manier waarop de wijn wordt gemaakt en de andere druivenrassen is het klimaat in het noord-Oosten van Spanje anders dan in de Prosecco streek en in Champagne.
Druiven
Voor Cava worden andere druiven gebruikt dan voor Prosecco en Champagne. Een klassieke blend voor de wijn waar Cava van wordt gemaakt bestaat uit de druivenrassen: xarel-lo, macabeo, parellada. Ook chardonnay en pinot noir komen voor, maar het aandeel is heel klein. Champagne wordt gemaakt van chardonnay, pinot noir en/of pinot meunier. Voor Prosecco wordt de glera druif gebruikt.
Productie
Ik schreef al dat Cava op de traditionele wijze wordt gemaakt. Dat is op dezelfde manier als Champagne, maar niet hetzelfde als voor Prosecco. Kortweg krijgen zowel Champagne als Cava een tweede gisting op de fles. Dan ontstaan er bubbeltjes in de wijn en wordt de wijn mousserend. Prosecco wordt gemaakt op de methode charmat. De 2de gisting vindt plaats in een tank. De traditionele methode geeft de meeste druk en zorgt voor een goed geรฏntegreerde mousse.
De minimale rijping voor champagne is 15 maanden. Prosecco blijft ongeveer 4 weken in de tank zitten. Standaard Cava heeft een minimale rijping van 9 maanden, dan mag men DO Cava op de fles zetten. Staat er Reserva op het etiket heeft de wijn een minimale rijping van 15 maanden gehad. En Gran Reserva heeft een rijping 30 maanden en het oogstjaar wordt op het etiket vermeld.
Voor een heel speciaal moment
Net als in andere gebieden zijn er in Cava-land ook goedkope, eenvoudige tot heel bijzondere en complexe wijnen te vinden. Een heel bijzondere Cava is Kripta van wijnhuis Agusti Torello Mata.
Kripta is Cava gemaakt van wijn van druiven uit 1 oogstjaar. De wijn ligt minimaal 5 jaar op de eigen lie te rijpen en wordt pas bij de bestelling gedegorgeerd. De datum van degorgement staat ook op de fles. Je krijgt een klein certificaat bij met info over de wijn, de data van oogst en degorgement, maar ook hoeveel flessen er zijn gemaakt in dat oogstjaar. Een prachtige wijn, verfijnd, zachte mousse en in een keer op te drinken in verband met de bijzondere vorm van de fles die niet rechtop kan staan door de bijzondere vorm van de fles.ย
Vergelijkbaar met een bijzondere champagne, het Spaanse antwoord op Champagneโฆ hoewel, ze doen in Spanje zo erg hun best op deze bijzondere wijn, laten we ze niet meer vergelijken?!
Viva La Cava!