Tussen Loire en steen
We gaan een reisje langs de Loire maken en komen uit in Zuid-Afrika. Wat deze wijngebieden met elkaar te maken hebben? Ze maken beide mooie wijnen van de prachtige druif chenin blanc.
Oorsprong
Chenin blanc komt van oorsprong voor in de Loire. Al lang geleden is deze druif daar gesignaleerd en geeft daar topwijnen. Helaas is de aanplant minder geworden in de loop der jaren (vraag/aanbod) en de wijnen van de beste Loire-appellations kunnen een beetje aan de prijs zijn. Wijn van chenin blanc is heerlijk al is het een druif die je soms een beetje moet leren waarderen. Gelukkig is chenin mijn vriend en zijn er veel stijlen, smaken en voor elk budget wel wat te vinden.
Kenmerken
Kenmerken van jonge eenvoudige chenin blanc zijn wijnen met hoge zuren, aroma’s van appel en peer. De wat meer complexere wijnen hebben aroma’s van bijenwas en kweepeer. Deze kunnen goed ouderen. In de Loire worden allerlei stijlen gemaakt van deze wijn: droog, mousserend, halfdroge en zoete wijnen. Bekende wijngebieden in de Loire zijn Vouvray, Anjou, Saumur, Savennières en Montlouis-sur-Loire. Wil je een droge Loire chenin blanc, kijk dan of er sec op het etiket staat.
Hoewel chenin ook buiten de Loire wordt aangeplant, is het voor veel gebieden in Frankrijk niet de ‘hoofd-druif’, maar wordt deze meestal gebruikt in een blend. Buiten Frankrijk komt dit druivenras onder meer ook voor in Argentinië en de Verenigde Staten. Maar Zuid-Afrika gaat echt aan kop als het om deze eeuwen-oude wijnstok gaat. Het is de meest aangeplante witte druif in Zuid-Afrika en vormt samen met pinotage de specialiteit van het land.
Van oude naar nieuwe wereld
Zoals de meeste druivenrassen kennen deze hun oorsprong in Europa, de zogenaamde oude Wereld (voor wijnen). Chenin blanc in Zuid-Afrika is ooit meegenomen uit Europa naar Frankrijk. Daar werd de druif ook wel steen of steendruif genoemd. Steen is een natuurlijke mutatie van de chenin blanc uit Frankrijk. Door verschil in bodem en klimaat van de Loire en Zuid-Afrika verschillen de wijnen ook van elkaar. Deze wijnen uit Zuid-Afrika zijn wat rijker en ronder qua stijl. Aroma’s van abrikoos en honingmeloen en nog veel meer. Soms krijgt een wijn houtrijping dan wordt de wijn nog voller.
Eenmaal kennisgemaakt in de Loire met deze wijn laat deze mij niet meer los. Mooie wijnen uit gebieden zoals Vouvray (bijv. Domaine Huet), Savennières (bijv. Eric Morgat) en Montlouis-sur-Loire (bijv. Domaine de la Taille aux Loups) zijn geweldig. Ik heb mij ook gestort op de wijnen van chenin blanc uit Zuid-Afrika en deze vallen goed in de smaak. Neem nou Steen op hout van Mulderbosch, een heerlijk fruitige chenin blanc 10% heeft 6 maanden houtrijping gehad waardoor de wijn lekker vol is en vanille aroma’s heeft. Voor EUR 10,— echt de moeite waard om kennis te maken met deze bijzondere druif.
Geen kwaliteitsgarantie
Ik wil nog wel het volgende aantekenen over chenin… er is veel kwaliteitsverschil in wijnen van chenin blanc. Het is een druif die hoge opbrengsten kan hebben en dus ook grote hoeveelheden wijn kan produceren, wat de kwaliteit niet altijd ten goede komt. Doe eerst je onderzoek of raadpleeg af en toe deze website, als ik weer een mooi pareltje heb gevonden zal ik er een proefnotitie over plaatsen 😀
Mulderbosch Steen op hout is verkrijgbaar bij Gall en Gall.
De Haute-Lieu van Domaine Huet is zelf meegenomen uit Frankrijk, maar is in Nederland bij verschillende wijnspeciaalzaken en webshops te verkrijgen.
Meer artikelen

‘I hate chardonnay, but I love Chablis’

Bezoek aan Fiefs Vendéens

Ribera del Duero op de proeftafel: proeverij op 13 oktober

Asperges en pinot blanc, een mooi paar

Bergerac, (wijn)vakantie paradijs

Château Feely, biodynamisch wijnparadijs

Kerstmenu 2022: Lotte’s favorites

Cadeautip voor de culinaire wijnliefhebber

Cadeau idee: gepersonaliseerde wijnglazen met een mooie fles wijn

Cassis: wijnstreek met zon, zee en rosé

Roussillon, zoete wijn en grenache

Minervois, wijnstreek in de Languedoc

Denemarken, koel wijnland

Zuidelijke Rhône, Gobelet en garrigue

Wijnreis naar Zuid-Frankrijk

Tussen Loire en steen

Gek op wijn in Zeist

Wat is Cava?

Wijnboeken voor de beginnende wijnliefhebber

Welke wijn bij het kerstdiner

In de ban van grüner veltliner

Dagje Vlaardingen, Maasland en Maassluis

Wijn en primeur, oui oui!

Bordeaux in een paar stappen

10 feiten over Veuve Clicquot Champagne

10 fijne wijnen van Gall & Gall

Goede voornemens, goede wijn

Pizza night met Italiaanse wijn

Op zoek naar een goeie Beaujolais?

Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert

Amarone wijn drinken met kerst?

Wijnklimaatkast is leven

Drie zomerse salades trés Français

3 geweldige zomer bubbels

Stylish syrah

10 Riesling-dingen

Wrap met de Franse slag

La Maison Mumm expérience

Mijn kerstgedachte, Vin doux naturel

Wijn uit het Zuid-Westen van Frankrijk

Brie à la châtaigne

Pain perdu

Pudding au pain

Salade Ardéchoise

Tarte aux champignons et châtaignes

Kastanje feest in de herfst

Bruisend bezoek aan Gratien & Meyer

Champagne proeven in Hautvillers

Rosé van cabernet franc

Poulet au romarin

Cherish the cherries

Doe meer met Calvados

Wijnstad (en eetstad) Bordeaux

Beurre, beurre, beurre

Gosset, een fruitige en gistige belevenis

Give (good) rosé a chance

Klassieke Madeleines

Waris-Larmandier – Champagne

De koning te rijk in Château Monbazillac

Placomusophilie… quoi?

Een bloemige en fruitige ode aan gewurztraminer

Langlois – Crémant de Loire

Pannenkoek op z’n Bretons

Zin in oesters

Rillettes poging 1
