Minervois, wijnstreek in de Languedoc
Dit blog is onderdeel van: Wijnreis naar Zuid-Frankrijk
Na een paar heerlijke dagen in de Zuidelijke Rhône reden we nog verder door naar het zuiden van Frankrijk naar een andere bekende wijnstreek: de Languedoc. Even een korte stop in Carcassonne, om de versterkte middeleeuwse binnenstad, La Cité de Carcassonne te bezoeken, kwamen we aan bij Château de Paraza. Dit kasteel is ooit gebouwd voor Pierre-Paul Riquet, de ingenieur die jaren aan het Canal du Midi heeft gewerkt. Het ligt dan ook pal aan het kanaal. Je stapt rechtstreeks de geschiedenis binnen.
Canal du Midi
Al jaren droomde ik van Canal di Midi. Het 250 kilometer lange kanaal dat vanaf Toulouse Canal de Garonne verbind met de Middellandse zee waardoor als het ware de Atlantische oceaan met de Middellandse zee is verbonden. Het kanaal is in de 17de eeuw aangelegd en heeft talloze sluizen om het hoogte verschil te overbruggen. Vooral de 9 sluizen bij Fonseranes zijn erg indrukwekkend. Het kanaal staat op de Werelderfgoed-lijst van Unesco.
Château De Paraza
Château De Paraza is in veel opzichten een droom: de immense kamers die met gevoel voor stijl, luxe en oog op hoe het vroeger was zijn ingericht. Zelfs naar de kleur van de verf is onderzoek gedaan hoe deze vroeger moest zijn geweest, werkelijk aan elk detail gedacht. Alles is ingericht op comfort, zo zijn er in het kasteel voldoende hapjes, frisdranken en wijn van het huis aanwezig. Je kunt aan het zwembad relaxen, wat lezen in een van de bijzondere kamers of een spelletje doen.
De familie Danglas die het château runt heeft naast het kasteel met B&B ook wijngaarden en een wijnmakerij. We waren van harte uitgenodigd voor een wijnproeverij. Via een klein deurtje in de achtertuin kwamen we in de wijnmakerij terecht, in deze prachtige tuin worden ook feesten en trouwerijen gevierd. De oude schuur met hoge plafonds, houten dakspanten en stenen muren is in oude staat teruggebracht met een moderne touch. In de wijnmakerij staan RVS vaten en vaten van cement opgesteld. Loop je door dan kom je bij de proefruimte terecht temidden van de immense hal met een doorkijkje door de openslaande deuren naar de olijf- en pijnbomen.
Bijna elke wijn van de uitgebreide range is aan bod gekomen, lekker om alvast te oriënteren wat je tijdens het diner gaat drinken. Achter de wijnmakerij is het restaurant waar elke avond met liefde wordt gekookt door een chefkok met Engelse roots. Met een heerlijk glas koele witte wijn in de olijfgaard kunnen de avonden niet lang genoeg duren.
Een rode wijn die mij echt is bijgebleven heet Oh La La, een volle ronde blend met syrah, marselan, merlot en cabernet franc. Gelukkig ook in Nederland te krijgen.
https://www.chateau-de-paraza.com/
Het wijngebied
De Languedoc staat ook wel bekend als het enorme, soms wat anoniem wijngebied. Echter, zoom je er wat verder op in dan ontdek je dat er veel kleine deelgebieden zijn met een eigen karakter en wijnstijlen.
In wijngebied Minervois lijken de aanplant van de wijnranken en de wijnen enigszins op wijnen uit het zuidelijke Rhône gebied, maar er zijn verschillen. Dat komt voornamelijk door gebruik van en samenstelling voor de blends van de rode wijnen en uiteraard is het klimaat ook anders: er is meer zon en het is gemiddeld warmer en droger dan in de Rhône. Ook zijn er verschillen in de bodem.
De wijn wordt over het algemeen jong gedronken en er wordt voorzichtig met hout-rijping omgegaan. Dat wil zeggen dat veel van de wijnen op RVS tanks worden vergist en het gebruik van houten vaten zeer selectief wordt ingezet. De stijl is vooral erg fruitig, maar hoog in de alcohol, dat komt door het warme weer en de vele zonuren. Wijnen met een alcohol percentage van 14,5% zijn niet ongebruikelijk.
De aanplant is zeer divers, de nadruk ligt op syrah, grenache, mourvèdre, maar ook marselan, carignan, cinsault, merlot en cabernet. Veel rood, maar ook wit en rosé. Voor wit zie je chardonnay, vermentino en verrassend ook gewurztraminer. Rosé kan gemaakt worden van grenache, syrah, mourvèdre, cinsault, zowel blends als mono-cepages.
Er wordt veel biologisch gewerkt, dit is een manier om zich te onderscheiden van de grote bekende gebieden. Tijdens mijn opleiding aan de vinologen opleiding heb ik geleerd dat de druif carignan (ook wel het werkpaard) steeds minder een belangrijke rol zal gaan spelen in dit gebied omdat het kwalitatief minder goede wijnen zou geven. Ik leerde tijdens mijn bezoeken aan wijnmakers dat carignan nog steeds een belangrijke rol in de blends speelt en zij zeker niet zonder kunnen, toch interessant. Wat ik ook een interessante wijn vind is marselan. Ik had het in Nederland nog niet eerder geproefd, maar in de Minervois wordt deze veel aangeplant en is het een goede druif voor een mooie volle blend. Het geeft mooie volle wijnen met tonen van koffie, rijp fruit en cacao.
Minerve, toevluchtsoord voor de Katharen
Er is meer dan alleen wijn natuurlijk, we kregen als tip om het middeleeuwse plaatsje Minerve te bezoeken. Deze gemeente staat op de lijst van Les Plus Beaux Villages de France. Het is een oude Katharenvesting, hoog liggend op een rotsige uitloper. Het is gevormd door 2 rivieren die de rotsen hebben uitgesleten. Je kunt er dan ook niet komen met de auto, gelukkig zijn er vlakbij goede en ruime parkeerplaatsen en je loopt er makkelijk naartoe. Echt de moeite waard.
Na een paar heerlijke dagen pakken we de auto weer in en vertrekken we om nog verder richting het zuiden van Frankrijk te rijden.
Au revoir!