Roussillon, zoete wijn en grenache
Dit blog is onderdeel van: Wijnreis naar Zuid-Frankrijk
Gaat je reis naar het diepe zuiden van Frankrijk richting de Spaanse grens dan is de omgeving anders dan de rest van Frankrijk: droogte, rode aarde, Agave-planten langs de weg, Pyreneeën, pijnbomen. Het was Spaanser dan ik had gedacht, Roussillon wordt ook wel eens Frans-Catalonië genoemd. Die gelijkenis met Spanje vindt je ook terug in de stijl van de wijnen, veel rode wijnen, volle warme blends met grenache en carignan, druiven die het erg goed doen hoe zuidelijker je komt. Het is ook de streek van de zoete wijnen die alleen maar mooier worden met de jaren. We waren een paar dagen in het wijngebied Roussillon. Ik denk dat de meeste wel gehoord hebben van het wijngebied Languedoc-Roussillon, maar hoe zit het dan eigenlijk?
De Languedoc is een vrij grote wijnstreek dat zich uitstrekt van Carcassonne tot Narbonne en helemaal tot Nîmes. Er aan vast ligt de oude provincie Roussillon, het gebied waar het departement Pyrénées-Orientales begint tot aan de Spaanse grens.
We verbleven een paar dagen in Rivesaltes, de naamgever aan het wijngebied van zoete Vin Doux Naturel wijnen. De eerste avond aten wij bij onze B&B en werd het diner begeleid met een keur aan zoete wijnen van de streek. Dat komt misschien een beetje vreemd over en ik keek er eerlijk gezegd zelf ook wel even van op. Het werd echter een gezellige avond met kleine gerechtjes die goed gecombineerd waren met de wijnen, een leuke kennismaking met de wijnen van deze regio.
De zoete wijnen worden van de muscat druif (witte Rivesaltes) en van grenache noir & grenache blanc gemaakt (bijv. Maury en Banyuls, Rivesaltes Grenat, Ambre) en worden versterkt met wijnalcohol zodat de gisting stopt en de suikers behouden blijven. Het alcoholpercentage is een stuk lager dan Port omdat bij Vin Doux Naturel het natuurlijke alcoholpercentage wordt gehaald.
Oud smal straatje in Rivesaltes.
Meer dan 30 jaar oude wijn bij Casez
Het stadje Rivesaltes is erg oud, soms wel charmant, maar het mist een bruisend centrum, er zijn hier en daar wat kleinere pleintjes. De huizen zijn zeer naar binnen gekeerd met alle luiken en tralies, dat is kenmerkend voor deze streek, men probeert een mogelijke indringer en de warmte buiten te houden. Rivesaltes als stadje was voor mij niet direct voor herhaling vatbaar al er zijn zeker wel leuke restaurantjes en een paar wijnhuizen te vinden en daar kwamen we ten slotte voor. Per toeval liepen wij tegen het wijnhuis Casez aan. Bij deze wijnmakerij is een prachtige winkel en een restaurant waar je kunt lunchen en dineren. We hebben er heerlijk gegeten en je kunt er zo’n beetje alle wijnen van het huis per glas bestellen. Buiten staan de houten vaten waar de zoete wijn Vin Doux Naturel Ambre jaren in doorbrengt.
Ik kon het uiteraard niet laten om van deze oude wijn een glaasje met uit het jaar 1978 (Cuvée Aimé Cazes van grenache noir & grenache blanc) te bestellen bij het dessert. Zelden heb ik zo’n mooie zoete versterkte wijn geproefd. Het heeft aroma’s van noten, hout, toast, zeer complexe en een heel zachte wijn, wat een ervaring. “Comme un vieux cognac madame …“
(zoals een oude cognac ☺️)
Naast de rode en zoete wijnen zijn er ook heerlijke fruitige en verfrissende witte wijnen in deze warme streek. Witte wijnen van bijvoorbeeld viognier, muscat, macabeu en vermentino (fruitige stijl) maar vooral interessant zijn de wijnen van grenache blanc en grenache gris voor een meer minerale stijl. De laatste zijn de wijnen onder appellation AOC Collioure, je proeft bijna de invloed van de middellandse zee. Deze wijn zal je in Nederland misschien niet zo snel tegenkomen daarom is het extra leuk om dit te ontdekken in deze omgeving.
https://www.cazes-rivesaltes.com/en/
Wijnhuis Cazes in Rivesaltes.
Over argilo calcaire bij Boudau
Een ander wijnhuis dat midden in het stadje Rivesaltes is gevestigd is Domaine Boudau. Daar proefden we vooral de rode wijnen en leerden we over argilo calcaire bodem in deze regio, ook wel kalkrijke klei. Het zorgt voor een goede waterhuishouding en mineraliteit in de bodem, samen met het klimaat (warmte en wind) komen onder meer syrah en grenache goed tot hun recht. Dit is wat men in Frankrijk bedoeld met terroir: het samenspel van een goede bodem, ligging van de wijngaard, het klimaat en de zorgvuldig geselecteerde aangeplante druivenstokken.
https://www.domaineboudau.fr/en/
Kenmerkende bodem in een wijngaard in de Roussillon.
Moderne wijnhuis met dramatische vergezichten bij Sol Payré
Op een prachtige dag bezochten we wijngaard Sol Payré, aanrader voor de wijnen maar ook het waanzinnige uitzicht. De weg ernaar toe is alsof je de middle of no-where in rijdt, maar eenmaal op plaats van bestemming kom je uit bij een prachtige en moderne wijnmakerij.
Er is een mooi proeflokaal waar je ook een kop koffie kunt drinken en wat kunt eten. Het terras geeft uitzicht op de wijngaarden waar mourvèdre is aangeplant. De wijngaarden liggen aan de voet van de Pyreneeën en daarachter ligt Spanje. Ik koos uit voor thuis een Rivesaltes Hors d’Age (een amberkleurige zoete wijn met notige aroma’s) en een frisse en fruitige blend van muscat d’Alexandrie en macabeu uit de betaalbare Sacré Numéro lijn.
https://www.domaine-sol-payre.com/
Koffie met uitzicht bij Sol Payré.
Wijnhuis Sol Payré.
Uitzicht op wijngaard en Pyreneeën bij wijnhuis Sol Payré.
Fijne wijnen bij L’Esparrou
Om het bezoek af te sluiten en de auto nog verder af te vullen met wijn bezoeken we op de laatste dag het wijngoed L’Esparrou. Ook weer zo’n verrassing: gastvrij en leuk opgezet.
Buiten is een groot terras waar je een wijntje kan drinken. Het proeflokaal en de directe omgeving heeft iets weg van een boerderij. De wijnen zijn fris en betaalbaar en voor ieder wat wils.
Wijnhuis L’Esparrou.
De hoofdrol voor grenache
Wat mij bij is gebleven van het bezoek aan deze regio is de diversiteit aan wijnstijlen en de mooie en moderne wijnhuizen. Grenache noir en ook grenache blanc zijn hier zeer belangrijk voor alle wijnstijlen. De rode droge wijn maar vooral de zoete wijnen spelen een grote rol in deze streek. Het ambacht van het maken van deze zoete wijnen is een beetje aan het verdwijnen. De vraag naar de zoete wijnen neemt af en dat gecombineerd met het werk en de tijd die gaat zitten in het maken van deze wijnen en de jarenlange rijping vraag je je af dat ze het nog voor de relatief lage prijzen kunnen verkopen.
Als laatste…
Ben je in deze omgeving bezoek dan zeker de historische stad Perpignan, een waanzinnig mooie en oude stad met veel winkels en terrassen. De Catalaanse invloeden zijn nog altijd goed merkbaar.
Naar de gelijknamige AOC is ook het prachtige maar ook zeer toeristische Collioure leuk om te bezoeken. Het is net als Perpignan een stad die eeuwen geleden tot het Koninkrijk Mallorca behoorde. Al deze machtswisselingen hebben hun sporen achtergelaten. Prachtige vesting, oude forten en ligt bovendien aan de Middellandse zee. Dit stukje kust wordt Côte Vermeille genoemd.
Collioure & Perpignan.