Kerstmenu 2022: Lotte’s favorites
We hebben ruim 100 kookboeken thuis maar toch eten we elke avond sperziebonen 😀. Is geen uitspraak van mij, maar dat zou het wel kunnen zijn. Voor een beetje afwisseling probeer ik regelmatig volgens een recept te koken uit een van mijn kookboeken. Dat is meestal op zondag, zodat ik de zaterdag ervoor de markt en diverse winkels af kan struinen voor alle ingrediënten. Lang in de keuken voor een heerlijke maaltijd. Ik kijk er dan ook naar uit om tijdens de feestdagen mijn favorieten te maken.
Uitgebreid koken en de tijd nemen is echter tijdens de feestdagen lastig. En er is ook oneindig veel keuze in gerechten en mogelijkheden. Dit is een vrij eenvoudig te bereiden feestmaal. Ik heb gezocht naar klassieke Franse gerechten en deze gecombineerd met – uiteraard – franse wijnen.
Voorgerecht – Coquilles met sinaasappelsaus met walnotenolie en venkel-sinaasappel salade
Het recept voor de coquilles met sinaasappeldressing kwam ik tegen op een website die walnoten olie verkoopt. Toevallig heb ik een flesje meegenomen uit de Dordogne en wilde daar graag wat mee doen. Een beetje venkel en sinaasappel partjes erbij en je hebt een prachtig frisse salade. Dit is voor 2 personen, makkelijk te verdubbelen als je bijvoorbeeld met z’n vieren bent.
Scroll naar beneden voor het complete recept.
Wijntip: Ik ga een voor frisse en beetje stuivende blend van sauvignon blanc en semillon, niet te heftig. Er moeten wel voldoende zuren in zitten die het geheel aan kunnen.
Ik koos voor de wijn Biface van het wijnhuis van familie Despagne – Château Tour de Mirambeau uit Entre-deux-Mers uit de Bordeaux regio. Te verkrijgen bij onder andere Boonstra wijnen (ongeveer EUR 11,-).
https://www.boonstrawijnen.nl/
Hoofdgerecht – Paddenstoelen in rode wijn met kip en hasselback aardappeltjes
Mijn variatie op de klassieke Cocq au vin. Met dit gerecht zou je makkelijk de kip weg kunnen laten, dan is het een vega-gerecht. De basis voor dit recept is Cocq au vin, maar dan zonder bacon, kleine ingelegde uitjes en de kippenpootjes. Ik maak de saus zonder de kip en bak er later een stukje kipfilet bij. Dan kan je het gerecht als crowdpleaser inzetten. Voor ieder wat wils, vega-optie of graag met een stukje kip a.j.b. De hasselback aardappeltjes zijn een typisch Zweedse lekkernij, zo fijn om te maken en fantastisch om in te zetten bij mijn rodewijn-paddenstoelenmix.
Scroll naar beneden voor het complete recept.
Wijntip: een klassieke rode Bordeaux wijn met veel merlot of een wijn uit de omgeving van Bergerac.
Dessert – Flan pâtissier
Als je wel eens in Frankrijk bent geweest dan heb je dit stukje gebak vast al eens gegeten. Je kunt een mooi deeg maken, kant en klare bladerdeeg gebruiken of het geheel bakken zonder bodem.
Ik ging voor gemakkelijk en koos voor bladerdeeg, dat leek mij gemakkelijk om te maken. Wel dezelfde dag opeten want de volgende dag is het bladerdeeg niet meer te doen zo zacht en taai.
Scroll naar beneden voor het complete recept.
Wijntip: ik heb er een lekker zoete en frisse dessertwijn bij gekozen: een Monbazillac uit de regio van Bergerac, het zuid-westen van Frankrijk. De wijn is lekker zoet, maar heeft ook frisse zuren en past goed gekoeld prima bij dit heerlijke taartje. Kies hiervoor een jonge wijn welke niet op hout is gerijpt. Deze is lekker fris en fruitig.
Recept – Coquilles met sinaasappelsaus met walnotenolie en venkel-sinaasappel salade
Ingrediënten voor 2 personen:
- 4 coquilles in dunne plakjes gesneden
- 2 sinaasappels
- walnootolie
- de helft van een venkel
- een halve theelepel Dijon mosterd
- 1 theelepel suiker
Handig: mandoline
Neem het sap + zeste (geraspte sinaasappelschil) van 1 sinaasappel. Kook de sap met de zeste in met de mosterd, laat het lekker doorkoken zodat er nog 2/3 van de sap over is. Laat afkoelen en voeg de suiker erbij en een scheut walnootolie. Proef of je het niet te zuur vind, voeg anders nog wat suiker toe, maar overdrijf niet. Zet even weg.
Neem de borden en maak met een mandoline heel dunne plakjes en spreid ze uit over je bord. Let op de mandoline is superscherp. Leg daar bovenop de plakjes coquilles neer. Schil de sinaasappel, haal het witte gedeelte er ook goed af en snij partjes met een scherp met uit de sinaasappel het liefst zonder velletjes. Leg ook deze op de salade erbij, ik had niet de hele sinaasappel nodig, het moet een beetje in balans zijn. Druppel de dressing er royaal overheen.
Recept – Flan pâtissier
Er zijn vele recepten voor het maken van flan, ik gebruikte het recept uit het kookboek ‘De bijbel van de Franse keuken’ van Alain Caron. Ik kan dat recept natuurlijk niet hier overtypen uit het boek, maar zoek eens op flan en je komt genoeg van deze recepten tegen. De basis is meestal melk, suiker, vanille extract of een vanilleboon, eidooiers en maizena of custard.
De bodem maak ik van bladerdeeg en meestal is de combi van al deze ingrediënten vrij essentieel en vrij nauwkeurig om tot een goede massa te komen, die ook nog eens niet schift.
Mijn stappen in de keuken zijn altijd ‘zo makkelijk mogelijk’ en dat kan ook verschrikkelijk misgaan. Ik heb de suiker en custard door elkaar geroerd (alvast in het pannetje) en daar elke keer wat melk aan toegevoegd, roeren tot een gladde massa ontstaat en tussendoor heb ik ook de eidooiers en de vanille extract toegevoegd. Dan de warmtebron aan en goed blijven roeren met een garde, vooral over de bodem. Op een gegeven moment ontstaan er klonten, maar blijf het geheel goed roeren. Zet de warmtebron uit en laat afkoelen. Dit was mijn methode.… het ging goed.
Bekleed een kleine springvorm met de bladerdeeg. Ik heb deze wel eerst ingespoten met non-stick spray, je zou deze ook met bakpapier kunnen bekleden. Het is altijd een heel gedoe om van vierkante plakjes een mooi aangeklede bakvorm te krijgen maar met een beetje knip-plak en bijsnij werk lukt het best. Hou altijd een bladerdeeg plakje achter de hand voor noodgevallen.
Schenk de custard in de bakvorm en schuif deze dan in een voorverwarmde oven. De volgende keer zou ik de bladerdeeg nog even blind laten bakken, dan wordt de bodem net wat meer doorbakken. Eenmaal in de oven hou je de taart in de gaten. Hij is nog wat bubbly als deze uit de oven komt er mag een geblakerde (niet zwart) laagje op ontstaan. Als de taart is afgekoeld is deze lekker stevig.
Recept – Paddenstoelen in rode wijn met kip en hasselback aardappeltjes
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 wortel, medium grootte, schoongemaakt en in kleine blokjes gesneden
- 1 stuk bleekselderij in kleine blokjes gesneden
- 1 gesnipperde ui
- 1 of 2 teentjes knoflook
- halve liter groentebouillon
- boter (flinke klont van 50-60 gram)
- eetlepel bloem
- 1 of 2 glazen rode wijn, neem een jonge fruitige wijn
- scheutje cognac
- 400 tot 500 gram mix van paddenstoelen zoals kastanjechampignons, oesterzwammen, shi-takes
- kipfilet (ik gebruikte 1 stuk kipfilet per 2 personen)
- olijfolie, paprikapoeder, peper, zout en eventueel za’atar kruiden
Voor de Hasselback aardappeltjes:
- Nicola aardappelen (1 of 2 per persoon)
- 100 gram boter en kruiden en knoflook om kruidenboter te maken
- 2 sushi stokjes
- een goed scherp mes
Maak kruidenboter van 100 gram zachte boter, groene gedroogde kruiden, 1 teentje geperste verse knoflook, mespuntje zout, half theelepeltje sambal (optioneel).
Maak de Hasselback aardappeltjes van tevoren als je deze helemaal van scratch wil maken. Ik heb hier een leuke lifehack voor gevonden. Schil de aardappelen en was ze grondig. Schil ze met een dunschiller, dan behouden ze hun ronde vorm. Leg de aardappel neer tussen de sushi stokjes (haal er eventueel een klein plakje vanaf zodat deze beter blijft liggen). Snij inkepingen in de breedte in de hele aardappel alsof je dunne maar ook niet te dunne plakjes wilt snijden. Snij niet verder dan de stokjes, het werkt als een soort barrière want je mes kan niet verder omlaag.
Smelt de kruidenboter in een pannetje. Leg de aardappels in een ovenschaal en schenk de boter er overheen. Ik verwarmde de oven op 200°C graden en heb de aardappel zo’n 50 minuten erin laten staan. Om het kwartier schonk ik de gesmolten boter weer over de aardappels met een lepel, de inkepingen gaan na een tijdje wat uit elkaar staan. Ze zijn dan lekker maar niet superknapperig. Ik heb ze nadat ze waren afgekoeld nog afgebakken in de airfryer, dan wordt de buitenkant lekker knapperig. Zo zou je ze van tevoren kunnen maken.
Dan de saus: ik begon met het smelten van de boter en bakte de ui, wortel en prei zacht. Knoflook erbij. Daarna voegde ik een eetlepel meel door het geheel heen en verdunde het geheel met scheutjes bouillon. Kook een tijdje in met de bouillon en de wijn. Ik had er redelijk wat wijn bij gedaan wat het vrij heftig qua smaak is, begin met 1 glas erdoorheen, mocht je meer wijn erbij willen doen naar smaak kan dat natuurlijk. Let op gebruik niet te veel wijn, het kan vrij heftig worden qua smaak. Laat de saus lekker inkoken voeg nog een scheutje cognac toe, je krijgt een gebonden saus. Maak de champignons schoon met een borsteltje en bak ze in de olijfolie.
Snij de kipfilet in mooi medium plakken, geen blokjes, kruid ze met wat je in huis hebt, ik heb gebruikt: paprikapoeder, peper, zout en za’atar. En bak de kip ook in wat boter of olijfolie.
Proef de saus en breng eventueel nog op smaak met peper en zout. Maak de borden op en schep wat saus in het midden en erbovenop de champignons en wat stukjes kip. Uiteraard kan je alles bij elkaar voegen en laten sudderen dan heb je een klassieke stoof met rode wijn.
Ik heb een prei in stukjes toegevoegd, maar vond dat niet helemaal een top combinatie. Hoewel ik mij wel voor kan stellen dat wanneer je er meer groente aan toe wilt voegen dit een prima optie is.