Appassimento Piemonte Barbera – WeekendWijn
Het is tijd voor een lekker gerecht op zaterdag avond. Op vrijdagmiddag besteed ik een uurtje aan het zoeken van een bijpassende wijn. Wordt het wit of wordt het rood? Gelukkig kwam ik tot de conclusie dat bijna elke Italiaanse rode wijn wel past bij pizza, want die ga ik maken bij deze wijn, behalve een te volle warme wijn uit het uiterste zuiden van Italië want dat past niet zo goed bij pizza. Voldoende zuurtjes, lekker veel sap, vol qua smaak, fruitige aroma’s gecombineerd met de lekkere smaken van de pizza…hmmmm…. Ik kwam uit op een barbera en wel in Appassimento stijl.
Nieuwsgierig geworden naar deze wijn? En vraag je je af: hoe smaakt Appassimento Piemonte Barbera van wijnhuis San Silvestro? Lees er hieronder meer over.
Conclusie
Een goede prijs kwaliteit verhouding. Allemansvriendje en bovendien een prima eetwijn. Om te delen met vrienden, om in je eentje te genieten samen met een zelfgemaakte pizza.
Wijnhuis, naam van de wijn: San Silvestro, Appassimento Piemonte Barbera
Land & gebied: Italië, Piemonte
Jaar: 2021
Druivenras: Barbera
Alcoholpercentage: 14%
Beschrijving van deze wijn: Een intens kersenrood gekleurde wijn met aoma’s van rijp rood fruit aroma’s, een hint van vanille. Een droge wijn met medium tot hoge zuren.
Ik proef in de wijn redelijk wat fruit gelukkig voldoende zuren de wijn is lekker sappig en vol van smaak, je merkt dat de wijn wat geconcentreerder is doordat bij het proces van het maken van deze wijn de druiven worden ingedroogd.
Bijzonderheden: Appasimento, passito is een wijnstijl waarbij (een deel van) de druiven worden ingedroogd na de pluk, maar ook als de druiven nog aan de tak hangen. De druiven krijgen intens en geconcentreerd sap.
Piemonte is een beroemd wijngebied omringt door de Alpen in het noorden van Italië en is vooral bekend om haar Barolo een befaamde wijn van de druif nebbiolo.
Erbij gegeten: Ik maakte een stevige pan pizza uit de gietijzeren koekenpan. De ingrediënten voor de pizza waren naast een tomatenbasis en kaas, Italiaanse venkelworstjes, heel fijn gesneden verse venkel en knoflook. Past prima bij deze volle, fruitige barbera met goede zuren.
Gedronken op: 6 januari 2024
Te koop bij: Gall & Gall
Prijs: EUR 10,65
Website: https://www.gall.nl/san-silvestro-barbera-appassimento-rood-75cl-142336.html
Meer proefnotities

Domaine Philippon Frères Chablis Premier Cru Fourchaume

Clément Lavallée Chablis

Genevieve chardonnay – WeekendWijn

Merci La Foule – WeekendWijn

Rosso Piceno Superiore – WeekendWijn

La Grange Delay

Tour Bouscassé – WeekendWijn

Equoia pinot noir – WeekendWijn

Appassimento Piemonte Barbera – WeekendWijn

Le Rosé de S – WeekendWijn

Montes Reserva sauvignon blanc – WeekendWijn

Muscadet Clos du Ferré – WeekendWijn

The Chocolate Block – WeekendWijn

Santa Cristina

Masseria Pietrosa Bianco

Banyuls Rimage

Marsigny Crémant de Bourgogne

Grüner Veltliner van Domäne Wachau

Melnik 55 van Logodaj Winery

Old Vines Garnacha van Bodegas Piqueras

Pongracz Rosé

Gros Manseng Domaine des Cassagnoles

Godello Finca os Cobatos

Prunus Dão Tinto

Mancey Domaine L’ Echelette

Château Sabazan

Escolha dos Enologos

Ortus de Château Bélingard

Phantom Chardonnay

San Martino Prosecco Superiore

Le Premier Brut Cesarini Sforza

Sauvignon blanc Cantina Lavis

Riporta Primitivo

Barista ‘coffee’ pinotage

Vintae Matsu ‘El Picaro’

Pierazzuoli Chianti Montalbano

Ottella Lugana
