Tour Bouscassé Madiran – WeekendWijn
Er ligt confit de canard in mijn koelkast. Het doet mij denken aan het Zuid-westen van Frankrijk. Ongeveer mijn fijnste plek op aarde. Onbewust kwamen de nog te proeven wijn die al vanaf de zomer in mijn kast lag en deze canard samen. Ik wilde deze wijn die waarschijnlijk heerlijk bij de koudere november avonden past eens proeven. Los daarvan dacht ik aan aardappelen in de oven, gebakken ui, bleekselderij en wortel in de oven met gebakken stukjes confit de canard. Daar past deze wijn goed bij, en voilà, een prachtige wijn-spijscombi is geboren. Nieuwsgierig geworden naar deze wijn? En vraag je je af: hoe smaakt tannat van Tour Bouscassé? Lees er hieronder meer over.
Conclusie
Madiran is een behoorlijke tannineuze wijn die je lang kunt bewaren, hoewel de tannines tegenwoordig goed kunnen worden getemd vond ik deze wijn wel lekker fruitig en vol, maar kwam nog een beetje jong op mij over (oogstjaar 2020). Jong en fruitig schijnt ook wel de stijl van deze wijn te zijn. Juist door deze tannines past deze goed bij een vettig en zout gerecht, de structuren vullen elkaar goed aan. Als borrelwijn zou deze wijn niet mijn eerste keus zijn.
Welk wijnhuis, naam van de wijn: Alain Brumont, Tour Bouscassé
Land & gebied: Frankrijk, Madiran (zuid-west Frankrijk)
Druivenras: Tannat
Alcoholpercentage: 14%
Beschrijving van deze wijn: Dit is een krachtige wijn met veel tannines en tegelijkertijd ook behoorlijk fruitig en sappig. Afdronk is redelijk lang. Aroma’s van rood en donker fruit, hout en chocolade.
Bijzonderheden: Tannat is een behoorlijk tannineuze wijn, het zit een beetje in de naam. Toch slaagt men er goed in om de tannines te temmen en er een heerlijke volle en fruitige wijn van te maken.
Erbij gegeten: Zoals Hamersma al beschrijft op zijn website is dit de ‘aangewezen confit-de-canardwijn’ en dat klopt ook wel. Ik neem altijd een blik Canard mee uit Frankrijk, je ziet het ook steeds meer in Nederland, bijvoorbeeld bij de plaatselijke poelier. Je kunt ze in de oven opwarmen want eigenlijk zijn ze al gaar, wat ik ook wel eens doe ik overgebleven eend in stukjes te hakken, opbakken in de koekenpan -zonder het vel- en met een beetje rucola en mayo op een stokbroodje serveren, hmmmm.
Gedronken op: 15 november 2024
Te koop bij: de winkels van Gall & Gall en de webshop van Gall & Gall
Prijs: ongeveer EUR 15,-
Website: www.gall.nl