Genevieve chardonnay – WeekendWijn
Je voelt het, je ruikt het: de knoppen verschijnen aan de takken, de eerste narcissen laten zich zien, jawel langzaam dient de lente zich aan. Het zal nog en tijdje koud blijven buiten en misschien gaat het nog een keertje vriezen maar ik blijf positief en koester elke zonnestraal. En daar stem je natuurlijk je wijnkeuze op af. Mooie volle rode wijn maakte vandaag plaats voor deze fruitige, elegante en naar witte perzik geurende chardonnay uit Australië. Nieuwsgierig geworden naar deze wijn? En vraag je je af: hoe smaakt Genevieve chardonnay van Penley Estate? Lees er hieronder meer over.
Conclusie
Niet je boterige, op hout gelagerde chardo, maar een volfruitige witte wijn met een subtiele houttoets, zo zou ik deze wijn willen omschrijven aan een chardonnay liefhebber. Eerlijk is eerlijk, ik kocht deze fles vanwege het mooie etiket, daar kan je niet echt omheen. Maar dat geeft natuurlijk nooit de garantie tot lekkere wijn. Ik verdiepte mij een beetje in dit wijnhuis en kwam erachter dat dit een huis is met een rijke historie die prachtige complexe wijnen voortbrengt.
Welk wijnhuis, naam van de wijn: Penley Estate, Genevieve chardonnay
Land & gebied: Coonawarra, Australië
Druivenras: Chardonnay
Alcoholpercentage: 13%
Beschrijving van deze wijn: Aroma’s van zomers rijp steenfruit en frisse citrusbloesem komen je tegemoet. Geen bak met hout, boter en vanille, maar alles is subtiel. De wijn heeft een houtrijping gehad op frans eikenhout deels oud en deels nieuw hout. De wijn heeft z’n frisheid behouden is niet te streng, verfijnd en daar zijn die lekkere zuurtjes waar ik altijd naar op zoek ben. Soms doen de aroma’s ook een beetje aan tropisch fruit denken. Chardonnay in haar volle glorie, hier wil je meer van!
Bijzonderheden: Misschien ken je het beroemde wijnhuis Penfolds wel? Penfolds is het meest iconische wijnhuis van Australië. Penly is een samenvoeging van families Penfold en Tolley. Oprichter Kym Tolley is een afstammeling van de familie Penfold en dat is de link met de wijnpioniersfamilie Penfolds.
Nog een leuk weetje: Wijnmaker Kate Goodman is in 2024 in Australië uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar.
Erbij gegeten: Deze wijn is heerlijk bij een groene salade en een stuk plaatpizza met diverse groenten erop. Ik maakte een plaatpizza van een kant en klare bodem voor flammkuchen en belegde deze (eerst met een vork wat gaatjes prikken en de bodem deels afbakken) met wat lekkere tomatenbasis en hier en daar wat tomaten tapenade. Ik sneed heel dunne plakjes courgette, paprika en ui met een mandoline en legde dat over de pizza en strooide tot slot wat geraspte cheddar, parmezaan en jong belegen kaas erover. Beetje oregano en in de oven afbakken. De groenten had ik vooraf nog besprenkeld met een olijfolie. De pizza is klaar als de kaas goed gesmolten is en hier en daar een beetje bruin begint te worden. Wil je op deze wijze pizza maken is het raadzaam om de groenten zo dus mogelijk te snijden of eerst vooraf bakken anders heb je rauwe groenten op je pizza. Oven tussen de 180 en 200 graden Celsius.
Gedronken op: 7 februari 2025
Te koop bij:
Groenhart Wijn en Spijs aan het Kuipershof 12 in Vlaardingen
Bosman Wijnkopers, www.bosmanwijnkopers.nl/nl/
The Australian Wine Company: www.theaustralianwinecompany.com/nl
Prijs: Tussen de EUR 15,— en EUR 18,—