Champagne

Mijn grote liefde is champagne. Ik ben onder de indruk van de wijze waarop deze wijn wordt gemaakt en hoe de wijnmaker de smaak zo constant en bijzonder kan maken met aandacht voor de wijngaard en de tradities.

Every day Champagne

Mijn liefde voor wijn begon eigenlijk bij champagne na een bezoekje aan deze prachtige regio. Gewoon een beetje rondrijden over de Route Touristique du Champagne (die overal is aangegeven) en langsgaan bij een van de vele zelfstandige champagneboeren, proeven van hun mooie wijnen en met een paar doosjes in de auto weer verder rijden. Ook ben ik fan van de grote huizen met de enorme kelders in onder andere Reims en Epernay. Zeker een bezoekje waard.

Over de wijze van champagne maken en de gebruikte druivenrassen heb ik samen met nog wat andere champagneweetjes een overzicht gemaakt.

Hoewel in Nederland traditioneel alleen champagne wordt gedronken met oud en nieuw is dat wel steeds meer aan het veranderen. Het aanbod is groter geworden, het is wat betaalbaarder geworden en er worden over het algemeen meer mousserende wijnen gedronken. Het is niet meer alleen voorbehouden aan die ene avond per jaar, maar naar mijn mening nog wel wat te weinig. Ik wacht dan ook niet om een mooie fles open te maken, niet alle champagnes zijn even goed en lang te bewaren, dus ik zeg altijd: zonde om te bewaren, lekker opdrinken. Net als in Frankrijk maak ik bij elke verjaardag of andere gezellige gelegenheid zoals een etentje met vrienden wel een flesje open, het maakt de avond toch een beetje sprankelend en speciaal.

Champagne & meer

De Champagnestreek is als wijnregio echt een regio op zich. Er is veel marketing, er zijn talloze regeltjes en wetgeving om de naam champagne heen. Ik hou van die verhalen. Maar ook de plaatsen in de streek vind ik interessant. Reims heeft veel te bieden qua cultuur, eten, restaurants en natuurlijk champagne en wijn. De Avenue de Champagne in Epernay is indrukwekkend en leuk om te bezoeken. En dat allemaal relatief dichtbij Nederland!

Champagneroute door Hautvillers