Van welke druiven wordt champagne gemaakt?

Chardonnay

Wat is het en waar aangeplant

De chardonnay druif is een witte druif waar witte wijn van gemaakt wordt.

Het is een zeer gemakkelijke druif en de meest aangeplante druif ter Wereld, zowel in koele als in warme klimaten. In Frankrijk wordt deze veel verbouwd in de Bourgogne en Champagne.

Wijnstijlen

Chardonnay is een veelzijdige druif. Er worden stille wijnen van gemaakt (van droog tot zoet) maar ook mousserende wijnen, in beide gevallen kan de wijn op hout worden gerijpt maar er zijn ook frisse, fruitige stijlen ook zonder houtrijping.

Aroma’s

In een koel klimaat bevat chardonnay aroma’s van bijvoorbeeld citroen, gele appel en kweepeer, bijvoorbeeld als de wijn uit de Bourgogne in Frankrijk, Noord-Italië, Nieuw-Zeeland of Chili komt. Komt de wijn uit warmer klimaat dan bevat deze meer tonen van tropisch fruit bijvoorbeeld ananas, mango, citrus. Denk aan wijn uit Californië, Spanje, Argentinië.

Wordt de wijn op hout gerijpt dan komt er onder meer aroma’s van boter, vanille en toast bij.

Pinot noir

Wat is het en waar aangeplant

De pinot noir druif is een blauwe druif waar zowel rode als witte wijn van wordt gemaakt.

In de champagne streek maken ze er witte wijn voor champagne van. De pinot noir komt veel voor in de Bourgogne (côte de nuites) en de meest befaamde en ook duurste wijnen ter wereld vandaan.

De druif houdt van een koel klimaat, dus denk aan wijnen van pinot noir uit Duitsland, Loire, Bourgogne en Champagne in Frankrijk, Oostenrijk. Maar ook uit de nieuwe wereld zijn steeds meer wijnen van pinot noir te vinden bijv. Australië, Nieuw-Zeeland (bijv. Central Otago), USA (bijv. Oregon).

Wijnstijlen

Er worden stille droge rode en rosé wijnen van gemaakt van pinot noir en wordt ook veel gebruikt om champagne van de maken, al dan niet in een blend met andere druiven.

De pinot noir wijnen worden gerijpt op zowel RVS als (nieuwe) houten vaten.

Je kunt de wijn herkennen aan de doorzichtige rode kleur, de kleur van pinot noir is niet heel intens. De wijnen van hoge kwaliteit kunnen heel goed ouderen.

Aroma’s

De aroma’s van pinot noir wijn zijn aards, denk aan bosgrond, maar ook fruitig met kers en framboos en viooltjes.

De wijn heeft hoge zuren en zachte tannines. Hoe zuidelijker de streek, hoe fruitiger en intenser de wijn is.

Pinot meunier

Wat is het en waar aangeplant

De pinot meunier druif is een blauwe druif waar zowel rode als witte wijn van wordt gemaakt.

De druif wordt het meeste aangeplant in he hart van de Champagne in het noorden van Frankrijk, waar deze een rol speelt bij het maken van champagne.

De druif komt ook voor in de Loire vallei in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Nieuw-Zeeland, Australië en Californië, USA.

Wijnstijlen

Pinot meunier wordt vaak gebruik in de klassieke blend voor champagne, waarbij een deel chardonnay, een deel pinot noir en een deel pinot meunier in verschillende verhoudingen word gemengd. Ook kan pinot meunier dienen al rode kleur in rosé champagnes, waarbij een beetje rode wijn wordt toegevoegd aan witte champagne. Er zijn champagnehuizen waarbij wijnen worden gemaakt van 100% pinot meunier. De wijn van deze druif kan niet goed ouderen daarom zie je deze niet vaak in vintage champagnes.

Aroma’s

Pinot meunier voegt kruidige en fruitige aroma’s zoals framboos en kersen toe aan champagne.